Cara Memperbaiki Kesalahan Kegagalan Keadaan Pemacu Pada Windows 10 (9 Kaedah)

Ralat Kegagalan Keadaan Pemacu pada Windows 10 adalah jenis ralat BSOD yang sangat biasa. Kesalahan Skrin Biru pada Windows 10 terkenal untuk menakutkan pengguna. Tetapi, tidak seperti kesalahan BSOD lain di Windows 10, ralat ini agak mudah untuk diperbaiki. Sebelum kita pergi ke depan dan melihat kaedah untuk memperbaiki ralat Kegagalan Keadaan Daya Pemandu , mari kita perhatikan sebab-sebab yang mungkin menyebabkannya.

Apabila komputer anda atau mana-mana pemacu peranti yang dipasang masuk ke Mode Tidur ketika anda sudah menggunakan komputer, Windows akan menghantar pemacu itu isyarat bangun apabila keperluannya diperlukan. Dan, jika pemacu tidak bertindak balas terhadap isyarat bangun pada waktunya atau sama sekali tidak bertindak balas,  ralat Kegagalan Keadaan Pemacu Pemacu pada Windows 10 berlaku.

Ini biasanya berlaku kerana Tetapan Daya yang tidak menguntungkan atau kerana pemacu peranti yang rosak dipasang pada PC anda.

Setelah anda mengetahui sebabnya, mari kita teruskan kaedahnya.

Bagaimana Memperbaiki Kesalahan Keadaan Pemacu Windows 10 Kesalahan

# 1 - Dengan suntingan Registry

1. Cari CMD di kotak carian windows 10.

2. Klik kanan dan Jalankan sebagai pentadbir .

3. Sekarang, salin dan tampal perintah yang diberikan di bawah dan tekan enter untuk melaksanakan perintah tersebut.

REG TAMBAHKAN "HKLM \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ SafeBoot \ Minimal \ MSIServer" / VE / T REG_SZ / F / D "Service"

4. Sekarang, salin dan tampal arahan lain yang diberikan di bawah dan jalankan juga.

msiserver permulaan bersih

itu sahaja. Sekarang, semoga masalah anda dapat diselesaikan, jika tidak dapat diselesaikan, cubalah kaedah seterusnya

# 2 - Matikan Penjimatan Kuasa Untuk Memperbaiki Kesalahan Kegagalan Keadaan Pemandu

Sekiranya anda menggunakan komputer riba dan ia mempunyai Penjimatan Kuasa di atasnya, ini mungkin merupakan sebab utama komputer anda mendapat ralat Kegagalan Keadaan Pemacu. Kaedah ini telah dilaporkan untuk memperbaiki kesilapan pada kebanyakan masa. Berikut adalah langkah-langkah yang harus diikuti untuk mematikan Penjimatan Kuasa di komputer anda:

Langkah 1 : Tekan kekunci Windows + R , satu demi satu pada papan kekunci anda untuk membuka  kotak Jalankan . Dalam kotak Jalankan, ketik " Panel Kawalan " dan tekan kekunci Enter . Ini akan membuka Panel Comtrol komputer anda.

Jalankan Perbaiki Kesalahan Kegagalan Keadaan Pemacu Windows 10

Langkah 2 : Di Panel Kawalan, cari  Paparan turun di sudut kanan atas. Klik pada senarai drop-down dan pilih  pilihan ikon Kecil . Dari pilihan yang muncul, pilih  Pilihan Kuasa .

Panel Cntrl Memperbaiki Kesalahan Kegagalan Keadaan Pemacu Windows 10

Langkah 3 : Dari pilihan baru yang muncul, lihat apakah pilihan Penjimat kuasa dipilih. Sekiranya tidak, pilih pilihan Seimbang . Setelah melakukannya, dari sebelah kanan pilihan Seimbang , klik pada pilihan  Ubah tetapan rancangan .

Rancangan Kuasa Memperbaiki Kesalahan Kegagalan Keadaan Pemacu Windows 10

Langkah 4 : Di sini, pilih pilihan  Ubah tetapan kuasa lanjutan .

Kesalahan Kegagalan Power Power Pemacu Lanjutan Ralat Windows 10

Langkah 5 : Di tetingkap Tetapan Lanjutan, cari  Tetapan Penyesuai Tanpa Wayar , kemudian klik padanya untuk mengembangkan. Kemudian kembangkan  Mod Penjimatan Daya , dan dari pilihan  lungsur turun Tetapan yang muncul, pilih  Prestasi Maksimum .

Adakah Memperbaiki Kesalahan Kegagalan Keadaan Pemacu Windows 10

Langkah 6 : Di tetingkap yang sama, cari  PCI Express dan kembangkannya. Di bawahnya, mengembangkan  Link Negeri Pengurusan Kuasa pilihan dan dari yang Menetapkan drop-down, pilih Kuasa Maksimum simpanan pilihan. Setelah selesai, klik  Ok untuk menerapkan tetapan.

Pci Memperbaiki Kesalahan Kegagalan Keadaan Pemacu Windows 10

Sekarang, mulakan semula komputer anda dan lihat apakah anda mendapat ralat ini lagi. Sekiranya Kesalahan Kegagalan Keadaan Pemacu berterusan, cuba kaedah seterusnya.

# 3 - Nyahpasang Pemacu yang rosak Untuk Memperbaiki Kesalahan Kegagalan Keadaan Pemacu

Pemacu yang rosak boleh menyebabkan masalah ini pada komputer Windows 10 anda. Untuk memeriksa sama ada pemandu rosak, anda perlu memeriksa pemandu dengan tanda seru kuning di tetingkap Pengurus Peranti. Ikuti langkah-langkah ini untuk Mencari dan Nyahpasang pemacu yang mempunyai masalah:

Langkah 1 : Buka Pengurus Peranti . Untuk melakukannya, tekan kekunci Windows + X secara serentak. Sekarang senarai akan muncul; klik pada  pilihan Device Manager untuk membukanya.

Ctrlx Dev Mgr Betulkan Kesalahan Kegagalan Keadaan Pemacu Windows 10

Langkah 2 : Di  tetingkap Pengurus Peranti , anda akan melihat senarai pemacu. Cari pemandu dengan tanda seru kuning. Sekiranya anda tidak menjumpainya, lompat ke Kaedah 3 . Sekiranya anda menemui pemacu dengan kesilapan, klik kanan padanya, dan dari menu klik kanan, klik pada  pilihan Nyahpasang Pemacu. Lakukan ini dengan semua pemacu dengan kesilapan. Setelah selesai, keluar dari Pengurus Peranti.

Nyahpasang Perbaiki Kesalahan Kesalahan Kekuatan Pemacu Windows 10

Langkah 3 : Sekarang, buka menu Mula, dan di bar carian menu Mula, ketik  Tetapan . Klik pada pilihan Tetapan yang muncul dalam hasil carian.

Cari Tetapan Betulkan Kesalahan Kegagalan Keadaan Pemacu Windows 10

Langkah 4 : Dari tetingkap Tetapan, klik pada pilihan Kemas kini dan Keselamatan .

Kemas kini Kesalahan Pemulihan Kemas kini Pemulihan Sect Windows 10

Langkah 5 : Ini akan membuka tetingkap Kemas kini & Keselamatan. Di sini, pergi ke  bahagian Windows Update , di mana anda akan mendapat pilihan  Check For Updates ; klik padanya. Ini akan mencari kemas kini Windows dan pemacu yang hilang, kemudian ikuti arahan di skrin untuk menyelesaikan kemas kini.

Kemas kini Chk Memperbaiki Kesalahan Kegagalan Keadaan Pemacu Windows 10

Apabila kemas kini selesai, PC anda akan dimulakan semula. Selepas dimulakan semula, lihat apakah masalah Kegagalan Keadaan Pemacu terus mengganggu anda. Sekiranya ya, teruskan Kemas kini pemacu lain di PC anda.

# 4 - Kemas kini Pemacu Untuk Memperbaiki Kesalahan Kegagalan Keadaan Pemacu

Pada langkah ini, anda perlu mengemas kini setiap pemacu anda untuk memperbaiki masalah Windows Power State Failure Windows 10. Ikut langkah-langkah ini:

Langkah 1 : Tekan kekunci Windows + X pada satu masa, dan dari senarai yang terbuka, klik pada Pengurus Peranti .

Ctrlx Dev Mgr Betulkan Kesalahan Kegagalan Keadaan Pemacu Windows 10

Langkah 2 : Dalam Pengurus Peranti, klik kanan pada pemacu pertama, dan klik pada pilihan Kemas kini Perisian Pemacu .

Kemas kini Kesalahan Pemacu Memperbaiki Kesalahan Pemacu Keadaan Pemacu Windows 10

Langkah 3 : Tetingkap baru akan muncul. Di sini, anda perlu mengklik  Cari secara automatik untuk perisian pemacu yang dikemas kini . Ini akan mencari versi baru pemacu yang ada pada PC anda. Sekiranya ia mengatakan bahawa anda telah memasang versi terbaru pemacu, teruskan untuk mengemas kini pemacu seterusnya. Jika tidak, ikuti arahan di skrin untuk menyelesaikan pemasangan. Lakukan ini untuk semua pemandu.

Kemas kini Auto Memperbaiki Kesalahan Kesalahan Kekuatan Pemacu Windows 10

Setelah selesai, mulakan semula komputer anda dan lihat apakah masalahnya masih ada. Sekiranya tidak menyelesaikan masalah Kegagalan Pemacu Keadaan Pemacu Windows 10, cuba kaedah seterusnya.

# 5 - Balik Pemacu Grafik Ke Versi Lebih Lama

Daripada semua pemacu, ada kemungkinan pemandu Kad Grafik anda menyusahkan anda dengan  ralat Kegagalan Keadaan Pemacu . Sekiranya anda telah mengemas kini kad Grafik anda baru-baru ini, cuba kembalikan ke versi sebelumnya untuk menyelesaikan masalah ini. Berikut adalah langkah yang perlu diikuti:

Langkah 1 : Tekan kekunci Windows + X bersama-sama, kemudian dari senarai yang dibuka, pilih pilihan  Device Manager untuk membukanya.

Ctrlx Dev Mgr Betulkan Kesalahan Kegagalan Keadaan Pemacu Windows 10

Langkah 2 : Cari  pilihan Adaptor Paparan , kemudian kembangkannya. Dari senarai yang diperluas, klik kanan pada Pemacu Grafik anda . Dari menu klik kanan, klik pada pilihan Properties .

Properties Betulkan Kesalahan Kegagalan Keadaan Pemacu Windows 10

Langkah 3 : Di tetingkap Properties yang akan terbuka, pergi ke  tab Driver . Di tab, anda akan menemui pilihan  Roll Back Driver . Klik padanya dan teruskan dengan arahan di skrin untuk mengembalikan pemacu semasa anda ke versi sebelumnya.

Roll Back Fix Kesalahan Kegagalan Keadaan Pemacu Windows 10

Catatan : Jika pilihan Roll Back Driver berwarna kelabu, ini bermakna pemacu Kad Grafik anda belum dikemas kini.

Sekiranya kaedah ini tidak berfungsi dengan baik, kaedah seterusnya adalah untuk anda mencuba.

# 6 - Lakukan Imbasan SFC Untuk Memperbaiki Kesalahan Kegagalan Keadaan Pemacu

Menjalankan imbasan SFC di komputer anda mengimbas fail sistem anda dan jika terdapat fail yang rosak, ia akan memperbaikinya. Kerana ralat Power Power Driver WIndows 10 mungkin berlaku kerana pemacu yang rosak atau buruk, ini sebenarnya dapat membantu. Berikut adalah langkah-langkah untuk menjalankan imbasan SFC:

Langkah 1 : Pada papan kekunci anda, tekan kekunci Windows + X bersama-sama. Dari menu yang terbuka, klik pada pilihan Command Prompt (Admin) untuk menjalankan Command Prompt dengan hak pentadbir.

Ctrlx Cmd Betulkan Kesalahan Kegagalan Keadaan Pemacu Windows 10

Langkah 2 : Di tetingkap Prompt Perintah, ketik perintah berikut:  sfc / scannow dan tekan kekunci Enter .

Kesalahan Kegagalan Keadaan Pemacu Sfc Pemacu Windows 10

Imbasan mungkin memerlukan sedikit masa, sekitar 15 minit atau lebih untuk diselesaikan. Tunggu sehingga selesai dan jangan mengganggu imbasan. Setelah imbasan selesai, mulakan semula PC anda dan periksa apakah masalahnya berlanjutan. Sekiranya tidak, cuba jalankan imbasan seterusnya.

# 7 - Jalankan Imbasan DISM

DISM Scan atau  Deployment Image Servicing and Management adalah cara lain untuk mengimbas Windows untuk kemungkinan masalah dan memperbaikinya jika dijumpai. Anda boleh menjalankan imbasan ini selepas imbasan SFC untuk memperbaiki  BSOD Failure State Power Failure . Berikut adalah langkah-langkah untuk diikuti:

Langkah 1 : Buka Prompt Perintah dalam mod pentadbir. Untuk melakukannya, tekan kekunci Windows + X bersama-sama, dan dari menu, pilih pilihan Prompt Perintah (Admin) .

Ctrlx Cmd Betulkan Kesalahan Kegagalan Keadaan Pemacu Windows 10

Langkah 2 : Di tetingkap Prompt Perintah, ketik arahan berikut:

DISM.exe / Online / Cleanup-image / scanhealth

kemudian tekan butang Enter . Tunggu imbasan selesai.

Dism1 Betulkan Kesalahan Kegagalan Keadaan Pemacu Windows 10

Langkah 3 : Apabila imbasan selesai, ketik arahan berikut berikut:  DISM.exe / Online / Cleanup-image / Restorehealth dan tekan Enter .

Dism2 Betulkan Kesalahan Kegagalan Keadaan Pemacu Windows 10

Apabila imbasan selesai, mulakan semula PC anda dan periksa apakah masalah anda diselesaikan atau tidak. Sekiranya tidak, cuba langkah seterusnya.

# 8 - Lumpuhkan atau Buang Antivirus Untuk Menyelesaikan Kesalahan Kegagalan Keadaan Pemacu

Sebilangan daripada anda mungkin ragu-ragu untuk mengambil langkah ini, tetapi jika tidak ada kaedah yang disebutkan di atas yang membantu anda, ini mungkin. Terdapat laporan mengenai perisian antivirus yang menyebabkan masalah ini. Dan, mematikan antivirus menyelesaikan masalah untuk beberapa pengguna. Nama yang paling biasa berkaitan dengan masalah ini ialah Avast. Jadi, jika anda pengguna antivirus Avast, kaedah ini mesti dicuba.

Sekiranya melumpuhkan Antivirus tidak menyelesaikan masalah untuk anda, anda harus mencuba untuk mencopot pemasangannya sepenuhnya. Sekiranya ia berfungsi, cuba antivirus baru dan lihat apakah itu mengganggu PC anda untuk menyebabkan ralat Kegagalan Keadaan Pemacu.

Sekiranya mematikan atau menghapus Antivirus tidak berfungsi, aktifkan kembali antivirus anda dan teruskan dengan kaedah seterusnya.

# 9 - Betulkan Kesalahan Kegagalan Keadaan Pemacu Dengan Mengemas kini BIOS

Mengemas kini BIOS mungkin bukan tugas yang membosankan untuk dilaksanakan, tetapi ia adalah perkara yang kritikal. Oleh itu, sebelum anda memutuskan untuk mencuba kemas kini BIOS, pastikan anda tahu apa yang anda lakukan. Langkah pertama untuk mengemas kini BIOS adalah dengan mengetahui versi BIOS terkini, dan melihat apakah versi yang dikemas kini untuk komputer anda tersedia atau tidak.

Sebelum anda meneruskan langkah ini, pastikan komputer riba anda terisi penuh. Dan jika anda menggunakan desktop, pastikan komputer disambungkan ke bekalan kuasa yang tidak terganggu.

Berikut adalah langkah-langkah untuk mengemas kini BIOS pada PC anda:

Langkah 1 : Klik pada butang Mula di komputer anda dan taipkan  Maklumat Sistem di bar carian mula untuk membukanya.

Langkah 2 : Di tetingkap Sistem Maklumat yang terbuka, cari versi BIOS di bahagian  Ringkasan Sistem .

Nios Memperbaiki Kesalahan Kegagalan Keadaan Pemacu Windows 10

Langkah 3 : Sekarang, pergi ke laman web pengeluar PC anda dan cari BIOS terkini yang sesuai dengan nombor model PC anda. Sekiranya versi BIOS terkini serupa dengan yang ada di komputer anda, lewati langkah ini dan periksa kaedah seterusnya. Sekiranya terdapat BIOS yang lebih baru, muat turunnya. Setelah dimuat turun, pastikan tidak ada perisian antivirus yang berjalan.

Setelah siap, jalankan fail pemasangan BIOS yang dimuat turun. Sebelum kemas kini, anda akan mendapat pilihan untuk membuat sandaran BIOS semasa; lakukan sebelum mengemas kini BIOS. Setelah selesai, teruskan dengan pemasangan BIOS.

Setelah anda memulakan pemasangan, tunggu hingga selesai, kerana mungkin memerlukan sedikit masa untuk memasang BIOS.

Ini kemungkinan besar akan menyelesaikan ralat Kegagalan Keadaan Pemacu anda pada Windows 10. Sekiranya tidak, kaedah # 9 adalah pilihan terakhir anda.

# 10 - Lakukan Pemulihan Sistem

Melakukan Pemulihan Sistem bermaksud mengembalikan sistem anda ke keadaan seperti dulu. Dan untuk ini, anda perlu membuat Titik Pemulihan Sistem pada PC anda apabila ia tidak dipengaruhi oleh ralat Kegagalan Keadaan Pemacu. Sekiranya anda tidak memilikinya, maka anda hanya perlu melangkau langkah ini sama sekali. Sekiranya anda melakukannya, berikut adalah langkah-langkah untuk anda ikuti:

Langkah 1 : Di Desktop anda, klik kanan pada  ikon PC ini , dan klik pada  Properties  dari menu klik kanan.

Langkah 2 : Di tetingkap yang akan terbuka, klik pada  pilihan Perlindungan Sistem di panel kiri.

Ralat Kesalahan Kegagalan Keadaan Pemacu Sistem Protectn Windows 10

Langkah 3 : Tetingkap baru yang lain akan dibuka. Di sana, klik pada  butang Pemulihan Sistem dan pilih titik pemulihan ke mana anda mahu mengembalikan komputer anda. Pastikan bahawa ia adalah tarikh sebelum anda mula mendapat ralat Kegagalan Keadaan Pemacu pada Windows 10. Jalankan pemulihan dan tunggu Pemulihan Sistem berlaku.

Kembalikan Kesalahan Kesalahan Kesalahan Kekuatan Pemacu Windows 10

Catatan : Melakukan  Pemulihan Sistem akan menghapus semua data yang telah anda simpan di PC anda selepas tarikh titik pemulihan. Oleh itu, pastikan anda mengambil sandaran fail penting pada pemacu luaran sebelum memulihkan PC.

Kata Penutup

Beberapa langkah pertama kemungkinan besar akan memperbaiki ralat Kegagalan Keadaan Pemacu untuk anda. Tetapi jika PC anda tidak diperbaiki oleh mereka dan anda harus mencuba beberapa yang terakhir, pastikan anda tahu apa yang anda lakukan. Terutama dalam kaedah 8 dan 9. Sekiranya perlu, bantu rakan yang pandai menggunakan komputer. Anda juga boleh menghubungi penjagaan pelanggan pengeluar PC anda jika anda tidak dapat menyelesaikan masalah ini.