Ikon Pusat Tindakan Hilang Dari Tetapan Bar Tugas Windows 10

Pusat Tindakan adalah perkhidmatan komprehensif yang ditawarkan oleh Windows 10 di mana semua pemberitahuan anda muncul di satu tempat. Ia terletak di kanan bawah PC anda, di kawasan pemberitahuan Taskbar. Di sini, anda boleh mengklik pemberitahuan untuk pergi ke ciri atau perkhidmatan masing-masing dan mendapatkan maklumat lebih lanjut. Anda juga boleh Mengurus dan Menghapus pemberitahuan di kawasan ini, mengaktifkan / mematikan ciri tertentu, meningkatkan atau mengurangkan kecerahan, dan banyak lagi.

Walau bagaimanapun, kadang-kadang Pusat Tindakan hilang dari bar tugas Windows 10 anda dan itu boleh membuat keadaan menjadi sedikit sukar. Anda boleh melewatkan beberapa pemberitahuan penting yang berkaitan dengan kemas kini, penyegerakan, atau muat turun baru yang tersedia dari Kedai Microsoft.

Semasa reboot komputer anda, mulakan semula Windows Explorer (setelah menutup proses dari Task Manager), atau menjalankan perintah sfc dan DISM di Command Prompt kadang-kadang dapat membantu anda mendapatkan kembali ikon, kadang-kadang sukar.

Nasib baik, masalah ini dapat diselesaikan dan anda boleh mendapatkan kembali Pusat Tindakan pada bar tugas Windows 10 anda. Mari lihat bagaimana.

Kaedah 1: Dengan Menghidupkan atau Mematikan Ikon Sistem

Berkali-kali, itu hanya masalah tetapan, di mana ikon pusat tindakan mungkin dimatikan untuk beberapa sebab. Ia mungkin tidak sengaja atau mungkin disebabkan oleh beberapa kesalahan. Yang perlu anda lakukan hanyalah menghidupkan fungsi di aplikasi Tetapan. Mari lihat bagaimana.

Langkah 1: Navigasi ke butang Mula ( ikon Windows ) di kiri bawah desktop anda dan klik kanan padanya untuk membuka menu konteks. Pilih Tetapan dari menu.

Permulaan Desktop Klik Kanan Tetapan Menu

Langkah 2: Di tetingkap Tetapan , arahkan ke Pemperibadian .

Pemperibadian Tetapan

Langkah 3: Di halaman Personalisasi , klik pada pilihan Taskbar di sebelah kiri, Kemudian, di sebelah kanan tetingkap, klik pada Hidupkan atau matikan ikon sistem .

Ikon Sistem Peribahasa Hidupkan atau Matikan

Langkah 4:  Di tetingkap seterusnya, tatal ke bawah dan cari pusat tindakan . Luncurkan togol ke kanan untuk menghidupkannya.

Hidupkan atau Matikan Ikon Sistem Aktifkan

Ini akan menyelesaikan masalah Pusat Tindakan yang hilang di PC Windows 10 anda dan Pusat Tindakan akan kelihatan lagi kawasan pemberitahuan sistem di kanan bawah, tetapi jika anda masih tidak melihat ikon Pusat Tindakan, ikuti kaedah ke-2.

Kaedah 2: Dengan Mengubah Tetapan Pendaftaran

Sebelum membuat perubahan pada editor pendaftaran, pastikan anda membuat sandaran data pendaftaran, jadi sekiranya, jika ada kehilangan data, Anda dapat memulihkan data.

Langkah 1: Tekan kekunci Win + R bersama-sama pada papan kekunci anda untuk membuka arahan Run .

Langkah 2: Di kotak carian perintah Run , ketik regedit dan tekan Enter untuk membuka Registry Editor .

Win + R Run Command Regedit Ok

Langkah 3: Di tetingkap Registry Editor , arahkan ke jalan di bawah:

HKEY_LOCAL_MACHINE \ PERISIAN \ Polisi \ Microsoft \ Windows

Editor Pendaftaran Navigasi Ke Laluan

Langkah 4: Sekarang, pergi ke sebelah kanan panel, dan klik kanan pada kawasan kosong. Pilih Baru dari menu klik kanan dan kemudian pilih Nilai DWORD (32-bit) dari sub-menu.

Kawasan Kosong Sebelah Kanan Klik kanan Nilai Kata Laluan Baru (32 Bit)

Langkah 5: Klik kanan pada Nilai DWORD (32-bit) yang baru dibuat dan pilih Namakan semula dari menu klik kanan.

Nilai Kata Kunci Baru Ganti Nama Klik Kanan

Langkah 6: Sekarang, namakan semula nilai DWORD baru sebagai DisableNotificationCenter .

Namakan semula Pusat Kata Kunci Nilai Kata Kunci Baru

Langkah 7: Sekarang, klik dua kali pada nilai baru ini untuk membuka kotak dialog Edit Nilai DWORD (32-bit) . Pergi ke medan Nilai Data dan tetapkan ke 1 .

Tekan butang OK untuk menyimpan perubahan dan keluar.

Edit Data Nilai Kata Laluan (32 Bit) Ok

Sekarang, mulakan semula PC anda dan periksa sama ada ikon Pusat Tindakan kembali di Taskbar. Sekiranya anda masih tidak melihat Pusat Tindakan pada Bar Tugas Windows, anda boleh mencuba kaedah ke-3.

* Catatan - Sekiranya nilai DWORD - DisableNotificationCenter sudah ada di dalam kekunci Windows , lewati  Langkah 4, 5, & 6 dan teruskan dari Langkah 7.

Kaedah 3: Dengan Mendaftar Semula Pusat Tindakan

Ada kemungkinan Pusat Aksi telah rosak kerana beberapa sebab dan perlu didaftarkan lagi. Sekiranya demikian, anda perlu mendaftar semula Pusat Tindakan menggunakan Powershell. Mari lihat bagaimana.

Langkah 1: Tekan kekunci Windows + X bersama-sama pada papan kekunci anda untuk membuka menu konteks.

Langkah 2: Pilih Windows Powershell (Admin) dari menu konteks untuk membuka Windows Powershell dengan hak pentadbir.

Win + X Windows Powershell (pentadbir)

Langkah 3: Di tetingkap Windows Powershell (Admin) , jalankan arahan di bawah dan tekan Enter :

Dapatkan-AppxPackage | % {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Daftar "$ ($ _. InstallLocation) \ AppxManifest.xml" -verbose}

Windows Powershell (admin) Jalankan Perintah Untuk Mendaftar semula Pusat Tindakan Masukkan

Ini akan mendaftarkan semula banyak fungsi dan juga menjadikan pusat tindakan muncul kembali di bar tugas Windows 10 anda. Yang perlu anda lakukan ialah reboot PC anda sekali dan ikon Action Center akan kelihatan lagi di baki notifikasi.