Perbaiki Penggunaan CPU tinggi WUDFHost.exe di Windows 10

Rengekan yang paling biasa dengan sistem Windows adalah pengguna melaporkan bahawa ia kadang-kadang menjadi sangat perlahan. Selain itu, ia menggantung atau membeku. Windows 10 jauh lebih baik daripada pendahulunya dalam hal ini, tetapi masih ada jalan yang panjang.

Setiap kali kita menghadapi situasi di mana sistem tergantung atau membeku, perkara pertama yang harus diperiksa adalah penggunaan cakera di Task manager. Kemungkinan besar, ia hampir 100%. Ini bermaksud bahawa RAM komputer terlalu banyak digunakan untuk beberapa sebab.

Periksa proses yang menyebabkan penggunaan cakera tinggi di Task manager. Sekiranya prosesnya adalah WUDFHost.exe, kami dapat menggunakan panduan penyelesaian masalah ini untuk menyelesaikan masalahnya.

Apa itu WUDFHost.exe?

WUDFHost.exe bermaksud Host Framework Pemacu Pengguna Windows. Pertama kali dibesarkan di Windows Vista, proses ini digunakan untuk memberikan kestabilan yang lebih baik kepada peranti luaran seperti sensor, peranti MTP, peranti mudah alih, dll.

Kami boleh mencuba langkah-langkah berikut untuk menyelesaikan masalah ini:

Penyelesaian 1] Periksa peranti mana yang mendorong prosesnya

Sama seperti setiap proses dalam Task Manager, proses WUDFHost.exe juga dipicu oleh tindakan. Inilah tindakannya setiap kali peranti luaran yang bergantung pada proses disambungkan ke sistem. Sekiranya peranti itu digunakan, lebih banyak alasannya.

Oleh kerana peranti ini mungkin merupakan peranti persisian, cubalah memutuskan sambungan semua peranti luaran selain yang sangat diperlukan (contohnya papan kekunci, tetikus, dll.). Sekarang sambungkan semula setiap peranti satu demi satu dan periksa mana yang menyebabkan penggunaan cakera meningkat.

Mungkin berlaku bahawa walaupun memutuskan semua peranti, penggunaan cakera masih tinggi.

Penyelesaian 2] Tingkatkan RAM

Sekiranya anda menggunakan sistem Windows 10, RAM yang ideal adalah 4GB dan bukannya 2GB yang disyorkan. RAM 2GB akan melambatkan sistem dan menyebabkan masalah seperti itu. Oleh itu, sangat digalakkan untuk meningkatkan RAM.

Penyelesaian 3] Kemas kini pemacu peranti yang menyusahkan

Sekiranya kita menemui peranti tertentu yang menyebabkan masalah dalam penyelesaian 1, bukannya memutuskannya selamanya atau menggantinya, pertama-tama kita boleh mencuba mengemas kini pemacu.

Inilah prosedur untuk mengemas kini pemacu.

Penyelesaian 4] Lumpuhkan pemacu mod Pengguna Intel Wireless Gigabit 17265

1] Tekan Win + R untuk membuka tetingkap Run dan taip perintah devmgmt.msc . Tekan Enter untuk membuka tetingkap Pengurus Peranti.

2] Di bahagian Penyesuai rangkaian, cari pemacu mod Pengguna Intel Wireless Gigabit 17265.

Lumpuhkan Pemacu Mod Pengguna Intel Wireless Gigabit 17265

3] Klik kanan padanya dan pilih Lumpuhkan peranti.

4] Mulakan semula sistem.