Betulkan hyperlink tidak berfungsi di Outlook pada Windows 10

Banyak pengguna telah melaporkan masalah kerana mereka tidak dapat membuka pautan yang dihantar melalui e-mel. Setelah siasatan lebih lanjut, didapati bahawa masalah tersebut khusus untuk aplikasi MS Outlook dan bukan pelayan mel.

Walau bagaimanapun, kes ini dapat diasingkan. Cuba buka e-mel melalui penyemak imbas lalai pada sistem anda. Sekiranya ia berfungsi dengan baik di sana, maka masalahnya adalah dengan aplikasi desktop MS Outlook itu sendiri, yang lain adalah dengan penyemak imbas atau surat. Sekiranya ia tidak berfungsi pada penyemak imbas, maka cubalah membukanya pada penyemak imbas lain atau sistem yang lain. Cuba periksa e-mel lain yang mempunyai pautan hiper. Kemungkinan besar, ia mesti berfungsi, melainkan jika terdapat pada pelayan mel yang tidak boleh dipercayai.

Sebab-sebab di sebalik masalah ini mungkin banyak, jadi kami akan menyelesaikannya secara berurutan mengasingkan dan menghapus setiap kemungkinan masalah:

Betulkan 1 - Edit Kunci Pendaftaran

1. Cari CMD di Kotak Carian Windows 10 dan Klik Kanan di atasnya dan Jalankan sebagai Pentadbir

Cmd Sebagai Pentadbir

2. Sekarang, Jalankan Command One By One berikut di Window Prompt Perintah.

REG TAMBAH HKEY_CURRENT_USER \ Perisian \ Kelas \ .htm / ve / d htmlfile / f REG TAMBAH HKEY_CURRENT_USER \ Perisian \ Kelas \ .html / ve / d htmlfile / f REG TAMBAH HKEY_CURRENT_USER \ Perisian \ Kelas \ .ttml / f REG TAMBAH HKEY_CURRENT_USER \ Perisian \ Kelas \ .xht / ve / d htmlfile / f REG TAMBAH HKEY_CURRENT_USER \ Perisian \ Kelas \ .xhtml / ve / d htmlfile / f 

3. Sekarang, Tutup Tetingkap Prompt Perintah dan Buka Outlook sekali lagi.

Betulkan 2] Periksa masalah dengan pelayan mel

Walaupun masalah ini telah diasingkan dalam pemeriksaan awal, kami dapat membincangkannya di sini. Sekiranya pautan tidak berfungsi walaupun kita telah menukar penyemak imbas dan memeriksa e-mel yang berbeza, masalahnya mungkin berlaku dengan pelayan e-mel. Beberapa yang popular seperti Gmail, Hotmail, dan lain-lain dipercayai, tetapi banyak syarikat tempatan lain mungkin menawarkan perkhidmatan tanpa fungsi untuk membuka hyperlink. Dalam kes ini, masalahnya tidak dapat diselesaikan sejak akhir-akhir ini.

Setelah mengasingkan kemungkinan ini, beralih ke langkah berikut.

Betulkan 3] Gunakan alat penyelesaian masalah Microsoft Office

Microsoft menyediakan pengguna dengan alat untuk menyelesaikan masalah dengan Microsoft Office. Alat ini boleh dimuat turun dari sini. Setelah memuat turun alat dan memasangnya, periksa senarai untuk masalah yang berkenaan dan jalankan. Mulakan semula sistem setelah selesai.

Betulkan 4] Gunakan alat pembaikan mudah

Gunakan alat pembaikan mudah yang disediakan oleh Microsoft di sini dalam kaedah 1. Jalankan dan mulakan semula sistem dan periksa apakah ia membantu masalahnya.

Betulkan 5] Tukar penyemak imbas lalai

Sekiranya semasa pemeriksaan awal, kami mengetahui bahawa masalahnya adalah dengan penyemak imbas, kami boleh mencuba menukar penyemak imbas lalai. Microsoft Outlook mengambil e-mel dari penyemak imbas lalai.

1] Tekan Win + R untuk membuka tetingkap Run . Ketik panel kawalan dan tekan Enter untuk membuka tetingkap Panel Kawalan.

Jenis Panel Kawalan

2] Pergi ke Program lalai >> Tetapkan program lalai anda .

Tetapkan Program Lalai Anda

3] Di tetingkap aplikasi lalai, tatal ke penyemak imbas web dan ubah penyemak imbas web lalai.

Betulkan 6] Baiki Microsoft Office

Sekiranya masalahnya adalah dengan klien desktop Microsoft Outlook, kita harus memperbaiki keseluruhan pakej Microsoft Office.

1] Tekan Win + R untuk membuka tetingkap Run . Ketik panel kawalan dan tekan Enter untuk membuka tetingkap Panel Kawalan.

2] Pergi ke Program dan ciri . Ia akan memaparkan senarai program yang dipasang.

3] Klik kanan pada paket Microsoft office dan kemudian pilih Change.

4] Pilih Pembaikan >> Teruskan dan kemudian melalui proses pembaikan.

Mulakan semula sistem setelah selesai.

Baiki Microsoft Office

Betulkan 7] Keluarkan klien Microsoft Office dan pasang semula

Sekiranya pembaikan sederhana tidak berfungsi, hapuskan Microsoft Office dari sistem dan pasang semula. Cukup menyahpasangnya dari Control Panel mungkin tidak mencukupi.

1] Pergi ke pautan di sini dan muat turun alat pengikis yang disediakan dalam pilihan nombor 2.

2] Jalankan alat dan ia akan menghapus semua komponen Microsoft Office dari sistem.

3] Pasang semula Microsoft Office dari cakera atau dalam talian. Kunci yang sama boleh digunakan lagi jika masih berlaku.

Semoga ia membantu!