Windows Shell Umum DLL Telah Berhenti Mengendalikan Ralat pada Windows 10 Betulkan

Masalah yang sangat biasa berlaku pada Windows 10 ialah Kesalahan Windows Shell Umum Telah Berhenti Berfungsi . Mungkin terdapat beberapa sebab masalah ini muncul di PC anda, tetapi biasanya dikaitkan dengan pemacu audio dan pad sentuh. Dalam beberapa keadaan, ralat ini mungkin muncul buat sementara waktu dan mulakan semula mudah dapat menyelesaikan masalah untuk anda, tetapi sekiranya ia telah mengganggu anda, berikut adalah beberapa penyelesaian untuk anda perhatikan.

Mari kita perhatikan terlebih dahulu beberapa kaedah penyelesaian yang harus anda cuba terlebih dahulu untuk membantu anda menyelesaikan masalah dengan langkah mudah.

# 1 - Mulakan semula PC anda : Lihat jika memulakan semula PC anda dapat membantu anda menyingkirkan ralat.

# 2 - Kemas kini Windows : Sekiranya Windows anda tidak diperbaharui ke versi terbaru, anda mungkin mendapat mesej ralat ini. Ikuti langkah di sini untuk Mengemas kini Windows 10 secara manual

# 3 - Kemas kini Pemacu Peranti Anda: Anda ingin memastikan bahawa semua pemacu peranti di PC anda terkini. Kadang kala, pemandu yang ketinggalan zaman mungkin menimbulkan masalah besar. Ikuti pautan ini untuk mengetahui Cara Mengemas kini pemacu Windows 10. Anda juga boleh menggunakan mana-mana Perisian Kemas kini Pemandu untuk Windows ini.

# 4 - Dengan Memasang Semula Perisian Bermasalah : Adakah anda mendapat kesalahan Windows Shell Umum DLL Telah Berhenti Berfungsi semasa menjalankan program atau aplikasi tertentu? Nyahpasang perisian dari PC anda dan pasang semula pada PC anda dengan memuat turun fail pemasangan perisian yang baru.

# 5 - Bersih Boot PC : Cuba buat Clean Boot pada PC anda sekali. Inilah cara Memulakan Semula PC dalam Mod Boot Bersih di Windows 10.

Sekarang, mari kita periksa pelbagai kaedah untuk menyingkirkan masalah Windows Shell Common DLL Telah Berhenti Berfungsi.

Betulkan 1: Pasang semula Pemacu Audio dalam Mod Keserasian

Kesalahan ini mungkin muncul kerana terdapat masalah dengan Pemacu Audio yang dipasang di PC anda. Kadang-kadang pemacu terkini mungkin menimbulkan masalah, oleh itu kami menggunakan kaedah ini untuk memasang versi pemacu yang serasi.

Langkah 1 : Tekan kekunci Win + X secara serentak pada papan kekunci anda, kemudian dari menu yang terbuka, pilih  pilihan Pengurus Peranti .

Pengurus peranti

Langkah 2 : Di tetingkap Pengurus Peranti, klik pada pilihan  input dan output Audio untuk berkembang. Anda akan melihat senarai pemacu audio di PC anda. Klik kanan pada pemacu dengan nama Speaker (Realtek High Definition Audio)  dan pilih pilihan  Nyahpasang Peranti  .

Nyahpasang Pemacu Audio

Langkah 3 : Tekan  butang Mula , kemudian ketik  Keserasian di bar carian. Pilih  Jalankan program yang dibuat untuk versi Windows sebelumnya dari hasil carian.

Mod keserasian

Langkah 4 : Tetingkap baru akan dibuka. Di sini, klik  Seterusnya . Kemudian, ikuti arahan di skrin dan apabila diminta, teruskan memasang Pemacu Audio versi lama di PC.

Cuba kaedah seterusnya jika ini tidak menyelesaikan masalah.

Betulkan 2: Lumpuhkan Kesan Bunyi

Anda boleh mendapatkan DLL Kerangka Windows Shell Telah Berhenti Berfungsi di Windows 10 jika anda telah menggunakan apa-apa kesan audio secara manual pada PC anda. Pemacu audio anda mungkin tidak serasi dengan pelbagai mod atau kesan penyamaan suara. Anda mungkin ingin memeriksa sama ada anda telah mengaktifkan tetapan Audio yang Disempurnakan; anda juga perlu melumpuhkannya.

Betulkan 3: Tetapkan Windows untuk Menerima Sijil

Sekiranya PC anda dikonfigurasi untuk tidak menerima sijil, anda akan menerima mesej ralat ini. Anda boleh menetapkan PC anda untuk menerima sijil menggunakan alat Windows PowerShell.

Langkah 1 : Tekan Win + X bersama-sama, dan dari menu yang terbuka, pilih pilihan Windows PowerShell (Admin) .

Powershell

Langkah 2 : Ketik perintah berikut di tetingkap PowerShell, kemudian tekan kekunci Enter :

Set-ExecutionPolicy -ExecutionPolicy Unrestricted -Scope CurrentUser

Setelah arahan berjaya dijalankan, mulakan semula PC anda. Periksa sama ada masalah masih ada.

Betulkan 4: Jalankan Imbasan SFC

Sekiranya beberapa fail sistem rosak atau rosak, anda mungkin mendapat kesalahan Windows Shell Umum DLL Telah Berhenti Berfungsi di Windows 10. Salah satu cara untuk menyelesaikan masalahnya adalah dengan menjalankan imbasan SFC pada PC anda.

Langkah 1 : Buka Prompt Perintah dalam mod Pentadbir. Untuk ini, tekan  butang Mula , kemudian di bar carian jenis cmd . Dari hasilnya, klik kanan pada Command Prompt dan pilih pilihan  Run as Administrator .

Jalankan Cmd Sebagai Pentadbir

Langkah 2 : Ketik perintah berikut dan tekan  butang Enter :

sfc / scannow

Apabila imbasan selesai, tutup tetingkap Prompt Perintah dan mulakan semula PC anda. Adakah masalah itu telah diselesaikan?

Betulkan 5: Pasang semula Pemacu Pad Sentuh Synaptik

Masalah DLL Windows Shell Umum juga boleh mengganggu anda kerana Pemacu Pad Sentuh Synaptic yang dipasang di PC anda. Anda boleh mencuba memasang semula pemacu pada PC anda dalam mod Keserasian.

Untuk ini, ikuti langkah-langkah yang disediakan dalam  Perbaikan 1 , tetapi daripada memasang semula pemacu Audio, anda harus mencari  pemacu Synaptics di bawah menu  Tikus dan peranti penunjuk lain di Pengurus Peranti .

Betulkan 6: Periksa sama ada Perkhidmatan Waktu Windows Berjalan

Langkah 1 : Tekan  kekunci Win + R , kemudian ketik  services.msc di kotak Jalankan dan klik  Ok .

Jalankan Perkhidmatan

Langkah 2 : Di tetingkap Perkhidmatan, cari perkhidmatan Waktu Windows . Klik kanan padanya dan pilih  butang Mula jika tidak berjalan di PC anda.

Setelah selesai, mulakan semula PC anda dan periksa apakah kesalahan Windows Shell Common DLL Telah Berhenti Bekerja muncul.

Betulkan 7: Tetapkan Kebenaran Keselamatan ke kekunci UserChoice

Sekiranya anda mendapat ralat Windows Shell Umum Telah Berhenti Berfungsi semasa membuka fail .txt , kaedah ini sesuai untuk anda. Di sini, kami berurusan dengan Registry Editor, jadi berhati-hatilah dengan langkah-langkahnya dan teruskan jika anda tahu apa yang anda lakukan.

Langkah 1 : Tekan  Win + R , ketik regedit di kotak Run dan tekan  kekunci Enter .

Larian Regedit

Langkah 2 : Di Registry Editor yang terbuka, pergi ke jalan berikut di panel kiri:

HKEY_CURRENT_USER> Perisian> Microsoft> Windows> CurrentVersion> Explorer> FileExts> .txt> UserChoice

Langkah 3 : Klik kanan pada UserChoice dan pilih pilihan Permissions .

Kebenaran

Langkah 4 : Di  tetingkap Kebenaran , lihat apakah ada pilihan di bawah bahagian  Kumpulan atau nama pengguna . Sekiranya ya, langkau kaedah ini dan cuba kaedah yang berikutnya; jika tidak, klik pada butang Tambah .

Tambah Pengguna

Langkah 5 : Tetingkap baru akan dibuka. Di sini, pergi ke bahagian  Masukkan nama objek untuk memilih bahagian, ketik  Pentadbir dan klik pada pilihan  Semak Nama . Sekiranya berjaya diproses, klik  Ok .

Tambah Pentadbir Pengguna

Langkah 6 : Sekarang pengguna baru akan ditambahkan dalam senarai skrin sebelumnya. Pilihnya, kemudian dari bahagian Izin untuk Pentadbir, pilih pilihan Kawalan Penuh . Klik pada  Apply dan kemudian  Ok .

Kebenaran Pengguna

Sekarang, keluar dari tetingkap Regedit, mulakan semula PC anda dan lihat apakah anda masih mendapat ralat semasa membuka fail .txt.

Betulkan 8: Sambungkan Stereo Receiver ke USB 3.0

Sekiranya anda mempunyai Stereo Receiver yang disambungkan ke PC anda melalui port USB, kemungkinan anda mendapat ralat Windows Shell DLL Telah Berhenti Berfungsi. Ini mungkin berlaku kerana anda telah menyambungkan penerima ke port USB 2.0. Periksa port USB 3.0 dan sambungkan Stereo Receiver ke port tersebut. Port USB 3.0 biasanya ditandakan dengan huruf SS atau 3.0 dan warna port berwarna biru.

Betulkan 9: Ganti joy.cpl di System32 Directory

Kesalahan ini dapat menyusahkan anda semasa mengkonfigurasi tetapan gamepad di PC anda. Sekiranya demikian, ikuti langkah berikut:

Langkah 1 : Buka  PC ini , kemudian pergi ke C:> Windows> Sistem 32 . Di sana, cari  fail joy.cpl . Salin fail dan tampalkannya di Desktop. Sekarang, klik kanan pada  fail joy.cpl dan klik pada  pilihan Padam .

Sys32 Del

Langkah 2 : Sekarang, pergi ke folder C:> Windows> SysWOW64. Cari  fail joy.cpl di sana, salin, dan tampal di direktori  C:> Windows> System 32 .

Salinan Syswow64

Nyalakan semula PC anda setelah mengikuti langkah-langkahnya. Periksa sama ada masalah itu berterusan.

Betulkan 9: Dengan Menyahdayakan Pemecut Grafik Perkakasan di MS Office / Outlook

Adakah anda mendapat ralat Windows Shell Umum Berhenti Berfungsi semasa menjalankan aplikasi Microsoft Office atau Outlook? Mematikan Hardware Graphics Accelerator boleh membantu.

Buka mana-mana aplikasi Microsoft Office atau Microsoft Outlook, pergi ke Fail> Pilihan> Lanjutan . Di sana, anda akan menemui Pemecut Grafik Perkakasan; lumpuhkannya.

Betulkan 10: Buang Perisian Antivirus

Adakah anda mempunyai perisian Antivirus yang terpasang di PC anda? Ini mungkin sebab anda mendapat mesej ralat di atas di PC anda. Cuba matikan Antivirus pada PC anda. Sekiranya tidak berjaya, teruskan dan nyahpasang Antivirus. Cukup menyahpasang Antivirus mungkin tidak berfungsi, kerana Antivirus meninggalkan fail dan entri Pendaftaran. Sekiranya demikian, anda memerlukan perisian penghilang antivirus.

Betulkan 11: Keluarkan Peranti Audio yang Tidak Digunakan

Mungkin ada pemacu peranti yang dipasang di PC anda yang tidak perlu dan boleh menyebabkan masalah. Untuk memastikannya, pergi ke Pengurus Peranti dan buang semua pemacu audio yang tidak perlu dan tidak digunakan.

Langkah 1 : Pergi ke Pengurus Peranti dengan mengikuti langkah-langkah yang disediakan dalam  Perbaiki 1> Langkah 1 .

Langkah 2 : Di sana, klik pada  Pandangan , kemudian dari pilihan, pilih  Tunjukkan peranti tersembunyi . Di bawah Peranti audio, anda akan menemui banyak peranti yang tidak digunakan. Untuk mengenali pemacu yang tidak digunakan, cari ikon berwarna kelabu seperti yang disorot pada gambar di bawah. Klik kanan pada mereka dan pilih pilihan Remove device .

Tunjukkan Peranti Tersembunyi

Mulakan semula komputer anda selepas ini dan lihat ralatnya.

Betulkan 12: Jalankan Penyelenggaraan Sistem

Untuk menyelesaikan masalah, anda juga boleh menjalankan alat Penyelenggaraan Sistem .

Langkah 1 : Tekan  Win + R , kemudian di kotak Jalankan, salin dan tampal perintah berikut dan tekan kekunci Enter :

msdt.exe -id MaintenanceDiagnostic

Langkah 2 : Ini akan membuka alat Penyelenggaraan Sistem. Pilih  pilihan Seterusnya untuk menjalankan diagnostik.

Penyelenggaraan Sys

Tunggu sehingga prosesnya selesai, hidupkan semula komputer dan periksa sama ada Kesalahan Windows Shell Common DLL Telah Berhenti Bekerja berhenti mengganggu anda.

Betulkan 13: Reregister shell32.dll

Salah satu cara yang membantu pengguna menyingkirkan ralat DLL Shell Umum Windows adalah dengan mendaftarkan semula fail shell32.dll di Prompt Perintah.

Langkah 1 : Buka Prompt Perintah dalam Mod Pentadbiran seperti yang ditentukan dalam Perbaiki 4> Langkah 1 .

Langkah 2 : Ketik perintah berikut dan tekan  kekunci Enter :

regsvr32 / i shell32.dll

Tutup Prompt Perintah, mulakan semula PC, kemudian periksa apakah masalahnya telah diperbaiki.