Perbaiki peranti komposit USB adalah peranti USB yang lebih lama di Windows 10

USB 3.0 merupakan kemajuan besar dalam era pemindahan data. Kelajuan pemindahan data untuk USB 3.0 adalah 10 kali ganda daripada USB 2.0 pendahulunya.

USB 3.0 memerlukan port USB khusus yang berwarna biru. Sebilangan besar sistem menyokongnya seperti sekarang. Ini tidak bermaksud bahawa USB 3.0 tidak akan berfungsi dengan catatan USB 2.0 atau sebaliknya. Satu-satunya akibatnya ialah kelajuan pemindahan adalah dari unit yang lebih rendah, misalnya. jika kita menyambungkan peranti USB 2.0 ke port USB 3.0 biru, ia hanya akan membenarkan kelajuan USB 2.0.

Walau bagaimanapun, sebilangan pengguna telah melaporkan kesalahan berikut:

Peranti komposit USB adalah peranti USB yang lebih lama dan mungkin tidak berfungsi dengan USB 3.0.

Peranti Komposit Usb Adalah Peranti Usb yang Lebih Lama

Walaupun ralat ini menunjukkan bahawa peranti USB tidak boleh berfungsi dengan USB 3.0, kita tahu itu tidak berlaku.

Penyelesaian untuk masalah ini adalah seperti berikut:

Penyelesaian 1] Kemas kini pemacu peranti USB

Peranti USB luaran memuat pemacu mereka sendiri semasa mereka dimasukkan dan dikesan oleh mesin. Ini menyukarkan pengemaskinian pemacu kerana USB tidak diterima oleh sistem sejak awal.

Pertaruhan terbaik kami pada resolusi adalah memuat turun pemacu dari laman web pengeluar dan memasangnya pada sistem. Cuba sambungkan peranti USB selepas itu dan periksa sama ada ia berfungsi.

Penyelesaian 2] Kemas kini / pasang semula pemacu USB

1] Tekan Win + R untuk membuka tetingkap Run. Ketik devmgmt.msc dan tekan Enter untuk membuka Pengurus Peranti.

2] Tatal ke pemacu Universal Serial Bus Controllers dan kembangkan senarai itu. Klik kanan dan kemas kini setiap pemacu pengawal USB. Anda mungkin juga mempertimbangkan untuk menyahpasang pemacu dan memulakan semula sistem untuk memasangnya semula.

Pemacu Usb

Penyelesaian 3] Periksa kabel penyambung

Sekiranya anda menyambungkan peranti seperti pencetak, mereka akan mempunyai kabel terpisah untuk menyambungkan peranti ke port. Anda boleh menukar kabel penyambung dan memeriksa apakah ia berfungsi.