Cara memasang DirectPlay di PC Windows 10

DirectPlay dulunya merupakan pustaka API Windows yang popular yang membenarkan ciri berbilang pemain dalam permainan PC. Secara beransur-ansur, Windows memberi laluan kepada Games for Windows Live, menjadikan DirectPlay sebagai perkara masa lalu untuk permainan Windows. Maksudnya, DirectPlay tidak berguna untuk aplikasi atau permainan terkini.

Tapi, itu belum lagi baik. Sekiranya anda berminat untuk bermain permainan lama yang dibuat sebelum tahun 2008 di PC Windows 10 anda, anda masih memerlukan DirectPlay. Walaupun beberapa sistem mungkin mempunyai DirectPlay diaktifkan, kebanyakan sistem tidak melakukannya. Jadi, bagaimana anda menambah DirectPlay di PC Windows 10 anda? Mari lihat bagaimana.

Cara Memasang DirectPlay Di Windows 10 PC

Langkah 1: Klik pada butang Mula di desktop anda, ketik Hidupkan atau Matikan Ciri Windows   dan klik pada hasilnya.

Permulaan Desktop Menghidupkan atau Mematikan Ciri Windows Klik Pada Hasil

Langkah 2: Pergi ke kotak dialog Ciri Windows dan tatal ke bawah untuk mencari Komponen Warisan. Sekarang, klik pada tanda ( + ) di sebelahnya untuk mengembangkannya dan tandakan kotak di sebelah DirectPlay . Tekan OK untuk menyimpan perubahan dan keluar.

Ciri-ciri Windows Legacy Components Expand Check Directplay Ok

Langkah 3: Tunggu hingga selesai prosedur pemasangan. Sekarang pilih dari Mulakan Semula Sekarang atau Mulakan Semula Kemudian berdasarkan keselesaan anda.

Tunggu Ia Selesai Mulakan Pemasangan

Semasa anda memulakan semula PC anda, DirectPlay diaktifkan.