Cara Menetapkan Perkaitan untuk aplikasi di windows 10

Cara Menetapkan Perkaitan untuk aplikasi pada windows 10:- Tidak menjadi masalah sama ada anda mempunyai pemproses single-core atau multi-core. Yang penting adalah bagaimana anda mengatur program anda sedemikian rupa sehingga penggunaan pemproses sentiasa efisien. Mari kita ambil kes pemproses kami quad-core. Satu aplikasi boleh dijalankan oleh keempat-empat teras pada masa yang sama. Jangan risau. Masalah ini dapat diselesaikan dengan mudah dengan menetapkan pertalian untuk aplikasi pada CPU. Ini bermaksud bahawa anda benar-benar dapat menetapkan inti pemproses untuk tugas tertentu sesuai pilihan anda. Anda boleh menentukan inti pemproses yang harus melakukan tugas dan sebagainya. Sekiranya anda mengambil contoh perisian anti-virus yang mengimbas sistem anda, anda mungkin sering melihat keseluruhan sistem menjadi perlahan. Ini mungkin kerana semua inti pemproses anda mungkin sibuk menjalankan aplikasi tunggal ini. Teruskan membaca,untuk belajar bagaimana memaksimumkan prestasi sistem anda dengan menggunakan inti pemproses dengan cekap melalui penugasan pertalian.

Baca juga: - Cara menjadikan Windows 10 PC Boot menjadi sangat pantas

LANGKAH 1

Pertama sekali, cari ruang kosong pada bar tugas anda dan kemudian klik kanan padanya. Sekarang dari menu yang muncul, cari dan klik pada pilihan bernama Task Manager .

1kananKlik

LANGKAH 2

Sekarang tetingkap baru bernama Pengurus Tugas akan terbuka seperti yang ditunjukkan dalam tangkapan skrin yang diberikan di bawah. Ia mempunyai pelbagai tab iaitu Proses, Prestasi, Sejarah aplikasi, Permulaan, Pengguna, Perincian dan Perkhidmatan. Ini adalah tab Butiran yang kami gunakan untuk menetapkan perkaitan untuk aplikasi.

LANGKAH 3

Apabila anda mengklik pada tab Detail , senarai aplikasi akan ditunjukkan kepada anda. Anda harus mencari aplikasi pilihan anda dengan menatal ke atas / bawah.

Sebaik sahaja anda menemui aplikasinya, klik kanan padanya. Dari menu konteks yang muncul, pilih pilihan bernama Set afinitas .

LANGKAH 4

Tetingkap kecil bernama Affinity Processor akan dibuka seperti seterusnya. Di sini anda boleh memeriksa sel yang sesuai dengan CPU yang berbeza. Sel yang sesuai dengan pemproses yang dibenarkan untuk menjalankan aplikasi tertentu yang telah anda pilih harus diperiksa. Sekiranya anda baik-baik saja dengan semua pemproses yang menjalankan aplikasi, tandakan kotak yang sesuai dengan Semua Pemproses .

4Proses Pemprosesan

Itu sahaja. Sekarang anda boleh berhenti bimbang semua inti pemproses anda berkonsentrasi untuk menyelesaikan kerja mudah. Cubalah tipu daya ini hari ini dan tingkatkan prestasi sistem anda. Semoga artikel ini berguna.

Sila ambil perhatian bahawa, Memulakan Semula Komputer anda akan Mengembalikan Perubahan ini.