Betulkan: Perkhidmatan Dasar Diagnostik tidak menjalankan ralat pada Windows 10

Beberapa pengguna Windows 10 melaporkan tentang masalah di forum mengenai proses penyelesaian masalah penyesuai rangkaian di komputer mereka. Penyelesai masalah di komputer mereka mengesan ralat yang disebut " Diagnostics Policy Service tidak berjalan ". Sekarang, jika anda menghadapi masalah yang sama dan anda cuba mencari jalan keluar untuk masalah anda, anda berada di tempat yang tepat. Kesalahan ini biasanya berlaku kerana gangguan Perkhidmatan Dasar Diagnostik (DPS) di komputer anda. Ikuti pembetulan ini untuk menyelesaikan masalah di komputer anda. Tetapi sebelum mencari penyelesaian yang lebih besar, anda harus mencuba jalan penyelesaian ini pada awalnya untuk mencuba beberapa penyelesaian untuk menyelesaikan masalah dengan beberapa penyelesaian yang lebih mudah-

Penyelesaian -

1. Nyalakan semula komputer anda. Oleh kerana banyak perkhidmatan dimulakan semula secara automatik semasa reboot, Perkhidmatan Dasar Diagnostik juga akan dimulakan semula.

2. Periksa sama ada Windows Update belum selesai. Sekiranya ada kemas kini belum selesai (atau memuat turun) di komputer anda, pasang dan reboot komputer anda. Periksa sama ada ralat masih ada atau tidak.

Sekiranya ada penyelesaian yang tidak sesuai untuk anda, cari penyelesaian-

Betulkan-1 Beri hak Pentadbir untuk Perkhidmatan Rangkaian-

Menambah hak pentadbiran untuk perkhidmatan rangkaian telah menyelesaikan masalah ini bagi banyak pengguna. Ikuti langkah-langkah ini untuk melakukannya-

1. Tekan kekunci Windows + R untuk melancarkan Run . Sekarang, ketik " cmd " dan tekan Ctrl + Shift + Enter untuk membuka Command Prompt dengan hak Pentadbiran. Klik " Ya " untuk membenarkan Kawalan Akaun Pengguna .

Cmd

2. Sekarang, ketik atau salin-tempel perintah ini satu demi satu di tetingkap Prompt Perintah , dan tekan Enter setelah masing-masing untuk melaksanakannya secara berurutan.

pentadbir kumpulan tempatan bersih / tambah perkhidmatan rangkaian Pentadbir kumpulan tempatan bersih / tambah Keluar perkhidmatan tempatan

Tambah Perkhidmatan Rangkaian

Tunggu sebentar kerana perintah ini mungkin memerlukan beberapa saat untuk dilaksanakan di komputer anda.

Mulakan semula komputer anda. Selepas reboot, periksa sama ada perkhidmatan DPS masih tidak berjalan atau tidak.

Betulkan-2 Mulakan semula Perkhidmatan Dasar Diagnostik-

Memulakan semula Perkhidmatan Dasar Diagnostik secara manual mungkin sesuai untuk anda. Ikut langkah-langkah ini-

1. Tekan kekunci Windows + R untuk melancarkan Run , dan kemudian ketik " services.msc " dan tekan Enter . Perkhidmatan tetingkap akan dibuka.

Perkhidmatan Dijalankan

2. Di tetingkap Perkhidmatan , tatal ke bawah senarai perkhidmatan untuk mencari dan memilih " Perkhidmatan Dasar Diagnostik ". Sekarang, pada panel kiri tab Perkhidmatan , klik pada " Mulakan semula " untuk memulakan semula perkhidmatan di komputer anda.

Selepas memulakan semula perkhidmatan, klik dua kali pada " Diagnostics Policy Service " untuk membuka Properties .

Klik Dua Kali Perkhidmatan Dps

3. Di tetingkap Diagnostics Policy Service Properties , tetapkan ' Jenis permulaan:'  ke " Automatik " dari drop-down. Sekarang, klik " Terapkan " dan " OK " untuk menyimpan perubahan pada komputer anda.

Dps Automatik

Tutup tetingkap Perkhidmatan . Nyalakan semula komputer anda untuk menyimpan perubahan pada komputer anda.

Fix-3 Jalankan scan SFC dan alat DISM-

1. Tekan kekunci Windows + R untuk melancarkan Run. Ketik " cmd " dan kemudian tekan Ctrl + Shift + Enter . Sekarang, klik " Ya " untuk memberi akses ke Kawalan Akaun Pengguna (UAC) . Tetingkap Prompt Perintah akan dibuka dengan hak Pentadbiran.

Cmd

2. Sekarang, salin dan tampal perintah ini di tetingkap Prompt Perintah , dan kemudian tekan Enter untuk melaksanakannya.

sfc / scannow

Sfc Scannow Min

NOTA-

Sekiranya arahan di atas menyebabkan sebarang kesalahan pada komputer anda, salin dan tampal perintah ini di tetingkap Command Prompt dan tekan Enter untuk melaksanakannya.

sfc / scannow / offbootdir = c: \ / offwindir = c: \ windows

[CATATAN- Ganti "C:" dengan huruf pemacu direktori pemasangan Windows di komputer anda. ]

Sfc2

Tunggu sebentar kerana pengimbasan SFC mungkin memerlukan sedikit masa untuk diselesaikan.

Setelah proses selesai, mulakan semula komputer anda.

3. Sekarang, tekan lagi kekunci Windows + R untuk melancarkan Run , dan kemudian ketik " cmd " dan kemudian tekan Ctrl + Shift + Enter . Sekarang, klik " Ya " untuk memberikan akses ke Kawalan Akaun Pengguna (UAC)  untuk membuka tetingkap Prompt Perintah dengan hak Pentadbiran.

Cmd

4. Sekarang, di tetingkap Prompt Perintah , salin dan tampal perintah ini satu demi satu di tetingkap Prompt Perintah dan kemudian tekan Enter setelah setiap perintah ini untuk melaksanakannya.

Ketepikan / Dalam Talian / Pembersihan-Imej / Pemeriksaan Kesihatan Kekalahan / Dalam Talian / Pembersihan-Imej / ImbasanKesalahan Kesihatan / Dalam Talian / Pembersihan-Imej / Pulihkan Kesihatan

Ketepikan

Tunggu sebentar kerana proses DISM juga mungkin memakan masa.

Sekarang, but semula komputer anda untuk menyimpan perubahan pada komputer anda. Setelah menghidupkan semula komputer anda, periksa apakah masalahnya masih ada atau tidak.

Betulkan-4 Tambahkan nama pengguna anda ke Pemasang yang Dipercayai-

Masalah ini boleh disebabkan oleh ketiadaan akaun anda di bawah peranti yang dipercayai. Ikuti langkah-langkah ini untuk menambahkan akaun anda ke senarai peranti yang dipercayai-

1. Tekan kekunci Windows + R untuk melancarkan Run . Sekarang, ketik " regedit " dan tekan Enter .

Regedit

2. Sebelum beralih ke penyelesaian utama, pada tetingkap Registry Editor , klik pada " File " dan kemudian klik " Export " dan simpan cadangan registri pada komputer anda. Anda boleh mengimport sandaran ini di komputer anda, sekiranya ada yang tidak kena.

Eksport Pendaftaran

3. Sekarang, arahkan ke lokasi ini di sebelah kiri Editor Pendaftaran -

HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Services \ DPS \ Parameter

Sekarang, klik kanan pada " Parameter " dan kemudian klik " Permissions " untuk membuka izin untuk kunci itu.

Kebenaran Parameter

4. Di tetingkap Permissions for Parameters , klik " Add " untuk memulai proses menambahkan akun Anda.

Tambah Nama Pengguna

5. Sekarang, copy-paste " NT SERVICE \ mpssvc " di ruang di bawah " Masukkan nama-nama objek untuk memilih: ". Sekarang, klik pada " Check Names " dan akhirnya klik " OK ".

Mpssvc

6. Di tetingkap Permissions for Parameters , klik " mpssvc " untuk memilihnya. Di bahagian Kebenaran untuk mpssvc  , klik pada " Kawalan penuh " untuk memberikan akses penuh. Akhirnya, klik " Terapkan " dan " OK " untuk menyimpan perubahan di komputer anda.

Tambah Kebenaran Kumpulan Pengguna

Sekarang, tutup tetingkap Registry Editor .

Nyalakan semula komputer anda dan setelah menghidupkan semula, periksa sama ada masalah dengan Perkhidmatan Dasar Diagnostik masih wujud atau tidak.

Betulkan-5 Nyahpasang dan Pasang Semula Pemacu Rangkaian-

Ikuti langkah-langkah ini untuk menyahpasang dan memasang semula pemacu rangkaian di komputer anda.

1. Tekan kekunci Windows + R untuk membuka Run . Sekarang, ketik " devmgmt.msc " dan tekan Enter . Utiliti Pengurus Peranti akan dibuka.

Jalankan Devicemanager

2. Di tetingkap utiliti Pengurus Peranti , cari pilihan " Penyesuai Rangkaian " dan klik padanya dan ia akan diperluas untuk menunjukkan pemacu penyesuai rangkaian yang tersedia. Klik kanan pada pemacu rangkaian yang anda gunakan, klik pada " Nyahpasang peranti ".

Nyahpasang Penyesuai Rangkaian

Pada langkah seterusnya kita akan memasang pemacu penyesuai rangkaian sekali lagi-

Kaedah 1-

Cukup reboot komputer anda dan Windows akan memasang pemacu yang tidak dipasang sendiri. Anda akan memastikan pemacu rangkaian anda berfungsi dengan baik.

Kaedah 2 -

Selepas menghidupkan semula komputer anda jika anda melihat bahawa pemacu masih hilang, maka anda perlu memasang pemacu sendiri. Ikuti langkah ini untuk memasang pemacu dengan cepat-

1. Buka Pengurus Peranti . Di tetingkap Device Manager , klik pada "Action". Sekali lagi klik pada " Imbas perubahan perkakasan ".

Imbas Untuk Perubahan Perkakasan

Ini akan menemui pemacu yang tidak dipasang dan memasang semula pemacu.

Kaedah 3-

Sekiranya Kaedah 2 tidak memasang pemacu, ikuti langkah berikut -

1. Klik " Lihat " Pengurus Peranti . Kemudian klik pada " Tunjukkan peranti tersembunyi ".

Tunjukkan Tersembunyi

2. Ini akan menunjukkan pemacu tersembunyi di Device Manager . Perhatikan penyesuai rangkaian anda. Penyesuai rangkaian anda akan mempunyai segitiga kuning dengan namanya (kerana ia tidak mempunyai pemacu yang terpasang). Klik kanan pada pemacu rangkaian dan klik pada " Kemas kini perisian pemacu ".

Kemas kini Pemacu

3. Anda akan ditanya “ Bagaimana anda mahu mencari pemandu? ". Pilih pilihan " Cari perisian pemandu yang dikemas kini secara automatik ".

Kemas kini Pemandu

Tunggu sehingga Windows mencari pemacu yang serasi untuk pemacu penyesuai rangkaian anda, memuat turunnya dan memasangnya.

Sekiranya anda melihat arahan yang menyatakan " Pemacu terbaik untuk peranti anda sudah terpasang ", klik pada " Cari pemacu yang dikemas kini pada Kemas kini Windows " untuk memilihnya.

Cari Dengan Kemas Kini Windows

Pemacu terbaru peranti akan dipasang bersama dengan Pembaruan Windows . Tutup tetingkap Pengurus Peranti  .

Mulakan semula komputer anda untuk menyimpan perubahan. Selepas reboot, jalankan penyelesai masalah sekali lagi dan periksa sama ada ralat masih ada atau tidak.

Fix-6 Run System Restore dari titik pemulihan-

Sekiranya kaedah di atas tidak berfungsi untuk anda, memulihkan fail sistem dari titik pemulihan sistem mungkin berfungsi.

1. Tekan Windows Key + R dan ketik " sysdm.cpl ", dan tekan Enter .

Jalankan Sifat Sistem

2. Now, click on “System Protection” tab and then click on “System Restore” . Then click on “Choose a different restore point“. Then, click on “Next“.

Hakmilik Sistem

3. In System Restore window, click on the  System Restore point you want to restore from. Then, click on “Next“.

Pulihkan

6. Finally, click on “Finish” to finally finish this process. This will reboot your system to the system restore point you selected.

Sahkan Pemulihan

After rebooting your files and folders should be restored to the date mentioned in the restoration process. Some recent files may be omitted but most of the files and folders will be there.

Setelah reboot, masalah anda dengan " Diagnostics Policy Service tidak berjalan " harus diselesaikan.