Selesaikan! ERR_NAME_NOT_RESOLVED: Ralat Pelayan Tidak Dijumpai

ERR_NAME_NOT_RESOLVED: Pelayan Tidak Dapat Dijumpai ralat sering disebabkan oleh tetapan pelayan DNS. Anda mungkin sudah mengetahui apa itu pelayan DNS. Saya boleh memberi anda rawatan cepat. Agak mudah bagi manusia untuk mengingat alamat laman web jika mereka menggunakan bahasa semula jadi seperti bahasa Inggeris. Tetapi ketika datang ke komputer, itu tidak berlaku. Mereka dapat melakukan pekerjaan dengan cekap jika diberitahu sesuatu dalam bahasa yang mereka fahami. Tetapi jika manusia diharapkan menggunakan bahasa komputer, maka itu akan menyebabkan banyak kesalahan. Jadi apakah penyelesaiannya? Biarkan manusia memberitahu sesuatu dalam bahasa manusia dan membiarkan komputer diberitahu perkara dalam bahasa komputer. Penterjemah kecil antara manusia dan komputer dapat mewujudkannya. Bagaimana bunyinya? Itulah yang dilakukan oleh pelayan DNS. Pelayan Nama Domain (DNS) menyelesaikan nama laman web yang anda masukkan,ke alamat IP yang dapat difahami oleh komputer. Tetapi pelayan DNS tidak bebas ralat. Kadang-kadang mereka gagal dan ketika itulah penyemak imbas anda sukar untuk memaparkan halaman web yang anda minta dan memberitahu anda tentang keadaan ini dengan melemparkanERR_NAME_NOT_RESOLVED: Ralat Pelayan Tidak Dijumpai . Jadi, kebanyakannya, jika anda membetulkan tetapan DNS anda, masalah ini akan dapat diselesaikan. Dan tentu saja, kami mempunyai penyelesaian yang disusun dengan rapi dalam beberapa langkah hanya untuk anda. Teruskan membaca, untuk menyelesaikan masalah kecil yang anda miliki dengan penyemak imbas anda sekarang.

Penyelesaian 1: Tukar Tetapan Pelayan DNS

Sebilangan besarnya, mungkin pelayan DNS anda yang menyebabkan anda menghadapi masalah. Dalam situasi seperti itu, anda boleh mencuba menukar pelayan DNS anda. Dalam contoh berikut, saya telah menggantikan pelayan DNS saya sekarang dengan pelayan DNS awam Google. Ikuti langkah-langkah yang diberikan di bawah untuk mencuba kaedah ini.

LANGKAH 1 - Tekan kekunci Windows + R bersama untuk membuka run. Sekarang, tulis control.exe / beri nama Microsoft.NetworkAndSharingCenter di dalamnya dan klik OK.

Pusat Perkongsian Rangkaian Exe Kawalan

LANGKAH 2 - Sekarang anda perlu mengklik rangkaian yang anda sambungkan. Ini mesti menjadi rangkaian yang memberikan ERR_NAME_NOT_RESOLVED: Ralat Pelayan Tidak Dapat Dijumpai . Klik seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah.

2clickOnConnection

LANGKAH 3 - Tetingkap baru yang dinamakan Status Sambungan Rangkaian Tanpa Wayar terbuka. Anda mesti mengklik butang Properties di bahagian bawah.

3harta

LANGKAH 4 - Seperti seterusnya, klik pada tab Rangkaian . Cari bahagian yang mengatakan Sambungan ini menggunakan item berikut . Tatal ke bawah dan cari entri bernama Internet Protocol Version 4 (TCP / IPv4) . Anda mesti klik dua kali pada entri ini.

4ipv4

LANGKAH 5 - Kejayaan pelaksanaan langkah sebelumnya akan membuka tetingkap baru yang diberi nama Internet Protocol Version 4 Properties . Klik pada tab Umum tetingkap ini. Periksa butang radio yang sesuai dengan pilihan yang mengatakan Gunakan alamat pelayan DNS berikut . Masukkan 8.8.8.8 sebagai pelayan DNS Pilihan dan 8.8.4.4 sebagai pelayan DNS Alternatif . Jangan lupa untuk mencentang kotak yang sesuai dengan pilihan Mengesahkan tetapan semasa keluar . Setelah anda selesai, tekan butang OK .

5 pertukaran

Penyelesaian 2: Flush DNS Untuk Menyegarkan Kandungan

Sekiranya menukar pelayan DNS tidak berfungsi untuk anda, anda boleh mencuba arahan flushdns di Prompt Perintah .

LANGKAH 1 - Pertama sekali, anda perlu membuka Prompt Perintah dalam mod pentadbir. Untuk itu, ketik cmd ke kotak carian permulaan anda dan dari hasil carian yang muncul, klik kanan pada program Prompt Perintah dan pilih Jalankan sebagai pentadbir .

6cmd

LANGKAH 2 - Setelah CMD dibuka dalam mod pentadbir, ketik perintah berikut satu persatu. Jangan lupa tekan butang enter selepas setiap arahan.

ipconfig / flushdns ipconfig / perbaharui ipconfig / registerdns 

Dalam tangkapan skrin berikut, saya telah memberikan arahan flushdns sebagai contoh.

7renew

Penyelesaian 3: Kosongkan data penyemakan imbas, cache dan kuki

Kadang-kadang membersihkan data penyemakan imbas di penyemak imbas anda juga membantu.

Buka Chrome dan Tekan kekunci CTRL + H bersama-sama dan klik pada hapus riwayat penyemakan imbas dari menu sebelah kiri dan kosongkan data cache.

Itu sahaja. Setelah anda mencuba dua penyelesaian yang paling berkesan untuk ralat ERR_NAME_NOT_RESOLVED: Pelayan Tidak Dapat Dijumpai , anda boleh mencuba membuka semula laman web di Chrome dan melihat apakah ia dibuka. Sekiranya tidak, mulakan semula komputer anda. Sekiranya kedua-dua kaedah ini tidak berfungsi, rujuk artikel kami mengenai topik Cara Memperbaiki ERR_CONNECTION_REFUSED Di Chrome. Cubalah kaedah yang disebutkan dalam artikel itu juga. Harap anda menemui penyelesaian untuk masalah anda membaca artikel kami.