16 Perisian Kunci Folder Percuma Terbaik untuk Windows

16 Perisian Percuma Terbaik untuk Folder Lock : - Saya kehilangan semua data saya yang disimpan dalam folder baru-baru ini, hanya kerana data saya tidak dilindungi. Terlepas dari kenyataan bahawa tidak ada versi Windows yang dilengkapi dengan pilihan kunci kata laluan untuk folder peribadi anda, sebahagian besar dari kita santai mengenai data yang kita simpan di PC atau komputer riba kita dan bahkan tidak akan mempertimbangkan untuk melindunginya.

Yang tidak kami fahami adalah ini memungkinkan orang lain mendapatkan akses ke privasi anda yang boleh dihapus secara tidak sengaja oleh rakan atau keluarga, atau bahkan dimanipulasi oleh orang lain. Oleh itu, adalah amalan yang baik untuk memastikan folder anda dilindungi kata laluan supaya data anda selamat dan terjamin.

Walaupun anda mempunyai pilihan untuk menyembunyikan folder dalam sistem operasi Windows, ia tidak berguna kerana folder tersebut dapat dicari atau tidak disembunyikan. Oleh itu, mereka yang ingin menggunakan kata laluan melindungi data mereka terpaksa meminta bantuan perisian pihak ketiga. Oleh itu, jika anda ingin melindungi semua barang anda dengan cepat, anda boleh menggunakan beberapa aplikasi yang baik untuk menyulitkannya.

Baca juga: - 16 alat penyulitan USB percuma untuk melindungi kata laluan USB anda

Terdapat banyak aplikasi di luar sana yang membantu mengunci folder anda, namun kebanyakan dari mereka adalah versi berbayar. Hari ini kami telah menyusun senarai beberapa perisian percuma terbaik untuk kunci folder hanya untuk anda yang akan membantu anda menyimpan pemacu pada platform Windows anda. Jadi mari kita pergi.

Kunci Folder Percuma

folder-kunci-7-min

Sekiranya anda mempunyai sejumlah besar data, maka anda pasti ingin menyimpannya, dan Folder Lock adalah salah satu alat yang membantu anda mencapainya. Ini membantu anda mengunci dan menyembunyikan fail, folder, dan pemacu anda dengan melindungi kata laluan. Selain itu, ia juga menyulitkan fail, folder dan lampiran e-mel, sementara menyandarkan data anda dengan selamat dan juga melindungi pemacu CD dan USB anda.

Ia tidak berhenti begitu sahaja, kerana anda juga boleh membuat dompet untuk menyimpan butiran kad kredit anda dan maklumat peribadi lain dengan bantuan Folder Lock. Ini menghalang data anda untuk diakses oleh penggodam yang paling pintar dan pengintip dengan mod rahsia yang diaktifkan dengan hotkey. Bersihkan sejarah dan hancurkan fail sampah dengan Folder Lock dan cuba semua faedah secara percuma untuk pos 30 hari pertama yang harganya $ 39.95.

Muat turun: //www.newsoftwares.net/folderlock/

Harga: Percuma; $ 39.95 selepas tempoh percubaan 30 hari percuma

Keserasian: Windows 2000 / XP / Vista / 7/8/10

IObit Percuma (Folder Dilindungi)

Salah satu pilihan terbaik dari loker folder ialah Kata Laluan atau Folder yang Dilindungi percuma dari IObit yang mesra pengguna, menangkap ruang cakera yang lebih sedikit dan menawarkan perlindungan asas yang kuat untuk fail dan folder anda. Dengan IObit anda dapat menyembunyikan fail dan folder anda dari sebarang akses luar. Walaupun semua orang luar disekat untuk mengakses data anda, mereka bahkan tidak dapat melihatnya sekiranya anda tiada.

Ia menawarkan papan pemuka yang sangat mudah di mana anda hanya boleh menyeret dan melepaskan data pilihan anda untuk dikunci. Selain itu, program ini juga menjaga keselamatannya dengan melindungi kata laluan sehingga tidak ada yang dapat mencopot pemasangannya. Walaupun Folder Kata Laluan IObit adalah aplikasi percuma, ia benar-benar bebas daripada perisian hasad dan virus.

Muat turun : //www.iobit.com/en/password-protected-folder.php

Harga: Percuma

Keserasian: Windows 2000 / XP / Vista / 7/8 / 8.1 / 10

Kunci-A-Folder

kunci-a-folder

Walaupun pembangun telah menangguhkan projek yang bermaksud bahawa tidak akan ada kemas kini produk, anda masih mempunyai pilihan untuk memuat turun aplikasi Lock-A-Folder arkib secara percuma. Ini adalah perisian yang mesra pengguna yang memakan ruang cakera kecil dan membantu anda mengunci atau menyembunyikan folder peribadi di PC atau komputer riba anda. Tindakan ini menyekat pengguna lain untuk mengakses fail anda dan menjadikan data anda tidak kelihatan.

Anda perlu membuat kata laluan induk untuk memilih folder yang ingin anda sembunyikan atau kunci. Cukup klik pada pilihan untuk menjadikannya tidak kelihatan. Anda sekali lagi boleh memasukkan kata laluan dan memilih folder yang dikehendaki untuk membukanya. Walaupun anda perlu menyahpasang aplikasinya, anda perlu memasukkan kata laluan induk yang bermaksud bahawa tidak ada orang yang tidak dapat menyahpasang alat tanpa kata laluan.

Muat turun : //lock-a-folder.en.softonic.com/

Harga : Percuma

Keserasian : Windows XP / Windows Vista / Windows 7/8/10

Jelajah Safehouse

Perisian penyulitan percuma, Safehouse Explore membantu menjaga privasi data anda dengan melindunginya dengan kata laluan. Ia secara berkesan merangkumi data anda dari pengintip atau orang lain yang seharusnya tidak dapat mengaksesnya. Dengan kata laluan dan penyulitan yang kuat maksimum 256-bit untuk menjadikan data anda hilang sepenuhnya dari dunia luar.

Dari foto, video, fail halus, spreadsheet dll hingga fail jenis apa pun, ia melindungi dan menyembunyikan data anda sepenuhnya. Ia juga dapat mempertahankan data yang terdapat dalam pemacu USB dan CD, kad memori, iPod dan juga pelayan rangkaian anda. Ini membolehkan anda mengakses fail anda hanya apabila anda memasukkan kata laluan, yang juga menjadikannya selamat dari kekuatan luaran.

Muat turun: //www.safehousesoftware.com/SafeHouseExplorer.aspx

Harga: Percuma

Keserasian: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8

Loker Fail Mudah

loker fail mudah

Easy File Locker adalah perisian percuma yang mesra pengguna dan ringan. Sesuai untuk sistem operasi Windows, alat ini membantu mempertahankan fail dan folder anda daripada hilang atau dicuri. Ini memberikan perlindungan yang kuat terhadap data anda yang diamankan dari pengguna lain dan menyekat mereka untuk melihat, membuka, membaca, mengubah atau membuang maklumat, menyalin atau bahkan memindahkan folder. Fail atau folder sepenuhnya tersembunyi daripada dilihat oleh pengguna atau program pengintip yang lain.

Easy File Locker dibangunkan untuk melindungi fail dan folder peribadi anda di komputer peribadi anda. Bahagian yang terbaik adalah bahawa ia tidak melambatkan kelajuan sistem anda, tidak mengubah atau merosakkan data pada folder terlindung anda.

Muat turun : //xoslab.com/efl.html

Harga : Percuma

Keserasian : Semua OS Windows

Penjaga Folder

folder-pengawal

Sekiranya anda memutuskan untuk menyembunyikan fail dan folder peribadi anda dari pengguna luar, kata laluan mengunci data anda, hadkan akses ke Panel Kawalan, pertahankan fail dalam sistem agar tidak musnah dan untuk mengawal akses ke fail, program dan folder ke sumber Windows yang berbeza, maka Folder Guard adalah pilihan yang tepat untuk anda.

Walaupun anda dapat menentukan untuk membatasi akses untuk jenis fail apa, anda juga dapat membuat fail "hanya baca" dengan Folder Guard untuk pengguna atau virus lain dan menyekatnya untuk merosakkan atau mengubah data anda.

Ini adalah aplikasi ringan yang hampir tidak memakan ruang dan melindungi data peribadi anda dengan cekap. Lebih-lebih lagi, dengan antara muka yang sangat mesra pengguna, menjadikan keseluruhan proses menjadi sangat mudah bagi pengguna.

Muat turun : //www.folder-guard.com/

Harga : Percuma

Keserasian : Windows 10, 8, 7, Vista dan XP

Folder Peribadi

folder peribadi

Dengan Folder Peribadi, anda dapat menyembunyikan atau mengunci folder peribadi anda dengan berkesan menggunakan kata laluan. Mana-mana folder yang disembunyikan hanya dapat diakses oleh pemilik yang dapat masuk ke folder secara manual bahkan tanpa membongkarnya dan menggunakan alat konfigurasi. Folder terkunci hanya dapat dibuka kuncinya dengan perisian konfigurasi Folder Peribadi jika tidak dapat diakses oleh pengguna yang tidak dikenali.

Apabila disambungkan dengan pilihan Sembunyikan folder, ia akan membuat perlindungan yang kuat yang akan menyembunyikan folder sepenuhnya. Sekiranya anda cuba mencari fail dalam mod ini, ia akan muncul kembali dengan arahan yang mengatakan "windows tidak dapat mencari .." daripada mesej biasa yang mengatakan "akses ditolak".

Selain itu, anda boleh mendapatkan akses ke fail tersembunyi hanya jika anda memasukkan kata laluan yang betul. Juga, kunci akan diset semula secara automatik apabila anda secara tidak sengaja membiarkan folder tidak terkunci selama lebih dari dua minit. Beberapa ciri unik Folder Peribadi adalah apabila nama diubah untuk folder atau root, peraturan akan secara automatik menyesuaikan dirinya untuk menampilkan perubahan sementara fail masih terkunci dan disembunyikan.

Tidak ada batasan untuk mengunci fail dan folder.

Muat turun : //www.emingsoftware.com/products/private-folder/

Harga : Percuma

Keserasian : Windows 7 dan Windows 8/10; kedua-dua konfigurasi 32 bit dan 64 bit

Sembunyikan Folder Percuma

sembunyikan-folder-folder-kunci

Seperti namanya, Free Hide Folder adalah perisian percuma yang membantu anda menyembunyikan senarai folder peribadi. Walaupun menghalang data sensitif anda untuk diakses oleh pengguna luar, mereka juga tidak akan mengetahui kewujudan fail peribadi anda dan oleh itu, tidak akan dapat melihatnya walaupun secara tidak sengaja.

Perisian ini memberikan perlindungan kata laluan ke folder anda yang dapat diubah atau dihapus pada waktu tertentu. Free Hide Folder adalah alat yang mudah digunakan yang berfungsi hanya dengan beberapa klik tetikus. Buka alat, cari folder yang ingin anda sembunyikan, pilih dan akhirnya klik pilihan yang bertuliskan "Sembunyikan Folder" untuk menyembunyikan folder peribadi anda.

Kecuali folder tidak disembunyikan oleh pemiliknya, folder tersebut tetap tersembunyi sepenuhnya. Semasa anda menjalankan program, folder dilindungi kata laluan dan tidak memerlukan perubahan dalam sistem fail. Anda boleh menyembunyikan jumlah fail tanpa had dengan Free Hide Folder yang bebas daripada virus, iklan, atau perisian intip.

Muat turun : //www.cleanersoft.com/hidefolder/free_hide_folder.htm

Harga : Percuma

Keserasian : Windows 9x / Me / NT / 2000 / XP / 2003 / Vista / 7/8

Kunci Segera

berkunci-folder-1

Dengan Instant Lock anda boleh yakin bahawa timbunan data anda akan terkunci dan dilindungi dalam masa beberapa saat. Terdapat banyak cara untuk mengunci data Anda, baik dengan menggunakan butang tambah di dalam aplikasi, Anda dapat menyeret dan melepaskan folder, cukup tarik folder ke pautan aplikasi, dengan memasukkan baris perintah seperti, "D : Folder Baru "atau dengan mengklik kanan butang tetikus folder yang diinginkan dan memilih pilihan" Kunci ".

Kunci Segera memastikan bahawa tidak ada yang dapat mengakses fail dan folder anda walaupun komputer riba anda dicuri, dan tidak ada yang dapat menyahpasang alat tersebut kecuali anda yang dapat melakukannya menggunakan kata laluan. Bahagian yang terbaik ialah walaupun data tersebut dihapus secara tidak sengaja atau oleh seseorang, anda boleh memasang semula aplikasi dengan kata laluan yang sama dan folder anda kembali!

Bukan itu sahaja, kerana anda juga dapat melindungi pemacu USB, pemacu CD / DVD, atau pemacu Flash Memory anda dengan menuntut kata laluan. Selain itu, ia juga membolehkan anda melakukan defrag dan ScanDisk dengan mudah, namun, ingatlah untuk membuka kunci semua folder dan membuat sandaran folder terkunci sebelum anda melakukan tindakan tersebut.

Muat turun : //instantlock.net/

Harga : Percuma

Keserasian : Windows 95/98 / ME / NT / 2000 / XP / Vista / 2003/2008/2012, Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 dan Windows 10; untuk edisi 32 bit dan 64 bit.

SecretFolder

rahsia-folder-kunci

Secret Folder adalah perisian percuma yang dibuat untuk melindungi folder peribadi anda dengan kata laluan. Walaupun antara muka adalah asas, ia sangat mesra pengguna dan mudah. Setelah folder dilindungi dengan SecretFolder, folder tersebut tidak akan dapat dilihat di File Explorer. Bahagian terbaik di sini ialah pengguna tidak akan mempunyai akses ke folder terlindung ini walaupun melalui Command Prompt yang menjadikannya ciri unik.

Walaupun seseorang ingin mencopot pemasangan program, dia perlu memasukkan kata laluan untuk melakukan tindakan tersebut. Ini juga bermaksud bahawa tidak ada orang luar yang dapat mengakses folder terlindung anda pada PC anda tanpa kata laluan, menyahpasangnya atau menetapkan semula kata laluan menjadikannya pilihan yang sangat selamat dan terjamin.

Anda boleh melindungi fail atau folder tanpa had dari pelbagai ukuran dan sistem fie yang disokong oleh SecretFolder adalah FAT, FAT32, exFAT dan NTFS. Anda boleh menambah folder untuk disembunyikan dan dilindungi dengan berpaut pada butang Tambah atau hanya seret dan lepaskan folder yang diinginkan ke tetingkap aplikasi. Sekiranya anda ingin membuka kunci folder, anda perlu membuka alat, masukkan kata laluan dan kemudian klik pilihan Buka Kunci. Anda mempunyai pilihan untuk menukar bahasa dan kata laluan di bawah bahagian pilihan.

Muat turun : //ohsoft.net/en/product_secretfolder.php

Harga : Percuma

Keserasian : Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 dan Windows 10; untuk kedua-dua versi 32 bit dan 64 bit

TersembunyiDIR

sembunyikan-folder-kunci

HiddenDIR adalah alat hebat lain yang bukan hanya percuma tetapi juga melindungi privasi anda dengan menyembunyikan folder peribadi anda hanya dengan beberapa klik. Setelah disembunyikan, folder tidak dapat dilihat oleh pengguna lain dan tidak dapat diakses oleh sesiapa sahaja. Folder yang disembunyikan dengan teliti oleh perisian akan dapat dilihat hanya jika anda mempunyai kata laluan ke direktori atau pemacu USB tempat ia disimpan.

Anda hanya perlu mengklik butang "Sembunyikan" untuk menyembunyikan folder dan membuatnya tidak kelihatan, sementara untuk membuka folder dan membuatnya kelihatan dengan memilih folder yang diinginkan dan periksa pilihan "pilih untuk tidak muncul" dan di sana anda pergi! Yang terpenting, anda perlu menetapkan kata laluan yang akan diminta untuk memasukkannya semasa anda ingin membuka aplikasi.

Muat turun: //www.rcpsoft.net/hdir.html

Harga: Percuma

Keserasian: Windows 2000, XP, Vista, 7

Pelindung Fail & Folder

fail-folder-pelindung

File and Folder protector adalah perisian keselamatan folder percuma lain yang membantu anda melindungi data sensitif anda dengan pilihan perlindungan kata laluan yang kuat. Langkah ini tidak membenarkan orang luar mempunyai akses ke fail kecuali pemiliknya.

Anda boleh mengaktifkan perlindungan dari papan pemuka utama dan memilih folder yang dikehendaki untuk dikunci. Ini membolehkan anda memilih beberapa item pada catatan masa yang mana anda boleh memulakan prosedur perlindungan. Anda sekarang perlu membuat kata laluan yang kuat yang dapat disesuaikan, sehingga anda dapat mengeditnya setiap saat. Setelah data dilindungi tidak ada orang lain kecuali pemilik dapat mengakses data terkunci dari Windows atau melalui pilihan carian MS-DOS.

Muat turun : //www.softheap.com/ffp.html

Harga : Percuma

Keserasian : Windows 98, Windows Me, Windows XP, Windows Vista, Windows 7

Lindungi Folder

flycryptor-protect-folder

Protect Folder adalah perisian ringkas dan ringan yang tidak memenuhi banyak ruang komputer anda. Ini membantu melindungi folder peribadi anda dan juga menyulitkan fail sensitif, folder dan peranti mudah alih anda yang lain dengan kata laluan yang kuat yang dapat dibuka semula hanya dengan hotkeys. Sekiranya anda lebih suka menggunakan keselamatan arkib ZIP, maka anda harus mencuba Protect Folder dan merasakan perbezaannya.

Aplikasi ini dapat dipasang dan dihapus dengan cepat dan juga memiliki fitur untuk mengunci direktori secara otomatis ketika waktunya sudah habis. Antara ciri lain adalah, kemudahan untuk mengarahkan fail dan folder ke direktori yang dilindungi, dan kemampuan untuk memberikan perlindungan yang kuat.

Protect Folder juga dilengkapi dengan papan pemuka yang bersih dan ringan dan juga membantu melindungi mana-mana pemacu yang ditanggalkan dan direktori mereka.

Muat turun : //www.everstrike.com/password-protect-folders/

Harga : Percuma untuk tempoh terhad selepas itu berharga $ 34.95 senaskah.

Keserasian : 2000 / XP / Vista / 7/8 dan Windows 10.

Perlindungan folder

Perlindungan Folder Kaka adalah perisian ringkas dan mudah alih yang membantu melindungi data sensitif anda dengan mengunci kata laluan. Fail dan folder peribadi anda dijamin dengan teknologi penyulitan AES 256 bit semasa. Bahagian yang terbaik ialah anda biasanya dapat membuka alat secara langsung tanpa memasangnya di stesen kerja anda.

Anda hanya boleh menyalin perintah "Lockdir.exe" ke pemacu atau folder dan jalankan saja untuk mengunci folder dengan kata laluan. Kata laluan yang digunakan adalah eksklusif, jadi anda boleh yakin bahawa data anda selamat dari diubah, dikeluarkan, disalahgunakan atau dipindahkan.

Anda dapat melindungi fail dan folder berharga anda dengan hanya beberapa klik yang menyekatnya dari pandangan dan akses dari luar dan juga mencegah data anda diusik atau dihapus. Folder Protection juga melindungi pemacu yang boleh ditanggalkan seperti cakera keras luaran, kad memori, pemacu USB, pemacu pen dan lain-lain dengan kata laluan.

Muat turun: //www.kakasoft.com/folder-protect/

Harga: Percuma untuk 1.0 Muat turun

Keserasian: Windows 7 (32 bit dan 64 bit), Windows 8, Windows Vista (32 bit dan 64 bit), Windows XP (32 bit dan 64 bit), Windows 2003 / XP / 2000

Penyulitan Folder Lanjutan

Penyulitan Folder Lanjutan adalah tawaran lain dari Kakasoft yang membantu mengunci fail peribadi, folder, dan cakera keras anda hanya dalam dua langkah mudah. Ini membolehkan anda mengunci folder serta-merta dengan penyulitan standard ketenteraan, iaitu AES 256 bit. Ini adalah program yang sangat mesra pengguna yang memberikan keselamatan kelas atas untuk data sensitif anda pada PC atau Laptop anda.

Ia menawarkan antara muka yang sangat mudah di mana anda boleh menyeret dan melepaskan fail / folder untuk dilindungi. Anda kemudian boleh menetapkan kod laluan baru dan setelah selesai fail atau folder yang dilindungi anda akan berubah menjadi ikon yang dilindungi dengan serta-merta. Anda juga boleh klik kanan pada folder dan memilih pilihan "Encrypt" untuk melindungi folder anda dalam beberapa saat.

Selain itu, Penyulitan Folder Lanjutan juga membolehkan anda mengorek fail dan bahkan memadam fail sampah dari komputer anda secara kekal yang tidak dapat dipulihkan. Alat ini langsung disatukan dengan Windows Explorer dan membantu menyulitkan fail dan folder, melihat dan mengeditnya, dan bahkan menyahsulitnya hanya dalam beberapa klik.

Muat turun: //www.kakasoft.com/folder-encryption/

Harga: Percuma untuk muat turun 3.0 M

Keserasian: Windows 8/7 / Vista / 2003 / XP / 2000

Kunci dan Sembunyikan Folder

Sekiranya tujuan anda hanyalah menyembunyikan dan melindungi folder anda, Lock and Hide Folder boleh menjadi pertaruhan yang tepat untuk anda. Dengan hanya mengklik butang "Sembunyikan" anda boleh menyembunyikan direktori yang dipilih. Walaupun alat ini mempunyai ciri yang relatif lebih sedikit daripada yang lain dalam kategori, ini adalah salah satu pilihan terbaik jika anda hanya mahu melindungi direktori anda.

Ini menyembunyikan fail sensitif anda sedemikian rupa sehingga tidak dapat dilihat oleh pengguna lain dan juga tidak dapat diakses. Fail tersembunyi anda bahkan tidak dapat dikesan dengan pautan dalam dokumen semasa anda setelah dilindungi. Untuk keselamatan tambahan, anda boleh menetapkan kata laluan sehingga tidak ada orang lain yang dapat mengakses fail anda. Aplikasi ini juga dapat dijalankan dalam mod siluman sehingga tidak dapat dilihat oleh pengguna lain.

Anda juga boleh menggunakan hotkeys untuk mengaktifkan atau menyahaktifkan folder tersembunyi agar kelihatan. Lock and Hide Folder berfungsi pada Penyulitan Blowfish 256 bit.

Muat turun: //www.lock-folder.com/

Harga: Percuma selama 15 hari; $ 29 selepas tempoh percubaan

Keserasian: Windows 10, Windows 8 / 8.1, Windows 7, Vista, Windows XP / 2000