Cara membuat fail audio anda lebih kuat menggunakan Audacity secara percuma

menonton atau mendengar audio atau video dengan kelantangan rendah sangat mengecewakan. terdapat banyak alat dalam talian dan luar talian yang boleh digunakan untuk menjadikan audio lebih kuat. MP3 lebih kuat, Audacity dan lain-lain ada di antaranya. Di sini kita akan membincangkan Audacity yang merupakan alat luar talian untuk perkara yang sama.

Audacity adalah alat pihak ketiga yang disokong di Linux dan juga platform windows. Ia boleh didapati secara percuma di laman web rasminya.

Baca Juga: - Cara menyelesaikan masalah kelantangan audio di windows-10

Tidak seperti alat dalam talian seperti MP3 yang lebih kuat, kelebihan keberanian adalah kita dapat meningkatkan audio bahagian trek dan bukannya keseluruhan klip audio atau video. Pertama, mari kita lihat prosedur muat turunnya dan kemudian yang berfungsi.

i. Muat turun

Klik di sini untuk pergi ke halaman muat turun.

Halaman muat turun Audacity

klik pada pautan dan muat turun fail zip. Ekstrak dan jalankan fail .exe untuk dipasang.

Setelah pemasangan selesai, anda boleh menggunakan Audacity dengan segera dengan mengklik pintasan yang dibuat di desktop.

Sekiranya jalan pintas anda belum dibuat, buatlah dengan mengklik kanan pada desktop dan buat jalan pintas ke Audacity dengan melayari fail.

ii. Bekerja

Harap anda mempunyai Audacity anda yang sedia untuk dijalankan.

Sekarang buka Audacity, anda akan mendapat tetingkap seperti berikut.

Muatkan fail audio

memuatkan fail audio yang ingin anda edit. Anda boleh melakukannya dengan membuka Fail -> buka -> Pilih fail. Bahagian trek berwarna biru menunjukkan kandungan audio. Sekiranya anda tidak mahu meningkatkan jumlah keseluruhan trek, pilih bahagian yang diperlukan dengan mengklik dan menyeret pada kawasan biru yang ditunjukkan di tetingkap. Jika tidak, tidak ada pilihan khusus yang diperlukan. Program ini akan mempertimbangkan keseluruhan trek sebagai fail yang akan diedit.

Pilih bahagian trek untuk diedit

Setelah anda membuat pilihan, klik pada pilihan 'Effect' di bar alat dan pilih 'Amplify' dari senarai yang muncul.

Amplify pilihan

Kemudian slider boleh digunakan untuk menyesuaikan jumlah amplifikasi yang anda perlukan.

Tetingkap penguat audio

Harap maklum bahawa penguatan diukur dalam desibel (dB).

Tandakan kotak centang 'allow clipping' dan klik OK untuk membuat perubahan.

Juga, perhatikan bahawa keberanian bukan hanya untuk meningkatkan jumlah fail audio. Ia memberikan banyak ciri selain daripada itu untuk mengedit fail audio. Menghilangkan bunyi, memotong dan menggabungkan audio dan lain-lain hanya sebilangan kecil di antaranya.