Cara menukar saiz Ikon Desktop pada Windows 10

Setiap pengguna mempunyai beberapa atau lebih fail, folder atau aplikasi yang sering digunakan oleh mereka. Ikon desktop memudahkan pengguna membukanya tanpa perlu mencari-cari di menu tetingkap dan menjimatkan masa mereka. Ikon ini adalah jalan pintas untuk membuka sebarang fail, folder atau aplikasi secara langsung. Anda hanya perlu mengetuk dua kali pada ikon dan fail, folder atau aplikasi anda akan terbuka pada peranti anda. Beberapa pengguna juga lebih suka ikon tersebut disusun sama ada dalam bentuk simetri atau rawak di desktop mereka. Untuk penggunaan yang lebih berkesan, perlu menetapkan ukuran ikon sesuai dengan pilihan pengguna sehingga mudah digunakan.

Sebilangan pengguna mempunyai lebih banyak bilangan fail dan folder di desktop mereka, lebih suka ukuran ikon yang kecil sehingga mereka dapat memperoleh cukup ruang kosong di layar mereka.

Walaupun sebilangan pengguna lebih suka mempunyai ikon yang berukuran besar sehingga tidak ada kekacauan dan sangat membantu bagi pengguna yang ingin memberikan tekanan pada otot mata.

Jadikan saiz Ikon Desktop lebih besar / lebih kecil

Anda boleh mengubah ukuran ikon desktop anda dengan tiga kaedah berbeza:

1. Pilihan 'Lihat'

2. Pilihan 'Tetapan paparan'

3. Menggunakan 'keyboard' dan 'mouse'

Anda boleh memilih salah satu daripada tiga pilihan ini untuk menetapkan ukuran mengikut pilihan anda. Berikut adalah perincian untuk menggunakan pilihan ini untuk mengubah ukuran ikon desktop:

1. Pilihan 'Lihat':

Klik kanan pada ruang kosong di desktop anda dan kemudian pilih pilihan pandangan . Di sini anda akan melihat kotak lungsur lain yang mempunyai tiga ukuran yang ditentukan untuk ikon. Pilih atau klik pada yang anda mahukan ukuran ikon anda

Lihat Ikon

Berikut adalah contoh bagaimana ikon anda akan kelihatan di skrin anda apabila diperbesar daripada ukuran biasa. Di sini anda dapat membandingkan kedua-dua gambar untuk ukuran ikon di kedua-duanya.

Ikon Besar

2. Pilihan 'Tetapan paparan':

Klik kanan pada ruang kosong desktop anda dan kemudian pilih tetapan paparan dari kotak lungsur.

Tetapan paparan

Kotak tetapan paparan akan dibuka di layar anda. Anda boleh melihat pilihan Skala dan Tata Letak . Anda dapat menyesuaikan ukuran teks, aplikasi dan item lain dengan memasukkan ukuran ke dalam pilihan Pengaturan awal.

Biasa

Pilihan ini akan mempengaruhi semua Teks dan paparan peranti anda bersama dengan perubahan pada ikon desktop. Dari gambar di atas dan di bawah teks ini, anda dapat dengan mudah mencari perbezaan tetapan penskalaan.

Di bawah Skala Besar

3. Menggunakan 'Ke yboard' dan 'Mouse' Option

Untuk mengubah ukuran ikon menggunakan pilihan ini, anda harus menekan dan menahan kekunci 'Ctrl' pada papan kekunci dan tatal tetikus ke atas untuk ikon besar dan ke bawah untuk ukuran kecil ikon.