Cara membaca fail Memory Dump di Windows 10

Setiap kali sistem Windows 10 mogok, ia mengumpulkan dan menyimpan beberapa maklumat penting mengenai kemalangan (seperti kapan dan apa yang menyebabkan kematian) dan menyimpannya dalam fail sebagai fail minidump di Minidump. Menganalisis fail minidump, anda dapat dengan mudah memahami sebab di sebalik ralat ini. Sekiranya komputer anda baru-baru ini rosak dan anda ingin mengetahui bagaimana dan di mana untuk mencari fail minidump, ikuti kaedah artikel ini dan anda akan dapat dengan mudah menganalisis sebab di sebalik masalah tersebut.

Tetapi sebelum terus membuka dan menganalisis fail minidump di komputer anda, buat titik pemulihan sistem di komputer anda. Sekiranya berlaku, anda boleh memulihkan fail dan tetapan komputer anda.

Kaedah-1 Gunakan BlueScreenView untuk menganalisis fail minidump-

BlueScreenView adalah alat yang sangat baik untuk menganalisis fail minidump di komputer anda. Ikuti langkah-langkah ini dengan teliti untuk melakukannya-

1. Muat turun BlueScreenView di komputer anda. (Lawati laman web dan tatal ke bawah ke halaman, klik padanan fail tertentu dengan arsitektur CPU ( 32-bit atau 64-bit ) untuk memuat turunnya).

Muat turun Paparan Bluescreen

2. Selepas memuat turun fail pada komputer anda, mengeluarkan yang " bluescreenview-x64.zip " fail dalam lokasi pilihan anda.

Ekstrak Bluescreen

3. Setelah mengekstrak fail zip, pergi ke laman pengekstrakan di komputer anda. Klik dua kali pada " BlueScreenView " untuk menjalankannya di komputer anda.

Klik Dua Kali Bluescreen

4. Di tetingkap BlueScreenView , Anda akan dapat melihat keterangan " Dump File ", " Crash Time ", " Caused By Driver " dari fail minidump di komputer anda.

Masa Keran

5. Sekiranya anda ingin masuk ke pemahaman yang lebih mendalam mengenai fail dump, cukup klik dua kali padanya untuk memeriksa sifat fail tertentu di komputer anda.

Hartanah

6. Sekiranya anda ingin menganalisis alasannya dan ingin mencari jalan keluar untuk penyebab masalah tersebut, cukup klik kanan pada fail dump dan kemudian klik pada " Google Search-Bug Check + Driver ".

Cari Bsod

Dengan cara ini dengan BlueScreenView, anda dapat dengan mudah memeriksa apa yang menyebabkan BSOD di komputer anda dan menindaklanjutinya untuk mengetahui proses untuk menghapus punca masalah.

Kaedah-2 Gunakan Windows Debugger untuk menganalisis fail minidump-

Windows Debugger adalah penganalisis lengkap fail minidump di komputer anda.

1. Muat turun Windows 10 SDK di komputer anda. Klik " DOWNLOAD THE.ISO " Versi terbaru Windows 10 SDK akan dimuat turun di komputer anda.

Muat turun The Iso

2. Pasang fail " KSDKWIN10_MULFRE_EN-US_DV9 " .iso di komputer anda untuk memvisualisasikan fail.

3. Klik dua kali pada " WinSDKSetup " untuk menjalankan persediaan pada komputer anda.

Winsdksetup

4. Di tetingkap Tentukan Lokasi , pilih " Pasang Kit Pengembangan Perisian Windows-Windows 10.0.18362.1 ke komputer ini " dan kemudian klik " Seterusnya ".

5. Anda dapat memilih direktori pemasangan terpisah di komputer anda dengan mengklik " Browse ".

Tukar Folder Pemasangan

6. Di tetingkap Perjanjian Lesen , klik pada “ Terima ” untuk menerima perjanjian untuk memasang kit pada komputer anda.

Licesnce Agrrement

7. Bila Anda akan diminta untuk ' Pilih fitur yang ingin Anda pasang ', periksa pilihan " Alat Debug untuk Windows " dan kemudian, klik " Pasang ".

Alat Menyahpepijat Untuk Windows

Proses pemasangan akan memakan masa.

8. Apabila proses pemasangan selesai, cukup klik " Tutup " untuk menutup tetingkap persediaan.

Tutup Tetingkap Pemasangan

9. Tekan kekunci Windows + R untuk melancarkan Jalankan tetingkap di komputer anda, ketik " cmd " dan tekan Ctrl + Shift + Enter untuk membuka tetingkap Prompt Perintah dengan hak pentadbiran.

Cmd Min (1)

10. Di tetingkap Prompt Perintah , salin-tampal perintah ini satu persatu dan tekan Enter selepas masing-masing untuk melaksanakannya secara berurutan di komputer anda.

cd \ Program Files (x86) \ Windows Kit \ Debuggers \ x64 \ windbg.exe -IA

Cmd Windbg

11. Klik pada kotak carian dan ketik " windbg " dan kemudian klik kanan pada " WinDbg (x64) * " dan klik " Jalankan sebagai pentadbir " untuk membuka WinDbg pada komputer anda. Tetingkap WinDbg akan dibuka.

Windbg Open Run Sebagai Pentadbir

[ * CATATAN- Pilih versi " WinDbg " tertentu untuk membukanya sesuai dengan arsitektur CPU ( x64-bit atau x86-bit sistem anda.]

12. Di tetingkap WinDbg , cukup klik pada " File " dan kemudian klik pada " Symbol File Path ".

Laluan Fail Simbol Fail

13. Di Path Search Symbol , salin baris ini dan tampal di ' Symbol path: '. Akhirnya, klik " OK " untuk menyimpannya.

SRV * C: \ SymCache * // msdl.microsoft.com/download/symbols

Laluan Simbol

14. Di tetingkap WinDbg , klik pada “ File ” dan kemudian klik “ Save Workspace ” untuk menyimpan perubahan.

Simpan Ruang Kerja

15. Tekan kekunci Windows + R untuk melancarkan Run pada komputer anda. Ketik atau salin-tampal lokasi folder ini dan kemudian tekan Enter .

C: \ Windows \ Minidump

Larian Minidump

16. Dalam folder Minidump , klik dua kali pada fail minidump yang ingin anda analisis di komputer anda.

Fail minidump akan dibuka di WinDbg.

Klik dua kali untuk membukanya

[ Penting - Oleh kerana ini adalah kali pertama WinDbg adalah menganalisis fail minidump pada komputer anda, ia akan mengambil sedikit masa untuk memuatkan simbol Kernel . Seluruh proses ini berjalan di latar belakang. Oleh itu, jika WinDbg nampaknya terhenti atau tidak bertindak balas, jangan mengganggu prosesnya. ]

17. Setelah, simbol kernel dimuat turun di komputer anda, klik “ ! Analysis -y ” untuk mendapatkan analisis penuh mengenai masalah tersebut.

Menganalisis

18. Sekarang, tunggu sebentar kerana data kemalangan akan dianalisis. Setelah proses analisis selesai, cari ' NAMA MODUL: ' dan klik pada nama modul masing-masing untuk mengetahui lebih lanjut mengenai lokasi fail yang menyebabkan kegagalan. ( Contoh - Kami telah mengklik " nvlddmkm ").

Nama Modul Nvlddkm

19. Sekarang, tekan Ctrl + F untuk membuka tetingkap Find , sekarang ketik " mungkin disebabkan oleh " kemudian klik pada " Find Next ".

Cari Seterusnya

Anda akan melihat sebab sistem anda hancur. Anda juga dapat melihat kod " BugCheck " tepat di bawah penyebab masalah. Sekarang, bandingkan kod BugCheck dengan senarai Rujukan Kod BugCheck Microsoft untuk mendapatkan pandangan mengenai punca masalah.