19 Alat Percuma Terbaik untuk Membuat Carta Alir

19 Perisian Percuma Terbaik untuk Carta Alir : - Terjebak dengan projek kuliah atau persembahan pejabat? Anda tahu bahawa carta alir akan menjadi penyelesaian terbaik dan anda juga mempunyai rangka tindakan dalam fikiran anda, tetapi satu-satunya perkara yang anda perlukan sekarang ialah perisian Flowchart yang baik yang dapat membantu anda menyelesaikan tugas anda dengan berkesan. Dan, jika percuma maka tidak ada yang seperti itu, bukan?

Bagi mereka yang baru menggunakan Carta Alir, ini adalah gambarajah yang penuh dengan bentuk dan simbol yang secara kolektif mewakili suatu proses. Dengan menggunakan carta alir anda dapat dengan mudah menerangkan proses yang rumit melalui gambar grafik 2D atau 3D data dan mewakili hubungan antara kandungan dan maklumat apa pun. Sekiranya tugas anda merangkumi statistik, carta alir dapat menerangkannya dengan lebih baik.

Baca juga: - Perisian Senibina Percuma Terbaik untuk arkitek

Walau bagaimanapun, membuat carta alir lebih mudah diucapkan daripada dilakukan oleh itu, kita memerlukan perisian yang menjadikan keseluruhan proses menjadi cepat dan mudah. Terdapat banyak alat seperti ini yang tersedia dalam talian yang dapat membantu anda merancang carta alir anda, namun tidak semua percuma dan alat yang dibayar mungkin berat di poket anda.

Lihat juga: -  10 perisian animasi percuma terbaik untuk windows

Sekiranya anda pelajar, pemilik perniagaan kecil atau seseorang yang ingin menarik perhatian atasan atau pewawancara yang memerlukan anda merancang carta alir yang kuat, tetapi tidak terlalu berminat untuk mengisi doh tambahan itu, perisian percuma adalah alternatif terbaik untuk anda. Kami telah mengumpulkan senarai perisian percuma terbaik untuk carta alir yang akan membantu anda melukis carta dengan cepat dan mudah. Oleh itu mari kita lihat sekejap ..

Kelam kabut

slaid-aliran carta-pelanggan-kitaran hidup-min

Alat gambarajah berasaskan HTML 5, Gliffy adalah alat dalam talian yang menawarkan 2 gambarajah secara percuma untuk memulakannya. Gliffy adalah aplikasi berasaskan awan yang membantu anda melukis carta alir yang menarik bersama dengan rajah lain (Analisis SWOT, Pelan Lantai, Peta Laman, dll.) Di penyemak imbas web anda. Buat carta alir masa nyata dan bahkan mengeditnya semasa di penyemak imbas dan apabila selesai, anda hanya boleh berkongsi URL (baca sahaja) carta alir anda di pelbagai laman rangkaian sosial.

Gliffy menawarkan proses yang mudah dan mudah di mana ia hanya memerlukan anda menyeret dan melepaskan kandungannya, dan carta alir anda sudah siap. Bergabung dengan lancar dengan Google Drive yang membolehkan anda membuat carta alir dengan mudah dan bahkan membolehkan anda mengimport dokumen dari Microsofi Visio yang dapat anda lihat dan edit dari penyemak imbas web anda. Banyak tema / templat, kawalan semakan, dan kolaborasi yang mudah menjadikannya salah satu perisian terbaik untuk carta alir.

Harga : Percuma (5 Rajah, 2MB); selepas itu harga bermula dari $ 3.99

Pergi ke Laman Web : //www.gliffy.com/uses/flowchart-software/

Carta Lucid

Alat Carta Alir

Satu lagi perisian yang disokong oleh HTML5 dan Javascript, LucidChart adalah alat unik yang bukan sahaja membolehkan anda merancang carta alir bersama dengan rajah UML dan lain-lain tetapi juga membolehkan anda membuat laman web palsu dan aplikasi Android atau iOS yang benar-benar beroperasi. Anda boleh menggunakan aplikasi dan laman web palsu ini seperti yang anda lakukan dengan yang sebenarnya. Anda bahkan boleh membuat bingkai dawai yang mengagumkan yang merupakan proses yang lebih mudah.

Malah LucidChart berintegrasi dengan Google Apps dan membantu membuka dokumen Visio dan menyuntingnya di penyemak imbas web anda. Fungsi kolaborasi yang mudah menjadikan merancang carta alir proses yang lebih lancar.

Harga : Percuma untuk 60 objek sehingga 25 MB; setelah rancangan itu bermula dari $ 3.3

Pergi ke laman web : //www.lucidchart.com/

YED

aliran-carta-pencipta-min

Perisian yang bebas untuk digunakan sepenuhnya, yED membantu dalam membuat gambar dengan lancar seperti yang lain dalam kategori. Ia dilengkapi dengan antara muka yang ringkas dan sederhana yang merangkumi seluruh pengalaman membuat carta alir anda. Ia dilengkapi dengan beberapa templat yang dibuat sebelumnya yang menjadikan keseluruhan proses merancang carta alir lebih cepat.

Anda boleh membawa dokumen, gambar dan reka bentuk dari Vision dan yED kemudian menggabungkan semua ciri ini yang membolehkan anda membuat carta alir berkualiti tinggi. yED akan membantu anda membuat carta alir yang menakjubkan semuanya secara percuma dan dengan pendekatan profesional. Import data tanpa henti dan reka bentuk automatik menambah ciri menjadikannya salah satu perisian percuma yang dicari untuk carta alir.

Harga : Percuma

Berfungsi dengan : Windows, Linux, Mac OS X dan semua platform Java Virtual Machine yang disokong

Pergi ke laman web : //www.yworks.com/products/yed

Secara kreatif

aliran-carta-pencipta-kreatif-min (1)

Creately adalah alat luar talian yang disokong oleh perisian berasaskan WYSIWIG yang membolehkan anda hanya menyeret dan melepaskan elemen-elemen carta alir yang anda inginkan. Selain daripada carta alir, anda juga boleh merancang, mengurus dan bekerjasama dengan maket UI, Infografik dan banyak lagi. Setelah carta alir siap, anda boleh berkongsi carta alir anda dan menerbitkannya dengan pantas dan mudah.

Walaupun berasimilasi dengan lancar dengan Google Drive dan berkongsi pautan baca sahaja melalui e-mel dan rangkaian sosial, ia juga membawa dan menghantar dokumen dan fail PDF dari Visio. Dengan semua ciri komprehensif ini, Creately menjadi salah satu perisian yang banyak digunakan yang dapat membantu anda membuat carta alir dalam talian dan luar talian.

Perisian intuitif, beberapa susun atur dan templat, kolaborasi masa nyata dan ciri premium lain menjadikannya perisian yang hebat untuk carta alir dan diagram lain.

Harga : Percuma untuk 5 gambar rajah; selepas itu bermula dari $ 5 sebulan.

Berfungsi dengan : Microsoft Windows, Linux, Mac OS X

Pergi ke Laman Web : //creately.com/

Lukis.io

aliran-carta-pencipta-lukis-io

Draw.io adalah program berasaskan awan yang menawarkan ciri gambarajah secara percuma. Ini adalah alat dalam talian yang membolehkan anda membuat semua jenis diagram dan carta termasuk carta alir. Sebagai permulaan, ia akan meminta anda memilih lokasi reka bentuk yang boleh menjadi cakera keras tempatan anda

Perisian ini didasarkan pada konsep drag-and-drop yang sederhana, sehingga anda dapat menyeret elemen yang diinginkan dan anda telah menyediakan carta alir anda. Perisian ini juga terintegrasi dengan Google Drive dengan mudah di mana anda dapat berkongsi carta dan projek anda di laman rangkaian sosial yang berbeza.

Apa yang unik dari draw.io ialah ia membolehkan anda membuat sebilangan carta alir atau rajah apa pun di ruangnya yang luas di akaun penyimpanan awan. Bukan hanya itu, kerana carta alir sepenuhnya peribadi untuk anda sementara mereka tidak membataskan ukuran gambar yang dimasukkan. Selain itu, anda juga mendapat ciri kawalan semakan percuma dengan draw.io.

Harga : Percuma

Pergi ke laman web: //www.draw.io/

Cabutan OpenOffice.org

tarik-besar-buka-pejabat-min

OpenOffice.org Draw adalah perisian sumber terbuka yang menjadikan rajah atau carta alir anda menjadikan proses berjalan lancar. Alat percuma ini menawarkan latar belakang yang luas dan kuat yang menggunakan grafik vektor untuk tujuan penyuntingan yang sama dengan fungsi Microsoft Office Drawing. Anda juga boleh mengangkut Grafik Vektor Berskala dengan menggunakan OpenOffice.org Draw.

Ia pada asalnya dibina untuk menyaingi ciri gambar Microsoft Office dan menawarkan beberapa ciri hebat untuk keperluan gambarajah anda sebahagiannya dengan Microsoft.

Harga : Percuma

Berfungsi dengan : Microsoft Windows, Mac OS X dan Linux

Pergi ke laman web : //www.openoffice.org/product/draw.html

Aliran Calligra

Sekiranya anda mencari alat percuma yang dapat membantu memenuhi keperluan membuat diagram dan membuat carta alir, Calligra Flow boleh menjadi pilihan terbaik untuk anda. Ini adalah penyunting grafik lengkap yang hadir sebagai sebahagian dari Calligra Suite. Perisian ini dilengkapi dengan antara muka yang ringkas dan mudah yang serupa dengan antara muka Microsoft Visio. Selain itu, ia menawarkan sokongan plugin yang meningkatkan ciri alat.

CalligraFlow berasimilasi dengan kuat dengan alat lain dari Calligra Suite dan membantu anda merancang carta alir terperinci dan gambarajah rumit yang lain dengan mudah.

Harga : Percuma

Berfungsi dengan : Sistem berasaskan Windows, Mac OS X, Linux, BSD

Pergi ke laman web : //www.calligra.org/flow/

Grafit

Sekiranya anda terjebak dengan data membingungkan yang disediakan dari pejabat anda yang perlu ditukar dalam carta alir, Grapholite adalah salah satu penyelesaian terbaik untuk anda. Alat percuma ini bukan sahaja dapat membantu anda membuat carta alir yang rumit dalam beberapa saat, tetapi juga dapat membantu grafik perniagaan lain seperti, reka bentuk pejabat, carta organisasi, carta venn, denah lantai, susun atur rangkaian, peta minda dan banyak lagi.

Grapholite adalah produk Microsoft yang dilengkapi dengan tawaran jejak percuma tanpa had yang membolehkan anda menggunakan semua ciri secara percuma, tetapi tidak membenarkan anda menyimpan hasil kerja anda. Dari telefon pintar dan PC Windows hingga peranti Android dan iOS, ia berfungsi untuk semua.

Harga: Tempoh percubaan percuma untuk masa tanpa had tanpa penjimatan data; Harga bermula dari $ 9,99 dan berbeza untuk platform yang berbeza.

Berfungsi dengan: Windows 8, Windows 8.1, Window 10, sistem Windows RT, desktop, iOS dan Android.

Pergi ke laman web : //grapholite.com/

Kacoo

Dengan antara muka yang serupa dengan alat gambarajah lain, Gliffy, Cacoo adalah penyelesaian dalam talian untuk keperluan gambarajah anda yang juga membantu anda merancang peta alir, peta minda, carta rangkaian, peta laman dan banyak lagi dengan mudah. Ciri-ciri yang ditawarkan oleh Cacoo cukup sederhana yang dapat dipahami dengan mudah oleh semua orang dan oleh itu, membolehkan anda membuat beberapa carta alir hebat dalam masa yang singkat.

Walaupun ini membolehkan anda bekerjasama dengan pasukan anda, dalam talian, anda juga dapat berkongsi carta alir anda dengan rakan dan rakan anda dalam talian.

Harga : Percuma (sehingga 25 helai. Perkongsian terhad, eksport ke format PNG sahaja); rancangan bermula dari $ 4.08 sebulan

Bekerja dengan : Platform Windows dan Mac OS sahaja.

Pergi ke laman web : //cacoo.com/

Carta yang indah

Jadikan gambar rajah anda kelihatan profesional dengan aplikasi ini, Lovely Charts yang membantu anda membuat semua jenis gambarajah yang merangkumi carta alir, simbol asas, peta laman, bingkai dawai, BPMN umum dan banyak lagi. Alat ini dilengkapi dengan antara muka yang indah yang dapat diakses setelah anda mempunyai akaun percuma. Anda hanya boleh menyeret dan melepaskan kandungan dan gambar untuk membuat carta alir dan menyambung.

Antaramuka yang mudah digunakan membolehkan anda melukis carta alir anda dengan mudah dengan versi desktop dan webnya. Ia tidak memerlukan banyak keluk pembelajaran dan anda boleh mengeksport fail ke format PNG dan JPEG. Walaupun desktop dapat diunduh secara percuma, namun fiturnya terbatas berbanding aplikasi web dan data tidak dapat disimpan kecuali dibeli.

Harga : Muat turun desktop percuma tanpa penjimatan data, pembukaan atau penyelenggaraan kemudahan semakan; rancangan bermula dari $ 3.99 / tahun.

Berfungsi dengan : Desktop, Web, iPad

Pergi ke laman web : //lovelycharts.com/

Carta alir

Flowchart adalah satu-satunya aplikasi gambarajah yang hanya dikhaskan untuk membuat carta alir. Antara muka pelbagai pengguna yang diketengahkan oleh alat ini mudah dan ringkas yang membolehkan kerjasama pasukan dalam masa nyata. Anda juga boleh menjemput kenalan dan rakan sekerja untuk bekerjasama di mana anda semua boleh berbual dan membuat carta alir yang hebat pada masa yang sama.

Bahagian terbaik mengenai alat ini ialah ia tidak memerlukan anda memuat turun perisian dan berfungsi dengan hampir semua penyemak imbas dan sistem operasi yang popular. Setelah selesai merancang carta alir, anda bahkan boleh mengeksportnya ke format PNG atau PDF.

Harga : Percuma (sehingga dalam versi BETA dan akses terhad dengan undangan sahaja)

Berfungsi dengan : Web

Pergi ke laman web : //flowchart.com/

Dia

Dia adalah perisian gambarajah sumber terbuka percuma yang sangat mirip dengan Microsoft Viso dan menawarkan ciri-ciri yang hampir dengan aplikasi. Daripada Carta Alir, diagram UML, Diagram Berbagai, Litar ke Rangkaian, ia membantu anda membuat pelbagai jenis rajah dengan mudah.

Lebih-lebih lagi, ia melengkapkan anda dengan pelbagai simbol dan alat untuk keperluan gambarajah anda, tetapi juga membantu anda membuat beberapa carta alir atau diagram dalam beberapa tab pada masa yang sama. Anda juga boleh menambahkan sokongan untuk bentuk baru di Dia dengan membuat fail XML sederhana dengan bantuan subset SVG untuk membuat bentuknya.

Dia juga membolehkan anda memuat dan menyimpan carta alir atau gambar rajah ke versi XML khusus yang boleh dieksport ke format XFIG, PNG, EPS, WMF atau SVG. Anda juga boleh mencetak gambar rajah.

Harga : Sumber terbuka percuma

Berfungsi dengan : Windows 10 / 8.1, 8, 7, Windows Vista dan Windows XP, Linux dan Mac OS X

Pergi ke laman web : //dia-installer.de/

Cabutan Dinamik

Seperti namanya, Dynamic Draw sememangnya dinamik kerana ia menawarkan lebih daripada 15 jenis carta alir yang berbeza, antaranya termasuk Keputusan, Penyambung, Terminator, Proses dan banyak lagi. Selain membantu anda membuat carta alir, perisian sumber terbuka dan percuma ini juga membantu anda membuat rajah lain.

Walaupun mempunyai antara muka yang membingungkan yang memerlukan sedikit keluk pembelajaran, hasilnya akhirnya lebih memuaskan. Tol menawarkan tutorial dan petunjuk yang hebat yang muncul di skrin semasa anda meneruskan. Dengan menggunakan kekunci panas anda boleh membuat carta dengan pantas dan lancar.

Direka khas untuk pengguna perniagaan, Dynamic Draw membantu anda membuat beberapa carta alir yang sangat terperinci yang kelihatan profesional. Ia membolehkan anda mengeksport ciptaan anda ke PNG, SVG, GIF, WMF dan format lain. Ia tersedia dalam edisi mudah alih dan pemasang.

Harga : Sumber terbuka percuma

Berfungsi dengan : Windows XP dan yang lebih baru, Linux

Pergi ke laman web : //www.dynamicdraw.com/

Perisian Carta Alir Diagram ClickCharts

Walaupun anda dapat membuat carta alir yang kompleks, peta organisasi, peta minda dan gambar rajah lain dengan mudah dengan Perisian Carta Aliran Diagram ClickCharts, ia juga menyediakan pelbagai jenis simbol berguna untuk membuat carta alir terbaik. Tambahkan petunjuk, gambar dan teks dengan perisian ini. Setelah melengkapkan gambar rajah, anda boleh mengeksport ciptaan ke fail PDF dan format gambar lain yang popular.

Di samping itu, anda juga boleh membuat Diagram Alir Data, Diagram UML dan Diagram ER sementara anda juga dapat mengedit dan menyesuaikan warna, pengisian atau coretan. Ia menawarkan kepingan sempurna tanpa tumpang tindih daripada mengembangkan dan mencetak gambar rajah bersaiz besar. Ia juga membolehkan anda membuka dan mengedit beberapa gambar pada masa yang sama.

ClickCharts adalah perisian kompak yang memakan ruang cakera yang sangat sedikit (420KB) dan dapat digunakan pada peranti yang berbeza.

Harga : Percuma

Berfungsi dengan : Windows 7, XP, Vista, 8, 8.1 dan 10, Mac OS X, Android dan Kindle

Pergi ke laman web : //www.nchsoftware.com/chart/index.html

Pensil

Pensil pada dasarnya adalah alat menggambar yang membantu dalam membuat reka bentuk untuk telefon bimbit dan desktop, namun, anda juga dapat melukis carta alir dan diagram menggunakan alat ini. Ini adalah perisian yang mudah digunakan yang dapat dipasang dengan mudah dan membantu membuat mockup pada platform desktop.

Selain kemampuan membuat pelbagai carta alir pada masa yang sama, ia juga membantu anda dengan 10 jenis kategori bentuk yang masing-masing terdiri daripada beberapa bentuk. Setelah selesai, anda boleh menyimpannya dalam bentuk PDF, SVG, PNG, HTML dan dalam format lain yang berbeza. Selain itu, anda juga mempunyai akses ke beberapa gambar seni klip yang menarik dengan Pensil yang boleh anda muat turun dari pelayannya.

Harga : Percuma

Berfungsi dengan : Mac OS, OS Linux dan sambungan Firefox

Pergi ke laman web : //pencil.evolus.vn/

Pereka Diagram

Dari carta alir, Kelas UML, litar elektrik hingga reka bentuk GUI, Diagram Designer membantu anda semua. Aplikasi ini menyediakan lebih daripada 25 simbol untuk carta alir dan ada juga bahagian yang memaparkan senarai simbol lengkap yang digunakan dalam carta alir. Untuk rajah dan carta alir, ia menggunakan penyunting grafik vektor.

Ini adalah alat padat yang hampir tidak memakan ruang cakera dan dapat dipasang dalam beberapa saat. Diagram Designer adalah perisian percuma dan pantas yang membantu anda membuat carta alir yang anda inginkan dengan cepat. Anda hanya boleh menyeret elemen yang diperlukan di antara muka, memasukkan gambar, menambah teks, menukar latar belakang, menambah warna, menghapus dan sebagainya. Akhirnya anda dapat menyimpan ciptaan anda dalam format yang berbeza seperti, PNG, PDF, JPEG atau hanya membuat tayangan slaid.

Bahagian terbaik mengenai aplikasi ini ialah ia dapat membantu mengimport lebih banyak susun atur templat untuk lebih banyak poligon, laman web, simbol elektronik, genogram dll.

Harga : Percuma

Berfungsi dengan : Windows 98 / ME / 2000 / XP / Vista / 7/8

Pergi ke laman web : //www.fosshub.com/Diagram-Designer.html

Cincin Diagram

Buat carta aliran, grafik, UML, Carta Pai dan lain-lain dengan warna-warni dengan Cincin Diagram. Ini adalah aplikasi percuma yang juga melengkapkan anda dengan pelbagai jenis bentuk dengan gaya yang berbeza dan menghubungkannya dengan bantuan 10 sisi yang berbeza. Alat sumber terbuka ini menawarkan 45 simbol yang telah ditetapkan dan lebih daripada 15 gaya yang telah ditentukan untuk membantu membuat carta alir dengan lebih cepat.

Setelah melengkapkan gambar rajah atau carta alir, anda boleh menukarnya menjadi format fail JPG. Ini adalah perisian bersaiz kecil (ukuran fail 1 MB) yang memakan ruang disk yang sangat sedikit.

Harga : Percuma

Berfungsi dengan : Windows XP, Windows Vista dan Windows 7.

Pergi ke laman web : //diagramring.codeplex.com/

Pemodel Idea Perisian

Dengan Pemodelan Idea Perisian, anda boleh membuat carta alir, diagram BPMN, UML dan rajah serta rajah lain dengan mudah. Anda boleh membuat pelbagai carta alir secara serentak menggunakan pelbagai jenis bentuk berguna. Akhirnya, anda dapat menyimpan ciptaan anda dalam format yang berbeza seperti GIF, PNG, SVG, TIFF, PDF dan sebagainya.

Ini adalah perisian percuma yang tersedia hanya dalam versi mudah alih dan untuk kegunaan bukan komersial sahaja.

Harga : Percuma; Versi berbayar juga tersedia

Pergi ke laman web : //www.softwareideas.net/Download/338/Software-Ideas-Modeler-7-71–32-bit-Portable-

Lukisan Google (pelanjutan Chrome)

Dicipta oleh gergasi carian dalam talian Google, Google Drawings adalah perisian berasaskan awan percuma yang membantu anda melukis carta alir yang paling rumit atau rajah lain untuk perkara itu dengan mudah. Pada mulanya ia dipanggil sebagai Google Doc Drawings dan dilancarkan untuk membantu membuat dan menyunting reka bentuk dari Google Docs.

Kini diasimilasikan dengan Google Drive dan membolehkan anda menarik dan bekerja dalam pasukan dalam masa nyata. Bahagian terbaiknya ialah anda kini boleh membuat reka bentuk di luar talian juga menggunakan plugin Google Drawings pada penyemak imbas web anda dan output akhir kemudian boleh ditukar menjadi format SVG, PDF, JPEG atau dalam format PNG.

Dengan Google Drive, anda hanya boleh menyeret dan melepaskan elemen carta alir (kandungan dan gambar) dan rajah anda siap dalam beberapa minit.

Harga : Percuma

Berfungsi dengan: Penyemak imbas web seperti Google Chrome, Firefox, Safari dan IE 8+