Cara Memperbaiki Pengimbas Tidak Berfungsi di Windows 10

Windows 10 adalah sistem operasi yang hebat dengan banyak ciri tetapi bukan yang paling stabil. Ia mempunyai banyak masalah dan kesalahan keserasian yang boleh menyusahkan pengguna untuk menyelesaikannya. Pengimbas tidak berfungsi adalah salah satu masalah yang dihadapi oleh banyak pengguna yang mengemas kini Windows 10.

Sekiranya anda menghadapi masalah ini dan mencari jalan keluar untuk kesilapan yang mengecewakan, kami telah mengumpulkan penyelesaian yang akan membantu memperbaiki masalah Pengimbas yang tidak berfungsi pada Windows 10.

Kaedah 1 - Membaiki Fail Sistem yang rosak

Sekiranya masalah Pengimbas anda disebabkan oleh fail sistem yang rosak, membaiki fail tersebut pasti menjadikan pengimbas anda berfungsi semula pada Windows 10. F0 Benarkan langkah-langkah ini untuk memperbaiki fail sistem anda yang rosak.

Langkah 1 -  Tekan kekunci Windows dan ketik Command prompt di kotak carian, klik kanan pada hasil pertama dan klik jalankan sebagai pentadbir  (Pastikan anda log masuk dengan akaun pentadbir komputer anda).

Langkah 2  - Klik Ya pada arahan.

Langkah 2 -  Tingkap Prompt Perintah akan dibuka, ketik sfc / scannow  dan tekan enter. Ia akan memulakan imbasan sistem dan memerlukan sedikit masa untuk diselesaikan.

Imbas Fail rosak 1

Fail sistem yang rosak pada komputer anda akan diperbaiki oleh proses ini dan kemungkinan besar pengimbas anda akan mula berfungsi. Sekiranya tidak, cuba kaedah di bawah.

Kaedah 2 - Konfigurasikan Perkhidmatan Pengimbas

Pengimbas dan pencetak adalah perkakasan yang kompleks dan memerlukan begitu banyak perkhidmatan untuk berjalan dengan lancar di komputer anda. Sekiranya salah satu perkhidmatan tersebut salah dikonfigurasikan atau dihapus pengimbas tidak akan berfungsi pada sistem anda, jadi perlu untuk memeriksa bahawa semua perkhidmatan pengimbas dikonfigurasi dengan betul.

Ini adalah perkhidmatan biasa untuk pengimbas mana pun, anda harus memeriksa semua status perkhidmatan ini dimulakan dengan kaedah berikut.

  • RPC Panggilan Prosedur Jauh
  • Pelancar Proses Pelayan DCOM
  • Pemeta Titik Akhir RPC
  • Pengesanan Perkakasan Shell
  • Perolehan Imej Windows (WIA)

Saya akan menunjukkan proses untuk perkhidmatan RPC Panggilan Prosedur Jauh  , anda boleh mengikuti proses yang sama untuk semua perkhidmatan ini.

Langkah 1 -  Buka tetingkap Jalankan dengan menekan butang Windows dan R secara serentak.

Langkah 2 -  ketik services.msc  di kotak teks dan tekan enter.

Lari

Langkah 3 -  Tetingkap perkhidmatan akan dibuka dengan senarai perkhidmatan yang panjang. Cari  RPC Panggilan Prosedur Jauh  dalam senarai dan pilih  sifat dari menu klik kanan.

Panggilan Prosedur Jauh Rpc

Langkah 4 -  Periksa status perkhidmatan, jika dihentikan, mulailah perkhidmatan dan tekan butang OK .

Perkhidmatan Pengimbas

Ulangi proses ini untuk semua perkhidmatan di atas untuk mengkonfigurasi semua perkhidmatan dengan betul untuk pengimbas.