10 Pelayan DNS Sumber Terbuka Percuma Terbaik yang boleh anda pilih

10 Pelayan DNS Terbaik Yang Percuma Dan Umum: - Seperti yang kita ketahui, DNS bermaksud Sistem Nama Domain. Ini adalah tugas pelayan DNS untuk menerjemahkan alamat laman web yang anda masukkan dalam bahasa manusia ke alamat IP berangka sehingga memenuhi syarat sebagai bahasa komputer. Akan lebih mudah jika anda memasukkan alamat IP berangka yang difahami komputer ke dalam bar URL. Maka tidak akan dapat difahami oleh manusia. Penyelesaian untuk masalah rumit ini muncul dalam bentuk pelayan DNS. Semakin cepat pelayan DNS menerjemahkan URL laman web yang boleh dibaca manusia ke alamat IP yang dapat difahami oleh komputer, semakin cepat anda memperoleh hasil carian anda. Oleh itu, pelayan DNS yang anda gunakan memainkan peranan utama dalam meningkatkan pengalaman melayari anda. Teruskan membaca, untuk menemui 10 pelayan DNS teratas di dunia, yang bersifat umum, dan yang paling penting, percuma!

Catatan: Anda dapat merujuk artikel kami mengenai topik Cara Mengubah DNS Di Windows 10 dengan mudah jika anda mempunyai keraguan mengenai pengaturan DNS Server di Windows.

1. Pelayan DNS Awam Google

Pelayan DNS Awam Google adalah salah satu pelayan DNS terbaik di luar sana. Pelayan DNS Awam Google memberi anda pengalaman melayari yang lebih pantas. Lebih daripada itu, anda boleh bergantung sepenuhnya pada Pelayan DNS Awam Google untuk keselamatan yang dipertingkatkan. Hampir semua orang menggunakan Pelayan DNS Awam Google untuk perkhidmatan nama domain. Anda boleh menyediakan Pelayan DNS Awam Google sebagai pelayan DNS anda dengan butiran berikut:

Pelayan DNS pilihan: 8.8.8.8

Pelayan DNS alternatif: 8.8.4.4

1google

2. OpenDNS

OpenDNS adalah pelayan DNS berasaskan awan yang menawarkan pengalaman menyemak imbas yang sangat pantas. Oleh kerana ia jarang dimatikan, pelayan OpenDNS dianggap sangat dipercayai. Pelayan OpenDNS terkenal kerana memberikan keselamatan kepada penggunanya dari serangan yang disebabkan oleh program jahat di Internet. Satu lagi ciri penting pelayan OpenDNS ialah penapisan kandungan pilihan. Anda boleh menyediakan pelayan OpenDNS sebagai DNS anda dengan butiran berikut:

Pelayan DNS Pilihan: 208.67.222.222

Pelayan DNS alternatif: 208.67.222.220

2opendns

3. Comodo Secure DNS

Comodo Secure DNS dapat memberikan anda pengalaman melayari internet yang sangat dipercayai dan jauh lebih pantas berbanding dengan yang disediakan oleh ISP anda. Comodo Secure DNS tidak memerlukan pemasangan perkakasan atau perisian. Lebih-lebih lagi, Comodo Secure DNS lebih pintar dan tentu saja lebih selamat. Anda boleh menyediakan Comodo Secure DNS sebagai pelayan DNS anda dengan butiran berikut:

Pelayan DNS Pilihan: 8.26.56.26

Pelayan DNS alternatif: 8.20.247.20

3kompo

4. Aras3

Level3 adalah salah satu pelayan DNS yang banyak digunakan di seluruh dunia. Level3 menggunakan pendekatan keselamatan berlapis untuk memberikan perlindungan dari serangan internet yang sangat maju. Oleh itu, anda boleh mengatakan bahawa Level3 adalah pilihan yang selamat untuk Perkhidmatan Nama Domain anda. Untuk menetapkan Level3 sebagai DNS anda, gunakan butiran berikut:

Pelayan DNS Pilihan: 209.244.0.3

Pelayan DNS alternatif: 208.244.0.4

4 tingkat3

5. Kelebihan DNS

The DNS Advantage pelayan DNS mempunyai maklumat terbaik laluan untuk mana-mana laman web yang anda buka. Kerana mereka mempunyai maklumat penghalaan yang terbaik, mereka lebih pantas dan boleh dipercayai. Sudah tentu, mereka menggunakan mekanisme keselamatan yang sangat canggih untuk melindungi anda dari tangan gelap Internet. Untuk menetapkan DNS Advantage sebagai pelayan DNS anda, siapkan pelayan DNS anda dengan perincian berikut:

Pelayan DNS Pilihan: 156.154.70.1

Pelayan DNS alternatif: 156.154.71.1

6. OpenNIC

Sekiranya anda seorang yang sangat mementingkan privasi anda, OpenNIC adalah pelayan DNS untuk anda. Dengan menggunakan pelayan DNS OpenNIC , anda mendapat pengalaman menyemak imbas lebih pantas. Tetapi apa yang menjadikan pelayan DNS ini menonjol adalah hakikat bahawa mereka mengutamakan privasi pengguna. Anda dapat melindungi data anda walaupun dari pemerintah menggunakan pelayan DNS OpenNIC . Perincian berikut dapat digunakan untuk menyiapkan OpenNIC sebagai pelayan DNS anda:

Pelayan DNS Pilihan: 46.151.208.154

Pelayan DNS alternatif: 128.199.248.105

6opennik

7. Dyn

Pelayan DNS seterusnya yang menjadi senarai 10 pelayan DNS teratas di dunia adalah pelayan Dyn DNS. Ia juga merupakan pelayan DNS yang sangat dipercayai. Apa yang menjadikannya unik adalah pengalaman melayari yang sangat baik yang disajikan kepada penggunanya. Untuk merasai pengalaman menyemak imbas yang berbeza, tetapkan Dyn sebagai pelayan DNS anda sekarang. Perincian untuk menetapkan Dyn sebagai pelayan DNS anda adalah seperti berikut:

Pelayan DNS Pilihan: 216.146.35.35

Pelayan DNS alternatif: 216.146.36.36

8. SafeDNS

Seperti namanya, SafeDNS adalah pelayan DNS yang selamat untuk digunakan. Ini adalah pelayan DNS berasaskan awan dan menyediakan platform yang sangat dipercayai untuk anda berkongsi dan mengakses data. Pelayan DNS SafeDNS boleh ditetapkan sebagai pelayan DNS anda dengan perincian berikut:

Pelayan DNS Pilihan: 195.46.39.39

Pelayan DNS alternatif: 195.46.39.40

8jimat

9. Verisign Public DNS

Kestabilan dan keselamatan yang lebih baik berbanding alternatif lain adalah apa yang ditawarkan oleh Verisign Public DNS untuk anda. Tiada pertanyaan anda akan dihantar kepada pihak ketiga. Pertanyaan ini juga tidak akan digunakan untuk penyasaran iklan. Sekiranya anda fikir Verisign Public DNS adalah pelayan DNS yang anda cari, siapkan dengan butiran berikut:

Pelayan DNS Pilihan: 64.6.64.6

Pelayan DNS alternatif: 64.6.65.6

10. DNS.Watch

DNS.Watch adalah pelayan DNS terakhir yang masuk ke dalam senarai 10 pelayan DNS teratas kami. Ia sangat terkenal dengan kebijakannya tanpa Penapisan . Ia sangat dipercayai, selamat dan cepat. Juga percuma untuk anda. Untuk menyediakan DNS. Tonton sebagai pelayan DNS anda, gunakan butiran berikut:

Pelayan DNS Pilihan: 84.200.69.80

Pelayan DNS alternatif: 84.200.70.40

Jam 10-dnswatch

Periksa setiap pelayan DNS ini dengan menyediakannya dan cari yang paling sesuai dengan anda. Semoga artikel ini berguna. Silakan kembali untuk mendapatkan trik, petua dan peretasan yang lebih berguna.