13 Perisian Terbaik untuk Membuat Muzik pada PC Windows

Membuat muzik adalah minat dan sememangnya bukan masalah besar dengan beratus-ratus aplikasi yang terdapat di internet. Ya, terdapat banyak aplikasi percuma yang dapat membantu anda mengeluarkan kaki berkualiti profesional tanpa menghabiskan sedikit pun.

Dari membuat trek penuh pada telefon pintar atau tablet anda, atau hanya menggunakan penjujukan perkakasan eksklusif dan bukannya komputer, internet adalah sumber terbaik yang dapat membantu anda membuat muzik secara digital.

Walaupun begitu, masih belum ada alternatif untuk PC di mana anda boleh memuat turun dan memasang perisian pembuatan muzik atau DAW (stesen kerja audio digital) dan merakam muzik, mengatur dan mencampur trek lengkap terus dari desktop, dengan lancar. Bonus - apabila dilakukan dengan cara yang betul, trek ini berkualiti.

Windows adalah platform yang paling banyak digunakan di dunia dan oleh itu, jika anda mencari perisian Windows terbaik untuk membuat muzik, kami mempunyai senarai utama untuk anda dalam catatan ini. Walaupun ada yang bebas memuat turun dan bekerjasama, ada yang menawarkan versi percubaan percuma sebelum anda melabur dalam versi Pro. Jadi, baca terus untuk mengetahui pilihan anda ..

Keberanian

Min keberanian

Audacity adalah perisian sumber terbuka yang merupakan salah satu penyunting muzik paling popular dengan memuat turun berjuta-juta. Aplikasi lintas platform ini berfungsi dengan bukan hanya Windows, tetapi juga dengan MacOS dan Linux.

Program ini membolehkan anda bukan sahaja merakam muzik dari beberapa sumber yang berbeza, tetapi juga memproses hampir semua jenis audio. Dengan bantuan perisian ini, anda juga dapat menambahkan kesan yang berbeza pada muzik anda, menyesuaikan nada, bass, dan treble, dan bahkan menilai trek menggunakan alatnya untuk analisis frekuensi.

Lagu anda disajikan sebagai bentuk gelombang yang dapat diedit oleh perisian yang dapat diedit oleh pengguna. Sebagai pengguna, anda juga dapat mengedit trek muzik menggunakan fitur potong, salin, dan tampal atau bahkan menggunakan rangkaian pemalamnya yang banyak untuk meningkatkan rangkaian kesan dan penilaian audio. Program ini dilengkapi dengan sokongan terpasang untuk pemalam seperti LV2, LADSPA, dan Nyquist.

Platform yang Disokong: Windows, Mac, dan Linux

Harga: Percuma

Dapatkannya di sini: //www.audacityteam.org/download/

Ableton Live Lite 9

Min Perisian Ableton Livemusic

Versi Live Lite 9 dari Ableton adalah versi program yang terhad, namun, ia adalah salah satu perisian terbaik untuk membuat muzik di luar sana. Bahagian terbaiknya ialah muat turun percuma dan serasi dengan Windows dan Mac. Dengan versi berbayar, anda akan mendapat 4GB bunyi tambahan.

Yang mengagumkan ialah, anda mendapat lapan trek rakaman secara percuma jika anda memilih untuk tidak membeli versi yang ditingkatkan. Ia juga dilengkapi dengan pelbagai kesan dan alat yang membantu anda membuat trek muzik berkualiti tinggi. Anda juga boleh menambahkan alat MIDI seperti papan kekunci dengannya. Ia mudah digunakan jika anda sudah mengetahui bagaimana program pembuatan muzik berfungsi. Ableton adalah perisian peringkat industri yang digunakan oleh banyak pemuzik dan pengeluar untuk membuat muzik dan rakaman.

Platform yang disokong: Windows, Mac

Harga: Versi percuma tersedia; peningkatan bermula dari $ 99

Dapatkannya di sini: //www.ableton.com/

Studio FL

Min Perisian Muzik Fl Studio

Sekiranya anda adalah pemula pertama, ingin memulakan dengan perisian membuat muzik, FL Studio adalah pilihan terbaik untuk anda. Sudah lama berada di tempat kejadian dan merupakan salah satu perisian DAW yang paling popular hingga kini. Dari pembetulan bunyi, potongan-potongan, atau peregangan hingga pergeseran nada atau karya, ia mempunyai semua protokol biasa yang dapat anda fikirkan. Titik tambah terbesar program ini adalah antaramuka yang direka khusus untuk pemula.

Walaupun anda dapat merujuk ke tutorial video YouTube untuk penjelasan yang diperlukan mengenai sebarang ciri, anda juga mendapat 30 perisian synth bersamanya untuk penggunaan di luar kotak. Oleh itu, bagi mereka yang baru sahaja membeli alat kawalan dan ingin mencuba beberapa bunyi sebagai permulaan, anda tidak perlu mengeluarkan wang tambahan itu. Sama ada anda ingin merakamnya menggunakan mikrofon, melakukan penyuntingan dan pencampuran biasa, atau menggunakan papan kekunci MIDI, ia memenuhi semua keperluan penting perisian muzik. Bonus - ia dilengkapi dengan antara muka yang sangat mesra pengguna.

Platform yang disokong: Windows sahaja

Harga: Percubaan percuma disediakan; Versi penuh bermula pada $ 99

Dapatkannya di sini: //www.image-line.com/flstudio/

Asid Magix

Walaupun mungkin bukan perisian terkemuka dalam kategori dengan antara muka yang bertanggal, ia tetap berbangga dengan ciri-ciri terkuatnya seperti pemanjangan masa audio automatik dan pergeseran nada. Bonus - ia juga menampilkan MIDI sekarang.

Ya, ini mungkin bukan perisian berprestasi terbaik dalam senarai, tetapi Magix Acid pastinya cepat, cekap, dan mesra pengguna. Baru-baru ini dimiliki oleh Magix dan versi 8 akan dilancarkan yang menunjukkan perubahan yang sangat diperlukan dengan antara muka pengguna yang baru. Ia juga disebut dengan sokongan 64-bit dan VST3.

Platform yang Disokong: Windows

Harga: Percubaan percuma disediakan; Peningkatan bermula pada $ 90

Dapatkannya di sini: //www.magix.com/in/music/acid/

Tracktion T6

Tracktion T6 Min

Tracktion T6 adalah program dua tahun yang masih mempunyai banyak ciri. Ini adalah perisian dengan reka bentuk yang ringkas sehingga mudah difahami dan digunakan. Antaramuka adalah ruang kerja di mana anda mendapat semua yang diperlukan dalam satu tetingkap. Ruang kerja membantu anda mengelakkan ketidakselesaan melompat ke pelbagai skrin.

Bahagian yang terbaik adalah, bahawa setiap bahagian cukup fleksibel dan dengan itu, ia membantu anda memperbaikinya mengikut aliran kerja anda. Lebih-lebih lagi, mana sahaja spesifikasi yang anda pilih di tempat lain, panel bawah berubah menjadi skrin. Dengan sistem DAW yang lebih mantap, ia pasti mempunyai penampilan eksklusif. Sebagai bonus, program ini dilengkapi dengan rangkaian trek audio dan MIDI yang tidak berkesudahan, namun, ia berdasarkan potensi perkakasan. Ya, ia juga menyokong beberapa format pemalam seperti VST, Unit Audio, dan banyak lagi.

Platform yang disokong: macOS / Windows / Linux (VST, AU dan Linux VST)

Harga: Percuma

Dapatkannya di sini: //www.tracktion.com/products/t6-daw

Studio DarkWave

Studio Darkwave

Semasa mencari perisian DAW percuma, DarkWave Studio semestinya patut dicuba. Ia bukan sahaja percuma, ia juga sesuai untuk pengguna Window kerana menyokong semua platform dari XP hingga 10. Apa yang menariknya, ia tidak memerlukan banyak ruang untuk penyimpanan dan dapat dengan mudah ditemui dan dimuat turun dalam talian.

Di antara banyak ciri yang terdapat di dalamnya ialah Sequence Editor, Virtual Studio, Multitrack Hard Disk Recorder, dan Pattern Editor. Walaupun Editor Corak membantu anda memilih corak muzik digital dan bahkan mengeditnya, penyunting urutan membolehkan anda menyusun corak untuk mencampurkan corak trek dan sebarang susunan bersama. Anda boleh meneroka pilihan rakaman di bawah tab perakam HDnya. Ini juga membolehkan anda memilih dari beberapa pemalam (19) yang dapat membantu anda menambahkan kesan maya ke trek muzik.

Platform yang disokong: Windows sahaja

Harga: Percuma

Dapatkannya di sini: //www.experimentalscene.com/software/darkwave-studio/

Presonus Studio One Prime

Presonus

Mereka yang mencari versi percuma program yang cekap ini boleh memuat turun edisi perisian percuma mereka iaitu Studio One Prime. Untuk ciri lanjutan, anda boleh membeli versi yang ditingkatkan khas untuk seniman dan profesional. Studio One adalah versi dasar dari semua yang dapat anda tambahkan ke koleksi perisian anda menggunakan akaun my.presonus.com. Keperluan sistem termasuk minimum RAM 4GB dan penyimpanan 30GB di dalamnya, dan ia berfungsi dengan versi Windows terkini.

Walaupun tidak mempunyai ciri-ciri canggih dibandingkan dengan versi yang ditingkatkan, versi percuma mengekalkan antara muka naluri yang sama dengan ciri seret dan lepas yang membantu anda membuat trek segar dan bahkan menambahkan kesan. USP Studio One Prime adalah dilengkapi dengan fail audio, FX dan alat maya yang tidak berkesudahan. Bukan hanya itu, ia juga membolehkan anda menambahkan sembilan kesan audio tempatan ke bahagian muzik anda. Beberapa ciri pencampuran dan kawalan yang dipertahankan dalam versi percuma adalah perutean sisi rantai yang mudah, pemetaan MIDI pautan kawalan, dan kompensasi latensi. Bonus - perisian percuma juga menawarkan MIDI multitrack dan instrumen penyuntingan perubahan trek multitrack. Secara keseluruhan, walaupun menjadi versi terpendek, perisian percuma masih mengekalkan sebahagian besar alat pentingnya.

Platform yang disokong: Windows sahaja

Harga: Percuma; peningkatan tersedia dengan harga $ 450

Dapatkannya di sini: //www.presonus.com/products/Studio-One/get-studio-one

Alat Avid Pro

Alat Avid Pro Min

Mereka yang mencari alat yang direka khas untuk mencampurkan muzik dengan cara profesional, Avid Pro Tools adalah apa yang anda perlukan. Alat yang canggih namun sederhana ini membantu anda untuk mencapai standard industri. Walaupun ia menawarkan kemudahan biasa untuk membuat, merekod, mencampurkan, mengedit, menguasai, dan banyak lagi, ia juga dilengkapi dengan versi lanjutan (Avid Audio Engine) yang dimuatkan dengan pemproses super laju, memori 64-bit, penyangga input latensi mempunyai yang membantu dalam sebarang kelewatan, dan pengukuran semula jadi.

Jangka masa untuk mengubah tempo, atau Elastic Pitch yang agak serupa dengan autotune yang membantu membetulkan harmoni adalah antara ciri lain untuk menamakan beberapa. Apa lagi? Ia juga dilengkapi dengan 70 kesan dan pemalam, dan ciri lain seperti pelucutan saluran, pemampat, reverb EQ, dan sebagainya.

Platform yang disokong: Windows atau Mac

Harga: Percubaan percuma disediakan; peningkatan bermula pada $ 24.92

Dapatkannya di sini: //www.avid.com/pro-tools

Ardor

Ini adalah perisian yang hebat yang berfungsi dengan baik dengan Windows, Linux, dan OS X. Versi 5 dilengkapi dengan antara muka pengguna grafik yang diperbaharui yang disusun dengan tab. Ardor juga menggunakan banyak ciri baru yang dapat membantu anda dengan berkesan semasa membuat perubahan pada tempo, mencampurkan, menulis skrip, atau menggunakan pemalam. Titik tambah terbesar perisian DAW ini adalah sumber percuma dan terbuka, sementara langganan bermula dari harga serendah $ 1 bulan.

Platform yang Disokong: Windows, Linux, OS X

Harga: Percuma (Sumber Terbuka); Langganan bermula dari $

Dapatkannya di sini: //ardour.org/

Kedai Tersuai AmpliTube

Walaupun ia adalah versi AmpliTube 4 yang dikurangkan, ia tetap merupakan aplikasi sepenuhnya untuk pemodelan rig gitar. Terdapat 24 model dalam versi percuma dan ada banyak tawaran untuk gitaris untuk merakam ke komputer riba mereka secara langsung. Nada yang ditawarkan oleh AmpliTube asli dan terdapat standard penyesuaian yang luar biasa yang tersedia termasuk pemilihan dan penggantian mikrofon.

Bonus terbesar bagaimanapun, adalah ciri khas kedai. Tetapi, jika anda mencari lebih banyak ciri, anda harus membeli versi berbayar. untuk stompbox tambahan, model amp atau sim teksi.

Platform yang Disokong: Windows dan Mac OS (64-bit sahaja)

Harga: Versi percuma tersedia

Dapatkannya di sini: //www.ikmultimedia.com/shop/

LMMS (Linux Multimedia Studio)

Salah satu perisian pembuatan muzik pelbagai platform terbaik, Linux Multimedia Studio juga serasi dengan Windows dan Mac. Ini adalah program sumber terbuka dan bebas yang berfungsi sempurna untuk semua peringkat pencipta muzik. Program ini dilengkapi dengan lima editor dan pelbagai jenis synthesizer yang dapat memperbaik trek muzik anda. Trek tersebut dapat diimport lebih jauh ke kedua-dua fail Projek MIDI dan Hidrogen bersama dengan Penyunting Lagu. Lebih-lebih lagi, aplikasi ini juga menyokong pemalam seperti VST dan LADPSA yang boleh dicampurkan dengan beberapa kesan tambahan ke trek.

Platform yang Disokong: Windows, Linux, Mac

Harga: Percuma

Dapatkannya di sini: //lmms.io/

Hidrogen

Hydrogen adalah perisian pembuatan muzik sumber terbuka lain yang lebih merupakan program drum digital yang terdengar seperti drum. Versi Windows dalam peringkat beta. Ia dilengkapi dengan GMkit yang telah dipasang sebelumnya dan merangkumi alat seperti Pedal HH dan drum kit Cowbell, Jazz, Snare Jazz, Ride Rock, Ride Jazz, Snare, Stick, dan banyak lagi.

Anda juga boleh mendapatkan akses ke corak yang tidak berkesudahan melalui penjujukan corak dan bahkan dapat menghubungkan corak bersama dalam trek muzik. Mixer yang ditawarkan oleh program ini adalah alat berguna lain yang dapat membantu anda untuk menyesuaikan volume drum dan juga menambahkan beberapa kesan khas. Dari mengimport dan mengeksport corak lagu ke trek hingga mengatur kesan audio drum yang berbeza pada fail hingga tumpang tindih, ada banyak yang ditawarkan oleh Hydrogen kepada penggunanya secara percuma.

Platform yang Disokong: Windows dan Mac

Harga: Percuma

Dapatkannya di sini: //hydrogen-music.org/

Sebab Propellerhead

Walaupun perisian yang tidak begitu terkenal, Propellerhead Resaon memang merupakan tawaran yang stabil dalam kategori ini. Ini adalah sistem kompak dengan antara muka seret dan lepas, cukup pantas, dan tentu saja, menawarkan aliran kerja yang luar biasa untuk pembuat muzik jarak tengah hingga separuh pro.

Ia dilengkapi dengan konsol pencampuran yang kuat dan menjadikan perisian DAW yang hebat untuk rakaman gitar atau bass kerana dilengkapi dengan amp dan pembesar suara. Selain itu, ia berkesan dalam memotong dan menyambung fail muzik secara automatik. Bonus - ia menyokong semua perkakasan MIDI.

Platform yang Disokong: Windows dan Mac

Harga: Versi percuma tersedia; peningkatan bermula pada $ 99

Dapatkannya di sini: //www.propellerheads.se/en/reason

Walaupun terdapat banyak perisian pembuatan muzik seperti itu yang dapat digunakan untuk membuat karya profesional, program yang disenaraikan di atas pasti untuk mereka yang ingin membuat karya. Oleh itu, buat pilihan anda dan jalankan pentas dengan trek suara yang cemerlang.