Cara Memperbaiki Masalah Taring Skrin di Windows 10

Masalah biasa, Screen Tearing adalah sejenis penyelewengan yang mungkin berlaku pada monitor PC anda. Hal ini juga ditangani sebagai masalah ketika pengguna melihat banyak bingkai dalam satu bingkai di layar PC mereka. Kerosakan skrin biasanya berlaku pada PC yang memasang perkakasan paparan, seperti kad grafik.

Apa yang menyebabkan Skrin Koyak? Apabila video yang diumpankan ke PC tidak diselaraskan dengan kadar penyegaran monitor, masalah pemecahan Skrin mungkin berlaku. Masalah tersebut dilaporkan berlaku kebanyakannya dengan pengguna kad grafik NVIDIA.

Walaupun ia bukan masalah yang serius, ada beberapa faktor yang boleh menyebabkan layar terkoyak pada paparan PC anda. Tidak ada cara untuk mengetahui apa yang mungkin menyebabkan masalah ini, oleh itu kami mengesyorkan anda mengikuti penyelesaian yang disediakan di bawah ini dengan teratur.

Marilah kita mengetahui cara menyelesaikan masalah Screen Tearing di Windows 10.

Penyelesaian 1: Mulakan semula PC anda

Sangat disarankan untuk anda menutup permainan / aplikasi yang anda jalankan, kemudian hidupkan semula PC anda. Kadang kala, memulakan semula PC dapat menyelesaikan banyak masalah. Dalam kes ini, memulakan semula mungkin mengembalikan suapan video dan output paparan kembali segerak. Setelah dimulakan semula, jalankan semula permainan atau aplikasi yang anda jalankan dan lihat apakah masalahnya masih ada. Sekiranya ya, cubalah penyelesaian seterusnya.

Penyelesaian 2: Ubah FPS Permainan

Sekiranya anda bermain permainan dan masalah merobek layar wajah di PC, salah satu perkara yang mesti anda cuba ialah menukar FPS permainan (bingkai sesaat). Mungkin anda sedang bermain permainan dengan pengaturan FPS yang lebih tinggi daripada yang disokong oleh kad grafik anda.

Untuk menyelesaikan masalah ini, pergi ke menu Tetapan dalam permainan anda dan lihat di bawah tetapan video / grafik . Di sana, anda akan mendapat pilihan untuk menukar FPS / Frame Rate. Cuba buat penyesuaian dengan nilai FPS dengan menurunkan sedikit dan periksa sama ada ini menyelesaikan masalah. Sekiranya ini tidak berjaya, cubalah penyelesaian seterusnya.

Penyelesaian 3: Ubah Resolusi dan Refresh Rate

Penyelesaian seterusnya untuk anda mencuba adalah dengan menukar Resolution and Refresh Rate pada PC anda secara manual. Berikut adalah langkah-langkah yang harus anda ikuti:

Langkah 1 : Tekan butang Mula pada PC anda, kemudian ketik  resolusi di kotak carian. Dari hasil carian, klik pada  perubahan resolusi pilihan paparan .

Mulakan Resolusi

Langkah 2 :  Tetingkap Tetapan Paparan akan terbuka. Di sini, tatal ke bawah dan pilih  pilihan Tetapan paparan lanjutan .

Tetapan Paparan

Langkah 3 : Pada skrin seterusnya, klik pada  sifat penyesuai Paparan untuk pilihan Paparan 1 .

Tetapan Paparan Lanjutan

Langkah 4 : Tetingkap baru akan dibuka sekarang. Di sini, di  tab Adapter , anda akan menemui  butang List All Modes ; klik padanya.

Paparkan Properties

Langkah 5 : Pada tetingkap seterusnya yang terbuka, anda akan menemui senarai mod resolusi & FPS yang sah untuk peranti anda. Di sini, cuba ketetapan lain mengikut spesifikasi kad grafik dan peranti anda. Periksa layar terkoyak setiap kali anda memilih tetapan dari daftar.

Senarai Ketetapan

Setelah selesai, pastikan anda menghidupkan semula PC anda. Sekiranya penyelesaian ini tidak berfungsi untuk anda, kembalikan semula perubahan seperti sebelumnya, kemudian cuba penyelesaian seterusnya.

Penyelesaian 4: Dengan Mengaktifkan / Menyahdayakan NVIDIA VSync

Adakah anda menggunakan kad grafik NVIDIA? Anda boleh menggunakan pilihan VSync NVIDIA yang direka untuk menangani masalah seperti merobek layar dan menggagalkan kadar. Apabila kadar bingkai yang diberikan oleh kad grafik lebih tinggi daripada sistem PC anda atau yang dapat ditangani oleh paparan anda, VSync akan mengurusnya secara automatik.

Mungkin pilihan VSync pada PC anda dilumpuhkan. Sekiranya demikian, anda perlu mengaktifkannya. Sekiranya, VSync sudah diaktifkan, anda mesti mencuba untuk melumpuhkannya dan periksa sama ada ia menyelesaikan masalah. Inilah cara untuk menghidupkan atau mematikan VSync:

Langkah 1 : Klik kanan pada desktop PC anda, kemudian pilih  pilihan Panel Kawalan NVIDIA dari menu konteks.

Menu Desktop

Langkah 2 : Tetingkap Panel Kawalan NVIDIA akan terbuka. Di sana, di panel kiri, klik pada pilihan  Urus Tetapan 3D yang terdapat di bawah bahagian Tetapan 3D . Sekarang, di panel kanan, tatal ke bawah dan cari pilihan  Vertical Sync dan lumpuhkan atau aktifkan mengikut tetapan semasa anda (seperti yang disebutkan di atas).

Panel Kawalan Nvidia

Setelah anda membuat perubahan, keluar dari panel kawalan dan periksa apakah masalahnya diselesaikan dengan ini.

Penyelesaian 5: Aktifkan pilihan "Tunggu Refresh Vertikal" di AMD

Sekiranya anda pengguna AMD, terdapat tetapan serupa di Panel Kawalan AMD untuk anda aktifkan. Semasa anda membuka Panel Kawalan NVIDIA, buka juga Panel Kawalan AMD dari desktop anda.

Apabila berada di sana, pergi ke  menu Tetapan Global , kemudian pastikan bahawa pilihan Tunggu untuk Segar Segar ditetapkan ke Selalu aktif  .

Penyelesaian 6: Matikan Mod Permainan & Pengoptimuman Skrin Penuh

Dalam salah satu kemas kini Windows terbaru, Microsoft memperkenalkan Mode Permainan yang kaya dengan ciri. Walaupun sarat dengan fitur yang meliputi pengoptimuman sistem, tangkapan layar satu sentuhan, rakaman permainan dan banyak lagi, namun dilaporkan oleh banyak pengguna menyebabkan masalah. Selain daripada permainan crash, mod ini juga menimbulkan masalah seperti merobek layar.

Kemungkinan Mode Permainan aktif menyebabkan masalah. Ikuti langkah-langkah di bawah ini untuk mematikan Mode Permainan di Windows 10:

Langkah 1 : Pada papan kekunci anda, tekan kekunci  Win + I bersama-sama untuk membuka  menu Tetapan . Di sana, klik pada  pilihan Permainan .

Tetapan Permainan

Langkah 2 : Ketika berada di menu Tetapan Permainan, pilih  pilihan bar Permainan di panel kiri. Kemudian, di panel kanan, matikan  klip permainan rakam, tangkapan skrin, dan siarkan menggunakan suis togol bar Permainan .

Matikan Rakaman

Langkah 3 : Sekarang, di panel kiri, pilih  pilihan Penyiaran . Di panel kanan matikan suis togol yang terletak betul-betul di bawah  Rakam audio semasa saya menyiarkan pilihan.

Audio Rec Off

Setelah tetapan ini digunakan, mulakan semula PC anda dan periksa apakah masalahnya telah diperbaiki.

Sekiranya anda masih menghadapi masalah merobek layar, anda boleh mencuba menonaktifkan pengoptimuman skrin penuh untuk permainan. Ini caranya:

Langkah 1 : Buat klik kanan pada ikon permainan yang anda hadapi dengan masalah merobek layar dan klik pada pilihan Properties .

Harta Permainan

Langkah 2 : Di tetingkap Properties yang terbuka, pergi ke  tab Keserasian , kemudian pilih pilihan  Nonaktifkan pengoptimuman skrin penuh . Setelah selesai, klik pada  butang Ok .

Lumpuhkan Pengoptimuman Skrin Penuh

Sekarang, tutup tetingkap Properties dan jalankan semula permainan dan periksa masalahnya.

Penyelesaian 7: Tetapkan Pilihan Pelancaran di Steam (Hanya untuk Pengguna Steam)

Sekiranya anda menggunakan Steam untuk melancarkan permainan di PC anda, berikut adalah satu lagi kaedah pembaikan yang boleh anda cuba untuk menghilangkan skrining.

Langkah 1 : Dari senarai permainan di Steam, klik kanan pada permainan dengan masalah, dan pilih  Properties dari menu.

Steam Properties Permainan

Langkah 2 : Sekarang, tetingkap kecil akan dibuka. Di sana, klik pada butang  Set Pelancaran Pilihan .

Tetapkan Pilihan Pelancaran

Langkah 3 : Di kotak baru yang terbuka, ketik  -windowed -noborder dan klik pada  butang Ok .

Tanpa Perintah

Ini mungkin dapat membantu anda menyingkirkan masalah mengoyak layar.

Penyelesaian 8: Kemas kini / Pasang Semula Pemacu Grafik

Masalah Screen Tearing pada PC anda mungkin berlaku kerana Pemacu Kad Grafik yang ketinggalan zaman atau rosak. Pertama, anda boleh cuba mengemas kini pemacu, dan jika itu tidak berfungsi, anda mungkin perlu menyahpasang dan memasang semula pemacu.

Langkah 1 : Tekan  kekunci Win + X , kemudian dari menu yang terbuka, pilih  pilihan Pengurus Peranti .

Pengurus Dev

Langkah 2 : Di Pengurus Peranti, cari penyesuai Paparan dan klik padanya untuk mengembangkan. Selepas itu, klik kanan pada pemacu kad grafik dan pilih pilihan  Kemas kini pemacu .

Kemas kini Grafik Pemacu

Langkah 3 : Pada tetingkap baru yang akan dibuka, pilih  Cari secara automatik untuk pilihan perisian pemacu yang dikemas kini .

Pemandu Carian Auto

Sekarang, PC akan mencari versi pemacu yang dikemas kini. Sekiranya ada, ikuti arahan di skrin untuk meneruskan kemas kini.

Sekiranya pemacu sudah dikemas kini, anda mungkin mahu memasang semula pemacu kad grafik. Untuk melakukannya, ikuti langkah berikut:

Langkah 1 : Di  tetingkap Pengurus Peranti , klik kanan pada pemacu Kad Grafik dan pilih pilihan  Nyahpasang peranti .

Nyahpasang Pemacu Grafik

Langkah 2 : Sekarang, pergi ke laman web pengeluar Kad Grafik anda dan muat turun pemacu terkini yang sesuai dengan model Kad Grafik anda. Selepas memuat turun pemacu, pasang secara manual dengan menjalankan fail pemacu yang dimuat turun di PC anda.

Ini harus mengatasi masalah ini.

Penyelesaian 9: Lumpuhkan Had Bingkai dalam permainan

Salah satu ciri yang banyak digunakan oleh permainan dan aplikasi adalah pilihan Frame Limit. Jika Batas Bingkai diset ke Aktif, ini mungkin menyebabkan masalah layar terkoyak.

Cari pilihan Batas Bingkai dalam menu dalam permainan di bawah bahagian video atau grafik dan matikan. Sekiranya masalah tidak dapat diselesaikan, anda boleh mengembalikan perubahan.

Penyelesaian 10: Matikan Scroll yang lancar

Sekiranya anda menghadapi masalah merobek layar di Chrome atau penyemak imbas yang anda gunakan, anda boleh mematikan fitur Smooth Scrolling di penyemak imbas. Inilah caranya:

Matikan Skrol lancar di Chrome

Buka tab baru di Chrome, kemudian pada jenis bar alamat:  chrome: // flags / # scroll-lancar dan tekan  kekunci Enter . Dalam pilihan Smooth Scrolling yang anda dapat, Nonaktifkan ciri.

Tatal Kelancaran Chrome

Lumpuhkan Skrol lancar di Firefox

Buka tab baru di Firefox, ketik  mengenai: pilihan di bar alamat dan tekan  Enter .

Sekarang, dari menu, batalkan pilihan Gunakan fungsi  tatal lancar .

Lumpuhkan Skrol lancar di Edge

Langkah 1 : Tekan Win + R untuk membuka kotak Run . Di sana, taipkan  sifat sistem yang maju dan tekan  Enter .

Jalankan Sysproperties

Langkah 2 : Di bawah bahagian  Prestasi , klik pada  butang Tetapan .

Tetapan Prestasi

Langkah 3 : Sekarang, pada skrin seterusnya, batalkan pilihan  kotak senarai tatal halus dan tekan  butang Ok .

Nyah Pilih Tatal Lancar

Adakah masalah pemecahan skrin diselesaikan? Sekiranya tidak, cubalah penyelesaian seterusnya.

Penyelesaian 11: Cuba Penyemak Imbas Lain

Sekiranya anda menghadapi masalah pada penyemak imbas tertentu, sebagai jalan penyelesaian, anda boleh cuba beralih ke penyemak imbas lain dan melihat apakah masalah itu juga berlaku.