Kami Tidak Dapat Menyelesaikan Pembaruan, Membatalkan Perubahan Perbaikan

Microsoft terus melancarkan kemas kini untuk Windows 10 sesekali. Walaupun kemas kini dimaksudkan untuk meningkatkan keamanan, menambahkan fitur baru, memperbaiki bug, dan meningkatkan pengalaman keseluruhan, ini kadang-kadang dapat membuat PC anda menjadi masalah. Masalah kemas kini Windows 10 agak biasa, dan salah satu masalah ini adalah Kami tidak dapat menyelesaikan kemas kini, membuat kesalahan perubahan .

Menurut pengguna, ketika pembaruan dimulai, itu berlangsung hingga 100%, tetapi tidak berhasil dilaksanakan dan diakhiri dengan pesan kesalahan yang mengatakan "Kami tidak dapat menyelesaikan kemas kini, mengurungkan perubahan". Sekarang, mungkin ada beberapa sebab di sebalik ralat ini muncul semasa menjalankan kemas kini. Pelancaran kemas kini yang salah dan fail sistem yang rosak adalah antara sebab utama di sebalik masalah ini.

Dalam artikel ini, kami melihat semua kemungkinan penyelesaian yang boleh anda cuba selesaikan masalah ini.

Tidak dapat Boot ke Windows 10?

Mungkin berlaku bahawa anda akan terjebak dalam gelung tanpa henti di mana PC anda akan menunjukkan mesej ralat di atas, dan apabila anda cuba menghidupkan semula PC, ia akan memulakan proses kemas kini dari awal lagi, dan seterusnya. Dalam senario seperti itu, anda perlu boot Windows 10 ke Safe Mode . Sebaik sahaja anda memasuki Safe Mode, anda akan dapat menyelesaikan masalah dan menyingkirkan masalah dengan mencuba kaedah di bawah.

Bagaimana Boot dalam Mod Selamat Windows 10?

Anda boleh memasuki Safe Mode di Windows 10 dengan mengikuti langkah-langkah yang disediakan di sini:

Langkah 1 : Semasa PC anda dimulakan semula dan skrin permulaan pertama muncul, anda perlu menekan kekunci  F8 atau  Shift + F8 . Gabungan kunci biasanya disebutkan di skrin permulaan itu sendiri, jadi berhati-hatilah.

Alternatif untuk Langkah 1 : Sekiranya anda tidak dapat memasuki Skrin Permulaan Lanjutan , anda harus mencuba kaedah lain. Tekan dan tahan butang kuasa PC anda selama 4-5 saat semasa PC dimulakan semula. PC anda akan mati. Sekarang mulakan PC sekali lagi dan ulangi proses penutupan keras sekurang-kurangnya 2 kali lagi.

Langkah 2 : Dari skrin seterusnya, pilih Pilihan lanjutan , kemudian pilih pilihan Selesaikan Masalah .

Selesaikan Masalah Permulaan

Langkah 3 : Dari skrin seterusnya, pilih  Pilihan lanjutan .

Pilihan Adv

Langkah 4 : Sekarang, dari set pilihan seterusnya, pilih  Tetapan Permulaan .

Tetapan Permulaan

Langkah 5 : Di skrin Tetapan Permulaan, teruskan dan pilih  butang Mulakan semula .

Mula semula

Langkah 6 : PC anda akan dimulakan semula sekarang. Anda akan memasuki skrin Pengaturan Permulaan dengan pilihan untuk dipilih. Di sini, pilih pilihan  Enable Safe Mode dengan menekan  kekunci 4 .

Mod Selamat 4

Setelah anda membuat pilihan di atas, PC anda akan dimulakan semula. Kali ini, anda akan dapat boot ke Windows 10, tetapi dalam Safe Mode.

Semasa berada dalam Safe Mode, cubalah penyelesaian ini.

Penyelesaian 1: Lumpuhkan Perkhidmatan Kemas kini Windows di CMD

Perkara pertama yang harus anda cuba ialah melumpuhkan Perkhidmatan Kemas Kini Windows. Anda boleh melakukannya dengan mudah dengan bantuan Command Prompt. Ini caranya:

Langkah 1 : Tekan  kekunci Win + S dan ketik  CMD di panel carian yang terbuka. Dari hasil carian, buat klik kanan pada Command Prompt. Dari menu konteks yang akan terbuka, pilih pilihan Jalankan sebagai Pentadbir .

Jalankan Cmd Sebagai Pentadbir

Langkah 2 : Pada skrin Prompt Perintah, ketik perintah berikut dan tekan kekunci Enter:

perhentian bersih wuauserv

Langkah 3 : Ketik arahan seterusnya dan tekan Enter sekali lagi:

bit berhenti bersih

Langkah 4 : Tutup skrin COmmand Prompt dan buka File Explorer. Dalam Penjelajah Fail, pergi ke lokasi folder berikut: C: \ Windows \ SoftwareDistribution

Apabila berada di folder Pengedaran Perisian, pilih semua fail yang ada di sana dan hapuskannya.

Langkah 5 : Setelah menghapus fail, tutup File Explorer dan mulakan semula PC anda.

Anda akan dapat boot ke Windows 10.

Penyelesaian 2: Nyahpasang Kemas kini Windows Terkini

Perkara lain yang boleh anda cuba dalam Safe Mode ialah menyahpasang Kemas kini Windows terakhir pada PC anda. Kemas kini yang salah boleh mencetuskan masalah ini.

Langkah 1 : Buka tetapan Kemas Kini & Keselamatan . Untuk ini, tekan  Win + I kunci. Di  tetingkap Tetapan yang terbuka, pilih pilihan  Kemas kini &  Keselamatan  .

Kemas kini dan keselamatan

Langkah 2 : Di tetingkap ini, pastikan bahawa pilihan  Pembaruan Windows dipilih di panel kiri. Pergi ke panel kanan sekarang dan klik pada pilihan  Lihat sejarah kemas kini .

Lihat Sejarah Kemas kini

Langkah 3 : Pilih pilihan  Nyahpasang kemas kini di tetingkap seterusnya.

Nyahpasang Kemas Kini

Langkah 4 : Sekarang, Panel Kawalan akan dibuka dengan senarai kemas kini Windows. Di sini pergi ke bahagian Microsoft Windows , pilih kemas kini pertama dari senarai, dan klik pada  pilihan Nyahpasang .

Nyahpasang Kemas kini Windows

Setelah Kemas kini dinyahpasang, PC anda perlu dimulakan semula. Selepas dimulakan semula, masalah akan diperbaiki.

Penyelesaian 3: Dengan Menjalankan Imbasan DISM

Imbasan DISM adalah utiliti baris perintah yang boleh digunakan untuk menyelesaikan pelbagai masalah. Untuk menyingkirkan kemas kini Kami tidak dapat menyelesaikan kemas kini, mengurungkan ralat perubahan pada Windows 10, jalankan imbasan ini.

Langkah 1 : Jalankan Prompt Perintah sebagai Pentadbir. Untuk ini, tekan  Win + S dan dalam kotak carian ketik  cmd . Pergi ke hasil carian, klik kanan pada Command Prompt dan pilih  Run as administrator .

Jalankan Cmd Sebagai Pentadbir

Langkah 2 : Salin dan tampal arahan yang diberikan di bawah di Prompt Perintah dan tekan kekunci Enter:

Ketepikan / Dalam Talian / Pembersihan-Imej / Pulihkan Kesihatan

Setelah arahan berjaya, tutup Prompt Perintah dan mulakan semula PC anda.

Penyelesaian 4: Dengan Menjalankan Imbasan SFC

Utiliti Command Prompt yang lain, imbasan SFC mencari fail yang rosak di PC anda dan memperbaikinya. Marilah kita mengetahui cara:

Langkah 1 : Jalankan Command Prompt dengan hak istimewa pentadbir. Tekan  Win + S dan masukkan  cmd di panel carian yang akan dibuka. Klik kanan pada Command Prompt dari hasil carian dan pilih  Run as Administrator .

Jalankan Cmd Sebagai Pentadbir

Langkah 2 : Ketik perintah berikut di skrin Prompt Perintah dan tekan kekunci Enter:

sfc / scannow

Apabila imbasan selesai, keluar dari tetingkap Prompt Perintah dan hidupkan semula PC anda.

Penyelesaian 5: Gunakan Penyelesai Masalah Kemas kini Windows

Alat bawaan Window, Windows Troubleshooter dapat membantu anda menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan kemas kini Windows 10 pada PC anda. Mari kita periksa cara menggunakannya.

Langkah 1 : Buka  Kemas Kini & Tetapan Keselamatan . Untuk ini, tekan  Win + I dan di menu Tetapan pilih  Kemas kini & Keselamatan .

Langkah 2 : Di tetingkap seterusnya, pergi ke panel kiri dan pilih  pilihan Selesaikan Masalah . Sekarang klik pada pilihan  Windows Update di panel kanan dan pilih butang  Run the Troubleshooter .

Penyelesai Masalah Kemas kini Windows

Semasa penyelesai masalah memulakan diagnostik, ikuti arahan di skrin untuk menyelesaikan prosesnya.

Mulakan semula komputer anda selepas itu dan periksa sama ada masalah itu berterusan.

Penyelesaian 6: Dengan Menamakan Semula Folder Pengedaran Perisian

Folder Pengedaran di Windows menyimpan semua fail temp yang diperlukan untuk kemas kini Windows. Dengan menamakannya semula, anda akan memaksa Windows untuk membuat Folder Pengedaran baru dari awal dan membebaskan PC anda dari masalah yang mungkin timbul dari folder yang dinamakan semula.

Langkah 1 : Buka Prompt Perintah dalam mod Pentadbir. Prosedur telah dibincangkan di atas sudah.

Langkah 2 : Di tetingkap Prompt Perintah, ketik perintah yang disediakan di bawah dan tekan kekunci Enter setelah mengetik setiap arahan:

perhentian bersih wuauserv
bit berhenti bersih
ganti nama c: windowsSoftwareDistribution SoftwareDistribution.bak
permulaan bersih wuauserv
bit permulaan bersih

Setelah menjalankan perintah ini, anda boleh memulakan Pembaruan Windows dan melihat apakah anda dapat menjalankannya dengan jayanya.

Penyelesaian 7: Dengan Memulakan Perkhidmatan Kesediaan Aplikasi

Sekiranya perkhidmatan Kesediaan Aplikasi tidak berjalan, Anda mungkin mendapat ralat Kami Tidak Dapat Menyelesaikan Perubahan / Mengurangkan Perubahan pada Windows 10. Pastikan perkhidmatan Kesediaan Aplikasi berjalan.

Langkah 1 : Buka  tetingkap Perkhidmatan dengan menekan kekunci  Win + R dan menaip services.msc di kotak Jalankan yang terbuka. Tekan  kekunci Ok .

Langkah 2 : Dari senarai perkhidmatan yang anda lihat di tetingkap Perkhidmatan, cari  perkhidmatan Kesediaan Aplikasi . Pilih perkhidmatan dan klik pada  pilihan Mula .

Mulakan Kesediaan Aplikasi

Setelah perkhidmatan Kesediaan Aplikasi dihidupkan dan dijalankan, cuba kemas kini Windows 10.

Penyelesaian 8: Lakukan Pemulihan Sistem

Pemulihan Sistem adalah alat yang ditawarkan oleh Microsoft di Windows yang membolehkan anda mengembalikan PC anda ke pengaturan dari tarikh sebelumnya tanpa menghalang fail anda. Dengan melakukan Pemulihan Sistem, tujuan kami dalam kaedah ini adalah untuk mengembalikan PC anda ke titik di mana ia berfungsi dengan baik dan anda dapat mengemas kini Windows 10 tanpa masalah.

Perlu diingat bahawa anda hanya dapat melakukan pemulihan sistem pada PC anda jika anda telah membuat titik pemulihan lebih awal. Sekiranya anda belum melakukannya, anda tidak akan dapat menjalankan proses ini. Walau bagaimanapun, saya mencadangkan anda untuk mencuba kaedah ini, walaupun anda tidak ingat membuatnya; mungkin ada satu di sistem anda.

Anda boleh lihat di sini cara melakukan Pemulihan Sistem pada Windows 10.

Setelah berjaya melakukan Pemulihan Sistem di PC anda, anda boleh mencuba Windows 10 Update.

Penyelesaian 9: Aktifkan Sambungan Meter untuk Menyekat Kemas Kini

Sekiranya anda menghadapi masalah yang sama berulang kali dengan kemas kini, maka pasti ada yang tidak kena dengan patch kemas kini. Dalam senario ini, semua yang anda boleh lakukan adalah menghalang kemas kini dengan mengaktifkan Metered Connection di Windows. Ini akan menghalang Windows daripada mengemas kini PC anda secara automatik. Setelah kemas kini baru tersedia, anda boleh mematikan sambungan meteran kembali dan mengemas kini Windows 10.

Langkah 1 : Pergi ke sudut kanan bawah skrin anda dan buat klik kanan pada ikon rangkaian, kemudian pilih  pilihan tetapan Buka Rangkaian dan Berkongsi .

Pusat Perkongsian Netwaork

Langkah 2 : Sekarang, pilih ikon rangkaian yang anda sambungkan. Pada skrin seterusnya, alihkan butang di bawah  Sambungan bermeter untuk menghidupkannya.

Sambungan Bermeter

Kata Penutup

Saya harap penyelesaian di atas dapat membantu anda menyingkirkan ralat Kami Tidak Dapat Menyelesaikan Kemas kini, Membatalkan Perubahan pada Windows 10. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan, sila beritahu kami di bahagian komen.