Betulkan Mod Tidur Windows 10 Tidak Berfungsi [Diselesaikan]

Windows 10 kadangkala menyusahkan penggunanya dengan masalah kecil, seperti Mode Tidur Tidak Berfungsi . Ramai pengguna mengadu tentang Windows 10 Not Sleeping ketika mereka berusaha menjadikannya tidur. Ini adalah masalah yang sangat biasa, dan mungkin ada beberapa sebab mengapa masalah tersebut berlaku. Gangguan perisian pihak ketiga, tetapan yang tidak sesuai, dan masalah pemacu peranti adalah penyebab utama mengapa komputer tidak akan tidur pada Windows 10.

Terdapat terutamanya dua jenis masalah Mode Tidur yang mungkin dihadapi oleh pengguna Windows 10:

  • Komputer Tidak Akan Tidur Dalam Windows 10
  • Pilihan Tidur Hilang di Windows 10

Dalam artikel berikut, kami cuba mencari penyelesaian yang tepat untuk menyelesaikan masalah Windows 10 not sleep. Mari kita lihat.

Cara Memperbaiki Windows 10 Tidak Tidur

Betulkan 1 - Ketahui siapa yang menghentikan tingkap 10 dari tidur

1. Cari CMD di Kotak Carian Windows 10. Klik kanan pada ikon prompt arahan dan klik jalankan sebagai pentadbir .

2. Jalankan arahan yang diberikan di bawah untuk mengetahui aplikasi mana yang menghalang mod tidur selain aplikasi asas yang diperlukan.

# Untuk mengetahui aplikasi apa saja yang selalu menghambat mod tidur:

powercfg-permintaan

Catatan: Hasilnya akan memaparkan semua aplikasi yang menghalang tidur. Cuba cari pelakunya dari hasilnya dan nyahpasangnya. Sekiranya nampaknya berasal dari program perisian yang anda pasang, hapus pemasangannya dari panel kawalan.

Permintaan Powercfg

Sekiranya anda ingin langsung mematikan proses ini dari command prompt, jalankan perintah yang diberikan di bawah.

powercfg -requestsoverride ""

Sebagai contoh dalam kes di atas, Proses yc.exe nampaknya bersalah. jadi kami akan menjalankan perintah berikut.

PROSES powercfg -requestsoverride SISTEM "yc.exe"

# Untuk mengetahui siapa yang menghalang komputer riba anda daripada tidur baru-baru ini dijalankan: -

powercfg -lastwake

# Untuk mengetahui semua peranti yang menghidupkan Komputer anda, jalankan: -

powercfg -devicequery wake_armed

Sekiranya masalah itu sepertinya berasal dari penyesuai rangkaian, ikuti langkah-langkah yang diberikan di bawah.

1. Cari pengurus peranti di kotak carian Windows 10.

Pengurus peranti

2. Luaskan penyesuai Rangkaian .

3. Klik kanan pada penyesuai Rangkaian yang nampaknya menyebabkan masalah dan klik pada sifat .

Sifat Penyesuai

4. Klik pada tab pengurusan kuasa dan periksa pilihan yang mengatakan Benarkan komputer mematikan peranti ini 

Nyahtanda Benarkan Komputer Mematikan Peranti

Betulkan 2 - Benarkan Komputer Tidur

Pertama sekali, anda perlu memastikan bahawa tetapan Daya asas ditetapkan ke lalai agar PC anda dapat tidur. Kadang-kadang, perisian pihak ketiga mengacaukan tetapan dan membuat perubahan yang membawa kepada masalah seperti mod tidur tidak berfungsi pada Windows 10. Ikuti langkah-langkah ini untuk menukar tetapan Daya ke lalai:

Langkah 1 : Klik pada butang Windows untuk membuka menu Mula . Di kotak teks menu, ketik Power Options , dan klik pada hasil yang mengatakan Power Options .

Pilihan Kuasa

Langkah 2 : Tetingkap Pilihan Kuasa akan terbuka. Di sini, mod Seimbang akan dipilih secara lalai; klik pada pilihan Tukar rancangan tetapannya . Sekiranya anda menggunakan mod kuasa lain, klik pada pilihan Tukar tetapan rancangan masing-masing  .

Langkah 3 : Tetingkap lain akan dibuka. Di sini, klik pada pilihan  Ubah tetapan kuasa lanjutan .

Tukar Tetapan Kuasa Lanjutan

Langkah 4 : Tetingkap Pilihan Kuasa baru  akan dibuka. Di sini, klik pada  Pulihkan lalai rancangan .

Pulihkan Lalai Pelan

Langkah 5 : Selain itu, di tetingkap Pilihan Kuasa, anda boleh memperluaskan  pilihan tetapan Multimedia , dan kemudian mengembangkan pilihan  Semasa berkongsi media . Di sini, untuk kedua-dua pilihan Pada bateri dan Dipasang , pilih  Benarkan komputer tidur dari drop-down.

Benarkan Komputer Tidur

Catatan : Anda tidak akan mendapat dua pilihan dalam menu  Bila berkongsi media  jika anda menggunakan PC. Anda akan mendapat hanya satu pilihan. Di dalamnya, pilih pilihan  Benarkan komputer tidur .

Setelah menerapkan perubahan, klik  Ok untuk menerapkan tetapan. Sekarang, lihat apakah anda dapat mematikan komputer. Sekiranya tidak, cubalah kaedah seterusnya.

Betulkan 3 - Lumpuhkan permulaan yang pantas

Permulaan pantas adalah ciri berguna windows 10 di mana Sistem menyimpan gambar pemacu dan kernel yang dimuat dalam fail C: \ hiberfil.sys. Apabila anda memulakan semula PC anda, komputer akan disambung semula secara langsung dari fail hiberfil.sys. Tetapi sebilangan PC / Komputer riba yang lama mungkin tidak sesuai dengan ciri ini dan boleh menyebabkan masalah tidur pada Windows 10. Untuk melumpuhkan permulaan yang pantas, lakukan perkara berikut.

1. Cari Pilihan kuasa dalam carian windows 10.

Tetapan Tidur Kuasa

2. Di sebelah kiri, Klik pada tetapan Daya Tambahan .

Tetapan Kuasa Tambahan

3. Klik "Pilih apa yang dilakukan oleh butang kuasa" dari sebelah kiri tetingkap

cepat-mula-pilih-menang-10-1

4. Klik Ubah tetapan yang kini tidak tersedia ;

cepat-mula-pilih-menang-10-1-ubah-tetapan

5. Hapus centang kotak di bawah kategori ini yang bertuliskan " Hidupkan permulaan pantas (disyorkan) ".

cepat-mula-pilih-menang-10-1-ubah-tetapan-1

Betulkan 4 - Lakukan Boot Bersih

Kemungkinan PC anda tidak dapat tidur kerana perisian pihak ketiga yang terpasang di atasnya. Dalam kes sedemikian, anda perlu boot PC anda dalam mod boot bersih. Dalam mod boot Bersih, PC anda bermula hanya dengan program dan perkhidmatan Windows yang penting. Ini memastikan bahawa tidak ada perisian pihak ketiga yang akan dimulakan ketika PC anda dimulakan. Jadi, sekiranya ada perisian yang mengganggu PC untuk masuk ke mod tidur, Clean Boot akan mengurusnya.

Inilah cara Memulakan Semula PC dalam Mod Boot Bersih di Windows 10 .

Sekiranya PC anda tidak tidur setelah Clean Boot, cuba kaedah seterusnya.

Betulkan 5 - Gunakan Penyelesai Masalah Windows Untuk Memperbaiki Windows 10 Tidak Tidur

Windows Troubleshooter kadang-kadang dapat menyelesaikan masalah dengan berkesan di Windows 10. Penyelesai Masalah dapat membantu menyelesaikan masalah Windows 10 not sleep. Ikuti langkah-langkah ini untuk menjalankan Penyelesai Masalah untuk menyelesaikan masalah tidur:

Langkah 1 : Tekan kekunci Windows + W. Pada panel yang terbuka, ketik  Penyelesaian Masalah , kemudian klik pada hasil carian pertama yang mengatakan  Penyelesaian Masalah .

Carian Penyelesaian Masalah

Langkah 2 :  Tetingkap Penyelesaian Masalah akan dibuka. Di sini, dari panel kiri, klik  Lihat semua .

Lihat Semua Penyelesaian Masalah

Langkah 3 : Senarai pilihan akan muncul. Di sini, pilih  pilihan Power untuk melancarkan  Power Troubleshooter .

Penyelesaian Masalah Kuasa

Langkah 4 : Sekarang, di tetingkap baru yang akan terbuka, klik  Next untuk meneruskan. Penyelesai Masalah akan melihat apakah ada masalah dan akan memperbaikinya jika boleh.

Kuasa Seterusnya Tblsht

Setelah selesai, mulakan semula PC anda dan cuba periksa apakah  pilihan Tidur berfungsi. Sekiranya Penyelesai Masalah tidak menemui masalah atau tidak menyelesaikan masalah Windows 10 Not Sleeping, teruskan ke kaedah seterusnya.

Betulkan 6 - Kemas kini Windows 10

Pemacu peranti Windows yang ketinggalan zaman mungkin menjadi alasan untuk menyebabkan Mode Tidur Tidak Berfungsi  di Windows 10. Mengemas kini Windows 10 ke versi terbarunya adalah sesuatu yang diperlukan untuk mengemas kini semua pemacu peranti pada PC anda. Setelah mengemas kini Windows 10, mod tidur mungkin berfungsi tanpa masalah.

Berikut adalah artikel ringkas yang akan memberitahu anda cara mengemas kini Windows 10 . Setelah kemas kini selesai, periksa sama ada mod Tidur berfungsi di PC Windows 10 anda. Sekiranya tidak, cubalah kaedah seterusnya.

Betulkan 7 - Lumpuhkan Mod Hibrid

Di bawah Pilihan Kuasa, tersedia pilihan untuk mengaktifkan / mematikan Mod Hibrid. Mod ini adalah gabungan antara mode Hibernasi dan Tidur. Sekiranya Mod Hibrid Hidup, ini mungkin menyebabkan PC anda tidak dapat tidur. Untuk menyelesaikan masalah Windows 10 tidak tidur dengan mematikan Mod Hibrid, berikut adalah langkah-langkah untuk diikuti:

Langkah 1 : Ikuti Langkah 1 hingga Langkah 3 dari Kaedah # 1 . Ini akan membuka tetapan pilihan Advanced Power.

Langkah 2 : Di menu, cari pilihan Tidur yang boleh dikembangkan . Di menu Tidur, kembangkan  Izinkan tidur hibrid , dan dalam pilihan yang ada di sana, pilih  Mati dari menu lungsur mereka.

Hibrid Mati

Setelah selesai, klik pada  butang Ok untuk menerapkan tetapan. Kemudian, mulakan semula PC anda dan periksa apakah masalah Sleep Mode tidak berfungsi telah diperbaiki atau tidak.

Kaedah Tambahan

Betulkan 8 - Imbas PC untuk Virus / Perisian Kerosakan

Mungkin PC anda mempunyai Virus atau Perisian Malware. Dan, serangan virus kadang-kadang boleh mempengaruhi fungsi normal PC, yang merangkumi Windows 10 Node Tidur Tidak Berfungsi .

Sekiranya anda tidak memasang Antivirus, dapatkan secepat mungkin dan imbas PC anda untuk virus atau perisian hasad. Berikut adalah senarai Antivirus percuma terbaik untuk Windows 10 . Imbas PC anda setelah memasang Antivirus dan lihat apakah ancaman dikesan dan dihapus. Sekarang periksa sama ada anda dapat menghidupkan komputer anda.

Betulkan 9 - Putuskan Peranti Periferal

Beberapa peranti periferal yang disambungkan ke PC anda mungkin menjadi sebab Windows 10 tidak tidur. Keluarkan atau putuskan sambungan peranti periferal yang disambungkan secara luaran pada PC anda.

Peranti penting seperti Tetikus / Papan Kekunci tidak boleh menimbulkan masalah. Keluarkan peranti seperti Pencetak, Pengimbas, Kamera Web, DVD Luaran, dan lain-lain yang disambungkan ke PC anda dan periksa sama ada ia menyelesaikan masalah tidak tidur Windows 10.

Kata Penutup

Masalah Windows 10 tidak tidur atau Mode Tidur Windows 10 Tidak Bekerja adalah perkara yang sangat biasa dan senang diperbaiki. Kaedah di atas dapat menyelesaikan masalah dengan mudah untuk anda. Beritahu kami kaedah mana yang sesuai untuk anda mengatasi masalah ini pada PC anda.