Betulkan Ethernet Tidak Berfungsi di Windows 10

Adakah Ethernet anda tidak berfungsi di Windows 10 semasa anda cuba mengakses internet? Baiklah, ini adalah masalah yang mungkin berlaku secara tidak langsung, dan mengganggu penyambungan internet anda. Mungkin ada beberapa sebab di sebalik masalah dengan ethernet tidak berfungsi pada PC anda. Masalah dengan kabel ethernet, masalah port, masalah pemacu ethernet, atau beberapa tetapan Windows dalaman boleh menjadi sebab mengapa ethernet anda tidak berfungsi di Windows 10.

Jadi, apakah masalah sambungan ethernet yang dapat ditunjukkan?

Masalah Ethernet boleh melumpuhkan sambungan internet anda dengan beberapa cara. Berikut adalah beberapa daripadanya:

  • Kabel Ethernet tidak dikesan
  • Turun naik sambungan Ethernet Cable
  • Kabel Ethernet disambungkan tetapi internet tidak berfungsi
  • Sambungan Ethernet terjalin tetapi dengan kesambungan terhad

Dalam artikel berikut, kita akan membahas penyelesaian beberapa masalah berkaitan Ethernet yang tidak berfungsi pada Windows 10.

Cara Memperbaiki Ethernet Tidak Berfungsi di Windows 10

Sebelum kita melangkah ke kaedah canggih untuk menyelesaikan masalah ethernet di PC anda, sangat penting untuk memastikan perkara-perkara tertentu. Mari kita periksa:

Periksa Kabel Ethernet : Penting untuk memastikan bahawa kabel ethernet berfungsi dengan baik. Melakukannya akan membantu anda mengetahui sama ada masalah dengan PC anda atau hanya kabel ethernet. Pertama sekali, periksa secara fizikal sama ada kabel mengalami kerosakan atau penyambung kabel di kedua-dua belah pihak rosak. Juga, periksa sama ada sambungan ethernet tidak terlepas pada port penyambung.

Sekiranya semuanya kelihatan baik, cuba gunakan kabel Ethernet lain yang dalam keadaan berfungsi (dari PC lain) pada PC anda. Sekiranya kabel lain berfungsi dengan baik, maka masalahnya adalah dengan kabel, jika tidak, masalahnya adalah dengan PC anda.

Tukar Port Sambungan Ethernet di Router : Jika anda pengguna di rumah, kabel Ethernet anda kemungkinan besar akan disambungkan ke port pada peranti penghala. Terdapat 2-3 port pada router yang biasanya dapat menghasilkan sambungan ethernet output. Cuba ubah port ethernet keluaran dari penghala anda dan lihat apakah itu berfungsi untuk memperbaiki ethernet yang tidak berfungsi pada Windows 10.

Setelah anda memastikan dua perkara di atas, teruskan penyelesaian untuk memperbaiki Ethernet yang tidak berfungsi pada Windows 10 jika masalahnya adalah dengan PC anda.

# 1 - Dayakan Ethernet

Sekiranya anda pertama kali menggunakan ethernet, pastikan Ethernet diaktifkan pada PC anda. Anda boleh melakukannya dari Panel Kawalan PC anda. Inilah caranya:

Langkah 1 : Pada papan kekunci anda, ketik butang Win + X bersama-sama. Menu akan dibuka; klik pada pilihan Tetapan .

Peneroka Menang X

Langkah 2 : Tetingkap Tetapan akan terbuka. Di sini, klik pada pilihan Rangkaian & Internet .

Tetapan Bersih N Int

Langkah 3 : Pada panel kiri tetingkap ini yang terbuka, klik pada pilihan Ethernet , kemudian, klik pada pilihan Tukar penyesuai dari panel kanan.

Tukar Pilihan Penyesuai

Langkah 4 : Tetingkap Sambungan Rangkaian akan dibuka. Di sini, cari sambungan Ethernet, kemudian klik kanan padanya. Dari menu klik kanan, pilih pilihan Enable . Sekiranya sudah diaktifkan, lumpuhkannya, kemudian aktifkan lagi.

Dayakan Ethernet

Sekarang, periksa sama ada ethernet berfungsi. Sekiranya tidak, cubalah penyelesaian seterusnya untuk memperbaiki Ethernet yang tidak berfungsi pada Windows 10.

# 2 - Dayakan Pemacu Ethernet

Sekiranya anda menghadapi ethernet tidak berfungsi dalam masalah Windows 10, maka anda juga mungkin ingin memastikan bahawa Pemacu Ethernet diaktifkan pada PC anda. Untuk melakukannya, ikuti langkah-langkah yang diberikan di bawah:

Langkah 1 : Tekan kekunci Windows + X sekaligus pada papan kekunci anda. Menu akan dibuka; klik pada pilihan Pengurus Peranti di sana.

Menang Pengurus X Dev

Langkah 2 : Tetingkap Pengurus Peranti akan terbuka. Kembangkan pilihan Penyesuai Rangkaian , di mana anda akan menemui pemacu Ethernet. Klik kanan pada pemacu, kemudian dari menu klik kanan, klik Enable . Sekiranya pemacu sudah diaktifkan, matikannya dan aktifkan lagi.

Dayakan Pemacu Ethernet

Setelah melakukannya, mulakan semula komputer anda sekali. Lihat sama ada ethernet berfungsi. Sekiranya tidak, cuba kaedah seterusnya.

# 3 - Betulkan Ethernet Tidak Bekerja Di Windows 10 dengan Mengemas kini Pemandu Ethernet

Mungkin pemacu Ethernet pada PC anda tidak dikemas kini, sehingga menyebabkan semua Ethernet tidak berfungsi . Anda boleh pergi ke Pengurus Peranti, dan cuba mengemas kini pemacu Ethernet dari sana untuk melihat apakah ia berfungsi. Ikut langkah-langkah ini:

Langkah 1 : Tekan butang Win + X pada papan kekunci anda untuk membuka menu Win + X. Di sini, klik pada pilihan Pengurus Peranti .

Menang Pengurus X Dev

Langkah 2 : Di  tetingkap Pengurus Peranti yang terbuka, akan ada senarai pemacu. Pergi ke Network Adapters dan klik padanya untuk mengembangkan. Dari pilihannya, klik kanan pada pemacu Ethernet . Sekarang, klik pada pilihan Perisian perisian pemacu dari menu klik kanan.

Kemas kini Pemacu Ethernet

Langkah 3 : Di tetingkap Kemas kini Pemacu yang terbuka, klik Cari secara automatik untuk perisian pemacu yang dikemas kini . PC anda akan mula mencari pemacu Ethernet yang dikemas kini. Ia akan dikemas kini setelah pemandu dijumpai.

Pemandu Carian Auto

Setelah proses kemas kini selesai, mulakan semula PC anda. Selepas itu, periksa sama ada sambungan Ethernet berfungsi. Sekiranya jawapannya masih tidak, cubalah kaedah seterusnya.

# 4 - Gunakan Penyelesai Masalah Windows

Windows mempunyai penyelesai masalah terbina dalam. Anda boleh menggunakannya untuk mendiagnosis masalah ethernet yang tidak berfungsi dan memperbaikinya untuk anda. Untuk menjalankan penyelesai masalah, ikuti langkah berikut:

Langkah 1 : Tekan Windows + X , dan dari menu yang terbuka, klik pada  Tetapan .

Peneroka Menang X

Langkah 2 : Di tetingkap Tetapan, klik pada pilihan Kemas kini & keselamatan .

Tetapan Kemas kini N Keselamatan

Langkah 3 : Sekarang, di tetingkap baru, dari panel kiri, klik  Selesaikan Masalah . Kemudian dari pilihan yang muncul, klik pada  pilihan Jalankan penyelesaian masalah .

Selesaikan masalah Ethernet

Sekiranya terdapat masalah dalam PC anda yang berkaitan dengan ethernet, Windows akan mengesannya dan memperbaikinya. Sekiranya kaedah ini tidak berfungsi, cuba kaedah yang berikutnya.

# 5 - Lumpuhkan Antivirus buat sementara waktu

Antivirus terkenal kerana menyebabkan masalah yang berkaitan dengan sambungan internet. Sekiranya tidak ada, Antivirus di PC anda juga boleh menjadi sebab Ethernet tidak berfungsi di Windows 10.

Cukup matikan Antivirus anda sebentar, kemudian cuba mengakses internet melalui ethernet. Sekiranya anda dapat mengakses internet, maka anda memerlukan sokongan pelanggan atau memeriksa manual atau buku bantuan untuk membolehkan Antivirus membiarkan penggunaan internet melalui Ethernet.

Perkataan Akhir

Anda juga mungkin mendapat beberapa mesej ralat seperti  Ethernet Tidak Mempunyai Konfigurasi IP yang Sah semasa menyambung ke internet melalui ethernet. Dalam senario seperti itu, pastikan anda memberikan penyelesaian yang tepat sesuai dengan kesalahan.

Beritahu kami, kaedah mana yang membantu anda.