Betulkan Skype Mikrofon Tidak Berfungsi di Windows 10 [Selesai]

Skype adalah sembang video dan perisian video terbaik untuk Windows. Terdapat berjuta-juta orang yang menggunakan Skype di komputer Windows mereka untuk membuat panggilan video kepada rakan, saudara, rakan sekerja dan lain-lain. Skype adalah perisian yang hebat tetapi kadangkala mikrofon tidak berfungsi di dalamnya dan tanpa sambungan mikrofon, tidak ada gunanya video panggil.

Saya percaya bahawa anda menganggap masalah ini sangat menjengkelkan tetapi jangan bimbang kami sedia membantu anda. Kami telah mengumpulkan beberapa penyelesaian yang akan memperbaiki mikrofon anda yang tidak berfungsi di Skype dan anda dapat meneruskan panggilan video anda dengan lancar.

Penyelesaian 1 - Pastikan Skype mempunyai kebenaran Mikrofon

Windows 10 mempunyai bahagian privasi khas di mana anda boleh mematikan atau mengaktifkan mikrofon untuk sebarang program di komputer anda. Ada kemungkinan bahawa anda mungkin telah mematikan izin mikrofon untuk Skype atau anda tidak memberikannya kebenaran terlebih dahulu. Bagaimanapun, ikuti proses di bawah ini untuk memastikan Skype mempunyai kebenaran mikrofon atau tidak.

LANGKAH 1 - Buka Tetapan dari menu Windows (ikon Gear di sebelah kiri).

Tetapan Windows

LANGKAH 2 - Buka Tetapan Privasi dan pilih Mikrofon  dari menu sebelah kiri.

Tetapan privasi

LANGKAH 3 - Pastikan Skype mempunyai status ON .

Kebenaran Skype Micohphone

Sekarang, Skype mempunyai kebenaran untuk menggunakan Mikrofon sehingga anda boleh pergi. Periksa bahawa mikrofon berfungsi dengan memanggil seseorang dari Skype. Sekiranya mikrofon anda masih tidak berfungsi, cuba kaedah di bawah.

Penyelesaian 2 - Periksa tetapan Mikrofon dalam Tetapan Skype

Mikrofon tidak akan berfungsi di Skype jika tidak dikonfigurasi dengan betul dalam tetapan Skype. Peranti anda mungkin mempunyai banyak mikrofon atau jika anda menggunakan mikrofon luaran, kemungkinan Skype tidak dapat mengesannya. Untuk memeriksa tetapan Mikrofon di Skype ikuti langkah-langkah ini.

LANGKAH 1 - Klik pada menu tiga titik di bar sisi dan pilih Tetapan .

LANGKAH 2 - Ini akan membuka Tetapan Skype, mencari tetapan Mikrofon .

Tetapan Mikrofon

LANGKAH 3 - Tukar Mikrofon dari Lalai ke peranti anda (iaitu Mikrofon - Audio Definisi Tinggi Realtek).

Tetapan Mic

Penyelesaian 3 - Periksa Perkhidmatan Audio berfungsi dengan betul

Perkhidmatan penting untuk berfungsi dengan baik perkakasan dan perisian dan harus selalu dalam keadaan berjalan. Sekiranya ada perkhidmatan berhenti dalam prestasi perkakasan Windows akan terjejas. Jadi, mikrofon anda mungkin tidak berfungsi kerana perkhidmatan audio tidak berjalan. Mulakan semula perkhidmatan audio anda untuk menggunakan Mikrofon anda.

LANGKAH 1 - Buka menu Jalankan dengan menekan butang Windows dan R pada masa yang sama.

LANGKAH 2 - Ketik services.msc  di kotak teks dan tekan Enter .

Lari

LANGKAH 3 - Ini akan membuka tetingkap Perkhidmatan, mencari Audio Windows dalam senarai perkhidmatan.

Perkhidmatan Windows

LANGKAH 4 - Klik Kanan pada Windows Audio dan pilih Properties . Periksa status perkhidmatan dan jika status dihentikan klik pada butang Mula dan Klik OK .

Sifat Perkhidmatan Audio

Saya harap kaedah ini dapat membantu anda dan anda dapat menggunakan mikrofon anda di Skype sekali lagi.