Cara Merosakkan Fail Bootres.dll di Windows 10

The Corrupt Bootres.dll ralat adalah isu sistem kritikal yang menghalang Windows dari mengebut. Fail Bootres.dll yang bertanggungjawab untuk boot Windows mungkin rosak dan membuat ralat ini.

Masalah Corrupt Bootres.dll biasanya muncul dalam kotak dialog kecil dengan mesej ralat berikut:

Boot fail kritikal \ resources \ custom \ bootres.dll rosak

Lebih banyak mengenai Bootres.dll. Ia adalah fail DLL (Dynamic Link Libraries) yang dikaitkan dengan Sistem Operasi Windows. Ini memainkan peranan penting dalam proses boot Windows, oleh itu sebarang kesalahan yang berkaitan dengannya menyebabkan PC anda tidak dapat boot.

Ketahui cara memperbaiki bootres.dll yang rosak dengan penyelesaian berikut:

Penyelesaian 1: Jalankan SFC Scan pada PC anda

SFC Scan adalah utiliti command prompt di Windows yang mengimbas PC anda untuk fail yang rosak atau bermasalah. Apabila masalah dijumpai, alat ini membaikinya secara automatik. Di sini, kami memberitahu anda bagaimana menjalankan imbasan SFC di persekitaran Pembaikan Automatik Windows kerana PC anda tidak dapat boot.

Langkah 1 : Masukkan Mod pembaikan automatik Windows. Untuk melakukannya, mulakan PC anda, dan ketika layar pertama dengan logo pengeluar muncul, matikan PC anda dengan menekan lama butang kuasa fizikal selama lebih kurang 5 saat. Dengan menggunakan butang kuasa, mulakan semula PC anda. Sekarang, ulangi proses penutupan paksa selama 3-4 kali. PC anda akan memasuki Mod Pembaikan Automatik.

Langkah 2 : Dalam Mod Pembaikan Automatik, pilih  pilihan Selesaikan Masalah .

Selesaikan Masalah Pendahuluan

Langkah 3 : Apabila skrin seterusnya muncul, pilih pilihan  Lanjutan .

Selesaikan Masalah Pendahuluan

Langkah 4 : Dari menu pilihan Lanjutan, klik pada  Prompt Perintah .

Perintah Perintah

Langkah 5 : Di tetingkap Prompt Perintah, ketik perintah berikut dan tekan  kekunci Enter :

sfc / scannow

Tunggu sehingga imbasan selesai. Setelah selesai, keluar dari Command Prompt dan mulakan semula PC anda dan lihat apakah masalahnya telah diperbaiki.

Penyelesaian 2: Jalankan Imbasan DISM

DISM adalah utiliti pembaikan baris perintah lain yang telah dilaporkan untuk menyelesaikan masalah bootres.dll yang rosak. Sekali lagi, anda perlu menjalankan utiliti ini dalam Mod Pembaikan Automatik Windows. Berikut adalah langkah-langkahnya:

Langkah 1 : Gunakan prosedur yang diterangkan dalam langkah 1 ke Langkah 4 daripada Penyelesaian 1 untuk memasukkan Repair Mod Automatik dan menjalankan Command Prompt .

Langkah 2 : Di tetingkap Prompt Perintah, ketik perintah berikut dan tekan  Enter:

Ketepikan / Dalam Talian / Pembersihan-Imej / Pulihkan Kesihatan

Sekarang, biarkan imbasan DISM dijalankan. Imbasan mungkin memerlukan sedikit masa untuk diselesaikan; jangan mengganggu proses. Setelah imbasan selesai, keluar dari Prompt Perintah dan Mod Pembaikan Automatik. Mulakan semula PC anda dan lihat apakah ralat Boot kritikal \ resources \ custom \ bootres.dll masih rosak masih muncul.

Penyelesaian 3: Jalankan Imbasan ChkDsk

Sektor yang rosak atau rosak dalam cakera keras anda juga mungkin menjadi sebab di sebalik masalah bootres.dll yang rosak. Menjalankan utiliti ChkDsk akan mengimbas cakera keras anda untuk mencari masalah dan memperbaikinya apabila dijumpai. Inilah cara menjalankan imbasan ChkDsc:

Langkah 1 : Buka Prompt Perintah dalam Mod Pembaikan Automatik Windows. Untuk melakukan ini, ikuti arahan yang diberikan dari Langkah 1 hingga Langkah 4 dalam Penyelesaian 1 .

Langkah 2 : Salin dan tampal arahan yang diberikan di bawah di tetingkap Prompt Perintah, kemudian tekan  kekunci Enter

chkdsk C: / f / x / r

Di sini, C menunjukkan nama pemacu yang biasanya dipasang Windows. Sekiranya Windows pada PC anda dipasang pada pemacu dengan nama lain, pastikan untuk memeriksa dan mengganti huruf C dengan nama pemacu tersebut.

Penyelesaian 4: Jalankan Pembaikan Permulaan

Menjalankan Startup Repair telah banyak membantu pengguna untuk menyingkirkan kesalahan bootrec.dll yang rosak. Sekiranya anda tidak dapat boot ke Windows, anda boleh menjalankan alat Pembaikan Permulaan melalui Mod Pembaikan Automatik.

Langkah 1 : Masuk ke Mod Pembaikan Automatik Windows. Untuk ini, ikuti Langkah 1 daripada Penyelesaian 1 .

Langkah 2 : Pada skrin pertama, pilih  pilihan Selesaikan Masalah .

Selesaikan Masalah Pendahuluan

Langkah 3 : Dari menu Selesaikan Masalah yang terbuka, klik pada  pilihan Lanjutan .

Pilihan Lanjutan

Langkah 4 : Sekarang, klik pada  pilihan Pembaikan Permulaan yang tersedia di menu Pilihan lanjutan.

Pembaikan permulaan

Alat Pembaikan Permulaan akan dijalankan sekarang. Ikuti arahan di skrin untuk menyelesaikan prosesnya. Ini mungkin memerlukan sedikit masa.

Setelah pembaikan permulaan selesai, mulakan semula PC anda. Adakah masalah itu telah diselesaikan?

Penyelesaian 5: Dengan Membuat Struktur Direktori EFI

Di sini, penyelesaian lain yang boleh anda cuba untuk menyingkirkan Boot kritikal \ resource \ custom \ bootres.dll adalah ralat yang rosak. Untuk membuat semula Struktur Direktori EFI, anda perlu mengakses Prompt Perintah dalam Mod Pembaikan Automatik Windows.

Langkah 1 : Pergi ke Penyelesaian 1 dan ikuti Langkah 1 hingga 4 .

Langkah 2 : Sekarang, masukkan siri arahan berikut di tetingkap Prompt Perintah. Tekan  Enter selepas setiap arahan:

bahagian cakera
cakera senarai

(periksa bilangan pemacu boot di sini)

pilih cakera x

(ganti x dengan bilangan pemacu but)

isi padu senarai

(perhatikan jumlah Volume Partition EFI)

pilih isipadu y

(di sini, y adalah bilangan Partisi EFI)

memberikan surat = z

(Anda bebas memberikan nama volume mengikut pilihan anda; di sini saya memilih z )

format fs = fat32 cepat
bcdboot C: \ windows / s V: / f UEFI

(C adalah partisi di mana Windows dipasang; ganti adalah seperti nama partisi di PC anda)

Sekarang, keluar dari command prompt dan reboot komputer anda. Adakah masalah bootres.dll yang rosak telah diperbaiki?

Penyelesaian 6: Lakukan Pemulihan Sistem

Utiliti Pemulihan Sistem pada Windows 10 membolehkan anda mengembalikan PC anda ke keadaan yang sebelumnya. Anda juga dapat menjalankan proses ini untuk mengembalikan PC anda ke titik ketika ia tidak menghadapi masalah bootrec.dll yang rosak. Walau bagaimanapun, ia dilengkapi dengan syarat bahawa anda mesti membuat System Restore Point pada masa lalu. Walaupun anda tidak ingat membuat Restore Point, cubalah. Ikuti langkah-langkahnya:

Langkah 1 : Masukkan Windows automatik Repair Mode dengan mengikuti langkah 1 daripada  Penyelesaian 1 .

Langkah 2 : Sekarang, pergi ke Penyelesaian Masalah> Pilihan lanjutan> Pemulihan Sistem .

Pemulihan Sistem

Langkah 3 :  Tetingkap Pemulihan Sistem akan dibuka sekarang. Di sini, klik pada  butang Next .

Pulihkan Tetingkap

Langkah 4 : Pada skrin seterusnya, anda akan melihat senarai Pulihkan Mata dengan tandatangan masa & tarikh bila titik ini dibuat. Teruskan dan pilih titik pemulihan terkini semasa PC anda berfungsi tanpa masalah. Selepas pemilihan, klik pada  Seterusnya .

Pulihkan Tetingkap

Anda mungkin perlu mengikuti arahan di layar sekarang untuk mengembalikan PC anda ke titik yang dipilih. Setelah proses pemulihan selesai, masalahnya akan diperbaiki dan ralat Boot kritikal \ resources \ custom \ bootres.dll adalah kesalahan yang tidak akan menyusahkan anda lagi.

Penyelesaian 7: Aktifkan / Lumpuhkan Boot Selamat dalam Persediaan BIOS

Salah satu cara untuk menyingkirkan masalah bootres.dll yang rosak adalah dengan menukar nilai Secure Boot dalam Persediaan BIOS PC anda. BIOS Setup adalah persediaan motherboard PC anda. Persediaan BIOS dapat diakses dari layar permulaan PC anda. Setelah memasuki penyediaan BIOS, anda harus menetapkan nilai Secure Boot ke Enable atau Disable. Berikut adalah langkah-langkah yang harus anda ikuti:

Langkah 1 : Mulakan semula PC anda, kemudian pada skrin permulaan, tekan kekunci yang mengarahkan anda memasuki tetapan BIOS. Pemilihan kunci biasanya disebutkan pada skrin permulaan dalam format berikut:

Tekan Del untuk menjalankan Persediaan

Pemilihan kunci boleh berbeza-beza bergantung pada PC anda di antara kekunci ini: F1, F2, F10, Delete, dan Esc.

Langkah 2 : Masukkan  tetapan Keselamatan di menu BIOS untuk mencari pilihan Boot Selamat . Sekarang, anda boleh menukar nilai Secure Boot menjadi Enabled jika Dinyahdayakan atau sebaliknya.

Setelah membuat perubahan, simpan dan keluar dari tetapan BIOS, kemudian mulakan semula PC anda.

Tetapan BIOS berbeza di antara pengeluar Motherboard. Sekiranya anda tidak dapat mencari tetapan Secure Boot di BIOS, periksa manual penggunanya.

Sekiranya mengubah nilai Boot Selamat dalam tetapan BIOS tidak memperbaiki ralat bootres.dll yang rosak, pergi dengan penyelesaian terakhir.

Penyelesaian 8: Tetapkan semula PC

Sekiranya tidak ada penyelesaian di atas yang membantu anda menyingkirkan fail kritikal Boot \ resources \ custom \ bootres.dll adalah kesalahan yang salah, menjalankan Reset PC pasti akan membantu anda. Dengan menetapkan semula PC anda, anda akan menghapus semua tetapan dan aplikasi Windows sebelumnya yang dipasang di PC anda; namun, anda boleh menyimpan fail peribadi anda.

Sekali lagi, untuk menetapkan semula PC anda, anda perlu memasuki Mod Pembaikan Automatik Windows. Ikuti langkah-langkah yang diberikan di bawah:

Langkah 1 : Masukkan Mod Pembaikan Automatik Windows dengan mengikuti arahan yang disediakan dalam Penyelesaian 1 - Langkah 1 .

Langkah 2 : Pada tetingkap pertama mod Pembaikan Automatik, pilih  pilihan Selesaikan Masalah .

Selesaikan Masalah Pendahuluan

Langkah 3 : Pada skrin seterusnya, pilih pilihan  Tetapkan semula PC ini .

Tetapkan semula Pc

Langkah 4 : Pada skrin Tetapkan Semula PC, anda akan dapat memilih dari dua pilihan: Simpan fail saya dan  Buang semuanya . Pilih pilihan  Keep my files dan teruskan proses Reset.

simpan fail saya

Tunggu proses Reset selesai. PC anda akan dipulihkan ke tetapan kilang dan ini pasti akan menghilangkan kesalahan bootres.dll yang rosak di PC anda.

Oleh itu, salah satu kaedah di atas yang manakah membantu anda membetulkan fail kritikal Boot \ resources \ custom \ bootres.dll yang merupakan ralat pada PC Windows 10 anda? Berikan maklum balas berharga anda dalam komen supaya pengguna bermasalah lain dapat dibantu. Sekiranya anda tidak dapat menyelesaikan masalah ini, beri tahu kami juga. Kami akan berusaha sebaik mungkin untuk mengelakkan kesalahan ini pada PC anda.