14 Pelancar Aplikasi Percuma Terbaik untuk Windows 10

Dengan pelancaran Windows 10, keadaan telah berubah secara drastik sepanjang tahun, walaupun untuk kebaikan. Ia kini dilengkapi dengan banyak ciri baru daripada versi sebelumnya. Dari pengurusan desktop hingga menggunakan banyak desktop, ia mempunyai banyak ciri unik.

Tetapi, dengan banyak ciri terdapat banyak ikon juga yang dapat menimbulkan kekacauan di desktop. Oleh itu, jika anda berusaha untuk mengaturnya, penyelesaian terbaik adalah dengan mendapatkan pelancar aplikasi. Sekiranya anda tertanya-tanya itu hanya tambahan kecil, maka anda salah.

Terdapat beberapa kelebihan utama menambahkan pelancar aplikasi ke desktop anda seperti dapat membebaskan ruang Desktop, pilihan untuk menyimpan program kegemaran anda di depan dan tengah untuk akses cepat, mencari dan membuka fail dengan cepat, mencari di web, dan banyak lagi.

Berikut adalah senarai pelancar aplikasi terbaik untuk Windows yang dapat membantu anda membuat pilihan.

Dok Roket

Pelancar Aplikasi Rocket Dock Min

Ini mungkin pelancar aplikasi paling popular dalam senarai. Rocket Dock telah lama wujud, jadi kebarangkalian anda telah menggunakannya pada Windows XP sebelumnya. Tetapi, yang terbaik adalah, ia juga serasi dengan Windows 10. Pelancar program ini meletakkan dirinya di bahagian atas skrin anda.

Reka bentuk pelancar mencari inspirasi dari bar pelancaran Mac OS X dan tujuan utamanya adalah mengatur pintasan kegemaran anda di satu tempat sehingga memudahkan anda mengaksesnya selalu. Semasa pemasangan, pelancar akan menawarkan beberapa jalan pintas lalai, bagaimanapun, yang dapat diubahsuai dengan mudah, dan bahkan menambahkan aplikasi atau program yang anda inginkan. Paling baik, ia menjimatkan ruang yang besar di desktop dan ini sangat berguna bagi mereka yang mempunyai beberapa ikon di desktop.

Harga: Percuma

Pelancaran

Melancarkan Windows 10 Min

Launchy adalah aplikasi powerhouse namun pelancar paling mudah di sekitar. Ini menjadikan hidup mudah dengan tidak memerlukan pemasangan selepas pemasangan. Cukup lancarkan aplikasi dengan menekan pintasan papan kekunci "Alt + Space", masukkan nama aplikasi yang ingin anda buka, dan pilih yang anda cari dari hasil carian.

Aplikasi ini mempunyai kemampuan untuk melancarkan pelbagai program. Ini dapat digunakan untuk membuka file dan folder, melakukan pencarian web, melakukan perhitungan, dan bahkan menjalankan perintah shell. Kulitnya juga dapat disesuaikan, sementara fungsinya dapat diperluas menggunakan beberapa plugin.

Harga: Percuma

SlickRun

Slickrun Min (1)

Sama seperti Robot Cari dan Jalankan, SlickRun memberi tumpuan terutamanya pada alias, walaupun aplikasi ini jauh lebih naluri ketika menyiapkannya dan menggunakannya. Ini pasti salah satu aplikasi yang paling mudah digunakan walaupun dengan beberapa kompromi dalam ciri. Secara keseluruhan, aplikasi ini mempunyai keseimbangan yang lebih baik sebagai perbandingan.

Beberapa kelebihan terbesarnya ialah dapat menangani pelbagai tugas dengan konfigurasi yang anda mahukan. Di samping itu, ia juga dapat menjalankan banyak perintah, tugas otomatis dan bahkan melakukan sekelompok untuk menjalankan lebih banyak tugas. Dari melaksanakan beberapa kata ajaib, aplikasi, atau membuka folder, atau mengaitkan kata sihir hingga menjalankan aplikasi windows, hingga menetapkannya menjadi tidak kelihatan, ada beberapa ciri unik yang membezakannya daripada yang lain.

Harga: Percuma

Pelaksana

Pelancarkan Windows 10 Pelancar Min

Sekiranya anda mencari pelancar aplikasi yang tidak rumit untuk Windows, maka Executor pasti salah satu dari mereka yang boleh anda lihat. Ia terletak di bar tugas, jadi yang perlu anda lakukan ialah mengkliknya, masukkan nama aplikasi yang ingin anda lancarkan, dan ia akan dibuka. Pada pemasangan program ini, ia mula mengindeks semua aplikasi dan program bersama dengan entri menu, senarai item yang baru digunakan, dan sebagainya.

Dengan ukuran kurang dari 1MB, ini adalah aplikasi yang sangat kecil dan jadi, ia tidak akan memerlukan banyak sumber kerana berjalan di latar belakang. Untuk mengelakkan mengetik nama penuh, anda juga boleh menetapkan kata kunci tertentu untuk program. Selain itu, aplikasi ini juga berfungsi dengan baik dengan URL yang membantu anda mengakses laman web tertentu dengan cepat.

Harga: Percuma

ObjekDock

ObjectDock adalah satu lagi pelancar aplikasi popular untuk Windows yang telah lama dalam perniagaan ini. Ini memberi anda pilihan untuk menambahkan aplikasi dan program kegemaran anda ke pelancar untuk mengakses program dengan cepat. Ini juga memungkinkan pengguna Windows 7 lebih awal untuk menambahkan Gadget, tetapi seperti yang kita semua sedia maklum bahawa ciri itu sudah tidak ada lagi.

Aplikasi ini mempunyai reka bentuk ringkas yang memberi kita kesan seolah-olah ia sedang duduk di atas meja. Peluncur berada di bahagian atas skrin tanpa gangguan dari skrin. Ini juga membolehkan anda menambahkan ikon pelancaran cepat dari bar tugas. Ini membantu anda dengan integrasi pantas.

Harga: Percuma

Kekejangan

Ini adalah aplikasi serba boleh yang boleh dilakukan dengan sedikit. Ini mungkin tidak jauh berbeza dengan yang lain dalam kategori dari segi melancarkan aplikasi, tetapi ia dilengkapi dengan beberapa ciri unik, seperti pilihan untuk membuat nota melekit dan melakukan pengembangan teks yang sangat asas, yang walaupun tidak penting , tetapi pastinya merupakan ciri yang menarik.

Beberapa kelebihannya ialah ia mempunyai lebih daripada 80 aplikasi dan pintasan terkenal yang telah dikonfigurasikan selepas pemasangan aplikasi. Ini menawarkan pengalaman yang mudah bagi pengguna untuk memulakannya.

Harga: Percuma

Wox

Wox adalah pelancar aplikasi dengan ciri lengkap untuk Windows yang juga membantu anda mengakses program dan kandungan web semasa anda menaip. Antara ciri utamanya ialah program memulakan cepat dan mencari fail dan aplikasi tempatan tanpa keluar dari papan kekunci anda. Ia juga menyusun fail secara automatik berdasarkan penggunaan.

Ini membolehkan anda mencari di web dengan awalan carian anda dengan kata kunci seperti, wiki, dll. Anda juga boleh menambahkan carian web anda sendiri di panel tetapan aplikasi yang membantu memenuhi keperluan harian anda. Bukan hanya itu, membuat plugin sangat mudah dengan Wox. Ia menyokong pemalam yang ditulis oleh Golang, CSharp, dan sebagainya.

Ini juga membolehkan anda menggunakan tema yang sesuai dengan desktop anda. Anda bahkan boleh membuat tema anda sendiri dengan memilih warna, fon, saiz, dll.

Harga: Percuma

Pelancar RK

RK Launcher percuma seperti pelancar aplikasi lain untuk Windows 10. Aplikasi ini digunakan untuk menyimpan aplikasi dan program kegemaran anda. Ini membolehkan anda menambahkan aplikasi yang boleh anda fikirkan, bersama dengan fail dan folder. Aplikasi ini terletak di tepi skrin, tetapi tidak semestinya di tepi atas kerana ini boleh dipindahkan ke mana-mana bahagian skrin yang anda mahukan.

Aplikasi ini mempunyai reka bentuk yang bersih dan sederhana yang sesuai dengan persekitaran kerja anda. Anda boleh menyesuaikan sepenuhnya penampilan aplikasi dengan menukar tema, menambahkan ikon dan dok tersusun.

Memandangkan aplikasi dapat diselesaikan di mana-mana sisi layar, dan bahawa aplikasi ini menyokong aplikasi, jenis fail, dan program yang berlainan, aplikasi ini dapat menjadi alternatif yang baik untuk bar tugas. Walaupun RK Launcher sudah lama wujud dan ia tersedia untuk versi sebelumnya, ia masih berfungsi dengan Windows 10.

Harga: Percuma

Cari dan Jalankan Robot

Cari dan Jalankan Robot adalah salah satu aplikasi paling dinamik dalam kategori yang disertakan dengan beberapa fungsi, pemalam dan tetapan alias. Ciri-ciri ini membolehkan anda menyesuaikan sebahagian besar fungsinya. Memandangkan bahawa ia sangat maju, sedikit lebih sukar untuk disiapkan sebagai perbandingan. Walau bagaimanapun, ia berfungsi dengan baik untuk mereka yang mempunyai keperluan tertentu.

Kelemahan terbesarnya adalah sama sekali tidak mengindeks yang dapat bermanfaat untuk menjaga penggunaan sumber daya yang rendah, tetapi menjadikan pencarian lebih lambat. Namun, di sisi yang lebih terang, carian adaptif yang melacak carian pengguna, menjadikannya lebih mudah dan cepat untuk mencari aplikasi yang telah dilancarkan sebelumnya, pada saat anda ingin mencari dan menggunakannya. Ia fleksibel, cepat, meninggalkan jejak memori yang kecil, dilengkapi dengan banyak pemalam, kalkulator dengan pita sejarah dan banyak lagi.

Harga: Percuma

WinLaunch

Pelancar aplikasi percuma ini mencari inspirasi dari sistem operasi Apple, Mac OS X lion. Ini mula diminimumkan di latar belakang, seperti Circle Dock dan yang perlu anda lakukan adalah mengaktifkannya dengan menekan pintasan papan kekunci "Shift + Tab".

Pada pengaktifan, bar pelancar terbuka, dan memaparkan senarai semua aplikasi dan program yang telah disematkan. Sebaik sahaja WinLaunch muncul, ikon desktop disembunyikan dan latar belakang kabur memberikannya penampilan yang bagus.

Ini membolehkan anda menggabungkan jalan pintas dalam kumpulan sama seperti yang dilakukan di iOS. Untuk membuat kumpulan, anda hanya perlu menyeret dan melepaskan ikon ke yang lain. Ini membolehkan anda membuat seberapa banyak kumpulan yang anda mahukan dan membuat penyesuaian lebih jauh, misalnya, menambahkan nama kumpulan.

Yang kami sukai adalah 'Jiggle Mode' yang membolehkan anda mengalihkan ikon dari satu kumpulan ke kumpulan yang lain. Sekiranya anda ingin menambahkan ikon ke aplikasi, anda mesti mengklik "F" pada papan kekunci anda. Peluncur kemudian akan dikurangkan menjadi tetingkap yang lebih kecil yang dapat dipindahkan dan di mana anda dapat menambahkan ikon dengan menggunakan pilihan seret dan lepas.

Harga: Percuma

Enso

Enso menjalankan tugasnya dengan cara yang sangat berbeza dengan pelancar aplikasi lain. Di sini, anda perlu menekan kekunci Caps Lock, bukannya menekan kombo kunci. Anda kemudian mesti menaip perintah dan melepaskan Caps Lock untuk mengaktifkannya. Sebagai alternatif, anda juga boleh mengaktifkannya dengan cara yang lebih konvensional dan itulah yang membezakannya daripada yang lain secara nyata.

Bahagian yang paling baik adalah, anda perlahan-lahan terbiasa dengan cara ia berfungsi. Ini juga membolehkan anda menambahkan alias yang disebut "kegemaran" di sini, dan beralih ke program terbuka dengan menggunakan perintah "pergi".

Harga: Percuma

Keypirinha

Keypiranha adalah pelancar aplikasi pantas untuk Windows yang dengan cepat mencari dan melancarkan dunia item seperti, fail, penanda buku, aplikasi, kunci pendaftaran, URL, sesi, dan banyak lagi. Selain itu, ia juga melakukan tindakan seperti mencari pertanyaan web, dan bahkan menilai ekspresi matematik, hanya menggunakan papan kekunci.

Antara ciri utama lain adalah, memulakan carian di mana-mana laman web atau kamus dalam talian yang dikonfigurasi, bahasa terjemahan dalam perjalanan, asas menukar nombor, mencari pemboleh ubah persekitaran, memulakan URL yang disalin secara langsung, membelah URL dan menukar hujahnya ke Jason, mengubah ke aplikasi yang sedang berjalan dengan nama, hash rentetan, dan banyak lagi.

Harga: Percuma

Dok XWindows

XWindows Dock mirip dengan bar alat pelancar MacOS, dan memberi anda pilihan yang juga terdapat di alat Apple. Apa yang menarik mengenai pelancar ini ialah ia membolehkan anda menyesuaikan sepenuhnya. Anda boleh menyesuaikan dan mengubah penampilannya dengan menambahkan kesan grafik dalam bentuk ketelusan, bayangan, pantulan, kabur, dll. Tetapi, selain dari penampilannya yang ramping, ia juga menawarkan beberapa ciri unik.

Ini bukan hanya membolehkan anda menambahkan aplikasi dan program kegemaran anda, tetapi juga beberapa ciri Windows yang lain. Pengurus pemalam juga boleh digunakan untuk menambahkan beberapa pemalam tersuai ke antara muka seperti, bekas tumpukan yang sama dengan Stacks Docklet yang muncul di RocketDock.

Harga: Percuma

Berdaftar

Listary adalah pelancar aplikasi lain yang melakukan lebih banyak daripada sekadar melancarkan aplikasi atau program. Walaupun ini menjadikan keseluruhan proses lebih mudah untuk membantu anda melihat-lihat folder, mencari nama fail yang betul, atau melihat menu terhad Windows, ia juga menggunakan teknologi carian pintar yang membolehkan anda terus bekerja tanpa perlu melalui kerumitan navigasi Windows asli yang membosankan.

Menampilkan antara muka ringan yang tidak memperlambat sistem anda atau membebani sumber daya sistem, Listary meletakkan Windows Explorer pada steroid. Lebih-lebih lagi, untuk pengguna berat, aplikasi ini bergabung dengan alat kegemaran anda seperti WinRAR, Total Commander, Xplorer2, Directory Opus, dan banyak lagi.

Harga: Percuma

Oleh itu, dapatkan pelancar aplikasi percuma anda hari ini untuk Windows anda dan optimumkan pengalaman desktop anda ke tahap maksimum.