Betulkan DVD yang tidak dimainkan di Windows 10 [Diselesaikan]

Microsoft sentiasa berusaha menjadikan Windows mesra pengguna dalam setiap aspek. Windows 10 adalah contoh yang jelas. Ia memiliki banyak fitur baru, bersama dengan ciri lama dengan tweak. Tetapi mereka juga telah membuang beberapa ciri daripadanya. Sekiranya anda pernah memainkan DVD di Windows 7 atau Windows 8 / 8.1, anda mungkin melihat Windows Media Center di dalamnya. Ia tidak termasuk dalam Windows 10. Kita tahu sekarang ini tidak banyak orang menggunakan CD atau DVD, tetapi sekurang-kurangnya kita harus mempunyai pilihan. Microsoft telah membuang sokongan terpasang untuk DVD dari Windows 8 dan Windows 10. Anda masih boleh memainkan DVD video pada Windows 8. Bagaimana dengan Windows 10? Bagaimana cara memainkan DVD di Windows 10? Masih boleh memainkan DVD di Windows 10.

Baca Juga : Perisian Pembakar DVD Teratas

Anda masih boleh memainkan DVD di Windows 10. Anda mesti memuat turun dan menggunakan aplikasi pemain DVD. Terdapat pemain DVD berlesen oleh Microsoft sendiri, dan ada pilihan lain juga. Baca kaedah di bawah untuk memainkan DVD di Windows 10.

1. Gunakan Aplikasi Pemain DVD pihak ketiga

Sekiranya Windows 10 komputer anda ditingkatkan dari Windows 7 atau Windows 8 / 8.1 dengan Windows Media Center, maka anda akan menemui aplikasi baru Windows DVD Player. Anda juga mungkin tidak dapat menemuinya di komputer anda. Tidak risau. Anda boleh memuat turunnya secara percuma dari Windows Store.

Tetapi, pengguna yang melakukan pemasangan Windows 10 secara bersih tidak akan mendapat aplikasi ini secara percuma. Sekiranya anda melakukan pemasangan yang bersih, maka aplikasi ini akan menelan belanja anda. Pada masa ini, aplikasi ini tersedia di Windows Store seharga ₹ 999. Dan bukan itu. Aplikasi ini mempunyai penilaian yang sangat rendah kerana ia bukan pemain yang sangat baik. Banyak pengguna telah melaporkan mengenai aplikasi yang rosak semasa menukar DVD, dan banyak lagi masalah.

Jadi, dalam cadangan saya, gunakan pemutar media VideoLAN VLC. Ia sepenuhnya percuma dan mudah digunakan. Jangan muat turun pemain ini dari Windows Store, kerana ia tidak menyokong DVD atau Blu-ray. Muat turun aplikasi versi desktop pemain VLC. Setelah memasang pemain VLC, masukkan DVD ke dalam pemacu DVD dan buka pemain VLC. Pergi ke Media dan pilih Open Disc . Ini akan memainkan DVD.

Cakera Terbuka Vlc

Sekiranya anda tidak dapat memainkan DVD melalui kaedah ini, cuba kaedah seterusnya.

2. Kemas kini Pemacu Pemacu DVD

Walaupun setelah memasang aplikasi pemain DVD, jika anda tidak dapat memainkan DVD, kemungkinan pemacu pemacu DVD tidak dikemas kini. Dalam kaedah ini, kami akan mengemas kini pemacu pemacu DVD. Ikuti langkah-langkah yang dinyatakan di bawah untuk melakukannya.

Langkah 1. Klik kanan pada butang menu Mula dan pilih Pengurus Peranti .

Pengurus peranti

Langkah 2. Di Tetingkap Pengurus Peranti, luaskan pemacu DVD / CD-ROM. Di sini anda akan melihat nama pemacu DVD anda. Klik kanan padanya dan pilih Kemas kini pemacu .

Kemas kini Pemacu Dvd

Langkah 3. Pilih Cari secara automatik untuk perisian pemacu yang dikemas kini . Ini akan memuat turun dan memasang pemacu terkini untuk pemacu DVD anda.

Cari secara automatik untuk kemas kini perisian

Langkah 4. Mulakan semula komputer anda.

Ini harus menyelesaikan masalah.

Tidak Dapat Mencari Pemacu DVD dalam Pengurus Peranti

Sekiranya anda tidak dapat mencari nama pemacu DVD anda di bawah pemacu DVD / CD-ROM dalam Pengurus Peranti, ikuti kaedah ini. Kami akan mengedit pendaftaran dalam kaedah ini. Jadi, jangan lupa untuk melakukan cadangan registri, dan kemudian teruskan dengan kaedah ini.

Langkah 1. Pergi ke Cortana dan taip Prompt Perintah . Klik kanan pada Command Prompt dari hasil dan pilih Run as administrator .

Arahan Perintah Sebagai Pentadbir

Langkah 2. Di tetingkap Prompt Perintah, ketik perintah berikut dan kemudian tekan Enter.

reg.exe tambahkan "HKLM \ System \ CurrentControlSet \ Services \ atapi \ Controller0" / f / v EnumDevice1 / t REG_DWORD / d 0x00000001

 

Langkah 3. Mulakan semula komputer anda.

Anda dapat mencari pemacu DVD anda di Pengurus Peranti sekarang. Sekiranya anda masih tidak dapat mencarinya, mungkin ini adalah masalah fizikal. Sama ada kabel yang menghubungkan pemacu DVD-ROM anda tidak berfungsi atau pemacu DVD-ROM anda perlu diganti. Hubungi pengeluar peranti anda atau bawa komputer anda ke pusat servis yang sah untuk memperbaikinya.