Betulkan Percubaan pelaksanaan skrin biru memori NoExecute di Windows 10

Kesalahan Skrin Kematian Biru selalu menjadi kengerian bagi pengguna Windows. Mereka mematikan sistem dengan serta-merta dan pengguna mungkin kehilangan semua data yang belum disimpan. Kadang-kadang, ia sangat sukar untuk diselesaikan, terutama jika berlaku dalam beberapa saat boot sistem.

Salah satu kesalahan BSoD yang diketahui ialah ATTEMPTED_EXECUTE_OF_NOEXECUTE_MEMORY .

Kesalahan ini mungkin berlaku setiap beberapa hari, atau beberapa kali dalam satu jam. Sekiranya yang terakhir, mungkin sukar untuk diselesaikan, tetapi kita dapat jika kita cukup cepat.

Sebab

Seperti kebanyakan kesalahan BSoD, penyebab di sebalik ralat ini adalah masalah dengan pemacu. Oleh itu, kami akan merancang penyelesaian masalah untuk menyelesaikan masalah dengan sewajarnya.

Cubalah penyelesaian berikut secara berurutan:

Penyelesaian 1] Periksa RAM

Sebab di sebalik ralat BSoD khusus ini adalah bahawa memori sistem terlalu banyak digunakan. Sekiranya ia berlaku dengan sistem baru, periksa apakah RAMnya mencukupi. Cth. Semasa saya membeli PC Windows 10 pertama saya, keperluan RAM minimum adalah 2GB dan itulah yang saya ada dalam sistem saya. Tetapi sebaik sahaja saya memasang lebih banyak program, sistem menjadi perlahan dan mula terhempas. Oleh itu, anda mungkin perlu mempertimbangkan untuk menambahkan RAM ke sistem walaupun memerlukan kos tambahan.

Sekiranya sistem ini berfungsi dengan baik lebih awal dan mula menghadapi masalah ini baru-baru ini, anda mungkin perlu memeriksa apakah salah satu cip RAM telah longgar atau untuk masalah lain yang berkaitan.

Kaedah yang baik untuk mengesahkan keadaan adalah melalui Diagnostik Memori Windows.

1] Tekan Win + R untuk membuka tetingkap Run. Ketik mdsched dan tekan Enter untuk membuka tetingkap Diagnostik Memori Windows .

Mdshed

2] Klik Mulakan semula sekarang dan periksa masalah (disyorkan) .

Mulakan Semula Sekarang Dan Periksa Masalah (disyorkan)

Ini akan menghidupkan semula sistem dan menjelaskan keadaan dengan RAM. Sekiranya RAM dalam keadaan buruk, anda mungkin mempertimbangkan untuk menggantinya.

Penyelesaian 2] Kemas kini Windows

Mengemas kini Windows adalah satu penyelesaian yang diketahui dan mudah yang secara ajaib berfungsi dengan baik.

Pergi ke tetapan> Kemas kini & Keselamatan dan kemas kini PC Windows 10 anda.

Penyelesaian 3] Kemas kini pemacu

Seperti yang disebutkan sebelumnya, penyebabnya mungkin berbeza tetapi semua kesalahan Blue Screen of Death berakar pada masalah dengan pemacu. Oleh itu, mengemas kini pemacu adalah langkah penting semasa berusaha menyelesaikan kesilapan ini.

Penyelesaian 4] Nyahpasang program yang bermasalah atau berlebihan

Oleh kerana masalahnya adalah dengan terlalu banyak memori, selain daripada memeriksa RAM fizikal, kita perlu menyelesaikan masalah dengan program. Ketahui bahawa sistem mempunyai memori RAM yang terhad (kecuali anda terlalu bersemangat dengan RAM) dan beberapa aplikasi memerlukan banyak memori RAM. Oleh itu, kami akan memeriksa program yang tidak disahkan, program berat, dan permainan berat. Kita mesti memutuskan apa yang hendak dicopot pemasangannya untuk meringankan beban sistem.

1] Tekan Win + R untuk membuka tetingkap Run. Ketik panel kawalan dan tekan Enter untuk membuka tetingkap Panel Kawalan.

2] Pergi ke Program dan ciri . Dalam senarai program, periksa yang bermasalah dan klik kanan dan nyahpasangnya.

Nyahpasang Program Bermasalah

Penyelesaian 5] Periksa komponen perkakasan

Masalahnya juga mungkin disebabkan oleh gangguan periferal. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, kesalahan BSoD disebabkan oleh pemacu yang bermasalah. Pemacu juga mungkin dipasang oleh perkakasan yang tidak disengajakan.

Oleh itu, keluarkan komponen perkakasan yang baru disambungkan, dan jika boleh, hapus semua periferal selain yang asas (papan kekunci, tetikus, dll). Periksa sama ada ia membantu menyelesaikan masalahnya.