12 Penyemak Imbas Teks Terbaik untuk melayari dalam sambungan internet yang perlahan

12 Penyemak Imbas Hanya Teks: - Adakah anda pernah berada dalam situasi ketika anda melayari sesuatu yang penting atau menyimpan beberapa data dan kelajuan internet yang perlahan membunuh semuanya? Baiklah, kita semua selalu melalui situasi seperti ini, dan kita ditinggalkan tertanya-tanya apa yang perlu dilakukan seterusnya! Pada ketika ini, apa yang kita perlukan adalah Penyemak Imbas Hanya Teks yang dapat membantu kita melayari hanya dalam mod teks tanpa grafik. Antara muka penyemak imbas ini sangat mudah dalam susun atur dan berfungsi dengan pantas.

Fakta bahawa "penyemak imbas teks sahaja" memerlukan lebar jalur yang lebih rendah untuk beroperasi, mereka memuatkan halaman lebih cepat daripada penyemak imbas web berasaskan grafik. Selain itu, penyemak imbas web grafik juga menggunakan sumber CPU yang lebih besar untuk Javascript, CSS, dan lain-lain. Selain dari kelajuan dan fakta penjimatan data, Penyemak Imbas Hanya Teks juga bermanfaat bagi orang yang cacat penglihatan atau mereka yang mengalami kebutaan separa kerana ini disertakan dengan aplikasi teks-ke-pertuturan yang membacakan isi mereka dengan kuat.

Apabila anda membuka beberapa penyemak imbas berasaskan teks, anda akan mendapat pilihan untuk melayari laman web yang berbeza, dan untuk beberapa anda perlu menggunakan kekunci pintasan untuk menavigasi. Tetapi tunggu, faedah penyemak imbas ini tidak berhenti di sini kerana penyemak imbas ini kadang-kadang digunakan oleh pengaturcara juga. Alami penjelajahan dan pembacaan yang tidak rumit tanpa grafik, kenal pasti tabiat melihat perayap web dan lacak kemudahan laman web anda menggunakan Penyemak Imbas Hanya Teks.

Lihat juga:  Cara Melayari Chrome dan Firefox dalam mod Hanya Teks 

Oleh itu, mari bawa anda ke dunia beberapa Penyemak Imbas Hanya Teks terbaik yang percuma dan ada juga yang sumber terbuka.

Lynx

Lynx dengan mudah mengetuai kategori penyemak imbas berasaskan teks kerana ia adalah penyemak imbas berasaskan teks tertua dan sangat rentan terhadap konfigurasi. Ini adalah penyemak imbas yang lengkap dan bukan pelanjutan seperti yang anda sangka. Apa yang baik di sini adalah bahawa walaupun ia adalah penyedia kategori Penyemak Imbas Teks, ia berfungsi dengan kebanyakan sistem operasi seperti Windows, Unix, dll dan bahkan dengan versi terbarunya.

Antara muka teks Lynx menyerupai lebih banyak baris perintah yang menjadikannya sangat mudah untuk dinavigasi. Apabila anda menjalankan penyemak imbas hanya teks ini, anda akan membawa anda terus ke laman utama mereka. Tekan kekunci "G", masukkan URL laman web yang diinginkan dan tekan butang "Enter" untuk membuka laman web baru. Gunakan empat kekunci anak panah pada papan kekunci anda untuk menavigasi halaman web. Anda juga dapat melihat petunjuk pada kekunci pintasan yang disebutkan di bahagian bawah skrin.

Anda juga dapat menggunakan versi web Lynx) yang sama sekali berbeza dengan versi teks), namun, ini membolehkan anda melihat hanya laman web yang disahkan dan bukan hanya laman web mana pun.

Laman web: //lynx.invisible-island.net/

Harga: Percuma

Keserasian: Unix, Mac, VMS, Windows 95/98 / NT, DOS386 +, OS / 2 EMX

WebIE

WebIE adalah penyemak imbas berasaskan teks yang tersedia untuk dimuat turun untuk OS Windows anda secara percuma dan yang memberi anda akses ke laman web dalam bentuk teks sahaja. Walaupun ia direka khas untuk mereka yang cacat penglihatan atau mereka yang tidak memiliki penglihatan sepenuhnya, ia juga dapat digunakan oleh semua orang sekiranya mereka tidak ingin menjalankan laman web grafik.

Untuk memulakan penyemakan imbas teks, anda hanya perlu memasukkan URL dan pergi ke sana! Oleh kerana penyemak imbas sepenuhnya berdasarkan teks, anda tidak akan dapat mengklik membuka sebarang pautan. Anda boleh mendapatkan akses ke pautan hiper, dengan menekan "Ctrl + Enter" pada kata yang mengatakan "Pautan" yang ditempatkan sebelum hyperlink. Laman web yang dimuat tidak akan mengikut corak asalnya.

Selain membuka "Pautan", terdapat beberapa kekunci pintasan lain yang boleh anda gunakan menavigasi di WebIE. Sebagai contoh, jika anda ingin pergi ke Tajuk utama anda boleh menekan Ctrl + H atau untuk mengakses versi grafik laman web anda boleh menekan Ctrl + I. Untuk jalan pintas yang lebih banyak, rujuk pilihan "Bantuan" dalam butang "Manual".

Selain itu, anda boleh menukar pilihan fon seperti ukuran atau warna dan membantu anda dengan beberapa ciri lain seperti menyusun laman web kegemaran, mengaktifkan atau menyahaktifkan pop timbul, melihat suapan berita RSS dan banyak lagi. Simpan laman web dalam TXT atau dalam format HTML, log masuk ke akaun e-mel anda, ambil cetakan halaman web atau dapatkan bantuan daripada pasukan sokongan, WebIE melakukan lebih banyak daripada Penyemak Imbas Hanya Teks biasa.

Laman web: //www.webbie.org.uk/webbrowser/index.htm

Harga: Percuma

Keserasian: Windows XP Service Pack 3, Windows Vista Service Pack 2, Windows 7 Service Pack 1, atau Windows 8. 32- atau 64-bit

Elinks

Salah satu penyemak imbas berasaskan teks sumber terbuka yang sesuai untuk OS Windows anda adalah Elinks yang dilengkapi dengan antara muka asas yang lebih menyerupai Command Line. Semasa membuka Elink, anda akan melihat arahan yang meminta anda memasukkan URL. Cukup ketik URL laman web untuk membuka halaman web, tekan butang OK dan kemudian tekan Enter untuk memulakan penyemakan imbas.

Corak asal laman web dikekalkan pada penyemak imbas berasaskan teks ini, sementara teks putih muncul di latar belakang hitam. Anda hanya boleh menggunakan kekunci anak panah atas dan bawah untuk navigasi, dan untuk membuka pautan hiper, anda boleh menekan kekunci anak panah kanan. Kekunci kiri, sebaliknya, digunakan untuk kembali ke halaman terakhir yang dilayari. Sama seperti WebIE, Anda dapat menekan tombol "G" untuk membuka kotak dialog di mana anda dapat memasukkan URL laman web dan melayari halaman web.

Terdapat banyak kunci pintasan lain yang anda dapati di Laman Web Dokumentasi Elink. Untuk "Muat semula" halaman, dapatkan butang "Tab Tutup" atau mengakses "Penanda Halaman" yang dapat anda klik kanan pada antara muka pengguna grafik Elink. Salah satu penyemak imbas teks paling mudah, Elink tersedia untuk dimuat turun secara percuma.

Laman web: //elinks.or.cz/

Harga: Percuma

Keserasian: Windows, Linux

Penyemak Imbas Teks Labnol

Sekiranya anda mencari penyemak imbas berasaskan teks yang boleh dipercayai, anda pasti boleh bergantung pada Penyemak Imbas Teks Labnol. Ia dimiliki dan direka oleh orang yang juga memiliki beberapa laman web popular lain seperti, teknologi yang disukai, blog reka bentuk dan inspirasi digital. Ia berjalan dengan mudah melalui Skrip Google dan bahkan tidak menggunakan banyak sumber.

Ia sangat mirip dengan Lynx dalam fungsinya di mana anda dapat membaca halaman web sepenuhnya dalam teks tanpa tanda-tanda gambar, JavaScript atau video. Namun, apa yang membezakan Penyemak Imbas Teks adalah bahawa ia tidak perlu dipasang dan dijalankan secara tempatan, melainkan program web yang beroperasi di Google Cloud. Anda perlu mengesahkan program web dengan Akaun Google anda yang membantu anda masuk dan memuatkan laman web bagi pihak anda.

Sebaik sahaja laman web dibuka di Penyemak Imbas Labnol, pautan dalaman juga terbuka secara automatik dalam penyemak imbas yang sama. Bukan itu sahaja, kerana anda juga boleh menggunakan penyemak imbas teks ini sebagai pelayan proksi untuk membaca artikel berita dan kandungan internet lain yang hanya berdasarkan teks. Skrip Google Apps yang tersembunyi menjalankan laman web yang ingin anda lawati dan mendapatkan laman web tersebut di pelayan Google yang kemudian memaparkan kandungan di skrin komputer anda lebih jauh.

Ini bermaksud, walaupun laman web tersebut tidak mempunyai kebenaran, anda masih boleh memuatkannya menggunakan Google Cloud. Anda juga boleh memeriksa sama ada laman web tertentu benar-benar tidak berfungsi atau itu adalah kesalahan sambungan internet anda.

Harga: Percuma

Keserasian: Skrip Google

Laman web: //www.labnol.org/

Sambungan krom Mod Teks

Yang ini termasuk dalam kategori pelanjutan untuk penyemak imbas berasaskan teks. Mod Teks adalah peluasan untuk melayari teks di Google Chrome. Dengan menambahkan pelanjutan ini, anda dapat menukar Chrome menjadi penyemak imbas berasaskan teks yang hanya memaparkan teks di laman web dan tanpa grafik. Walaupun dalam bentuk teks, ia mengekalkan corak utama laman web.

Bersama dengan gambar, Mod Teks juga melumpuhkan sebarang video atau kandungan Flash di laman web. Oleh kerana ia adalah sambungan, menjadi lebih mudah bagi anda untuk beralih antara mod biasa dan mod teks sahaja dengan hanya mengklik ikon sambungan yang diletakkan di bar alat. Selanjutnya, jika anda mengklik kanan pada butang "Pilihan", ini memberi anda pilihan untuk "mendesaturkan" laman web jika anda inginkan.

Mod penyemak imbas teks sahaja menawarkan halaman monokrom yang menenangkan mata anda. Ini juga mengurangkan beban di laman web dan memberikan akses ke mod teks hanya dengan satu klik tetikus. Salah satu faedah yang kami sukai adalah kemampuannya membuang sebahagian besar iklan (99 peratus) tanpa memerlukan perisian tambahan. Selain itu, jika anda ingin menyesuaikan lebih lanjut, anda boleh menukar latar belakang laman web menjadi putih.

Sekarang, bagaimana anda mengenali gambar? Ia dilengkapi dengan ruang kosong, jadi sekiranya kelihatan aneh bagi anda, anda boleh menggantinya dengan permukaan atau latar belakang pesawat.

Laman web: //chrome.google.com/webstore/detail/text-mode/adelhekhakakocomdfejiipdnaadiiib

Harga: Percuma

Keserasian: Google Chrome

Sambungan Chrome Mod Teks sahaja

Mod Hanya Teks adalah pelanjutan Google Chrome lain yang tidak hanya tersedia secara percuma, tetapi juga sangat mudah digunakan. Anda perlu menambahkan ini sama seperti pelanjutan lain di Google Chrome dan kini anda boleh menggunakannya baik pada penyemak imbas Chrome dan juga pada Chromebook. Dengan penyemak imbas berasaskan teks ini, anda dapat membuka dan melihat laman web hanya dalam mod teks yang tidak mengandungi gambar, video atau denyar.

Setelah memasang pelanjutan, anda mungkin perlu menutup Chrome dan memulakannya semula agar berfungsi dengan baik dalam mod teks sahaja. Bahagian terbaik mengenai peluasan ini ialah ia mengekalkan warna dan reka bentuk asal semasa anda melihat-lihat dalam mod teks sahaja. Anda juga boleh membuka pautan dalam mod teks sahaja tanpa gambar atau multimedia dengan mengklik kanan pautan tersebut.

Sekiranya anda mempunyai laman web yang sudah terbuka di depan anda, anda dapat mengaktifkan atau menonaktifkan Mode Hanya Teks untuknya dengan hanya mengklik ikon yang bertuliskan "Mod Hanya-Teks" yang diletakkan di sebelah OmniBar.

Harga: Percuma

Keserasian: Google Chrome

Textise Mozilla Tambah

Salah satu pelanjutan termudah yang tersedia untuk Mozilla Firefox, fungsi Textise sama seperti penyemak imbas atau tambahan teks lain sahaja. Anda boleh melihat laman web mana-mana halaman demi halaman dengan menekan butang yang mengaktifkan mod teks sahaja untuk anda dengan serta-merta. Dengan itu memberi anda kemudahan untuk mengaktifkan atau mematikan mengikut keperluan anda.

Anda boleh memuatkan laman web yang ingin anda lawati terlebih dahulu dan kemudian mengaktifkan versi teks sahaja dengan mengklik ikon yang terdapat di bar alat Firefox. Laman web kemudian memaparkan halaman dengan teks hanya bertekstur putih. Yang berbeza di sini ialah bahawa pautan boleh dibuka dengan satu klik walaupun teksnya mempunyai orientasi kiri.

Laman web: //addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/textise/?src=search

Harga: Percuma

Keserasian: Mozilla Firefox

Emulator Pembaca Skrin Fangs

Fangs Screen Reader Emulator yang merupakan sambungan Firefox lain yang memudahkan anda melayari teks sahaja. Ia melangkah lebih tinggi daripada add-on berasaskan teks lain yang ditawarkan oleh Firefox dan menawarkan ciri-ciri yang sedikit lebih maju daripada add-on biasa. Sekiranya anda pernah melihat pembaca skrin, Fangs menawarkan paparan halaman web yang sama dalam versi teks sahaja.

Fungsi ini membantu pembangun mengenal pasti sebarang masalah kebolehaksesan di laman web dan juga membantu pengurus untuk mengetahui pengalaman pengguna dengan laman web mereka. Oleh itu, memandangkan sebilangan besar alat yang biasa digunakan terlalu mahal harganya, alat tambahan ini memberi kelebihan kepada pembangun untuk mencari kebolehcapaian laman web.

Sebagai pengguna biasa, anda hanya perlu mengetahui bahawa apabila anda membuka laman web, klik kanan di mana sahaja di halaman dan klik pada pilihan yang mengatakan "tonton taring", ia akan membuka tetingkap Firefox baru yang hanya memaparkan teks laman web. Ini membantu anda melihat laman web dalam teks bersaiz besar atau anda juga boleh memilih untuk melihatnya dalam beberapa bahagian.

Untuk dapat beralih antara mod teks sahaja dan mod grafik, anda dapat memilih pilihan "preferences" dari menu drop down. Terdapat dua tab tambahan semasa anda membuka laman web dalam mod Fang, salah satunya menunjukkan semua tajuk dan yang lain membolehkan anda melihat senarai pautan.

Laman web: //addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/fangs-screen-reader-emulator/

Harga: Percuma

Keserasian: Mozilla Firefox

ImageBlock Mozilla Tambah

Salah satu add-on Firefox yang lain adalah ImageBlock dan seperti namanya apabila anda memuat laman web, ia menyekat semua gambar agar anda dapat melihat lebih pantas. Jadi, anda hanya dapat melihat teks, reka bentuk dan elemen lain yang berbeza di laman web kecuali gambar. Butang khusus yang Firefox memudahkan anda beralih antara GUI dan versi teks sahaja tanpa memuatkan gambar.

Alat hebat ini menukar penyemak imbas Firefox anda dalam mod teks sahaja dalam masa yang singkat. Ia sangat berguna bagi mereka yang menggunakan alat genggam seperti, tablet atau telefon pintar atau dengan sambungan internet yang lebih perlahan seperti, GPRS, Edge, GSM, dll.

Laman web: //addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/image-block/

Harga: Percuma

Keserasian: Mozilla Firefox

Emacs / W3

Penyemak imbas web berasaskan teks lain yang kami dapati ialah Emacs / W3 yang merupakan penyemak imbas web teks sahaja yang disasarkan khas untuk penyunting teks GNU Emacs. Terdapat banyak kelebihan menggunakan Emacs / W3 seperti;

  1. Kelajuan menyemak imbas lebih pantas dan pastinya kurang mengganggu kerana hakikatnya menghilangkan pop timbul iklan, warna atau gambar yang terang. Anda hanya boleh fokus membaca dengan menggunakan pelbagai jalan pintas yang tersedia untuk navigasi.
  2. Manfaatkan Emacs Lisp untuk mencari maklumat di web dengan pantas untuk sesuatu yang mungkin anda kerjakan. Sebagai contoh, anda boleh mencari maklumat dalam mod PHP untuk dapat menggali maklumat dari manual PHP. Selain itu, anda juga dapat mencari definisi kamus atau maklumat laporan pepijat dengan menaip paling sedikit.
  3. Anda bahkan boleh menyesuaikan Emacs anda dengan pantas dan mudah dan membuat pintasan anda sendiri dan fungsi yang berbeza.
  4. Semasa anda melayari Emac, anda pasti tidak akan muncul munculan oleh Javascript, tidak ada bug gambar atau tidak ada malware dari penyemak imbas.
  5. Akhir sekali; ia pasti tidak menghabiskan banyak memori sebagai GUI.

Walaupun anda dapat membuka URL menggunakan URL Browse di penyemak imbas kegemaran anda, anda juga dapat melayari web di Firefox atau menggunakan Emacs untuk melihat-lihat dalam penyemak imbas berasaskan teks itu sendiri. Anda boleh menggunakan w3m.el (antara muka penyemak imbas W3M luaran) atau w3 (penyemak imbas web yang ditulis sepenuhnya dalam Emacs Lisp untuk melayari dalam Emacs.

Harga: Percuma

Keserasian: Windows, Linux

Penyemak Imbas Mod Line

Line Mode Browser adalah penyemak imbas mudah alih pertama yang berfungsi dengan sistem operasi yang berbeza dan penyemak imbas web kedua yang pernah dibangunkan. Idealnya ia adalah penyemak imbas pertama yang mudah digunakan, atau yang sekarang kita namakan sebagai World Wide Web. Ia berada di sebelah penyemak imbas web pertama bernama WorldWideWeb. Ia berbeza bahawa WordWideWeb hanya serasi dengan sistem operasi NeXT.

Batasan WorldWideWeb ini yang tidak dapat diakses dengan semua sistem operasi memerlukan Line Mode Browser. Ini adalah penyemak imbas pelbagai platform pertama yang dapat dipasang pada beberapa jenis komputer. Ini adalah alat yang sangat mudah dengan antara muka asas.

Line Mode Browser telah berkembang selama bertahun-tahun dan sekarang anda dapat mencari maklumat mengenai penyemak imbas berasaskan teks ini dengan meminta bantuan dari rujukan atau dengan menggunakan kata kunci.

Harga: Percuma

Keserasian: Cross-Platform, FreeBSD, Solaris, Linux, Mac OS X, Microsoft Windows

Laman web: //www.w3.org/LineMode/

Pautan

Satu lagi penyemak imbas platform penyemak imbas dan teks sumber terbuka adalah Pautan yang dilengkapi dengan antara muka yang sangat mudah. Antaramuka sekali lagi serupa dengan alat baris perintah dan juga dilengkapi dengan sistem menu tarik-turun. Berbanding dengan penyemak imbas berasaskan teks lain, Pautan menawarkan halaman yang rumit, menyokong skrin warna dan monokrom, membolehkan anda menatal secara mendatar dan menyokong versi HTML 4.0 hanya sebahagian.

Penyemak imbas berasaskan teks ini disasarkan khas untuk mereka yang ingin menyimpan beberapa ciri khas GUI seperti, menu, pop timbul dan banyak lagi dalam penyemak imbas teks sahaja. Sama seperti beberapa penyemak imbas berasaskan teks teratas yang lain, anda perlu menekan kekunci "G" untuk membuka penyemak imbas web dan memasukkan nama laman web.

Setelah penyemak imbas dibuka, anda akan melihat bahawa teks di dalamnya memuatkan huruf putih yang terdapat dalam corak laman web utama. Kekunci navigasi juga menyerupai yang terdapat di Elinks, oleh itu, gunakan kekunci anak panah seperti biasa untuk menavigasi penyemak imbas atau pergi ke pautan dan sejarah.

Ia menawarkan lebih banyak dengan membolehkan anda menyesuaikan warna pautan dan mengubah warna fon. Anda boleh merujuk ke Halaman Web Dokumentasi untuk manual pengguna dan mendapatkan bantuan untuk penyemak imbas teks sahaja.

Laman web: //links.twibright.com/

Harga: Percuma

Keserasian: Windows, OS X, OS / 2, seperti Unix, OpenVMS, DOS