Cara menyelesaikan pemacu DVD / CD tidak dikesan di Windows 10

Pada zaman moden ini, peranti penyimpanan bertambah baik dari hari ke hari dan teknologi menyimpan data. Pada zaman ini penggunaan CD / DVD semakin menurun dari hari ke hari kerana kapasiti ruang yang rendah, kelajuan pemprosesan memori yang rendah dan banyak lagi kekurangan. Tetapi apabila anda akan memasang fail persediaan untuk beberapa perkakasan atau anda ingin memainkan filem Blu-ray, pemacu DVD di komputer anda menjadi bahagian penting dalam proses ini. Sekiranya anda tidak dapat mencari pemacu DVD di penjelajah anda, ini bermakna anda tidak dapat menjalankan DVD. Oleh kerana banyak sebab masalah ini boleh berlaku, tetapi bagi kebanyakan kes, fail pemacu rosak atau firmware yang usang. Jangan risau, ada pembaikan yang ada untuk menyelesaikan masalah anda. Tetapi, sebelum beralih ke jalan penyelesaian, cubalah penyelesaian awal ini.

Penyelesaian Awal -

1. Mulakan semula komputer anda. Selepas reboot masukkan DVD, dan periksa sama ada anda dapat menemui pemacu DVD.

2. Mulakan semula Penjelajah Fail dari tetingkap Pengurus Tugas pada peranti anda.

3. Jangan lupa untuk memeriksa DVD yang akan anda gunakan, dengan menjalankannya di komputer yang berasingan.

4. Kemas kini Windows 10 anda ke versi terkini.

Sekiranya anda masih tidak dapat melihat pemacu DVD di komputer anda, cari pembaikan ini.

Fix-4 Memadamkan kekunci UpperFilters / LowerFilters di Pendaftaran anda

Memadamkan kekunci UpperFilters / LowerFilters di Pendaftaran anda dapat menyelesaikan masalah yang anda hadapi dengan masalah pemacu CD / DVD di komputer anda. Anda boleh melakukannya dengan mengikuti langkah-langkah ini-

[PENTING- ANDA PERLU MASUK SEBAGAI PENTADBIR ]

1. Tekan kekunci Windows + R untuk melancarkan Run, dan ketik " regedit " dan tekan Enter . Klik " Ya " jika anda diminta oleh Kawalan Akaun Pengguna. Tetingkap Registry Editor akan terbuka di komputer anda.

Regedit

2. Navigasi ke lokasi ini di panel kiri Registry Editor -

HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Class \ {4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}

Registry Upperfilter

3. Pada panel kanan, periksa sama ada anda dapat mencari kunci ' UpperFilters ' atau ' LowerFilters ' (Anda akan menemui kunci 'UpperFilters' atau 'LowerFilters' di komputer anda). Klik kanan padanya. Klik pada " Padam ".

[CATATAN- Sekiranya anda tidak dapat mencari kunci 'UpperFilters' atau 'LowerFilters' di Registry Editor, perbaikan ini tidak akan berfungsi untuk anda]

Padam Atas Penapis

4. Klik " Ya " untuk menghapus kekunci.

Sahkan Deleteregistry

Nyalakan semula komputer anda dan setelah sistem anda boot, periksa sama ada masalah anda sudah selesai atau tidak. Sekiranya anda masih menghadapi masalah yang sama, lakukan penyelesaian seterusnya. Anda akan dapat menemui pemacu DVD.

Betulkan 3 - Menggunakan editor pendaftaran

1. Pergi ke lokasi berikut di editor pendaftaran

HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Services \ atapi \

2. Sekarang, Klik kanan pada atapi dan buat kunci baru bernama Controller0 .

Kunci Baru Atapi

3. Klik pada Controller0  untuk memilihnya dan kemudian di sebelah kanan, klik kanan pada tempat kosong dan buat Dword EnumDevice1 baru .

4. Ubah suai data nilainya menjadi 1 .

Enumdevice

5. Mulakan semula PC.

Betulkan-1 Tetapkan semula pemacu DVD dari Command Prompt-

Anda boleh menetapkan semula pemacu DVD dengan menjalankan satu perintah di tetingkap Prompt Perintah. Ikuti langkah mudah ini-

1. Tekan Windows Key + R untuk membuka  Run , dan ketik " cmd.exe " dan tekan Ctrl + Shift + Enter  untuk membuka Command Prompt dengan hak pentadbiran.

Cmd

2. Sekarang, di tetingkap Prompt Perintah , salin dan tampal perintah ini dan tekan Enter .

reg.exe tambahkan "HKLM \ System \ CurrentControlSet \ Services \ atapi \ Controller0" / f / v EnumDevice1 / t REG_DWORD / d 0x00000001

Cmd1

3. Tutup tetingkap Prompt Perintah . Mulakan semula komputer anda dan selepas memulakan semula periksa sama ada anda dapat mencari pemacu DVD di Penjelajah fail anda.

Sekiranya anda masih menghadapi masalah yang sama, maka cari penyelesaian seterusnya.

Fix-2 Kemas kini pemacu DVD anda dari Device Manager-

Anda menghadapi masalah ini dengan pemacu DVD mungkin kerana pemacu DVD anda sudah usang atau mempunyai fail yang rosak. Ikuti langkah mudah ini untuk mengemas kini pemacu DVD anda dari Device Manager-

1. Tekan Windows Key + R untuk membuka Run , dan ketik " devmgmt.msc ", tekan Enter. Tetingkap Pengurus Peranti akan terbuka.

Jalankan Devicemanager

2. Sekarang, di tetingkap Pengurus Peranti , kembangkan " pemacu DVD / CD-ROM " dan klik kanan pada pemacu CD / DVD yang anda gunakan di komputer anda. Kemudian klik pada " Kemas kini pemacu ".

Kemas kini Dvd

3. Anda akan ditanya “ Bagaimana anda mahu mencari pemandu? ". Pilih pilihan " Cari perisian pemandu yang dikemas kini secara automatik ".

Kemas kini Dvd

4. Tunggu sehingga Windows mencari pemacu yang serasi untuk pemacu DVD anda, memuat turunnya dan memasangnya.

Sekarang, jika anda melihat tetingkap yang bertuliskan " Pemacu terbaik untuk peranti anda sudah terpasang. "Klik" Cari pemandu yang dikemas kini pada Windows Update ". Anda akan memasang pemacu anda bersama dengan Windows Update.

Kemas kini Pemacu Dengan Kemas Kini Windows

Nyalakan semula komputer anda.

Setelah menghidupkan semula komputer anda, periksa apakah masalah yang anda hadapi telah diperbaiki atau tidak. Sekiranya anda masih menghadapi masalah ini, maka cari penyelesaian seterusnya.

Fix-3 Nyahpasang dan Pasang Semula Pemacu DVD

Menyahpasang dan memasang semula pemacu DVD dapat membersihkan semua fail pemacu DVD yang rosak atau buruk dari komputer anda. Sekarang, pada langkah pertama penyahpasangan pemacu DVD akan dilakukan, dan pada langkah seterusnya kita akan memasang pemacu DVD.

Ikuti langkah-langkah ini untuk menyahpasang pemacu DVD anda -

1. Tekan kekunci Windows + R untuk membuka Run . Sekarang, ketik " devmgmt.msc " dan tekan Enter . Utiliti Pengurus Peranti akan dibuka.

Jalankan Devicemanager

2. Sekarang, di tetingkap Pengurus Peranti , luaskan " pemacu DVD / CD-ROM " dan klik kanan pada pemacu CD / DVD yang anda gunakan di komputer anda dan klik pada " Nyahpasang peranti ".

Nyahpasang Dvd

3. Klik " Uninstall " jika anda diminta oleh " Peringatan: Anda tidak dapat menyahpasang peranti ini dari sistem anda. "Ini akan menyahpasang pemacu DVD buat sementara waktu.

Tidak pasti

Pada langkah seterusnya kita akan memasang pemacu DVD sekali  lagi-

Kaedah 1-

Cukup reboot komputer anda dan Windows akan memasang pemacu yang tidak dipasang. Pemacu DVD anda akan berfungsi dengan baik.

Kaedah 2 -

Sekiranya but semula komputer anda tidak memasang pemacu maka anda perlu memasang pemacu sendiri. Ikuti untuk memasang pemacu secara manual-

1. Di tetingkap Pengurus Peranti , klik "Tindakan". Sekali lagi klik pada " Imbas perubahan perkakasan ".

Imbas Untuk Perubahan Perkakasan

2. Ini akan mencari yang dipasang pemandu dan memasang pemandu lagi.

Tutup tetingkap Device Manger . Mulakan semula komputer anda untuk menyimpan perubahan.

Selepas reboot, periksa sama ada anda dapat menemui pemacu CD / DVD di File Explorer . Perbaiki jika masalah masih berlanjutan.

Pembaikan Pemacu DVD Fix-5 Use -

Terdapat alat berguna percuma, Pembaikan Pemandu DVD dapat menganalisis dan menyelesaikan masalah anda. Alat percuma ini sangat berguna yang dapat mengesan masalah anda dan menyelesaikannya. Ikuti langkah ini-

[Anda memerlukan sambungan internet aktif untuk memuat turun pemacu]

1. Muat turun perisian Pembaikan Pemacu DVD terkini . Selepas memuat turun, pergi ke lokasi muat turun. Klik dua kali pada fail zip "DVDRepair Setup" untuk membukanya. Sekarang, sekali lagi klik dua kali "DVDRepair_1100_Setup" untuk membukanya.

Muat turun Winrar

2. Sekarang, di tetingkap Setup-DVD Drive Repair , klik “ Install ” untuk memasang perisian. Setelah pemasangan selesai, centang kotak " DVD Drive Repair " dan kemudian klik " Finish ".

Lancarkan

3. Sekarang, apabila tetingkap DVD Drive Repair 2  muncul, klik pada " Repair DVD drive ".

Repairdrive

Tunggu sebentar sehingga Pembaikan DVD membaiki pemacu anda.

Nyalakan semula komputer anda dan periksa apakah penyelesaiannya sesuai untuk anda. Masalah anda harus diselesaikan.

NOTA-

Sekiranya anda masih tidak dapat mencari pemacu DVD di File Explorer, anda boleh mengikuti petua ini yang pasti dapat membantu anda-

1. Nyahpasang mana-mana Pemacu Maya yang anda gunakan-

Sekiranya anda menggunakan Virtual Drive (Seperti Daemon Tools Lite), anda mesti menyahpasangnya.

a. Tekan Windows Key + R untuk melancarkan Run , dan ketik " appwiz.cpl " dan tekan Enter .

Appwiz

b. Sekarang di tetingkap Program dan Ciri , ketahui program cakera maya yang anda gunakan dalam senarai program. Klik dua kali padanya untuk memulakan proses penyahpasangan.

Selesaikan proses penyahpasangan. Mulakan semula komputer anda dan periksa sama ada anda dapat menemui pemacu DVD di File Explorer.

2. Gunakan mana-mana pemain media percuma seperti Pemain Media VLC atau Pemain Gom. Dengan pemain media ini, anda boleh memainkan filem pada DVD anda tanpa mengakses pemacu DVD dari File Explorer.