14 Alternatif PuTTY Percuma Terbaik untuk Mac OS

Walaupun berpindah dari Windows ke Mac OS adalah pengalaman yang menyenangkan, anda akan kehilangan sistem PuTTY di Mac jika anda sudah terbiasa menggunakannya di Windows. Sama ada anda adalah pentadbir sistem atau pemilik laman web, ini adalah aplikasi biasa yang kebanyakan kita gunakan sekurang-kurangnya sekali seumur hidup mereka.

PuTTY adalah emulator terminal percuma yang membantu anda memindahkan fail melalui rangkaian yang sama, dengan log dari komputer lain. Ia juga boleh diakses melalui internet. Anda boleh mendapatkan kemudahan pemindahan fail dengan menambahkan SCP dan SFTP. Keselamatan adalah masalah terbesar dengan PuTTY, tetapi anda boleh menambahkan pengesahan dan penyulitan dengan menggunakannya dalam kombinasi dengan SSH. Ini membantu melindungi hubungan melalui internet.

Walaupun ramai pengguna yang berdedikasi masih lebih suka menggunakan PuTTY, sukar bagi mereka yang baru saja beralih ke Mac. Oleh itu, berikut adalah senarai ringkas beberapa alternatif PuTTY terbaik untuk Mac OS yang kami rasa dapat mempermudah hidup anda.

Terminal

Pelanggan Ssh Pada Mac Os 1 Min

Ini adalah emulator terminal lalai yang disertakan dalam Mac OS. Ini adalah alat yang luar biasa yang membantu memecah perintah. Oleh itu, apabila anda log masuk ke beberapa pelayan, anda akan dapat mengenal pasti warna latar belakang khas dan tajuk tetingkap yang disebut dalam profil. Anda boleh menggunakan profil bawaan di Terminal atau bahkan boleh membuat profil tersuai anda sendiri.

Cukup Tekan Command dan Spacebar dan cari Terminal di Spotlight. Sekarang, tulis ssh [dilindungi e-mel] untuk menyambung ke pelayan.

Selain itu, ia membolehkan anda menambahkan penanda halaman semasa bekerja yang kemudiannya dapat digunakan untuk melakukan manuver dengan cepat melalui tetingkap Terminal yang diperpanjang. Bahagian yang terbaik adalah, pemeriksa membantu anda untuk melihat dan mengawal proses yang sedang berjalan, dan bahkan membolehkan anda menyesuaikan tajuk tetingkap dan warna latar belakang.

Harga: percuma

iTerm 2

Ssh Iterm2 Min

iTerm adalah salah satu alternatif PuTTY terbaik untuk MacOS yang dilengkapi dengan ciri. Ini menawarkan penyelesaian untuk keinginan yang mungkin difikirkan oleh pengguna terminal. Antara tarikan utamanya adalah pilihan untuk membelah tab ke beberapa tetingkap dengan masing-masing menampilkan sesi yang berbeza. Sama ada anda memilih untuk membaginya secara menegak atau mendatar, ia membolehkan anda menghasilkan panel tanpa henti dalam penjajaran yang mungkin.

Dengan mendaftar hotkey, anda boleh membawa perisian ke hadapan ketika bekerja dari program lain. Cukup tekan kekunci dan terminal muncul. Anda boleh mendapatkan terminal yang selalu tersedia dengan menetapkan hotkey untuk membuka panel khusus. Lebih-lebih lagi, ia mempunyai fungsi carian yang kuat, sementara antara muka tetap jauh. Sebaik sahaja anda memasukkan istilah carian anda, padanan akan disorot dengan serta-merta.

Autolengkap adalah ciri lain di mana semasa anda mengetik huruf pertama dari sebarang perkataan yang mungkin anda gunakan sebelumnya, diikuti dengan "Cmd" dan kata tersebut muncul di bahagian atas senarai. Cari pilihan untuk mencari teks, tampal sejarah untuk memeriksa semula teks terakhir yang disalin atau ditampal, atau ulangan segera untuk perjalanan kembali ke masa lalu, adalah beberapa ciri pentingnya yang lain.

Harga: percuma

ZOC

Terminal Zoc Ssh Mac

ZOC serasi dengan Windows dan Mac menjadikannya boleh digunakan secara universal. Emulator terminal ini adalah perisian percuma yang menawarkan senarai peniruan dan ciri yang hebat. Ciri-ciri ini menjadikannya alat yang boleh dipercayai dan berkelas yang menghubungkan anda ke host dan mainframe. Ini menghubungkan anda melalui mod yang berbeza seperti telnet, shell selamat, dan banyak lagi.

Ia menawarkan antara muka lanjutan yang menampilkan sesi tab dengan lakaran kecil. Ia menawarkan buku alamat yang mengandungi folder dan hos (berkod warna). Ia dapat disesuaikan dengan mudah sesuai dengan pilihan dan keperluan anda. Sokongan untuk bahasa skrip dengan 200 perintah plus, sebilangan besar log masuk, butang yang ditentukan pengguna, atau ciri pemetaan semula papan kekunci penuh adalah antara beberapa ciri utama.

Harga: percuma

vSSH Lite

Vssh Lite Mac Clinet Min

Sekiranya anda mencari alternatif PuTTY percuma untuk Mac OS, maka vSSH Lite boleh menjadi penyelesaian yang tepat. Ini adalah pelanggan SSH dan Telnet moden yang sangat disesuaikan. Ia dilengkapi dengan papan kekunci yang diperbesar, gerakan skrin sentuh, penyegerakan untuk iCloud, dan banyak lagi. Ia menawarkan salah satu output terminal terpantas, dilengkapi dengan protokol SSH dan Telnet, menawarkan pilihan pengesahan dengan nama pengguna / kata laluan dan kunci peribadi, pilihan untuk menatal melalui skrin sentuh atau menggunakan anak panah, dan beberapa sesi.

Antara ciri utama yang lain adalah, kerja latar hingga 3 minit untuk iOS7, dan hingga 10 minit untuk iOS 5/6, memberitahu mengenai masa tamat, sambungan untuk iCloud / Dropbox, perkongsian makro dan kunci, pilihan pemajuan kunci dan port, dan sebagainya.

Harga: percuma

Hiper

Hyper Untuk Mac

Hyper adalah perisian sumber terbuka dan bebas lain untuk Mac yang berfungsi sebagai alternatif yang kuat untuk PuTTY. Ia juga serasi dengan platform utama yang lain. Projek ini bertujuan untuk mewujudkan pengalaman yang menyenangkan dan dapat dilanjutkan bagi mereka yang menggunakan antara muka baris perintah yang dikembangkan pada model web terbuka.

Perisian ini bertujuan untuk memfokuskan pada kelajuan, konsistensi, dan penciptaan API yang tepat untuk pencipta peluasan. Secara keseluruhan, program ini dapat dikembangkan dengan tambahan, tetapi tanpa pilihan untuk pemindahan fail atau penyulitan.

Harga: sumber percuma dan terbuka

Ulang-alik

Shuttle Ssh Mac

Shuttle for Mac adalah aplikasi menu jalan pintas yang tidak rumit dan mudah untuk OS X. Yang perlu anda lakukan hanyalah melancarkan aplikasi dan memilih pilihan yang bertuliskan "Konfigurasi untuk mengedit ~ / .shuttle.json". Sekarang, terangkan item yang terdapat di menu serta tindakan yang mula berfungsi apabila diklik.

Harga: percuma

OpenSSH

Emulator terminal sumber terbuka dan bebas untuk Mac OS, OpenSSH juga tersedia untuk platform lain. Ini adalah perisian penyambungan terkemuka yang digunakan untuk log masuk dari sistem jauh dengan pelanggan SSH. Ini menyandikan keseluruhan lalu lintas untuk menghilangkan kemungkinan pengintipan, rampasan sambungan, dan serangan malware lain. Selain itu, ia juga menawarkan berbagai fitur tunneling yang selamat, banyak teknik verifikasi, dan pilihan konfigurasi yang elegan.

Program ini dilengkapi dengan alat seperti ssh, scp, dan sftp untuk fungsi jarak jauh, ssh-add, ssh-keysign, ssh-keyscan, dan ssh-keygen untuk pengurusan kunci, dan sshd, sftp-server, dan ssh-agen sebagai perkhidmatan pilihan.

Harga: percuma

TSX Diraja

Royalts Mac Sh

Sekiranya anda mencari alternatif PuTTY untuk Mac yang menawarkan akses mudah dan selamat ke komputer jauh, maka Royal TSX boleh menjadi pertaruhan terbaik anda. Ini membantu anda mengurus komputer anda dari jauh pada beberapa platform yang berbeza dalam satu masa. Sama ada anda jurutera sistem, profesional IT, pembangun, atau pentadbir sistem, alat ini sangat sesuai untuk keperluan anda.

Ia juga menawarkan bantuan untuk pengurusan kelayakan dan dilengkapi dengan antara muka tab untuk kemudahan. Cukup sebutkan nama kelayakan untuk memperuntukkan tauliah ke sambungan. Ini membantu anda untuk berkongsi fail yang hanya mempunyai sambungan dengan testimoni peribadi anda yang disimpan dalam fail sulit, dikunci dengan kod laluan.

Ia mempunyai antara muka pengguna yang lancar dan dapat disesuaikan sepenuhnya. Selain itu, ia dapat menguruskan fail yang diakses oleh pengguna yang berbeda secara bersamaan, sambil membiarkan anda mengintegrasikan pengubahsuaian file tanpa back-end pangkalan data SQL. Ia juga dapat diselaraskan dengan LastPass dan KeePass yang membolehkan anda membuka dokumen. Ini juga membolehkan kelayakan dibuka untuk digunakan sebagai kelayakan biasa untuk perisian.

Harga: percubaan percuma disediakan; versi pro bermula dari € 39.00

Shell Selamat Chrome

Browser Chrome Secure Shell Ssh

Bagi mereka yang mencari salah satu alternatif PuTTY terbaik untuk Mac, Chrome Secure Shell adalah pilihan yang tepat Ia adalah emulator terminal dan pelanggan SSH yang direka untuk Chrome. Ia serasi dengan istilah x yang menggunakan klien terbina dalam untuk menyambung ke pelayan SSH dengan segera tanpa memerlukan proksi luar.

Harga: percuma

Termius

Terminus Ssh Mac

Sekiranya anda mencari pilihan baris perintah yang luas, Termius boleh menjadi pilihan terbaik untuk anda. Alat ini jauh lebih dari sekadar klien SSH kerana ia mengeksplorasi semula akses jarak jauh untuk jurutera rangkaian dan pentadbir sistem. Ia membolehkan anda mengakses peranti berasaskan Linux atau IoT dengan selamat, dan menyelesaikan sebarang masalah dengan lebih pantas dan mudah.

Aplikasi percuma ini menawarkan antara muka buatan tangan yang menarik untuk semua platform utama. Tidak ada iklan untuk gangguan. Lebih-lebih lagi, ia menggabungkan pelayan dan kelayakannya untuk akses pantas. Walaupun membantu membuat kumpulan untuk menjelaskan tema dan tetapan yang dikongsi, ia juga memberi tag pada sistem anda untuk memastikannya tetap tersusun.

Ia dilengkapi dengan 10 tema dan fon berwarna-warni yang dapat disesuaikan. Di samping itu, ia membolehkan anda membuat beberapa sambungan ke hos yang sama atau pautan ke hos yang berbeza. Anda juga dapat mengekod hampir semua perkhidmatan dan sambungan menggunakan pemajuan port dan penyetempatan.

Harga: percuma

Terminal Kitty

Terminal Kitty dengan mudah boleh dianggap sebagai alternatif PuTTY terbaik untuk Mac OS kerana ia adalah emulator terminal yang kuat, berbilang platform, dan GPU. Program ini memindahkan penerangan ke GPU dan menjadikan OpenGL berfungsi untuk prestasi cepat dan pelbagai platform. Ini termasuk reka bentuk ubin asli bersama dengan sokongan untuk visual, Unicode, dan ligatur.

Ia memberikan sokongan untuk setiap ciri terminal lanjutan seperti gambar, warna sebenarnya, protokol tetikus, dan banyak lagi. Ia juga menyokong pemasangan tetingkap terminal yang berbeza secara selari dalam pelbagai corak dan tidak memerlukan penggunaan tmux. Paling baik, ia dapat dikendalikan dari shell shell atau skrip. Program ini dapat dilanjutkan menggunakan struktur Anak Kucing yang membantu membina program terminal kecil.

Di samping itu, ia menyediakan sokongan untuk sesi permulaan yang membolehkan anda memperbaiki reka bentuk, direktori aktif, dan aplikasi yang akan dilancarkan pada permulaan. Selain itu, ini juga memungkinkan anda melancarkan pilihan tatal balik di tetingkap individu yang menggunakan aplikasi rawak.

Harga: sumber percuma dan terbuka

SecureCRT

SecureCRT menawarkan fungsi emulasi terminal yang kuat bagi mereka yang berada dalam bidang komputer. Walaupun membantu meningkatkan produktiviti dengan kawalan sesi moden, ia juga menyediakan banyak kaedah untuk menjimatkan masa dan melancarkan tugas-tugas biasa. Ia menawarkan akses jarak jauh yang selamat, kemudahan pemindahan fail, dan pilihan penyesuaian data untuk semua pekerja dalam organisasi.

Lebih-lebih lagi, ia dilengkapi dengan skema warna pra-set, yang merangkumi skema Solarized, menjadikannya mudah untuk mengubah rupa stesen kerja terminal anda. Anda mempunyai kebebasan untuk memilih dari gabungan warna cahaya dan gelap yang berbeza dengan warna depan, latar belakang, dan warna ANSI yang sepadan.

Harga: percubaan percuma disediakan; versi pro bermula pada $ 59.95

Codinn SSH 

Codinn SSH Proxy membantu mengubah mana-mana pelayan jauh (SSH) menjadi proksi SOCKS v5, yang responsif dan mesra pengguna. Ia menyimpan sejarah kelayakan SSH dan kod laluan kunci peribadi anda, dan menyimpannya ke rantai kunci OS X. Apa lagi? Ia bahkan dapat menghubungkan anda secara automatik apabila Mac anda membangunkan anda dari tidur anda.

Antara ciri utamanya ialah, pilihan autostart ketika Mac OS X bermula, pilihan untuk berkongsi proksi SOCKS v5 di LAN, perubahan pantas antara beberapa akaun SSH membuat senarai putih, dan banyak lagi.

Harga: Atas permintaan

Walaupun terdapat banyak alternatif untuk PuTTY untuk Windows, tidak banyak pilihan untuk Mac OS. Walau bagaimanapun, yang kami senaraikan cukup baik untuk memenuhi keperluan anda. Memandangkan Mac OS sudah dilengkapi dengan pelanggan SSH asli, kemungkinan anda tidak memerlukan sokongan luaran. Tetapi, mereka yang mencari ciri tambahan, boleh mencuba mana-mana aplikasi yang terdapat dalam senarai alternatif PuTTY terbaik untuk Mac OS di atas.

DTerm

DTerm adalah satu lagi alternatif PuTTY yang hebat untuk MacOS yang berdasarkan konteks. Perintah ini berfungsi dengan sentuhan kekunci yang mudah. Ini menyegerakkan proses baris perintah ke alur kerja biasa pengguna dan meningkatkan produktiviti sambil menghapus segala kekacauan dari layar. Ringkasnya, ini mempermudah keseluruhan aliran kerja dengan menghilangkan proses membosankan berfungsi sebagai tetingkap individu dalam aplikasi individu.

Semasa anda mencari maklumat, perisian mempersoalkan tetingkap untuk laluan ke lognya (di bahagian paling depan), sambil memperkenalkan baris perintah menggunakan direktori aktif yang sesuai. Ini juga membolehkan fail log ditambahkan ke perintah, dengan mudah. Selain itu, ia membolehkan anda menyalin hasil perintah ke papan keratan dan melepaskan perisian dengan satu papan kekunci sahaja.

Perisian ini membantu mengurangkan keseluruhan aliran perintah operasi dalam direktori kerja rawak dan menyalin hasil yang akan digunakan kemudian. Ia mengurangkan keseluruhan proses ini dengan hanya tiga ketukan kekunci sederhana.