Betulkan Spacebar yang tidak berfungsi pada Windows 10

Apabila kita bergantung pada komputer untuk melakukan pelbagai aktiviti kerja rutin harian kita, seperti belajar, bermain permainan, bekerja dan lain-lain dan bar ruang papan kekunci komputer tidak berfungsi tanpa disangka-sangka, kita merasa tidak berdaya dan kesal dengan keadaan ini. Peranan bar ruang sangat diperlukan dan apabila ia dilumpuhkan, hampir tidak ada yang dapat dilakukan. Berikut adalah beberapa prosedur yang berguna untuk diikuti, yang akan membantu anda melepaskan diri dari masalah keadaan bar ruang yang tidak berfungsi pada Windows 10 anda.

Prosedur 1: Dengan memeriksa ciri Sticky Keys

Anda semua pasti pernah mendengar mengenai ciri Sticky Keys di Windows 10. Ini adalah ciri yang sangat berguna yang membolehkan pengguna hanya menekan satu kekunci dan bukannya menekan satu siri kekunci namun melakukan fungsi yang sama. Dalam beberapa senario, telah dilihat dan dilaporkan oleh banyak orang bahawa ketidakaktifan ciri Sticky Keys dapat menyebabkan bar ruang berfungsi dengan baik kembali. Jadi, penyelesaian pertama untuk masalah bar ruang yang tidak berfungsi adalah memeriksa ciri Kekunci Lekapan.

Langkah 1:  Tekan kekunci Windows dan kunci I   untuk membuka Tetapan. Kemudian, teruskan menatal ke bawah dan anda akan menemui Kemudahan Akses . Klik pada pilihan.

Kemudahan Kemudahan

Langkah 2 : Periksa panel kiri tetingkap. Di sana anda akan melihat pilihan yang dipanggil 'Keyboard'. Klik padanya. Kemudian, periksa kedudukan ikon Sticky Key, sama ada kedudukan hidup atau mati. Anda mesti memastikan bahawa ia dimatikan.

Kekunci melekit

Sekiranya tidak dapat mengakses bar ruang, setelah memastikan penyahaktifan ciri Sticky Key, anda harus mencuba prosedur lain. Mungkin, masalah pemandu boleh menjadi sebab masalah bar ruang tidak berfungsi. Oleh kerana pemacu papan kekunci membantu banyak pengguna untuk menyelesaikan pelbagai masalah, pemasangan atau pemasangan semula pemacu papan kekunci versi asas dapat mengatasi masalah ini. Berikut adalah prosedur yang harus diikuti.

Prosedur 2: Pemasangan semula pemacu papan kekunci versi sebelumnya

Langkah 1 : Tekan kekunci Windows dan abjad 'X' bersama-sama untuk membuka menu Akses Pantas. Selepas itu, klik pada pilihan Device Manager untuk membukanya.

Pengurus peranti

Langkah 2 : Anda akan melihat pilihan Papan Kekunci di tetingkap Pengurus Peranti pop timbul dan anda harus mengembangkannya dengan mengklik padanya. Anda harus memilih Properties dengan menggunakan butang klik kanan pada pilihan Keyboard.

Papan Kekunci

Langkah 3 : Setelah memilih pilihan Pemandu pada pilihan teratas, klik pada pilihan Roll Back Driver .

Pemacu Rollback

Sekiranya ikon Roll back Driver tidak dapat diakses, anda harus memilih pilihan memuat turun versi pemacu papan kekunci versi sebelumnya dari laman web pengeluar papan kekunci.

Sekiranya prosedur memutar pemacu papan kekunci gagal mengaktifkan bar ruang yang tidak berfungsi, anda boleh mencuba pemasangan pemacu papan kekunci yang segar dan bersih.

Prosedur 3: Pemasangan pemacu papan kekunci yang baru

Langkah 1 : Pada mulanya, anda harus membuka tetingkap Pengurus Peranti dengan mengikuti langkah 1 dan langkah 2 dari Prosedur 2 dan membuat lokasi pemacu papan kekunci.

Langkah 2 : Dengan bantuan klik kanan pada pemacu Papan Kekunci, anda akan memilih Nyahpasang peranti.

Nyahpasang

Langkah 3 : Untuk pemasangan semula pemacu papan kekunci, anda perlu  menghidupkan semula Windows 10.

Sekiranya gagal memasang semula pemacu papan kekunci Windows 10, pemacu papan kekunci terkini boleh dimuat turun dari laman web pengeluar papan kekunci.