Cara Memperpanjang Hayat Bateri Telefon Pintar Lebih dari 200%

Memanjangkan Hayat Bateri Telefon Pintar: - Telefon pintar hari ini dilengkapi dengan ciri dan kemudahan yang lebih maju. Pelbagai aplikasi dalam telefon pintar sangat memikat pengguna. Tetapi apabila aplikasinya meningkat, jangka hayat bateri telefon menjadi perhatian. Pengguna mungkin ingin memanfaatkan sepenuhnya aplikasinya tetapi pada masa yang sama mereka harus mengambil berat tentang jangka hayat bateri. Mungkin tidak mudah untuk mengisi semula telefon setiap masa. Oleh itu, peningkatan jangka hayat bateri telefon pintar menjadi perhatian para pembangun, pengeluar dan pengguna. Anda mungkin tertanya-tanya mengapa perlu mengambil berat tentang kuasa bateri semasa anda berada di rumah dan mempunyai pengecas atau juga bank kuasa. Jawapannya, pengisian berulang dapat mengurangkan prestasi bateri anda. Ia dapat mengurangkan jumlah bateri anda. Oleh itu, anda perlu mengambil berat tentang menjimatkan kuasa bateri.Mari lihat bagaimana kita dapat menjimatkan caj bateri kita dengan meminimumkan penggunaan tenaga.

Catatan: - Kertas dinding atau tema yang lebih gelap dapat membantu menjimatkan jangka hayat bateri 6% -8% untuk telefon pintar dengan skrin AMOLED.

1 . Lumpuhkan getaran:

Kami biasanya mengaktifkan getaran dengan pemberitahuan. Walaupun peringatan pemberitahuan yang baik, ia menggunakan lebih banyak kekuatan daripada pemberitahuan suara. Oleh itu, mematikan amaran getaran dapat menjimatkan cas bateri.

2 . Kurangkan kecerahan skrin :

Mengecilkan paparan skrin dapat menyumbang kepada penjimatan tenaga. Kecerahan tinggi setiap kali kita menghidupkan paparan kita menghabiskan banyak tenaga. Sebaiknya gunakan pengaturan kecerahan automatik yang secara automatik menyesuaikan kecerahan layar sambil menjimatkan bateri. Semakin sedikit kecerahan, semakin banyak cas bateri.

terang

3.  Waktu tamat skrin :

Memendekkan waktu habis masa skrin dapat mengurangkan penggunaan tenaga. Telefon kami kehilangan caj pada mod siap sedia. Oleh itu, jika skrin dimatikan sebaik sahaja bateri tidak digunakan lagi, ia akan mengekalkan bateri. Kami mungkin tidak selalu ingat untuk mengunci telefon setelah kami menggunakannya. Dalam kes itu, pemendekan skrin dapat menghemat bateri.

masa tamat

4.  Matikan apabila tidak aktif :

Anda boleh menjadualkan penutupan automatik telefon anda selepas 01:00 pagi pada waktu malam untuk menghidupkan secara automatik pada 05:00 PM Dengan cara ini, anda tidak akan terganggu pada waktu tidur anda dan juga bateri anda akan dijimatkan. Sekiranya anda tidak menggunakan telefon untuk jangka masa yang panjang seperti ketika anda menghadiri mesyuarat atau aktiviti penting lain, maka mematikannya boleh bermanfaat. Walaupun menghidupkan telefon mungkin menggunakan lebih banyak kuasa. mematikannya selama beberapa jam dapat menjimatkan banyak tenaga bateri daripada membiarkannya dalam mod tidur.

5.  Pengisian yang betul :

Untuk pengecasan yang betul, anda mesti mengetahui jenis bateri yang digunakan di telefon anda. Biasanya terdapat dua jenis bateri yang biasa digunakan dalam telefon pintar iaitu, Lithium-ion (Li-Ion) dan bateri berasaskan Nickel (NickelMeta-Hydride (NiMH) dan Nickel Cadmium (NiCd)). Bateri berasaskan nikel mesti dicas hanya apabila ia habis. Pengecasan berulang mengurangkan jangka hayat bateri. Mereka tidak boleh dicas semasa daya yang tinggal. Bateri Li-Ion mempunyai kitaran hidup terpanjang. Mereka harus dikenakan lebih kerap untuk mengekalkan kapasiti asal. Jadi untuk pengecasan yang betul cari jenis bateri anda dan kemudian gunakan strategi pengisian yang betul.

6.  Tutup aplikasi yang tidak perlu :

Kami mungkin membuka sejumlah aplikasi semasa menggunakan telefon. Tetapi selalunya kita mungkin tidak perlu bersusah payah menutupnya nanti. Jadi walaupun kita tidak menggunakannya, ia akan menghabiskan kuasa bateri di latar belakang. Oleh itu, membunuh aplikasi yang tidak digunakan sebenarnya dapat mengurangkan penggunaan tenaga.

7.  Matikan perkhidmatan GPS / Lokasi :

Sistem GPS memungkinkan untuk mengesan lokasi anda. Ia dilakukan dengan menghantar dan menerima isyarat ke dan dari satelit. Ia menghabiskan banyak tenaga bateri. Banyak aplikasi menggunakan GPS apabila diaktifkan untuk mengesan lokasi dan membuang tenaga bateri. Jadi untuk menjimatkan kuasa akan lebih baik mematikan GPS apabila tidak diperlukan.

gps

8.  Lumpuhkan Bluetooth, Wi-Fi dan Data Paket apabila tidak diperlukan :

Apabila perkhidmatan ini diaktifkan, tenaga akan habis ketika mereka mencari isyarat secara berterusan. Oleh itu, apabila anda tidak memerlukan perkhidmatan ini, matikan selalu. Jika tidak, kuasa bateri akan habis. Terutama ketika anda berada di kawasan dengan penerimaan rangkaian rendah, lebih banyak tenaga akan digunakan untuk mencari isyarat. Jadi di tempat-tempat seperti itu, lebih baik menyimpan telefon dalam mod kapal terbang. Gunakan perkhidmatan ini hanya apabila diperlukan.

9.  Lumpuhkan Pemberitahuan:

Terlalu banyak pemberitahuan dari aplikasi yang berbeza dapat menghabiskan banyak tenaga. Untuk mematikan pemberitahuan untuk aplikasi tertentu, pergi ke maklumat aplikasi dan hapus centang opsi untuk menunjukkan pemberitahuan. Ini dapat mengurangkan penggunaan tenaga oleh aplikasi.

maklumkan-min

10.  Kekalkan Suhu Sejuk :

Telefon pintar kami menjadi panas dan kehilangan banyak bateri apabila disimpan pada suhu tinggi. Oleh itu, mengekalkan suhu yang sejuk dapat membantu menunjukkan prestasi optimum bateri anda, jadi jangan biarkan telefon anda terkena suhu tinggi. Jauhkan dari cahaya matahari langsung atau tempat panas lain. Elakkan paparan telefon anda dengan panas yang berlebihan