[Selesai] Kalkulator Windows 10 Tidak Berfungsi

Untuk aplikasi yang sangat mudah seperti Kalkulator, ini adalah kejadian yang sangat luar biasa apabila ia tidak berfungsi. Anda akan terkejut apabila mengetahui bahawa Kalkulator yang tidak berfungsi pada Windows 10 adalah masalah yang sangat biasa. Ramai pengguna telah melaporkan masalah Windows 10 Calculator tidak berfungsi . Contoh kerosakan Windows 10 Kalkulator yang dilaporkan oleh pengguna adalah bahawa Kalkulator tidak akan dibuka sama sekali , atau Kalkulator akan terhenti sebaik sahaja dibuka . Beberapa pengguna juga melaporkan bahawa aplikasi Windows 10 lalai lain, seperti Kalendar, Teks Editor, dan lain-lain tidak dibuka atau berfungsi bersama dengan Kalkulator.

Kalkulator Windows 10 Calc Tidak Berfungsi

Mungkin ada beberapa sebab di sebalik Kalkulator Windows 10 tidak berfungsi. Kalkulator yang tidak terkini, fail Pendaftaran dan Sistem yang hilang atau sarat kesalahan, dan konflik Akaun Pengguna adalah beberapa sebab Kalkulator Windows 10 tidak berfungsi.

Cara Memperbaiki Kalkulator Windows 10 Tidak Berfungsi

Oleh kerana terdapat beberapa sebab yang menyebabkan Kalkulator tidak berfungsi di Windows 10, tidak ada penyelesaian khusus untuk ralat ini. Tetapi, ada penyelesaian yang paling berkesan untuk pengguna, dan ada beberapa yang berjaya untuk beberapa. Cubalah kaedah berikut dengan urutan yang disebutkan. Dan jangan lupa untuk menyebutkan di bawah di dalam komen mana yang sesuai untuk anda memperbaiki masalah Windows 1o Calculator tidak berfungsi .

# 1 - Tetapkan Semula Kalkulator

Perkara pertama yang harus anda lakukan setelah anda mendapat masalah Windows 10 Calculator Not Working pada PC anda adalah menetapkan semula aplikasi Kalkulator. Ini adalah proses yang sangat mudah untuk dijalankan dan hampir tidak memerlukan masa. Kaedah ini telah dijumpai untuk menyelesaikan masalah bagi banyak pengguna yang mengeluh. Ikuti langkah-langkah ini untuk menetapkan semula aplikasi Kalkulator:

Langkah 1 : Tekan butang Mula untuk membuka menu Mula . Dari menu Mula, klik pada pilihan Tetapan .

Mulakan Kalkulator Windows 10 Tidak Berfungsi

Langkah 2 :  Tetingkap Tetapan akan terbuka. Di sini, cari dan klik pada pilihan Aplikasi .

Aplikasi Windows 10 Kalkulator Tidak Berfungsi

Langkah 3 : Anda akan melihat senarai aplikasi Windows 10 yang dipasang di PC anda. Cari  pilihan Kalkulator dan klik padanya. Setelah mengklik, anda akan menemui  pilihan Lanjutan di sana, buka.

Pilihan Pendahuluan Kalkulator

Langkah 4 : Apabila  tetingkap Pilihan lanjutan Kalkulator dibuka, anda perlu mengklik  butang Reset . Sebaik sahaja anda melakukannya, anda akan diminta oleh kotak dialog pengesahan; klik pada Tetapkan semula di sana.

Tetapkan semula Kalkulator Windows 10 Tidak Berfungsi

Menetapkan semula aplikasi Kalkulator anda mungkin akan menyelesaikan masalah anda. Sekiranya ini tidak menyelesaikan masalah Kalkulator yang tidak berfungsi, cuba kaedah seterusnya.

# 2 - Pasang Semula Kalkulator

Memasang semula Kalkulator adalah sesuatu yang harus anda pertimbangkan sekiranya dua kaedah di atas tidak sesuai untuk anda. Cara memasang semula Kalkulator untuk membetulkan Kalkulator Windows 10 tidak berfungsi bukanlah kaedah konvensional. Aplikasi Microsoft bawaan lain mungkin mempunyai pilihan penyahpasangan langsung, tetapi Kalkulator tidak. Anda boleh menjalankan proses ini di Windows PowerShell. Pertama, anda mesti menyahpasang Kalkulator, kemudian memasangnya pada PC anda. Ikut langkah-langkah ini:

Langkah 1 : Buka menu Mula, kemudian cari PowerShell dengan mengetik " Powershell ". Sekarang, klik kanan pada pilihan Windows PowerShell dari hasil carian, kemudian klik Jalankan sebagai Pentadbir dari menu klik kanan.

Pentadbiran Powershell Min

Langkah 2 : Sekarang, masukkan perintah berikut di PowerShell dan tekan Enter:

Dapatkan-AppXPackage -AllUsers | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Daftar "$ ($ _. InstallLocation) \ AppXManifest.xml"}

Kod Pwrshell 1 Windows 10 Kalkulator Tidak Berfungsi

Menjalankan perintah ini akan mendaftarkan semula Kalkulator Windows di PC anda.

Ini mungkin memerlukan sedikit masa, jadi tunggu sehingga prosesnya selesai. Setelah selesai, periksa sama ada anda mempunyai aplikasi Kalkulator pada PC anda. Apabila dijumpai, jalankan Kalkulator dan lihat apakah ia berfungsi.

Langkah Alternatif 3 : Sekiranya anda tidak mahu memasang semula Kalkulator melalui Windows PowerShell, ada cara lain. Seperti yang disebutkan dalam Langkah 1 dan Langkah 2 dari Kaedah # 2, buka Microsoft App Store, cari Kalkulator, dan anda akan mendapat pilihan untuk memasang Kalkulator dari sana. Semudah itu.

Sekiranya memasang semula Kalkulator tidak menyelesaikan masalah Windows 10 Kalkulator yang tidak berfungsi pada PC anda, cuba kaedah seterusnya.

# 4 - Buat Akaun Pengguna Baru untuk memperbaiki Kalkulator Tidak Berfungsi di Windows 10

Sekiranya anda menggunakan aplikasi Kalkulator untuk pertama kalinya, dan tidak berfungsi pada Windows 10, maka mungkin terdapat sekatan UAC atau Kawalan Akses Pengguna pada PC anda. Kaedah terbaik untuk mengatasi masalah ini adalah dengan membuat ID Pengguna yang serupa dengan yang anda miliki. Untuk membuat akaun pengguna baru, ikuti langkah berikut:

Langkah 1 : Pergi ke menu Mula dengan mengklik butang Mula. Di bar Cari mula , ketik  tambah pengguna , kemudian dari hasil carian, klik pada pilihan  Tambah, edit, atau alih keluar orang lain .

Tambah Kalkulator Windows 10 Pengguna Tidak Berfungsi

Langkah 2 : Ini akan membuka tetingkap baru. Di sini, di bawah bahagian  Keluarga & orang lain , klik pada pilihan  Tambah orang lain ke PC ini .

Pengguna1 Kalkulator Windows 10 Tidak Berfungsi

Langkah 3 : Sekarang, dari skrin seterusnya, anda perlu mengklik  pilihan maklumat log masuk orang ini saya tidak mempunyai .

Pengguna2 Kalkulator Windows 10 Tidak Berfungsi

Langkah 4 : Pada skrin seterusnya, pilih  Tambah pengguna tanpa pilihan akaun Microsoft .

Pengguna3 Kalkulator Windows 10 Tidak Berfungsi

Langkah 5 : Pada langkah ini, anda akan diminta untuk menambah nama pengguna, kata laluan, dan petunjuk kata laluan . Tambahkan semua maklumat tersebut dan klik pada  butang Next .

Pengguna4 Windows 10 Kalkulator Tidak Berfungsi

Langkah 6 : Setelah akaun anda dibuat, log masuk dengan akaun baru. Anda boleh melakukannya dengan mudah dengan mengklik butang ini di menu Mula, seperti yang ditunjukkan pada gambar di bawah, kemudian dengan memilih ID pengguna baru.

Log masuk Windows 10 Kalkulator Tidak Berfungsi

Sebaik sahaja anda log masuk dengan ID baru anda, cubalah mengakses Kalkulator dan lihat apakah anda masih tidak dapat membuka Kalkulator di Windows 10 . Sekiranya demikian, cuba jalankan imbasan yang disebutkan di bawah.

# 5 - Jalankan Imbasan SFC Untuk Memperbaiki Kalkulator Windows 10 Tidak Berfungsi

Sekiranya tidak ada kaedah di atas yang dapat menjalankan Kalkulator, maka ada kemungkinan terdapat beberapa kesalahan dengan Fail Sistem di komputer anda. Menjalankan imbasan SFC akan mengimbas fail sistem untuk fail yang rosak, dan apabila dijumpai, ia akan memperbaiki kesalahan untuk anda. Ikuti langkah-langkah ini untuk menjalankan imbasan SFC:

Langkah 1 : Tekan kekunci Windows + X sekaligus pada papan kekunci anda untuk membuka menu Win + X. Dari menu, pilih pilihan Command Prompt (Admin ) untuk menjalankan Command Prompt dalam mod Admin. Anda akan diminta oleh kotak dialog untuk membenarkan Windows 10 membuka Prompt Perintah; klik Ya .

Cmd Admin Windows 10 Kalkulator Tidak Berfungsi

Langkah 2 : Di tetingkap Prompt Perintah, ketik perintah berikut dan tekan Enter untuk menjalankannya:

sfc / scannow

Kalkulator Sfc Windows 10 Tidak Berfungsi

Biarkan imbasan SFC berjalan sehingga selesai. Imbasan keseluruhan mungkin memerlukan sedikit masa untuk diselesaikan, jadi sabar dan jangan mengganggu imbasan. Setelah imbasan selesai, anda perlu memulakan semula PC anda. Selepas dimulakan semula, cuba jalankan aplikasi Kalkulator. Sekiranya anda masih tidak dapat membuka Kalkulator, cuba jalankan imbasan seterusnya.

# 6 - Jalankan Imbasan DISM

Kemungkinan imbasan SFC tidak dapat memperbaiki beberapa fail yang rosak. Ini adalah ketika Imbasan Pengurusan DISM atau  Imej Penyebaran & Pengurusan Servis masuk ke dalam gambar. Ini memperbaiki fail yang rosak yang bertanggungjawab untuk imbasan SFC yang tidak lengkap. Untuk menjalankan imbasan DISM , ikuti Langkah 1 dari kaedah SFC Scan yang disebutkan di atas .

Selepas itu, ketik perintah berikut di Prompt Perintah dan tekan kekunci Enter :

DISM / Dalam Talian / Pembersihan-Imej / Pemulihan Kesihatan 

Ketepikan Kalkulator Windows 10 Tidak Berfungsi

Biarkan imbasan berjalan tanpa gangguan sehingga selesai. Setelah imbasan selesai, jalankan imbasan SFC sekali lagi seperti yang disebutkan dalam Kaedah # 5 . Biarkan imbasan SFC selesai.

Mulakan semula PC anda setelah selesai dengan proses ini, kemudian cuba mengakses Kalkulator. Ini tidak menyelesaikan masalah Windows 10 Calculator yang tidak berfungsi? Cubalah kaedah seterusnya.

# 7 - Kemas kini Windows 10

Salah satu sebab mengapa anda tidak dapat membuka Kalkulator di Windows 10 adalah kerana Windows anda tidak terkini. Dalam kaedah ini, kita akan mengemas kini Windows dan melihat apakah Kalkulator berfungsi. Untuk memeriksa kemas kini Windows dan menyelesaikan kemas kini, ikuti langkah berikut:

Langkah 1 : Buka menu Mula. Di menu, cari pilihan Tetapan , dan klik padanya ketika ditemukan untuk membuka tetingkap Tetapan.

Mulakan Kalkulator Windows 10 Tidak Berfungsi

Langkah 2 : Anda akan melihat pilihan Kemas kini dan Keselamatan di tetingkap Tetapan. Pilihlah.

Kemas kini Kalkulator Windows 10 Tidak Berfungsi

Langkah 3 : Di sini di tetingkap Kemas kini & Keselamatan, anda perlu pergi ke bahagian Kemas Kini Windows . Di bawah bahagian Windows Update, klik pada butang Check For Updates . PC anda sekarang akan memulakan pencarian jika ada kemas kini Windows baru. Sekiranya terdapat kemas kini yang tersedia, anda perlu mengikuti wizard kemas kini untuk menyelesaikan kemas kini Windows 10.

Periksa Kemas kini Kalkulator Windows 10 Tidak Berfungsi

Setelah kemas kini Windows selesai, PC anda akan dimulakan semula. Selepas dimulakan semula, periksa dengan Kalkulator anda jika ia berfungsi sekarang. Sekiranya ini tidak menyelesaikan masalah pembukaan Windows 10 Calculator, kami mempunyai satu kaedah lagi untuk anda cuba.

# 8 - Tamatkan Proses RuntimeBroker.exe

Kadang-kadang, aplikasi mungkin tidak bermula hanya kerana proses latar belakang yang sudah berjalan tidak membiarkannya. Anda boleh cuba mengakhiri proses bernama RuntimeBroker.exe dan kemudian cuba membuka aplikasi Kalkulator. Untuk mengakhiri proses ini, ikuti langkah-langkah yang disebutkan di bawah:

Langkah 1 : Buka Pengurus Tugas di PC anda. Untuk ini, anda hanya boleh menekan kekunci Ctrl + Shift + Esc pada papan kekunci anda pada satu masa.

Langkah 2 : Di Task Manager, anda akan menemui senarai tugas yang dijalankan di PC anda. Dari senarai, ketahui proses RuntimeBroker dan buat klik kanan padanya. Dari menu klik kanan, klik pada  pilihan proses Tamat .

Runtime Windows 10 Kalkulator Tidak Berfungsi

Ini akan menamatkan proses RuntimeBroker.exe di PC anda. Sekarang, cuba buka Kalkulator anda sekali lagi.

Kemas kini Kalkulator untuk membetulkan Masalah Kalkulator Windows 10 Tidak Berfungsi

Sekiranya tetapan semula Kalkulator tidak dapat menyelesaikan masalah, anda dapat dengan cepat memeriksa apakah kemas kini untuk aplikasi Kalkulator tersedia. Sekiranya ya, kemas kini untuk melihat apakah anda dapat menyelesaikan masalah tersebut. Untuk mengemas kini aplikasi Kalkulator, ikuti langkah berikut:

Langkah 1 : Klik buka menu Mula dengan mengklik pada butang Mula , atau dengan menekan kekunci Windows pada papan kekunci anda. Dalam menu Mula, klik pada  jubin Store untuk membuka Microsoft App Store .

Simpan Kalkulator Windows 10 Tidak Berfungsi

Langkah 2 : Di Kedai, gunakan bar carian untuk mencari halaman aplikasi Kalkulator Windows dengan mengetik " Kalkulator ". Buka halaman aplikasi.

Cari Kalkulator Windows 10 Tidak Berfungsi

Sekiranya aplikasi Kalkulator pada PC anda tidak terkini, anda akan menemui butang Kemas kini . Klik padanya dan periksa semula jika anda masih tidak dapat membuka Kalkulator di Windows 10.

Sekiranya anda tidak menemui pilihan Kemas kini atau masalah anda tidak diselesaikan, cubalah Kaedah # 3.

Akhirnya,

Sekiranya tidak ada kaedah yang disebutkan di atas menyelesaikan masalah Windows 10 Calculator yang tidak berfungsi , maka disarankan agar anda membiarkannya seperti sedia kala. Ini bukan masalah yang mendesak, dan memasang perisian kalkulator pihak ketiga akan berfungsi dengan baik untuk anda. Saya mengesyorkan agar anda menggunakan kalkulator Google untuk akses yang mudah dan cepat. Anda hanya perlu mencari  Kalkulator dalam carian Google dan Kalkulator akan dibuka di penyemak imbas anda.