Cara Menghapus Sejarah Akses Pantas Di Windows 10

Cara Menghapus Sejarah Akses Pantas Di Windows 10: - Fitur yang sangat berguna yang disertakan dengan Windows 10 yang baru adalah ciri Akses Pantas . Akses Pantas menyimpan semua fail dan folder yang sering digunakan, sehingga pengguna dapat mengakses fail dan folder tersebut dengan mudah pada saat mereka ingin menggunakannya. Tetapi sebilangan pengguna menganggap ciri ini menceroboh privasi mereka dan akhirnya mereka mencari jalan bagaimana menghapus sejarah akses pantas. Terdapat banyak cara yang boleh digunakan untuk menghilangkan sejarah akses pantas ini. Dalam artikel ini, saya telah menerangkan cara terbaik menggunakan yang boleh anda mematikan ciri Akses Pantas . Tunggu apa lagi? Mari kita mulakan!

Padam Seluruh Sejarah Akses Pantas Melalui Pilihan Folder

LANGKAH 1 - Lancarkan File Explorer dengan mengklik ikon File Explorer dari bar tugas anda.

2melancarkan

LANGKAH 2 - Sekarang klik pada tab Fail . Dari menu yang diperluas, klik pada Change folder dan search options .

3 pertukaranPilihan

LANGKAH 3 - Tetingkap baru untuk Folder Options terbuka. Di bawah bahagian Privasi , cari butang bernama Clear . Klik padanya untuk membersihkan sejarah akses cepat dan penjelajah fail.

4jelas

Padam Seluruh Sejarah Akses Pantas Melalui Pilihan Penjelajah Fail

LANGKAH 1 - Lancarkan Panel Kawalan . Anda boleh melakukannya dengan mengklik secara langsung pada pilihan Panel Kawalan dari menu Mula anda .

5kawalPanel

LANGKAH 2 - Apabila tetingkap Panel Kawalan terbuka, cari senarai drop-down kecil di sudut kanan atas dengan nama View By . Anda harus memilih Ikon kecil dari senarai juntai bawah ini. Sekarang dari senarai pilihan yang disenaraikan di bawah, cari dan klik pada pilihan yang bernama Pilihan Penjelajah Fail . Rujuk tangkapan skrin berikut sekiranya anda mempunyai keraguan.

6keluar pilihan

LANGKAH 3 - Tetingkap baru bernama Pilihan Penjelajah Fail dibuka. Di bawah bahagian Privasi , anda akan melihat dua kotak centang yang sesuai dengan pilihan Tunjukkan fail yang baru digunakan di Akses cepat dan Tunjukkan folder yang sering digunakan di Akses Pantas . Anda mesti hapus centang kedua kotak pilihan ini. Setelah selesai, tekan butang Terapkan di bahagian bawah.

7pelabuhan

LANGKAH 4 - Seperti seterusnya, tandakan kedua kotak pilihan di atas dan tekan butang Terapkan seperti sebelumnya. Itu sahaja. Sejarah akses pantas anda kini dikosongkan.

8periksa

Padamkan Item Sejarah Akses Pantas Satu demi Satu

  • Ada kemungkinan anda mahu mengeluarkan fail atau folder tertentu dari sejarah akses pantas anda. Sekiranya demikian, anda boleh melancarkan File Explorer dan membuang item dari sejarah akses pantas. Untuk itu, klik kanan pada fail yang ingin anda hapus, dan klik pada pilihan Buang dari Akses pantas . Itu sahaja.

9directDelete

Oleh itu, betapa mudahnya anda mematikan sejarah Akses Pantas di Windows 10. Cubalah langkah-langkahnya hari ini untuk melindungi privasi anda. Semoga artikel ini berguna.