10 Perisian Pencipta eBook Percuma Terbaik untuk Windows

e-book bukan sahaja platform terbaik untuk membuat diri anda terlibat secara digital, tetapi juga merupakan salah satu kaedah terbaik untuk menyampaikan kandungan anda ke pangkalan khalayak yang lebih besar. Dalam dunia persaingan hari ini, menjadi penting bagi pengarang buku atau pemasar kandungan untuk membuat e-book yang menarik bagi para pembaca. Walaupun menyediakan e-book percuma kandungan anda akan membantu membuat senarai prospek pelanggan, eBook yang disiapkan dengan terperinci sementara itu juga akan meyakinkan pelanggan anda tentang kehebatan, pengetahuan dan sumber daya anda.

Lihat juga: 32 laman web teratas untuk memuat turun ebook percuma

Mengapa Anda Perlu Membuat eBook?

E-book tersedia untuk dimuat turun dan dibaca dengan segera menjadikannya segar di fikiran mereka daripada menunggu edisi fizikal dikeluarkan. Malahan menjimatkan masa pembaca untuk pergi ke kedai buku, membelinya dan kemudian membaca. Tidak seperti paperback, eBook membolehkan anda mencari teks atau kandungan yang tepat, memudahkan anda membaca buku kegemaran anda semasa dalam perjalanan dan bahkan menjadikannya menarik untuk dibaca dengan tambahan seperti hyperlink, audio, dan visual.

Di samping menolong anda mengubah anda menjadi penguasa kandungan anda; ia juga membantu memperbesar pendedahan jenama anda dengan menjangkau pembaca yang lebih luas yang mengetahui tentang e-book anda sama ada semasa carian dalam talian, melalui tinjauan buku, atau hanya dengan mendengar melalui buah anggur.

Keseluruhan proses membuat eBook, pemasangan dan pengedaran memerlukan lebih sedikit masa daripada menghasilkan dan mengedarkan paperback yang akhirnya menghasilkan keuntungan yang lebih besar.

Membuat e-book

Cara termudah untuk membuat eBook adalah dengan mengeksport fail anda ke  Google Docs dan kemudian memuat turunnya dalam format epub seperti yang ditunjukkan di bawah.

epub baru

Anda juga boleh memuat turun plugin Writer2pub dan menggunakannya dengan OpenOffice atau LibreOffice untuk membuat ebook dengan mudah. Untuk ini, anda mesti terlebih dahulu memasang Openoffice atau Libreoffice di PC anda. Kedua-duanya adalah alternatif MS MS yang bebas dan sumber terbuka.

Writer2Epub (1)

Terdapat juga banyak alat pencipta eBook yang tersedia dalam talian yang membantu anda membina e-buku profesional dengan cekap. Walaupun anda juga dapat membuat eBook dari format pdf, fail HTML, gambar, Microsoft Word atau Scanned Pages, merancang eBook menggunakan perisian pencipta eBook adalah kaedah termudah yang disyorkan.

Anda boleh menukar format dokumen yang berbeza dengan bantuan perisian pencipta eBook seperti, HTML, PDF, DOCX, ePUB, dan lain-lain menjadi MOBI, ePUB, PRC, PDF dan banyak lagi. Sebilangan kecil daripadanya membolehkan anda menambahkan gambar Sampul, butiran pengarang, simbol, jadual kandungan dan banyak lagi. Dalam catatan ini hari ini kami telah menyenaraikan beberapa perisian pencipta eBook percuma terbaik untuk Windows yang sangat popular berdasarkan ciri dan kemudahan penggunaannya.

Selain daripada format biasa, pencipta eBook ini juga menyokong format fail lain dan dapat diakses pada peranti membaca yang berbeza seperti, iPad, PC, Mac, iPod, Kindle, Android dll. Oleh itu, marilah kita meneroka yang terbaik dari perisian pencipta eBook percuma .

Berkaliber - Pengurusan eBook

berkaliber-ebook-pengurusan-min

Caliber adalah pencipta eBook percuma pelbagai platform yang dilengkapi dengan semua ciri yang diperlukan dan canggih yang dapat membantu anda membina eBook peribadi anda dengan mudah. Ini membantu individu menukar dari pelbagai format fail ke pelbagai format output yang sama.

Ia menyokong format fail input seperti, DOCX, PDF, PRC, HTML, EPUB, PML, AZW, CBZ, AZW3, CBC, dan banyak lagi yang boleh ditukar menjadi format dokumen output seperti, MOBI, ZIP, DOCX, HTMLZ, AZW3, TXT, PDF dan sejumlah format lain. Ini membolehkan anda mengubah suntingan mana-mana eBook terdahulu anda yang telah dicetak atau dimuat turun dengan menambahkan keterangan pengarang, ilustrasi, gambar sampul dan banyak lagi.

Untuk membuat eBook, pergi ke pilihan yang bertuliskan "Tambah Buku" dan pilih format fail input di komputer anda. Sekarang tambahkan meta-keterangan seperti, bio penulis, ilustrasi dll atau pilihan edit pada buku digital anda. Walaupun anda dapat menambahkan gambar sampul yang dapat disesuaikan ke eBook anda menggunakan pencipta penutup eBook terbina dalam, anda juga dapat menambahkan jadual kandungan, carian kata, pilihan penggantian kata dan mengubah rupa eBook anda.

Setelah berjaya menukar eBook anda ke format yang diinginkan, anda dapat menyimpannya di komputer anda atau anda boleh memindahkannya ke terus ke mana-mana pembaca eBook yang disambungkan ke komputer anda. Kaliber juga membantu anda memuat turun eBook, menyuntingnya dan bahkan membolehkan anda menguruskan. Oleh kerana ia sudah mempunyai perisian membaca eBuku sendiri, anda tidak perlu memuat turun yang berasingan.

Ia menawarkan hampir semua perkara di bawah cahaya matahari yang anda perlukan untuk membuat e-book profesional anda sendiri. Kaliber serasi dengan Windows, iOS dan Linux.

Pencipta eBook Mobipocket

mobibook-ebook-min

Sekiranya anda memerlukan persembahan serba boleh secara percuma, Mobipocket adalah pertaruhan yang tepat untuk anda. Ia menawarkan antara muka yang sangat mesra pengguna dan mudah difahami. Program ini membolehkan anda membawa perkara yang sudah ditulis atau membuat e-book lagi. Ia mengakui DOCX, PDF, TXT dan HTM sebagai format fail input.

Setelah anda mengimport semua kandungan yang ada, anda kemudian boleh menambahkan jadual kandungan, gambar sampul, meta-keterangan dll ke eBook anda. Anda juga boleh mengubah bahagian deskripsi meta dengan menambahkan bio penulis, ilustrasi, tajuk untuk eBook, tarikh penerbitan, nama penerbit dan banyak lagi.

Untuk memulakan proses penukaran eBook anda, pergi ke pilihan "Build" yang terdapat di bahagian atas program, klik pada butang dan di sana anda pergi. E-book anda akan ditukar menjadi sambungan fail PRC atau PRCX. E-book anda juga boleh diterbitkan terus dari aplikasi atau membantu menguruskan masalah dalam talian anda. Mobipocket juga berfungsi sebagai editor yang luar biasa untuk eBook anda.

Secara keseluruhannya adalah perisian hebat untuk membuat eBook dengan penawaran tambahan seperti, templat bersepadu, galeri foto, kamus, buku tarikh, indeks, pencarian dan banyak lagi.

Penukar MS Word ke EPUB

MS Word to EPUB Converter-min

Seperti namanya MS Word to EPUB Converter adalah alat yang membantu mengubah dokumen MS Word menjadi ePUB secara percuma. Ia menawarkan antara muka yang kelihatan jelas dan mudah digunakan dan difahami. Setelah selesai menulis dalam MS Word, anda boleh menukarnya ke pelanjutan ePUB. Anda akan mendapat akses cepat ke sini dalam beberapa minit selepas penukaran.

Ia menyokong format fail input iaitu .DOC atau .DOCX MS Word yang dapat diubah menjadi pelanjutan ePUB. Oleh kerana program ini hanya menukar dari fail MS Word, ia menawarkan ciri terhad. Untuk memulakan proses penukaran, anda harus pergi ke pilihan yang mengatakan "Tambah Word Word / Files" dan pilih fail MS Word yang diinginkan dari komputer anda dan kemudian pilih destinasi / folder pilihan di mana anda ingin menyimpan eBook anda. Sekarang mulakan proses penukaran dokumen dan dapatkannya dalam pelanjutan ePUB dalam beberapa minit.

Anda dapat mengawasi bar kemajuan untuk melihat kapan penukaran selesai. Anda boleh mengubah fail MS Word tanpa sekatan walaupun pada versi demo; namun, ia tidak membenarkan anda menambahkan semua dokumen MS Word dalam rentetan penukaran.

Memandangkan bahawa itu adalah versi elemen MS Word to EPUB Converter, ia tidak menawarkan banyak fungsi. Ini cukup dekat dengan tambahan lalai dari MS Word yang boleh dimuat turun untuk melakukan sesuatu yang serupa dengan apa yang dapat dilakukan dengan pilihan "Simpan Sebagai".

Ebook Sigil

sigil-ebook-pencipta-terbaik-min

Berguna untuk pemula dan pakar, Sigil adalah perisian pencipta eBook percuma yang hebat yang akan membantu membuat eBook anda sendiri dengan mudah dan dalam masa yang singkat. Ia juga menawarkan paparan kod bersama dengan pandangan biasa dan WYSIWYG agar sesuai dengan tahap kemahiran lain. Sigil menawarkan pelbagai fungsi berguna seperti, pemeriksaan ejaan, pencipta jadual kandungan dan penyemak imbas buku.

Dengan menggunakan Sigil, anda boleh mengubah peluasan fail seperti ePUB dan HTML menjadi ePUB sahaja. Walaupun ini membolehkan anda menggunakan fitur tambah seperti menambahkan visual, audio atau foto dalam buku digital anda, anda juga dapat mengubah kata dengan bantuan pautan, jadual, superskrip, senarai, dll.

Sigil serasi dengan dan dapat dibaca pada sistem operasi seperti, Mac, Android, Windows dan iOS.

 Pembuat EPUBee

pembuat-ebook-epubee terbaik

Sekiranya anda mencari perisian pencipta eBook yang sangat mudah dan berkesan, EPUBee Maker boleh menjadi penyelesaian untuk komputer anda. Program ini adalah tambahan untuk Microsoft Word yang dapat anda lihat sebagai pilihan "ePUBee Maker" pada bar alat MS Word anda setelah pemasangan.

Sebaik sahaja anda selesai menulis eBook anda di MS Word, anda kemudian boleh menukar dokumen tersebut menjadi pelanjutan PDF dan ePUB. Anda perlu mengklik pilihan pada bar alat “ePUBee Maker” setelah anda melengkapkan fail teks dan eBook anda siap dicetak. Ini akan menunjukkan kepada anda Pilihan Pantas, Terbitkan dan Simpan pilihan PDF untuk penerbitan. Pilihan ini boleh digunakan untuk:

  • Publikasikan Pantas - memilih pilihan ini hanya akan menambahkan dokumen anda ke format ePUB tanpa syarat menambahkan maklumat tambahan ke eBook anda.
  • Terbitkan - memilih pilihan ini akan meminta anda memasukkan foto sampul untuk eBook anda (tambahkan sampul eBook) dan menambahkan data meta seperti bio penulis, ilustrasi, tajuk eBook, watak dan banyak lagi sebelum anda meneruskan untuk mengubah fail Word anda ke versi ePUB.
  • Simpan sebagai PDF - memilih pilihan ini akan membolehkan anda menukar fail Word anda ke format PDF.

Scribus

scribus-min

Scribus adalah perisian pencipta eBook sumber terbuka yang merupakan alat yang kuat untuk penerbitan desktop. Kadang-kadang, anda hanya memerlukan alat reka canggih yang dapat mengubah projek biasa anda menjadi yang kompeten dan ketika itulah Scribus membantu anda untuk menyampaikan pandangan profesional yang sangat diperlukan ke eBook anda.

Program ini dilesenkan sebagai alat percuma dan merupakan alternatif yang bagus dan menarik untuk semua perisian mahal yang terdapat di luar sana. Ia sangat kompetitif walaupun dengan alat pencipta eBook mewah dan dalam talian. Walau bagaimanapun, Scribus adalah program yang tidak mudah dipahami sekaligus, oleh itu, anda perlu memahaminya terlebih dahulu dan membiasakannya yang memerlukan sedikit masa.

Setelah anda memahami konsepnya, anda akan dapat membuat reka bentuk cemerlang untuk tabloid atau berita anda setiap hari. Ia terdiri daripada peralatan Q percuma dengan edisi asalnya tersedia sistem operasi seperti, OS-X, Windows, Mac, Unix / Linux berdasarkan, Haiku dan lain-lain.

Scribus juga membantu anda membina fail lanjutan yang sesuai untuk penerbitan profesional atau anda boleh menyimpannya dalam versi PDF untuk diedarkan dalam talian. Anda juga boleh membuat versi fail PDF beranimasi dan juga versi interaktif.

Pencipta Exe-eBook

best-ebook-pencipta-treepad

Ini adalah perisian yang sangat kecil yang membantu anda membuat eBook yang luar biasa dalam masa yang singkat. Ia menempati ruang PC anda hanya 1.8MB dan berfungsi dengan Windows 98, Windows XP, Windows 7 dan Linux (seni bina 32 & 64 bit). Pencipta Exe-eBook yang ditawarkan oleh Treepad tersedia untuk dimuat turun dan digunakan secara percuma dan dapat digunakan untuk membuat fail yang dapat dieksekusi dari TreePad Docs yang berjalan sendiri.

Ia berfungsi dengan semua versi TreePad yang membantu anda menyusun dokumen sambungan HJT & TPD dan juga berkongsi fail, foto, pautan hiper dan simbol sebagai dokumen EXE tunggal. Program ini menawarkan antara muka sederhana yang tidak menawarkan banyak fungsi. Ia tidak memerlukan keluk pembelajaran dan dengan itu cukup mudah digunakan. Anda hanya perlu mengesan fail input dari TreePad dan klik pada pilihan "Mula". Sebagai alternatif, setelah perubahan selesai, anda juga dapat mengatur program untuk menjalankan eBook yang ditukar secara automatik

Pencipta Exe-eBook menawarkan bantuan untuk fail TreePad yang dikunci dan dikodkan kata laluan. Foto yang anda letakkan pada dokumen input boleh terdapat dalam sambungan fail biasa seperti, GIF, PNG, CO, JPEG, dan lain-lain. Ia juga menambah senarai konteks shell untuk pautan hiper pada dokumen, membuka gambar dengan mudah, mengubah dan mencetaknya.

Fail output dilengkapi dengan ciri tambahan seperti zoom, pilihan carian, dan sejarah aktiviti. Anda juga boleh mendapatkan cetakan dari fail TreePad dan bahkan mengedit reka bentuknya. Anda tidak perlu memasang Pencipta Ex-eBook dan lebih tepatnya memuat turunnya dari peranti mudah alih tanpa kesan pada sistem pendaftaran.

Pembuat eBook SCRIBA

scribus-pembuat-ebook terbaik

SCRIBA eBook Maker adalah alat yang membantu anda membuat eBook dalam pelanjutan PDF, ePUB atau zip dengan bantuan kandungan yang sudah ada dalam pelanjutan lain seperti, PDF, HTML, dan lain-lain. Ini boleh dilakukan pada sistem fail dan dalam talian. SCRIBA adalah perisian berasaskan JAVA yang terdiri daripada antara muka baris perintah.

Program ini juga dapat digunakan seperti "Plugin" dan karenanya, dapat digunakan untuk mengembangkan konten sebelum ditambahkan ke dalam eBook. Oleh itu, untuk menggunakan SCRIBA anda hanya perlu mengumpulkan dokumen XML berlabel yang terdiri daripada petunjuk / URL untuk penulisan eBook yang sedang dibuat.

Ini adalah 10 perisian pencipta eBook percuma terbaik untuk Windows yang ada antara lain dalam kategori ini. Beri tahu kami pandangan anda sekiranya kami terlepas sesuatu yang telah anda gunakan dan sukai.