4 Alat Analisis Skrin Kematian Biru Terbaik (BSOD) untuk Membantu Anda Memperbaiki masalah Skrin Biru

Pernah mengalami Blue Screen semasa mengerjakan sistem anda? Sekiranya tidak semua, kebanyakan kita pasti pernah melalui ini atau lain-lain masa. Ini adalah salah satu kesalahan sistem yang paling ditakuti yang menyebabkan sistem anda hancur ketika sesi berlangsung, menyebabkan fail yang belum disimpan hilang sebahagian atau keseluruhannya.

Kerosakan boleh berlaku kerana kerosakan perkakasan atau perisian termasuk kesalahan dalam memori, papan induk, dll. Namun, jika kerosakan berlaku kerana kesalahan perisian, bukannya meminta bantuan juruteknik yang mungkin memerlukan waktu lama, anda hanya boleh menggunakan alat khusus untuk perbaiki ralat.

Berikut adalah senarai ringkas beberapa alat terbaik yang membantu anda menyelesaikan ralat BSoD dengan mengesan perisian yang menyebabkan masalah dengan cepat.

Paparan Biru

Paparan Bluescreen

Ia dikembangkan secara khusus untuk membantu memeriksa dan membaca fail memori kecil yang dihasilkan setiap kali sistem anda berhenti berfungsi secara tiba-tiba kerana skrin mati yang berwarna biru.

Ciri-ciri :

 • Secara automatik menjalankan pemeriksaan pada sistem anda dan menunjukkan perincian yang berkaitan dengan semua kerosakan dan masa ia berhenti berfungsi dalam bentuk fail dump memori kecil dalam satu jadual.
 • Ia juga memaparkan pelbagai perincian yang berkaitan dengan pemacu dan pemproses yang mungkin menjadi alasan di sebalik layar biru.
 • Ini juga termasuk maklumat lain yang berkaitan dengan nama file, produk, perincian, dan versi terkini.
 • Ia dilengkapi dengan utiliti eksklusif yang menjalankan carian dalam talian untuk memeriksa pepijat dan pemacu untuk membantu anda memperbaiki kesalahan dengan lebih cepat.

Lebih-lebih lagi, ia mempunyai antara muka pengguna yang rapi dan sederhana dengan pilihan konfigurasi yang minimum, dan juga membolehkan anda membuka fail tertentu dari sistem jauh atau hanya menambahkan satu fail yang disimpan ke folder lain.

Harga: perisian percuma.

Siapa yang dilanggar

Whocrashed

Sistem terhempas secara tiba-tiba dan anda mahu mencari penyebabnya? Alat inilah yang menolong anda. Ini membantu anda mengenalpasti pemacu yang mungkin menyebabkan sistem tersebut rosak dan memaparkan skrin biru / hitam.

Ciri-ciri :

 • Alat mudah dan mesra pengguna yang membantu mencari kemungkinan masalah sistem yang menyebabkan kerosakan, reboot, atau paparan tetingkap timbul peringatan.
 • Ia mengimbas sistem anda termasuk semua pemacu.
 • Menjalankan pemeriksaan pada modul kernel yang mungkin menjadi penyebab berpotensi di sebalik Ralat BSoD atau Stop.
 • Mengenal pasti fail minidump yang memberitahu anda mengenai statusnya sekarang, sama ada aktif atau tidak.
 • Ia juga mengimbas fail yang dikesan dan menganalisis kemungkinan penyebabnya.
 • Kemudian memaparkan paparan imbasan yang luas yang merangkumi kemungkinan penyebabnya, misalnya, kerosakan pepijat atau pemacu.
 • Ia juga menawarkan banyak cadangan yang berkaitan dengan kemungkinan penyebab kerosakan komputer.

Antara ciri utama yang lain adalah fungsi khas yang membolehkan anda sengaja memusnahkan sistem anda untuk memeriksa sama ada ia ditetapkan dengan betul untuk membuat fail minidump.

Harga: Percuma.

Alat Diagnostik Debug

Alat Diagnostik Debug

Alat oleh Windows ini lebih kepada penyelesai masalah yang menangani masalah PC seperti kemalangan, kematian skrin biru / hitam, melambatkan, kehilangan memori, dll.

Ciri-ciri :

 • Ia dilengkapi dengan arahan analisis bersepadu yang dikhaskan untuk aplikasi IIS (Internet Information Services), SharePoint, dll.
 • Dilengkapi dengan host mekanisme analisis terkini yang disertakan dengan struktur pelaporan bersepadu. Anda boleh menggunakan ini dari .NET.
 • Menghasilkan laporan crash dan hang menggunakan teknologi .Net 2.0 terbina dalam dan analisis yang lebih besar.

Selain itu, ia juga menawarkan prestasi, memori NET, dan skrip analisis SharePoint dan mekanisme penilaian timbunan terpadu untuk semua platform utama yang disokongnya.

Harga: Percuma 

WinDbg

Ini adalah satu lagi alat penembak masalah percuma oleh Microsoft yang menjalankan imbasan pada fail pembuangan menggunakan baris perintah dan kemudian menyahpepijat sistem untuk mengelakkannya daripada BSoD atau sebarang kerosakan.

Ciri-ciri :

 • Debug-mode kernel iaitu sisa memori yang dibuat setelah sistem anda hancur kerana Skrin Kematian Biru.
 • Juga membetulkan kemalangan pada mod pengguna.
 • Keupayaan untuk menambahkan fail simbol debug secara automatik dari pelayan setelah membandingkan parameter yang berbeza. Ini membantu anda menjimatkan masa yang anda akan habiskan untuk merancang pokok simbol.

Apabila perubahan dilakukan ke pelayan simbol tertutup, maka perubahan tersebut dapat dikaitkan dengan kod sumber binari. Diperlukan banyak tekanan untuk menyelesaikan masalah yang mungkin mempunyai beberapa jenis binari yang ditambahkan ke sasaran debugging dengan menghapus kemungkinan mengesan dan menambahkan jenis simbol tertentu pada host debug.

Harga: Percuma.

Kesimpulannya

Dari pemacu perkakasan yang tidak berfungsi, atau perisian pihak ketiga yang mengganggu hingga serangan penggodam, terdapat banyak sebab yang boleh menyebabkan BSoD. Walaupun untuk masalah berkaitan perkakasan, anda perlu mendapatkan bantuan profesional, kerana kesalahan perisian, alat ini adalah penyelamat terbaik. BSoD memang merupakan perkara yang menakutkan berlaku kepada sesiapa sahaja yang mengerjakan tugas-tugas penting pada sistem mereka. Ia boleh menyebabkan kehilangan data yang besar dan dengan itu, banyak kesulitan. Oleh itu, cubalah dan selesaikan ralat Skrin Biru anda dalam masa yang singkat.