Betulkan Ctrl Alt Del yang tidak berfungsi pada Windows 10 (Selesai)

CTRL + ALT + DEL digunakan untuk membuka tetingkap pilihan Keselamatan. Pilihan di halaman membolehkan pengguna menukar kata laluan, log keluar, mematikan, atau menghidupkan semula sistem, dan mengakses Pengurus Tugas. Semua pilihan ini tersedia di sistem sebaliknya, tetapi tujuan tetingkap pilihan Keselamatan adalah untuk mengakses pilihan kecemasan ini apabila komputer membeku dan tidak ada yang lain yang berfungsi.

Sekiranya tetingkap pilihan Keselamatan berhenti berfungsi, mungkin bukan darurat segera sekiranya sistem berfungsi dengan baik, tetapi perlu diselesaikan secepat mungkin. Sekiranya kita kehilangan akses ke tetingkap pilihan keselamatan apabila diperlukan, satu-satunya cara untuk mengendalikan sistem beku adalah dengan mematikannya, sesuatu yang boleh merosakkan perkakasan atau mengakibatkan kehilangan data.

Sebab

Sebab-sebab di sebalik masalah ini mungkin banyak. Satu sebab yang diketahui ialah perisian hasad yang mempengaruhi sistem, papan kekunci juga mungkin rosak.

Kami akan mencuba penyelesaian masalah berikut langkah demi langkah untuk menyelesaikan masalah ini:

Catatan: - Sekiranya anda cuba membuka pengurus Tugas dan anda tidak dapat mencarinya di skrin CTRL + ALT + DEL, maka anda boleh mencuba menekan CTRL + Shift + Esc bersama-sama dari papan kekunci anda untuk membuka pengurus tugas dengan serta-merta. Juga, sebilangan pengguna telah melaporkan bahawa jika mereka mempunyai Microsoft HPC Pack di komputer mereka, membuang Microsoft HPC Pack akan menyelesaikan masalah ini.

Penyelesaian 1] Melalui penyunting Registry

1. Cari regedit di kotak Carian windows 10 anda dan klik pada ikon Editor Registry untuk membuka editor Registry .

2. Sekarang, pergi ke jalan berikut di editor pendaftaran.

HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Polisi

3. Sekarang, periksa apakah ada kunci bernama Sistem semasa anda mengembangkan dasar. Sekiranya tidak wujud, klik kanan pada dasar dan buat kunci baru bernama Sistem .

Dasar Baru

4. Sekarang, di sebelah kanan klik kanan dan pilih New> Dword (32-bit) nilai dinamakan sebagai DisableTaskMgr .

Kata Laluan Sistem 32

5. Sekarang, klik dua kali pada DisableTaskMgr dan ubah data nilai menjadi 0 .

Lumpuhkankm 0

6. Sekarang, tutup tetingkap editor pendaftaran dan but semula PC.

Penyelesaian 2] - Periksa papan kekunci / Bahasa anda

1. Tekan kekunci Windows + I bersama-sama dari papan kekunci untuk membuka tetapan.

2. Klik pada Masa & Bahasa .

3. Klik Bahasa dari menu sebelah kiri.

4. Periksa Bahasa  anda dari senarai.

5. Sekiranya bahasa yang betul tidak disenaraikan, klik pada Tambah bahasa pilihan untuk menambahkan bahasa yang diperlukan pada PC anda.

6. Sekarang, apabila bahasa yang betul telah disenaraikan dalam senarai bahasa, cukup klik pada bahasa yang diinginkan dan setelah itu klik pada anak panah ke atas untuk memindahkannya ke atas.

Set Windows 10 Bahasa

Penyelesaian 3] Periksa papan kekunci

Dua cara yang baik untuk memeriksa sama ada kekunci berfungsi adalah dengan memeriksa kekunci untuk fungsi lain, dan mengganti papan kekunci buat sementara waktu. Sekiranya terdapat kekunci yang salah, kami boleh mengemas kini pemacu papan kekunci.

Kemas kini pemacu papan kekunci dan mulakan semula sistem.

Kemas kini Pemacu Papan Kekunci

Sekiranya ini tidak berjaya, anda boleh mencuba mengganti papan kekunci atau menggunakan papan kekunci USB luaran buat masa ini.

Penyelesaian 4] Periksa sistem untuk perisian hasad

Perisian hasad dan virus boleh mempengaruhi sistem sehingga mereka dapat mencegah prosedur keselamatan sekiranya mereka membahayakan sistem. Mereka biasanya ditulis dengan cara sedemikian. Oleh itu, kita perlu mengimbas dan menghapus perisian hasad dari sistem. Gunakan program anti-virus anda untuk mengimbas sistem dan membuang perisian hasad dari sistem.

Penyelesaian 5] Pemulihan sistem

Sekiranya penyelesaian di atas tidak berfungsi, anda boleh cuba memulihkan sistem seperti yang disebutkan di sini.

Semoga ia membantu!