Betulkan Bar Tugas Windows 10 Tidak Bersembunyi [Selesai]

Kadang kala anda menonton video atau bermain permainan dalam mod skrin penuh tetapi bar tugas tidak menyembunyikan apa yang anda lakukan. Masalah ini biasa berlaku di Windows dan banyak pengguna menghadapi perkara ini tetapi tidak tahu bagaimana untuk menyingkirkannya. Kami telah menemui kaedah ini dengan mana anda dapat menyembunyikan bar tugas anda semasa bermain permainan atau menonton filem di PC anda.

Penyelesaian 1 - Tetapan Bar tugas

Anda boleh menyembunyikan Taskbar anda pada mod Desktop dengan mengubah tetapan bar tugas. Secara automatik ia akan menyembunyikan bar tugas ketika anda berada dalam mod desktop dan muncul kembali semasa anda mengarahkan tetikus ke bawah.

LANGKAH 1 - Klik kanan pada Taskbar dan Pilih Tetapan Bar Tugas.

Tetapan Bar tugas

LANGKAH 2 - Hidupkan bar tugas secara automatik dalam mod desktop .

Auto Hide Taskbar

Anda tiba-tiba akan melihat bar tugas telah disembunyikan sekarang dan anda boleh mengaksesnya dengan menuding ke bawah

Penyelesaian 2 - Mulakan semula Windows Explorer

Windows Explorer adalah salah satu aplikasi utama dalam sistem operasi Windows, memulakan semula ia akan memulakan semula semua aplikasi metro di komputer anda dan yang dapat menyelesaikan masalah tidak menyembunyikan taskbar. Ikuti langkah ini untuk mengetahui cara memulakan semula Windows Explorer.

LANGKAH 1 - Tekan butang Ctrl, Shift dan Esc pada masa yang sama. Ia akan membuka pengurus tugas Windows.

LANGKAH 2 - Tatal ke bawah pada proses Latar Belakang dan cari proses Windows Explorer (Jika anda mempunyai tetingkap Explorer yang terbuka maka ia akan berada di atas). Pilihnya dan Klik pada butang Mulakan semula .

Mulakan Semula Penjelajah

Ia akan memulakan semula proses Windows Explorer dan menyelesaikan bar tugas anda tanpa menyembunyikan masalah.

Penyelesaian 3 - Carilah Trik

Ini bukan kaedah tetapi muslihat yang berfungsi untuk banyak orang. Silap mata ini patut dicuba kerana sangat mudah dan senang.

Sembunyikan Taskbar

Apabila bar tugas anda tidak hilang klik pada butang  Cari / Cortana dan tanpa mencari apa-apa klik kembali ke mana sahaja di skrin (Kecuali bar tugas dan menu mula). Bar tugas akan bersembunyi sekarang jika anda berada dalam mod skrin penuh.