15 Pelanggan IRC Terbaik untuk PC Windows 10

Pelancaran internet adalah revolusi dengan sendirinya, tetapi untuk berkembang selama bertahun-tahun, kami memerlukan sokongan banyak program dan protokol. Salah satu aspek penting yang sangat membantu internet berkembang adalah komunikasi antara sistem. Walaupun pelanggan e-mel membantu anda menguruskan surat masuk, dan protokol pemesejan membantu anda menukar mesej antara komponen sistem pesanan, ruang sembang membolehkan anda membuat ruang maya untuk berbual menggunakan sistem IM (pesanan segera), rangkaian sosial, dll.

IRC (Internet Relay Chat) adalah salah satu teknologi komunikasi revolusioner yang telah mempertahankan tempatnya cukup baik dalam bidang teknologi semasa. Ini adalah perhubungan ruang sembang dan setiap ruang sembang ini dikenali sebagai saluran. Saluran ini dihoskan di pelayan, yang kemudian secara individu menguruskan rangkaian rangkaian saluran mereka sendiri. Proses ini membolehkan anda berkomunikasi antara sistem rangkaian yang berbeza yang disambungkan pada saluran dan pelayan yang sama.

Selain membolehkan anda berbual dengan pengguna yang berlainan di komputer rangkaian yang berbeza, IRC juga membolehkan anda memindahkan data, satu-satu mesej, dan banyak lagi. Walaupun ia adalah perkara dari masa lalu, ia masih tetap popular di antara persaingan terbaru dengan forum internet dan papan pesanan. Oleh itu, mari kita lihat senarai pelanggan IRC terbaik untuk Windows.

mIRC

Mirc Irc Client Windows Pc Min

mIRC mendahului senarai dengan ciri-ciri yang tidak dapat dikalahkan. Sangat mudah untuk mula bekerja dengan perisian, sementara anda segera berhubung dengan memasukkan beberapa maklumat asas dan butiran pelayan.

mIRC terkenal dengan fungsi utamanya seperti, berkongsi, berbual, bermain atau bekerja dengan rangkaian IRC di seluruh dunia secara satu-satu atau dengan beberapa pengguna dalam persidangan kumpulan. Ini mempunyai antara muka pengguna yang bersih dan cekap yang sangat mudah dikonfigurasikan. Beberapa ciri pentingnya yang lain merangkumi pemindahan fail dalam masa nyata, hubungan dengan beberapa pelayan, sokongan proksi, senarai rakan, paparan UTF-8, amaran dulang sistem, pengekodan SSL, mesej vokal, log mesej, dan banyak lagi.

Perisian ini juga mempunyai bahasa skrip yang kuat yang terbukti berguna untuk mIRC automatik dan untuk mengembangkan aplikasi yang mampu menjalankan pelbagai fungsi seperti bermain permainan, atau komunikasi rangkaian.

Harga: percubaan 30 hari percuma tersedia; peningkatan bermula dari $ 20 untuk lesen pengguna tunggal.

WeeChat

Weechat Irc Min

WeeChat adalah pelanggan sembang yang pantas, ringan, dan dapat diperluas yang layak berada dalam senarai teratas kerana ciri-ciri yang penuh dengan kekuatan. Ini adalah pemalam IRC yang dilengkapi dengan DCC, IPv6, berbilang pelayan, senarai nama, pengesahan SASL, sokongan proksi, dan banyak lagi. Dengan pelbagai warna (256), pilihan penapisan pintar, bar yang dapat dikonfigurasi, dan banyak lagi, ia merangkumi pelbagai ciri unik tersebut. Lebih-lebih lagi, ia menyokong 8 bahasa skrip dengan pengurus skrip bersepadu.

Apa lagi? Anda bahkan boleh menyambung ke perisian WeeChat anda melalui Android, penyemak imbas anda, atau bahkan Emacs membuat antara muka jarak jauh. Yang terbaik, ia mempunyai dokumentasi terperinci dan diterjemahkan ke pelbagai bahasa.

Harga: percuma

Sembang X

Xchat Min

X-Chat adalah pelanggan IRC yang mesra pengguna yang menawarkan beberapa ciri baik yang pernah menjadi antara pesaing awal mIRC. Ini adalah perisian sumber terbuka dan bebas yang menawarkan kaedah penyambungan lengkap melalui rangkaian IRC di platform utama termasuk Windows.

Dengan menggunakan pelanggan ini, anda boleh menyambung ke beberapa ruang sembang IRC secara serentak, berbual di depan umum, atau secara peribadi (satu nada). Di samping itu, anda juga boleh memindahkan fail dengan mudah. Sokongan SSL, atau pintasan papan kekunci adalah beberapa ciri menjadikannya pelanggan IRC yang layak.

Harga: percuma untuk digunakan.

IceChat

Pelanggan Vc Min

IceChat memang merupakan pelanggan IRC yang hebat dengan ciri unik yang mesti digunakan oleh orang-orang keren. Pelanggan yang ringan dan mahir ini memulakan anda dengan berbual dengan kelopak mata. Yang perlu anda buat hanyalah membuat nama samaran, pilih pelayan IRC, sambung, dan di sana anda pergi! Bahagian beats adalah, ia membolehkan anda menyambung ke beberapa pelayan dan saluran sekaligus membantu anda berkomunikasi dengan mudah dengan rakan dan keluarga di saluran pilihan anda.

Sekiranya anda ingin meneroka lebih banyak lagi, anda juga boleh menggunakan tekniknya yang berbeza dan menyesuaikan keseluruhan penampilan pelanggan. Dari mengubah tema, atau menulis perintah anda sendiri hingga membuat pop timbul yang dirancang sendiri, ada banyak yang dapat anda lakukan dengan IceChat Editor. Di samping itu, anda boleh menggunakan ciri inovatifnya yang lain, emoticon, atau Favorite Server Tree yang menjadikannya lebih mudah digunakan.

Harga: percuma untuk digunakan

HydraIRC

Min Hydrairc

HydraIRC adalah pelanggan IRC yang mudah digunakan yang sama sekali baru dalam kategori ini. Ini dirancang dengan cara untuk menawarkan pengalaman yang lancar dan mudah kepada penggunanya. Asalnya dilancarkan untuk mereka yang mempunyai pengetahuan komputer, tetapi secara bertahap berkembang untuk menjadikan IRC tersedia untuk semua. Pelanggan ini menawarkan banyak ciri untuk membuat semua pengguna gembira termasuk yang paling menuntut.

Ini telah dirancang dengan menggunakan alat canggih dari pangkalan, dengan sokongan dari pelayan yang berlainan, dan alat GUI super intuitif terdepan. Anda boleh menyambung ke beberapa pelayan dan saluran IRC menggunakan klien ini ke seberapa banyak rangkaian yang mungkin dan berbual tanpa henti.

Harga: percuma untuk digunakan

Pidgin

Min Pidgin

Pidgin adalah pelanggan IRC hebat lain yang dibina di libpurple yang membolehkan anda menyambung ke banyak saluran pesanan pada satu masa. Pelanggan ini berfungsi menyokong beberapa rangkaian sembang yang merangkumi nama seperti Google Talk, Yahoo! Messenger, Zephyr, MSN Messenger, AIM, Jabber, Lotus Sametime, dan lain-lain. Ia menyesuaikan beberapa ciri perkhidmatan sembang ini seperti, pemberitahuan mengetik, mesej jauh, emotikon, pemindahan fail, dan banyak lagi.

Yang terbaik, percuma untuk dimuat turun. mesra pengguna, dan serasi dengan semua platform utama. Lebih-lebih lagi, ia berintegrasi dengan dulang sistem di GNOME dan KDE.

Harga: percuma untuk digunakan

HexChat

Hexchat Min

HexChat pada mulanya dikenali sebagai XChat-WDK dan jadi, ia dibina berdasarkan kerangka XChat. Tetapi, tidak seperti XChat, pelanggan ini bebas sepenuhnya dan mempunyai kehadiran merentas platform.

Beberapa ciri utamanya termasuk, antara muka yang mesra pengguna dan dapat disesuaikan, ketersediaan dalam bahasa yang boleh ditulis seperti, Lua, Python, dan Perl, terjemahan tersedia untuk pelbagai bahasa, sumber yang aktif dan terbuka, kemampuan untuk berhubung secara automatik ke beberapa rangkaian, gabung, dan sambungkan pilihan, dan pilihan untuk pemeriksaan ejaan, DCC, proksi, dll.

Harga: sumber percuma dan terbuka

KVIrc

KVIrc tergolong dalam salah satu pelanggan IRC yang dilancarkan paling awal yang telah melalui banyak perkembangan sejak 10 tahun yang lalu. Ini adalah klien mudah alih yang dibina di atas toolkit Qt GUI. Pelanggan ini terkenal dengan sokongannya yang luas untuk membuat skrip yang membolehkan pengguna menyesuaikannya. Paling baik, ia tidak memerlukan pemasangan dan siap digunakan, di luar kotak. Jadi, anda boleh mula menggunakannya dengan satu klik.

Ia tersedia secara percuma dan merentas platform dan oleh itu, berjalan di semua platform utama termasuk Windows.

Harga: percuma untuk digunakan

Irssi

Pelanggan IRC berasaskan terminal ini bukan hanya sumber percuma dan terbuka, tetapi juga mudah digunakan. Ia diketahui menyokong protokol SILC dan ICB melalui pemalam. Antara ciri-ciri utama adalah, pilihan yang membantu pengguna membuat dan menggunakan skrip perl untuk melakukan tindakan, menyokong tema yang membolehkan pengguna mengubah rasa dan penampilan keseluruhan pelanggan, ciri autologging, pilihan pengesanan tampalan, pengikat kunci yang dapat disesuaikan, plugin proksi, tanpa usaha peningkatan tanpa kehilangan sambungan, pemalam untuk komunikasi yang dilindungi kata laluan, menghantar input terminal ke saluran atau mesej, memberikan sokongan kepada sambungan berterusan, dan sebagainya.

Harga: percuma untuk digunakan

Quassel

Quassel digambarkan sebagai pelanggan IRC kontemporari yang akan dilancarkan pada penghujung pelancaran besar baru dari satu ciri baru. Ini adalah pelanggan silang platform dan diedarkan yang dilengkapi dengan semua ciri yang biasanya dimiliki oleh pelanggan IRC terkini. Ketersediaannya di semua platform utama termasuk Windows, menjadikannya terpisah dalam kategori.

Oleh kerana ia adalah pelanggan yang diedarkan, ia membolehkan pengguna untuk berhubung dengan beberapa pelanggan sekaligus, dan juga memutuskan hubungan dari badan pusat yang kekal dalam talian (sesuatu yang serupa dengan WeeChat yang merupakan gabungan paparan dan klien IRC yang disokong teks) . Menyambung semula ke pelanggan anda akan membantu pengguna untuk melihat sesi IRC dalam keadaan yang sama seperti yang ditinggalkan, dan ini juga mungkin berlaku ketika menyambung semula dari lokasi lain.

Lebih-lebih lagi, Quassel juga boleh digunakan pelanggan IRC biasa yang menawarkan ciri-ciri pelanggan dan teras dalam binari tunggal. Yang paling penting, GUI pelanggan ini menawarkan senarai nama dan bar topik yang boleh disambungkan, atau pengguna boleh mengatur saluran dan rentetan pertanyaan mereka dalam paparan tersuai lalai yang boleh disambungkan. Ini membantu pengguna mengatur GUI dengan cara yang mereka mahukan.

Harga: percuma untuk digunakan

AdiIRC

AdiIRC adalah pelanggan IRC percuma yang terus dikembangkan dan ditingkatkan dengan pasukan beta yang sangat cekap bekerja sepanjang masa. Terdapat beberapa kemas kini untuk setiap bulan yang ditunjukkan di changelog. Yang kami sukai adalah, pengguna mendapat maklum balas tanpa penangguhan untuk permintaan fitur, cadangan, dan laporan bug. Di samping itu, pelanggan juga menyokong tema mIRC.

AdiIRC adalah pelanggan IRC mudah alih yang boleh dikendalikan tanpa pemasangan. Ini membantunya dijalankan dari peranti perkakasan luaran juga, seperti stik USB. Apa yang menarik ialah, anda juga dapat memindahkan konfigurasi, skrip, dan potongan bersama dengan folder pemasangan. Bonus - ini adalah pelanggan IRC ringan dengan reka bentuk ringkas atau kompleks untuk dipilih.

Harga: percuma untuk digunakan

ThrashIRC

ThrashIRC adalah pelanggan IRC lain yang mendakwa sebagai pelanggan IRC terbaik untuk Windows. Ia dilengkapi dengan semua ciri terkini yang biasanya ditawarkan oleh pelanggan IRC lain. Walau bagaimanapun, ia menawarkan beberapa ciri bonus. Pelanggan IRC ini membolehkan pengguna menggunakan ciri mereka menggunakan sumber sistem minimum. Paling baik, ia dilengkapi tanpa iklan, tanpa perisian pengintip, dan menawarkan banyak kestabilan.

Harga: percuma untuk digunakan

Keras IRCC

IRCCloud adalah Pelanggan IRC yang membantu pengguna tetap terhubung, dan dengan kemudahan untuk berbual dari mana-mana lokasi walaupun mereka tidak pernah terlepas mesej. Platform terbuka ini direka untuk perbincangan masa nyata dan terus dikemas kini dengan peningkatan biasa. Ini membolehkan pengguna berkomunikasi dalam kumpulan secara real-time sambil menyelamatkan mereka dari menjadwalkan pertemuan yang tidak perlu dan dibebani dengan e-mel. Paling baik, tidak seperti pelanggan IRC yang lain, ia mengekalkan kehadiran pengguna dan menyimpan catatan semua sembang. Benamkan gambar, video YouTube, tanaman merambat, dan bijih di dalam tetingkap sembang menggunakan pelanggan ini. Bonus - ia dilengkapi dengan antara muka yang sederhana dan membolehkan perkongsian fail menggunakan ciri seret dan lepas.

Pengguna dapat tetap lebih teratur dengan berkomunikasi dalam mesej terbuka atau peribadi, atau dalam sesi satu lawan satu. Ia juga tersedia di platform mudah alih menjadikan ketersediaannya tidak jelas.

Harga: versi percuma tersedia; peningkatan bermula dari $ 5 / bln.

Smuxi

Smuxi sekali lagi merupakan pelanggan IRC yang diedarkan seperti Quassel yang dilengkapi dengan antara muka yang sangat disesuaikan. Ia dilengkapi dengan sokongan bertema dan mod karet yang membolehkan navigasi melalui mesej. Yang menarik ialah, ia mempunyai plugin dan skrip yang boleh ditulis dalam bahasa apa pun.

Paling baik, Smuxi hadir dengan integrasi Twitter di mana ia membolehkan anda memeriksa dan berinteraksi dengan pergantungan, garis masa, dan mesej langsung dari pelanggan. Ia dapat dipisahkan dan jadi, dapat digunakan di mana saja lokasi, dilengkapi dengan desktop GNOME yang lengkap dan mampu menyatu dengan menu pesanan Ubuntu.

Harga: percuma untuk digunakan

IRC Kiwi

Kiwi IRC adalah pelanggan web sumber terbuka dan bebas yang dilengkapi dengan susun atur estetik dan kontemporari yang menampilkan reka bentuk lajur dua klasik. Tetingkap sembang terletak di sebelah kiri tetingkap, sementara senarai nama diletakkan di sebelah kanan. Ini membolehkan pengguna menghasilkan kod yang memungkinkan pengguna memasukkan klien IRC di dalam laman web.

Yang terbaik, ia terdapat dalam lebih daripada 20 bahasa di seluruh dunia.

Harga: percuma untuk digunakan

Walaupun pelanggan IRC berasal dari zaman dahulu dengan populariti yang semakin rendah selama bertahun-tahun, konsep ruang sembang masih cukup kuat dengan masih banyak yang mengikutinya. Pelanggan IRC yang kaya dengan ciri menjadikan hidup anda lebih mudah dengan membolehkan anda terus berhubung di mana sahaja. Oleh itu, jika anda mencari pelanggan IRC terbaik, pilih salah satu dari senarai dan teruskan dengan sesi sembang anda.