11 Pengurus Fail Percuma Terbaik untuk Windows 10

Sebilangan besar pengguna Windows lebih suka menggunakan pengurus fail lalai sistem operasi. Walau bagaimanapun, pengguna yang mahir berteknologi ingin mencuba sesuatu yang berbeza daripada hanya Window's File Explorer lalai. Walaupun versi semasa Window's File Explorer hadir dengan banyak ciri pada masa ini, masih terdapat beberapa ciri lanjutan yang tidak ada dalam versi baru. Ini adalah sebab utama mengapa pengguna teknologi lebih suka pengurus fail pihak ketiga untuk Windows.

Walaupun ciri dan fungsi yang ditawarkan oleh pengurus fail pihak ketiga mungkin kelihatan agak rumit, atau mungkin tidak perlu, tetapi setelah anda memahami mereka, anda tidak mahu kembali ke pengurus fail lalai.

Kami mengharapkan aplikasi pihak ketiga mempunyai ciri canggih seperti Sejarah, pemapar fail, Penanda halaman, Dual panel, Pencarian Fail Lanjutan, Paparan yang difilter, Sokongan FTP, Perbandingan Folder, pintasan papan kekunci dan banyak lagi. Untuk kemudahan anda, kami telah membuat senarai lengkap beberapa pengurus fail terbaik untuk Windows.

Opus Direktori

Direktori Opus Min

Direktori Opus, perisian pengurus fail lama dilengkapi dengan antara muka pengguna yang intuitif bersih yang membolehkan anda membuat pilihan antara paparan satu atau dua panel. Sekiranya anda ingin membuka banyak direktori, anda boleh melakukannya dengan mudah melalui tab.

Perisian ini juga dilengkapi dengan pohon fail yang memungkinkan pengguna beralih melalui direktori dengan mudah, sehingga mereka dapat mencari fail tertentu. Namun, antara ciri utamanya adalah pilihan carian yang membolehkan pengguna mencari fail di direktori dengan mudah dan cepat. Ciri lain yang membantu anda bekerja dengan banyak fail adalah pilihan untuk menambahkan tag dan keterangan ke setiap fail. Anda juga dapat menetapkan indikator lain seperti warna, ikon, dan penilaian ke setiap fail sehingga memudahkan mencari file yang tepat.

Lebih-lebih lagi, ia menyokong metadata, membolehkan penamaan semula fail secara berkumpulan, sokongan bawaan untuk FTP yang membantu memuat naik dan memuat turun fail dengan lancar tanpa menggunakan aplikasi pihak ketiga, sokongan untuk pelbagai format arkib seperti Zip, RAR, dll., Pemuat naik gambar bersepadu dan penukar, dan sebagainya.

Harga: Percubaan 30 hari percuma disediakan; Peningkatan bermula dari $ 49

Komander Percuma

Komander Percuma Min

FreeCommander sesuai dengan namanya dengan menawarkan perkhidmatannya secara percuma. Pengurus fail untuk Windows ini dilengkapi dengan antara muka dwi-panel yang dapat menunjukkan kepada anda dua folder berbeza secara serentak. Ini memudahkan anda menyalin atau memindahkan fail antara dua folder yang berbeza. Anda juga dapat menambahkan tab folder untuk setiap panel untuk menambah keselesaan ketika anda melihat data anda.

Walaupun ringkas dari segi penampilan, ia menawarkan banyak ciri yang merangkumi pemisahan dan penggabungan fail, membuat dan mengesahkan checksum, mengzip dan membuka zip fail arkib, menamakan semula kumpulan, mengorek fail, dan sebagainya. Paling baik, alat ini juga dapat membuka pemacu rangkaian selain dari fail dan folder tempatan. Satu-satunya kelemahan adalah, ia tidak menyokong perkhidmatan awan atau OneDrive. Walau bagaimanapun, dari segi ciri, ini adalah alternatif yang bagus untuk penjelajah fail Windows sendiri.

Harga: Percuma

Jumlah Komander

Jumlah Penjelajah Fail Komander Min

Total Commander adalah perisian pengurus fail veteran yang menggunakan susun atur klasik dengan dua panel menegak. Namun, dengan setiap kemas kini, ia menambahkan beberapa ciri canggih seperti perkhidmatan storan sokongan awan dan ciri-ciri asli Windows 10. Sekiranya anda ingin memindahkan sebilangan besar fail, maka ini adalah alat terbaik untuk anda. Anda boleh memeriksa kemajuan, menjeda dan meneruskan pemindahan, dan bahkan menetapkan had kelajuan.

Ia menyokong pelbagai format untuk arkib seperti ZIP, RAR, GZ, TAR dan banyak lagi. Ini juga membolehkan anda memasang pelbagai jenis pemalam untuk format fail yang pada asalnya tidak disokong oleh alat ini. Selain itu, ia juga membantu anda membandingkan fail berdasarkan penyegerakan fail, membelah dan menggabungkan fail besar, atau kandungan. Menamakan semula beberapa fail menggunakan ciri berbilang nama secara serentak juga menjadi pilihan.

Antaramuka yang bersih memudahkan navigasi pantas, mempunyai jalan pintas papan kekunci yang dapat disesuaikan, dan alat pengarkiban fail bersepadu. Ciri carian yang dipertingkatkan adalah bonus berbanding pengurus fail lain.

Harga: Percubaan 30 Hari percuma disediakan; Peningkatan boleh didapati pada harga $ 34.5

Penjelajah ++

Min Alternatif Penjelajah Fail Plus Plus

Explorer ++ adalah pengurus fail sumber terbuka dan bebas yang direka untuk Windows yang menawarkan pengalaman hebat kepada pengguna Windows. Di antara banyak fiturnya ialah tab folder, integrasi untuk OneDrive, dan antara muka dwi-panel untuk dapat melihat fail anda dengan mudah. Selain itu, anda boleh menanda buku tab dan juga menyimpan senarai direktori.

Antaramuka dapat disesuaikan dan penyemak imbas fail membolehkan anda menggunakan semua fungsi fail standard yang merangkumi aktiviti seperti menyaring, menyusun, memindahkan, bersama dengan ciri canggih lain seperti membelah dan menggabungkan fail. Apa lagi? Ini juga membolehkan anda mengubah tarikh dan atribut fail.

Aplikasi ini kelihatan seperti direka khas untuk platform Windows XP. JIKA bagi mereka yang mencari antara muka yang tidak rapi, antaramuka jauh lebih bersih jika dibandingkan dengan FreeCommander. Paling baik, ia boleh dimuat turun dalam Windows 32-bit dan 64-bit tanpa memerlukan pemasangan kerana pengurus fail ini untuk Windows hanya tersedia sebagai perisian ringkas.

Harga: Sumber percuma dan terbuka

Q-Dir (Penjelajah Quad)

Q Dir Min

Walaupun sebilangan besar pengurus fail bangga dengan antara muka panel dua mereka, Q-dir menawarkan antara muka empat panel dan itulah bagaimana ia dipanggil Quad Explorer. Tujuan utama alat ini adalah untuk menguruskan beberapa folder pada masa yang sama. Apabila anda melihat antara muka lalai, ia kelihatan seolah-olah pembangun membuat kolaj pengurus fail tunggal yang mereka kembangkan.

Apa yang menarik ialah, ia membolehkan anda menukar bilangan panel dan menyusunnya dalam kedudukan menegak dan mendatar. Selain itu, anda juga boleh membuat tab folder di setiap panel. Anda juga boleh memperibadikannya agar kelihatan lebih semula jadi. Apa lagi? Ini juga membolehkan anda menyimpan susunan tertentu dalam fail agar anda dapat meneruskan pekerjaan di beberapa sistem lain, atau menyimpan keadaan jika ada keperluan untuk memasang semula sistem operasi.

Harga: Percuma

Seorang Panglima

Seorang Komander Min

One Commander adalah alternatif lain yang bagus untuk penjelajah fail Windows asli dan yang terbaik adalah, ia adalah percuma. Ia terkenal dengan antara muka canggih dan menarik yang dilengkapi dengan dua tema yang berbeza. Tetapi, jika anda mencari paparan dwi-panel, paparan lajur alat itu pasti bagus. Selain itu, One Commander menampilkan tab seperti pengurus fail "Komander" lain yang memudahkan anda bekerja dengan beberapa direktori pada masa yang sama.

Antara ciri lain adalah bar alamat yang memaparkan semua sub-folder dalam direktori yang ada (sama seperti folder folder), panel sejarah di sebelah kanan antara muka menjadikannya lebih mudah untuk menavigasi fail dan direktori sebelumnya, ciri biasa lain dari pengurus fail, sokongan untuk pratonton bersepadu audio, video, dan fail teks, dan banyak lagi. Secara keseluruhan, ini adalah pengurus fail yang dirancang dengan baik dalam kategori.

Harga: Percuma

Xplorer²

Xplorer

Xplorer² adalah pengurus fail pintar dan rapi untuk Windows yang tersedia dalam dua versi. Ini adalah salah satu pengurus fail yang kelihatan paling moden dalam kategori yang menawarkan anda pilihan untuk memilih antara muka gaya pita atau bar menu yang lebih konvensional.

Pengurus fail ini dilengkapi dengan ciri-ciri unik yang sangat berguna seperti pilihan untuk memilih beberapa fail dalam satu masa tanpa risiko untuk memilihnya secara tidak sengaja dengan mengklik di tempat lain, pilihan untuk mengenal pasti fail pendua dengan cepat, dan pilihan untuk mewarnai -kod menjadikannya lebih mudah untuk mengenal pasti fail dan direktori pada pandangan pertama.

Susun atur lalai mempunyai dua panel mendatar yang selari antara satu sama lain dengan pokok fail biasa di sebelah kiri antara muka yang serupa dengan Penjelajah. Ini dapat disesuaikan dengan baik untuk menjaga susunan yang rapi, tetapi panel menegak nampaknya menjadi pilihan yang lebih logik bagi mereka yang ingin memindahkan fail. Versi premium lebih kepada perniagaan yang memudahkan pengedaran rangkaian dan sokongan keutamaan.

Harga: Percubaan 21 Hari percuma disediakan; Peningkatan boleh didapati pada harga $ 29.95

WinDirStat

WinDirStat adalah pengurus fail sumber terbuka lain untuk Windows yang direka khas untuk membantu anda mengetahui jumlah ruang cakera yang digunakan dan apa yang digunakan di dalamnya. Ini pada dasarnya membantu anda melihat statistik penggunaan harian dan menawarkan alat pembersih untuk versi Windows yang berbeza.

Aplikasi ini menganalisis pemacu atau direktori yang anda pilih diikuti dengan memaparkan semua fail anda untuk dilihat. Ini memperuntukkan kod warna untuk setiap jenis file berdasarkan ruang yang dimilikinya, dengan itu, memungkinkan anda melihat file mana yang menghabiskan sebagian besar ruang. Sebagai contoh, fail yang mengambil sebagian besar ruang dalam pemacu atau direktori anda akan berwarna biru.

Manfaatnya terletak pada kenyataan bahawa setelah anda menentukan di mana ruang disk paling banyak digunakan, anda boleh memutuskan di mana anda ingin mengurangkan penggunaan dan di mana untuk menyimpan. WinDirStat dilengkapi dengan ciri-ciri yang memudahkan menguruskan fail anda termasuk tetapan yang membuang fail secara automatik tanpa menggunakan Tong Kitar Semula. Ia mempunyai antara muka intuitif yang mudah digunakan dan menawarkan kurva pembelajaran cepat.

Harga: Sumber percuma dan terbuka

Penjelajah XY

Ini satu lagi pengurus fail hebat untuk Windows yang menawarkan dual-pane. Antara ciri utamanya ialah, tab sokongan dan setiap tab diberikan dengan konfigurasi tertentu, sehingga tetap sama walaupun aplikasi tidak berjalan. Di samping itu, ia mempunyai pokok folder di sebelah kiri antara muka yang menjadikan navigasi lancar.

Menyoroti jalan yang membawanya ke direktori semasa, ciri pohon mini yang membolehkan anda menavigasi antara jalan dan direktori yang digunakan sebelumnya, menyokong ungkapan biasa, pencocokan kabur, carian kandungan, corak lanjutan, atau logik Boolean, ciri carian yang membantu anda mengenal pasti fail pendua semasa mencari di beberapa lokasi, operasi beratur untuk menentukan rentetan tindakan dan melaksanakannya satu demi satu, perintah sokongan yang ditentukan oleh pengguna, dan penandaan fail atau folder untuk mengaturnya dengan mudah, adalah beberapa ciri pentingnya yang membuatnya menonjol antara pertandingan.

Fungsi carian aplikasi yang dapat dilakukan langsung dari bar alamat, adalah ciri utamanya. Ia mempunyai pelbagai ciri lain yang dapat diterokai oleh seseorang.

Harga: Percubaan 30 Hari percuma disediakan; Peningkatan bermula dari $ 39.95

Fail & Folder Lite

Filees & Folders Lite dibuat oleh pembangun yang sama dengan Torrex, pelanggan torrent. Ia dilengkapi dengan antara muka yang bersih dan rapi yang menawarkan cara yang sangat mudah untuk mengakses fail dan folder anda melalui tetingkap Navigasi yang boleh dikembangkan yang terletak di sebelah kiri antara muka. Selain dari folder sistem yang sudah ada, anda juga boleh menambahkan lebih banyak folder dengan mengklik butang +.

Ia menyokong FTP dan OneDrive, tetapi Dropbox, Yandex Drive, atau Google Drive tidak disokong. Yang terbaik, anda tidak memerlukan aplikasi berasingan untuk membuka foto dan video. Ia menyokong arkib folder dalam pelbagai format, dan bahkan memampatkan dan menyahmampatkan.

Selanjutnya, anda boleh memilih dari tema terhad atau mengaturnya menggunakan tema yang tersedia di sistem. Anda juga boleh menetapkan latar belakang tersuai dari galeri anda atau memuat turun latar belakang dari Binge yang secara automatik berubah pada selang masa yang tetap.

Harga: Percuma

Semanggi

Walaupun Clover menawarkan asas-asas Windows Explorer, ia juga membantu anda menghilangkan kerumitan dari beberapa kejadian yang terbuka pada satu masa. Tidak seperti pengurus fail yang berdiri sendiri, Clover sebenarnya, aplikasi kecil yang bagus yang menambah tab jenis penyemak imbas web ke Penjelajah dengan mudah.

Ia juga dilengkapi dengan bar penanda buku yang berguna untuk fail dan folder yang paling banyak anda gunakan. Ini jauh lebih mudah daripada pautan Akses Pantas asli Window kerana tidak memerlukan anda menatal, atau menggabungkan kegemaran anda dengan direktori lain. Anda hanya boleh menyeret folder ke ruang di bawah tajuk tab untuk menandai folder.

Harga: Percuma

Pengurus fail yang baik untuk Windows dapat menjadikan kehidupan lebih mudah bagi para pakar teknologi, jadi cari yang terbaik dari senarai dan susun fail anda dengan mudah.