Perbaiki Registry yang rosak di Windows 10 (Selesaikan)

Pendaftaran yang rosak teruk boleh menjadikan PC anda menjadi bata. Bahkan kerosakan Registry yang sederhana boleh menyebabkan reaksi berantai dalam OS Windows anda, merosakkan data anda sehingga tidak dapat dipulihkan. Oleh itu, penting bagi anda untuk memperbaiki pendaftaran yang rosak secepat mungkin.

Jadi, apa yang menyebabkan Registry yang rosak pada Windows 10 ? Anda boleh mendapatkan pendaftaran yang rosak pada PC anda kerana beberapa sebab. Salah satu sebab utama yang menyebabkan kerosakan Registry adalah beberapa perubahan manual di Registry. Kadang kala, walaupun sedikit perubahan dalam Pendaftaran boleh menyebabkan masalah besar. Itulah sebabnya selalu disarankan untuk tidak bermain-main dengan Registry kecuali anda tahu apa yang anda lakukan. Kadang-kadang, walaupun perisian yang berbahaya boleh menyebabkan kerosakan pendaftaran pada Windows 10.

Pendaftaran yang rosak pada Windows 10 dapat mencerminkan masalah berikut pada sistem anda:

  • Anda tidak akan dapat boot sistem anda. Anda mungkin mendapat ralat skrin biru semasa permulaan dan but tetap terhad pada skrin biru.
  • Anda akan dapat boot sistem, kerana kerosakan adalah nominal, tetapi semasa mengoperasikan PC, anda tiba-tiba mendapat ralat layar biru. Semua data anda yang belum disimpan akan hilang. Walaupun dalam jenis kesalahan ini, anda akan dapat mengakses PC anda untuk sementara waktu, kemungkinan merosakkan Registry PC anda lebih jauh.

Bagaimana Memperbaiki Registry yang rosak di Windows 10?

Pendekatan untuk menyelesaikan masalah ini akan tetap sama, sama ada anda dapat boot ke Windows 10 atau tidak. Kami akan mencuba pelbagai perkara untuk memperbaiki Pendaftaran anda yang rosak. Ini akan merangkumi memulihkan Registry anda ke titik sebelumnya, mengimbas dan memperbaiki Registry anda, memperbaiki Windows 10, dan beberapa perkara lain. Bermula dengan kaedah yang paling dipercayai oleh pengguna untuk memperbaiki pendaftaran, kami akan merangkumi kaedah lain juga. Sekiranya yang pertama membetulkan registri Windows 10 anda yang rosak maka semuanya baik dan baik, jika tidak, lompat ke kaedah seterusnya sehingga masalah anda diselesaikan.

Betulkan 1 - Baiki Windows 10 untuk Memperbaiki Registry yang rosak

Salah satu cara untuk memperbaiki registri yang rosak di Windows 10 adalah melalui mod Windows RE, iaitu mod Recovery Environment. Anda boleh memasuki mod Windows RE dengan mudah tanpa boot Windows secara normal, dan kemudian melakukan pembaikan automatik. Untuk memperbaiki Windows 10, ikuti langkah-langkah yang disebutkan di bawah:

Langkah 1 : Langkah pertama ialah boot komputer di Windows Recovery Environment. Untuk melakukannya, mulakan PC anda, kemudian sebaik sahaja ada ralat muncul, atau anda melihat skrin masuk, tahan butang Daya PC selagi PC dimatikan. Ini mungkin memerlukan anda menahan butang Daya selama sekitar 5 saat dan dikenali sebagai Force Shut Down. Setelah PC mati, ulangi proses mematikan PC secara paksa sehingga PC anda menunjukkan skrin Mempersiapkan Pembaikan Automatik . Anda harus menunggu sehingga PC menjalankan diagnostik dan memasuki mod Windows RE.

Windowsre

Catatan : PC anda mungkin memasuki Persekitaran Pemulihan Windows pada percubaan pertama. Oleh itu, berhati-hatilah untuk tidak memulakan semula PC sekali lagi apabila mod RE dimasukkan.

Langkah 2 : Setelah diagnostik dijalankan sepenuhnya, anda akan melihat dialog berikut bersama dengan pilihan. Klik pada Pilihan Lanjutan .

Pembaikan Windowsre

Langkah 3 : Pada skrin seterusnya yang muncul, anda akan mendapat tiga pilihan; klik pada pilihan Selesaikan Masalah .

Pembaikan Windowsre2

Langkah 4 : Sekarang, dari skrin seterusnya, klik pada Pilihan Lanjutan .

Selesaikan Masalah Pilihan Adv

Langkah 5 : Di sini, anda akan menemui 6 pilihan berbeza untuk dipilih. Anda harus mengklik pada  pilihan Pembaikan Permulaan .

Windows Re Adv

Ini akan memaparkan skrin pembaikan di mana Windows pertama kali menjalankan diagnosis, kemudian memperbaiki masalah yang dikesan untuk anda. Alat ini akan menunjukkan bahawa kesilapan anda telah diperbaiki sekiranya demikian. Sekiranya masalah dijumpai dan Windows RE tidak dapat menyelesaikannya, maka anda akan dimaklumkan mengenai perkara yang sama.

Setelah alat Windows RE mengatakan bahawa ralat telah diperbaiki, cuba mulakan PC dengan normal. Sekiranya tidak dapat, cuba kaedah seterusnya di mana anda akan menetapkan semula Windows 10 di PC anda.

Betulkan 2 - Gunakan Alat Pembersih Registri (Pihak Ketiga)

1. Muat turun alat Pembaikan Pendaftaran Regsofts Percuma

2. Pasang pada PC Anda.

3. Sekarang, Klik Mula Pindai untuk Mengimbas Kesalahan Pendaftaran.

4. Setelah Imbasan Selesai, Klik Perbaiki Kesalahan untuk Memperbaiki semua Kesalahan Pendaftaran.

Alat Pembaikan Pendaftaran Min (2)

Walaupun Registry Cleanup tidak selalu menunjukkan hasil yang menjanjikan, tidak ada salahnya mencuba kaedah ini, kerana telah berjaya bagi beberapa pengguna untuk memperbaiki Registry yang rosak di Windows 10.

Betulkan 3- Pulihkan Registry Backup untuk Memperbaiki Windows 10 Corrupt Registry

Dalam kaedah ini, kita akan cuba memulihkan Registry kembali ke keadaan sebelumnya ketika komputer berfungsi dengan baik. Untuk ini, kami akan mengesahkan terlebih dahulu jika ada perubahan yang boleh merosakkan pendaftaran PC anda. Sekiranya terdapat perubahan seperti itu, kami akan mengembalikan PC ke titik di mana ia berfungsi dengan baik. Kaedah ini juga dikenali sebagai mengembalikan PC anda ke keadaan sebelumnya menggunakan sandaran Registry rahsia .

Untuk ini, anda perlu boot PC anda dalam Safe Mode dengan Command Prompt. Ikuti langkah-langkah ini dengan teliti untuk menjalankan kaedah ini untuk memperbaiki Registry yang rosak di Windows 10 :

Langkah 1 : Mulakan komputer anda, dan sebaik sahaja komputer dimulakan, terus tekan kekunci F8 berulang kali (dengan selang waktu sekitar setengah saat) sehingga anda mendapat Menu Boot Lanjutan. Apabila anda berada di sana, pilih  Safe Mode with Command Prompt . Anda mungkin diminta untuk log masuk sebagai pentadbir. Log masuk dengan ID dan kata laluan anda (mesti mempunyai hak pentadbir). PC anda akan boot dalam Safe Mode dengan Command Prompt terbuka.

Mod Selamat Cmd

Langkah 2 : Pada langkah ini, anda harus memeriksa pemacu mana yang dipasang Windows di dalamnya. Nama-nama pemacu di mana Windows dipasang adalah C :, D: atau E: . Mari kita anggap pemacu di mana OS windows anda dipasang adalah pemacu C:

Langkah 3 : Pada langkah ini, kami cuba mengekstrak dan memeriksa aktiviti terbaru di Windows. Untuk ini, ketik perintah berikut di Command Prompt satu demi satu dan tekan Enter selepas setiap baris:

cd / d C: \ windows \ System32 \ config xcopy *. * C: \ RegBack \ cd RegBack dir

Kaedah1 S2

Catatan : Ganti C pada perintah di atas dengan nama pemacu PC anda yang telah dipasang Windows, sekiranya berbeza pada PC anda.

Ini akan mengeluarkan perincian perubahan yang dibuat ke / oleh mana-mana Perisian, fail Sistem, atau fail SAM. Ikuti tarikh perubahan yang muncul untuk melihat apakah perubahan dilakukan baru-baru ini yang boleh menyebabkan Registry rosak di Windows 10. Sekiranya ya, ikuti langkah seterusnya, jika tidak, hentikan jika perubahan yang dibuat telah lama dilakukan.

Langkah 4 : Sekarang, ketik perintah berikut satu demi satu dan tekan  Enter selepas setiap baris:

perisian salin / y .. sistem salin / y .. salin / y Sam ..

Catatan : Dua titik dalam perintah di atas termasuk dalam perintah.

Setelah proses selesai, mulakan semula PC anda dalam mod biasa. Ini mungkin akan menyelesaikan masalah, kerana ini telah banyak membantu pengguna untuk memperbaiki Registry yang rosak di Windows 10. Sekiranya anda masih menghadapi masalah yang sama. cuba kaedah seterusnya.

Betulkan 4 - Jalankan Imbasan SFC

SFC Scan atau Pemeriksa Fail Sistem adalah alat terbina dalam Windows 10 yang mencari fail yang rosak dalam direktori fail sistem. Sekiranya terdapat fail yang memerlukan pembaikan, fail tersebut akan membetulkan fail tersebut. Anda boleh menggunakan alat ini untuk menjalankan imbasan melalui PC anda dan ia akan mencari fail yang rosak di Pendaftaran anda, dan memperbaikinya jika dijumpai. Alat ini telah dilaporkan oleh pengguna untuk memperbaiki Registry yang rosak di Windows 10. Berikut adalah langkah-langkah yang harus diikuti:

Langkah 1 : Ikuti  Langkah 1 seperti yang disebutkan dalam Kaedah # 1  untuk boot PC dalam Safe Mode dengan Command Prompt .

Langkah 2 : Ketika berada dalam Safe Mode dengan Command Prompt, ketik perintah berikut dan tekan tombol Enter pada papan kekunci anda:

sfc / scannow

Imbasan Sfc

Imbasan SFC akan mula dijalankan. Imbasan mungkin memerlukan sedikit masa untuk diselesaikan, jadi sabarlah semasa melakukan itu. Jangan mengganggu imbasan sehingga selesai. Apabila imbasan selesai, mulakan semula PC anda dalam mod biasa untuk melihat apakah kesalahan Registry yang rosak muncul.

Sekiranya ralat berlaku, ada beberapa langkah tambahan yang perlu anda ikuti. Kadang kala imbasan SFC tidak dapat memperbaiki semua fail sistem yang rosak. Ini memerlukan anda menjalankan Imbasan DISM atau Imej Penyebaran & Imbasan Pengurusan Servis . Imbasan ini membaiki fail sistem yang rosak yang tidak membiarkan pembetulan imbasan SFC berfungsi sepenuhnya.

Untuk menjalankan imbasan DISM, mulakan semula PC dalam Safe Mode dengan Command Prompt seperti yang disebutkan di atas. Setelah selesai, ketik perintah berikut di Safe Mode Command Prompt:

DISM / Dalam Talian / Pembersihan-Imej / Pemulihan Kesihatan

Ketepikan Imbasan

Apabila imbasan DISM selesai, jalankan imbasan SFC sekali lagi menggunakan arahan SFC yang disebutkan di atas. Setelah arahan SFC selesai, inilah masanya anda menghidupkan semula PC anda dalam mod biasa. Ini mungkin akan memperbaiki ralat Registry yang rosak untuk anda.

Sekiranya Pendaftaran tidak diperbaiki, cubalah kaedah seterusnya.

Betulkan 5 - Tetapkan semula Windows 10 (tanpa kehilangan data peribadi)

Sekiranya tidak ada pilihan di atas yang sesuai untuk anda, maka inilah penyelesaian pasti untuk digunakan untuk memperbaiki Corrupt Registry di Windows 10. Di sini anda akan menetapkan semula Windows 10, dan dengan melakukannya, Windows akan diset semula seperti yang baru tanpa kesalahan Registry. Walaupun ini adalah jalan keluar yang baik untuk menyelesaikan masalah Pendaftaran yang rosak, kebanyakan orang tidak mahu mencuba ini secara langsung. Sebabnya, apabila Windows 10 diset semula, semua tetapan Windows akan dikembalikan, dan semua program yang dipasang di PC anda akan hilang. Walau bagaimanapun, anda sentiasa dapat memastikan bahawa fail peribadi anda tidak akan dihapuskan. Dengan fail peribadi, maksud saya fail yang terdapat di pemacu lain daripada pemacu di mana OS Windows dipasang. Oleh itu, sekiranya anda kehilangan program yang dipasang, anda boleh menggunakan kaedah ini. Berikut adalah langkah-langkah untuk diikuti:

Langkah 1 : Dari Kaedah # 3 yang disebutkan di atas, ikuti Langkah 1 , Langkah 2 , dan Langkah 3 untuk membuka  menu Selesaikan Masalah di persekitaran Pemulihan Windows 10.

Langkah 2 : Dari menu Selesaikan Masalah, pilih pilihan  Tetapkan Semula PC ini .

Tetapkan Semula Windowsre

Langkah 3 : Sekarang, dari skrin seterusnya, pilih Simpan fail saya .

Tetapkan Semula Fail Simpan

Langkah 4 : PC anda akan disiapkan sekarang untuk Reset Windows 10. Petunjuk Reset Wizard akan dengan mudah membimbing anda untuk tetapan semula Windows 10.

Proses ini mungkin memerlukan beberapa minit, jadi biarkan tetapan semula Windows 10 berjalan. Mungkin memerlukan lebih dari beberapa minit, jadi bersabarlah. Setelah penetapan semula selesai, cuba log masuk ke PC anda secara normal dan periksa sama ada ralat Registry yang rosak muncul atau tidak.

Perkataan Akhir

Pendaftaran Windows anda adalah bahagian yang sangat penting dan sensitif. Ia perlu dijaga dengan baik. Sekiranya anda menjumpai beberapa kaedah dengan kaedah untuk mengubah Registri secara manual, jangan mengikutinya melainkan anda memastikan bahawa ini adalah proses yang sah. Juga, jika anda mempunyai sedikit keraguan tentang apa yang anda lakukan, jangan teruskan.

Anda juga boleh menghubungi penjagaan pelanggan pengeluar PC anda untuk mendapatkan Windows 10 Corruption Registry yang diperbaiki untuk anda.