Betulkan Mfplat.dll yang hilang pada Windows 10

Walaupun kemas kini Windows diketahui dapat menyelesaikan banyak masalah yang diketahui dengan sistem Windows, kadang-kadang, ia mengacaukan struktur dan fail sistem yang ada dan menyebabkan masalah baru. Salah satu kes tersebut adalah dengan kesalahan berikut:

Mfplat.dll hilang pada Windows 10

Mfplat.dll Hilang Pada Windows 10

Kesalahan ini muncul semasa cuba bermain permainan atau aplikasi intensif grafik seperti PLEX. Oleh kerana fail .dll sangat penting untuk aplikasi, ia tidak dapat digunakan lebih jauh.

Sebab

Fail Mfplat.dll adalah sebahagian daripada Pek Ciri Media. Fail ini juga dipasang oleh aplikasi yang menggunakannya, tetapi itu bukan peraturan. Sekiranya fail hilang untuk sistem dan aplikasi tidak memasangnya juga, kesalahan akan berlaku.

Bahagian yang sukar dengan masalahnya ialah dengan hanya mengembalikan kemas kini Windows yang menyebabkan masalah itu tidak akan membantu penyebabnya.

Penyelesaian 1] Pasang Pek Ciri Media secara manual

Versi Windows 10 N hadir tanpa Windows Media Player (secara lalai). Oleh itu, kemas kini Windows tidak akan memasang Media Feature Pack atau bahkan jika ia dipasang dalam versi lain, kami harus memasangnya semula untuk fail Mfplat.dll yang hilang.

Berikut adalah senarai Pek Ciri Media untuk Windows 10 N dan Windows 10 KN. Sila pilih yang sesuai. Sekiranya anda ingin memuat turun Media Feature Pack sesuai dengan kemas kini kumulatif semasa yang berjalan di sistem.

Catatan: - Untuk mencari versi windows 10 anda, cukup tekan kekunci windows + R bersama-sama untuk menjalankan run. Kemudian taipkan winver di dalamnya dan klik OK.

Pemenang

Kaedah alternatif : - Cari Menghidupkan atau Mematikan ciri tetingkap di kotak carian windows 10.

Permulaan Desktop Menghidupkan atau Mematikan Ciri Windows Klik Pada Hasil

Sekarang, Periksa pilihan Ciri Media dan klik OK .

Ciri Media

Penyelesaian 2] Aktifkan Main balik Media dari Prompt Perintah yang ditinggikan

1] Cari Prompt Perintah pada bar carian Windows dan klik kanan pada ikon. Pilih Jalankan sebagai pentadbir.

2] Ketik perintah berikut dan tekan Enter untuk menjalankannya:

dism / online / enabled-feature / featurename: MediaPlayback

Ketepikan

3] Keluar dari Prompt Perintah dan mulakan semula sistem.

Penyelesaian lain adalah dengan mengekstrak salinan mfplat.dll dari direktori windows.old tetapi jika sistem operasi, Windows 10 N tidak pernah memiliki file, tidak ada gunanya. Lebih-lebih lagi, kami memasang keseluruhan Media Feature Pack dalam Penyelesaian 1, oleh itu ia seharusnya menyelesaikan masalahnya.

Penyelesaian Tambahan

Cubalah langkah awal berikut sebelum meneruskan penyelesaian masalah:

1] Kemas kini Windows: Inilah prosedur untuk mengemas kini Windows.

2] Cari Pemulihan dalam carian bar tugas windows 10 dan teruskan ke Pemulihan sistem .

Sekiranya semuanya gagal, teruskan dengan penyelesaian berikut yang diberikan di bawah satu demi satu: