15 Alat Diagnostik Perkakasan Terbaik untuk PC Windows 10 anda

Windows 10 telah mendapat populariti dengan pantas kerana antara muka yang responsif. Walaupun dilengkapi dengan banyak ciri canggih dan berguna untuk diandalkan, ia hadir dengan kekurangannya. Ia dilaporkan melambat berkali-kali, berhenti bekerja secara tiba-tiba, atau muncul layar biru kematian ketika ia jatuh, dan banyak kesalahan seperti itu.

Sebilangan besar masalah ini disebabkan oleh kerosakan perkakasan yang boleh menyebabkan bahaya serius pada kesihatan PC anda jika tidak didiagnosis tepat pada waktunya. Mempunyai set alat yang betul memastikan anda mendapat pertolongan setiap kali anda perlu menyelesaikan masalah perkakasan. Kami telah menyenarai pendek beberapa alat diagnostik terbaik untuk mengesan masalah pada PC Windows anda dan membetulkannya dengan segera.

Penjelajah Proses

Penjelajah Proses

Apabila anda menyedari sistem anda semakin perlahan, anda biasanya cenderung untuk memeriksa tab Proses di Task Manager. Di sinilah ia menunjukkan aplikasi mana yang sedang berjalan, juga di latar belakang dan jika aplikasi ini menghabiskan waktu CPU. Walau bagaimanapun, ia hanya memaparkan proses utama dan tidak semua. Ketika itulah anda memerlukan alat ini.

Alat diagnostik ini membantu anda untuk memeriksa sama ada terdapat kehilangan memori dari sistem atau jika ada masalah dengan penggunaan CPU. Ini menghasilkan laporan terperinci dalam bentuk carta untuk CPU, GPU, dan penggunaan memori dalam masa nyata. Kod warna proses yang sedang berjalan menghasilkan laporan yang mengandungi sifat-sifat yang berkaitan dengan proses, dan juga memungkinkan anda mengkonfigurasi beban untuk CPU multiprosesor dan menetapkan pilihan proses.

Harga: Percuma.

Suite Windows Sysinternal

Autorun

Alat penyelesaian masalah ini dikumpulkan ke dalam satu rangkaian alat yang merangkumi alat yang berasingan untuk setiap masalah bersama dengan panduan. Ini membantu anda untuk mendiagnosis dan menyelesaikan masalah dengan program dan perkhidmatan Windows.

Ciri-ciri :

 • Ia dilengkapi dengan tujuh puluh alat yang berbeza yang membantu anda menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan masalah rangkaian dan keselamatan, perincian yang berkaitan dengan proses dan sistem, atau pengurusan fail dan cakera.
 • Ini membolehkan anda menguruskan aplikasi permulaan.
 • Membolehkan anda mengesan proses yang sedang berjalan dan menghasilkan perincian yang berkaitan dengan memori.
 • Menawarkan sistem fail langsung dan pemantauan proses pendaftaran.

Lebih-lebih lagi, alat yang berbeza menunjukkan tujuan TCP dan UDP, mengenal pasti rootkit mod kernel, mengendalikan aplikasi anda di platform multi-desktop, memeriksa apakah gambar mempunyai e-tandatangan dan banyak lagi.

Harga: Percuma.

Penganalisis WiFi

Penganalisis Wifi

Seperti namanya, alat diagnostik ini ada untuk mendiagnosis masalah yang berkaitan dengan sambungan Wi-Fi anda. Ia mencari medium terbaik atau lokasi terbaik untuk penghala Wi-Fi anda dengan mengubah PC, komputer riba, atau peranti mudah alih anda menjadi penjelajah Wi-Fi.

Ciri-ciri :

 • Periksa semua rangkaian di sekitarnya yang boleh menghalang sambungan anda.
 • Mendedahkan maklumat terperinci mengenai penghala Wi-Fi anda.
 • Menganalisis frekuensi pautan dan prestasi penghala.
 • Ia membolehkan anda menapis rangkaian yang dikesan.
 • Ini membantu Wi-Fi anda menyegerakkan dengan mudah dari dalam aplikasi.

Lebih-lebih lagi, ia juga menyediakan sokongan untuk live-tile, menawarkan bip untuk menunjukkan kekuatan isyarat, memaparkan semua rangkaian dengan warna yang serupa, dan menawarkan pilihan untuk tema gelap & terang.

Harga: Percuma.

Pemantau Prestasi

Ini adalah utiliti terbina dalam Windows yang membantu anda melihat prestasi komputer anda dalam masa nyata. Secara automatik mengambil% Waktu Pemproses. Walau bagaimanapun, anda mempunyai pilihan untuk menyesuaikan paparan dan menambahkan beberapa tab lain pilihan anda sendiri. Ini membantu anda mengawasi setiap tab pilihan anda, dalam masa nyata.

Ciri-ciri :

 • Ia menangkap petunjuk prestasi walaupun dari masa sebelumnya.
 • Ini membolehkan anda mengukur persembahan dalam jangka masa yang lama membantu anda memerhatikan tren.

Harga: Percuma.

Untuk membukanya, Cari sahaja Performance Monitor di kotak carian windows 10.

Pemantau Prestasi

Monitor Kebolehpercayaan

Ini adalah satu lagi alat diagnostik perkakasan yang hebat atau alat penyelesaian masalah yang terdapat di Windows Vista dan versi di atas. Ia menawarkan statistik terperinci yang berkaitan dengan sejarah kestabilan sistem anda.

Ciri-ciri :

 • Ini membolehkan anda mengesan amaran masa lalu bersama keadaan penting dan bermanfaat sebelumnya.
 • Antaramuka digred menjadi lajur berdasarkan hari dan minggu, dan semasa anda mengklik lajur, anda dapat melihat lebih banyak maklumat yang berkaitan dengan tarikh yang ditentukan.
 • Memaparkan kestabilan sistem anda antara skala 1 hingga 10.
 • Menunjukkan peristiwa di bahagian bawah skrin.

Membolehkan anda mencari penyelesaian menggunakan pilihan khusus di bahagian bawah dan melihat pandangan untuk setiap kemas kini untuk membantu anda mengetahui lebih lanjut mengenai kemas kini, adalah antara ciri pentingnya yang lain.

Harga: Percuma.

Untuk membuka hanya lihat sejarah kebolehpercayaan carian di kotak carian windows 10.

Sejarah Kebolehpercayaan

Pemantau Sumber

Ini adalah satu lagi alat Windows yang sangat berguna yang disertakan dalam OS Windows Vista dan versi di atas. Ia menunjukkan statistik terperinci yang berkaitan dengan perkakasan dan perisian sistem anda dalam masa nyata.

Ciri-ciri :

 • Memberikan perincian mendalam mengenai proses dan perkhidmatan yang sebaliknya tidak diberikan oleh Pengurus Tugas.
 • Ini menawarkan ringkasan memori, cakera, CPU, dan jaringan bersama dengan semua proses berjalan lainnya.
 • Memaparkan statistik grafik di bar sisi lebih dari satu minit.
 • Ini memberikan pilihan untuk menutup grafik.

Selain itu, ini juga membolehkan anda memilih satu atau lebih daripada satu proses CPU, penggunaan cakera, penggunaan memori, dan perincian berkaitan rangkaian dalam masa nyata.

Harga: Percuma.

Untuk membukanya, cari sahaja Resource Monitor di kotak carian windows 10.

Pemantau Sumber

Pemecah Masalah Sistem Windows

Penyelesai masalah bersepadu oleh Windows biasanya merupakan langkah pertama untuk mendiagnosis dan memperbaiki sebarang masalah berkaitan perisian atau perkakasan sistem anda. Apabila itu tidak dapat membantu, anda teruskan dengan pilihan lain. Ini dikembangkan untuk mengatasi masalah individu yang berkaitan dengan PC anda dan biasanya terdapat di bawah Panel Kawalan atau di bawah Tetapan - Kemas kini & Keselamatan.

Ciri-ciri :

 • Ini membantu anda menyelesaikan masalah pengaturan yang paling biasa yang dihadapi oleh pengguna Windows yang merangkumi masalah dengan sambungan internet, kesalahan pada peranti perkakasan, kesalahan dalam kemas kini Windows, kematian Skrin Biru, dan masalah yang berkaitan dengan penyesuai rangkaian dan sambungan Bluetooth.
 • Ia dapat menemui masalah dan membaikinya tanpa tindakan yang diperlukan lagi.
 • Masalahnya dapat dijumpai dan mengesyorkan tindakan untuk anda lakukan dan memperbaiki masalah anda sendiri.

Sekiranya tidak dapat mengesan masalah, sebaiknya tambahkan langkah tambahan.

Harga: Percuma.

ESET SysInspector

Eset Sysinspector

Ini adalah salah satu alat diagnostik pihak ketiga yang paling mesra pengguna dalam kategori yang membantu anda mendiagnosis dan memperbaiki pelbagai masalah berkaitan PC. Aplikasi ini juga tersedia melalui tiga produk lain - antivirus, keselamatan dalam talian, dan versi aplikasi keselamatannya yang ditingkatkan.

Ciri-ciri :

 • Memantau kod berbahaya dan mengesan sebarang masalah dengan proses terbuka.
 • Menjalankan pemeriksaan pada pemacu lama dan tidak berfungsi.
 • Mengesan dan memperbaiki fail yang meragukan dengan tandatangan yang hilang.
 • Menganalisis sistem operasi jika ditambal atau tidak, cari masalah perisian dan perbaiki, dan jika ada entri pendaftaran yang rosak.

Memeriksa sama ada perkakasan itu serasi atau tidak, atau mengetahui apakah ada sambungan rangkaian yang diragukan, adalah antara ciri pentingnya yang lain.

Harga: Percuma.

CPU-Z

Cpuz

Alat percuma ini sangat berguna untuk menyelesaikan masalah PC dan juga semasa anda ingin mengesan versi OS semasa. Ini memberi anda semua butiran yang berkaitan dengan sistem operasi semasa.

Ciri-ciri :

 • Memaparkan semua butiran yang berkaitan dalam bentuk jadual.
 • Ia menyoroti jenis CPU, kapasiti pemprosesannya, reka bentuk, frekuensi jam, dan banyak lagi.
 • Juga, tunjukkan RAM yang ada.

Antara ciri pentingnya yang lain adalah, menyajikan perincian dalam antara muka yang sangat bersatu menjadikannya mudah diakses, menunjukkan tahap bateri, dan suhu PC.

Harga: Percuma.

CrystalDiskInfo

Alat diagnostik Windows ini hanya yang anda perlukan untuk memeriksa prestasi perkakasan cakera keras sistem anda, dan untuk memeriksa sama ada ia mungkin berhenti berfungsi dalam masa terdekat.

Ciri-ciri :

 • Ia menawarkan perincian lengkap mengenai prestasi sistem anda bersama dengan suhu dan keadaannya sekarang.
 • Antara muka pengguna yang mudah digunakan di mana anda dapat mencari senarai lengkap data sistem yang dikemas kini.
 • Ini membantu anda mencari dan mencegah kemungkinan kesalahan pada masa akan datang.
 • Ia membolehkan anda menetapkan amaran e-mel atau audio apabila salah satu pemacu tidak berfungsi.

Ini adalah alat pemeriksaan perkakasan yang sempurna jika anda mempunyai kemahiran komputer yang adil dan ingin terus mengetahui mengenai PC anda. Yang terbaik, ia tidak melambatkan PC anda dan tidak menggunakan banyak sumber sistem anda.

Harga: Percuma.

Alat Diagnostik Pemproses Intel

Sekiranya anda serius mengenai kesihatan PC, maka menggunakan perisian ujian prestasi ini mungkin merupakan idea yang baik. Ia mengesahkan prestasi semua intinya, mencari keasliannya, memeriksa seberapa cepat prosesornya, dan menganalisis beberapa ciri-cirinya.

Ciri-ciri:

 • Melancarkan proses analisis secara automatik.
 • Memaparkan banyak maklumat mengenai pemproses, misalnya, kelajuan CPU, analisis suhu, waktu mula dan akhir imbasan, ukuran memori, dan sebagainya.

Yang paling penting, ini adalah aplikasi ringan yang tidak membebani sistem, sambil memastikan prestasi sistem tetap lancar.

Harga: Percuma.

HWiNFO

Ini mengumpulkan semua perincian mengenai perkakasan dan perisian sistem anda, dan juga menawarkan laporan dan langkah-langkah terperinci. Ini pada dasarnya memeriksa kapasiti tetapan perkakasan dan perisian sistem anda, dan juga menetapkan tanda aras.

Ciri-ciri :

 • Ia mudah alih dan oleh itu, tidak perlu disediakan.
 • Ia tidak membuat senarai baru dalam pendaftaran Windows.
 • Ia dilengkapi dengan antara muka pengguna yang responsif yang menawarkan maklumat terperinci yang berkaitan dengan penggunaan memori, penyesuaian rangkaian, papan induk, pemacu, dan banyak lagi.
 • Ia membolehkan anda menyalin data dan menyimpan dalam bentuk laporan dalam format yang berbeza yang boleh dibaca.

Selain itu, ia menawarkan ringkasan sensor, perincian penggunaan CPU, suhu, membolehkan anda menyesuaikan tetapan program, dan banyak lagi.

Penjelajah Sistem

Perincian Proses

Ini adalah satu lagi alat diagnostik percuma untuk Windows yang membolehkan anda menemui dan mengurus bahagian komputer anda. Ia dilengkapi dengan pelbagai alat berguna yang menguruskan sistem anda dengan mudah.

Ciri-ciri :

 • Ini menawarkan akses cepat ke direktori file untuk dapat mengesan ancaman.
 • Antara muka yang menarik dan responsif dengan tab diletakkan di bahagian atas tetingkap utama.
 • Antara muka pengguna yang mudah digunakan menjadikannya lebih mudah diakses untuk amatur dan profesional.
 • Menyediakan maklumat mendalam yang berkaitan dengan proses, pemacu, Windows, tugas, perkhidmatan, dll.
 • Memantau fail yang meragukan dan memeriksa aktiviti yang berkaitan dengan proses sebarang pengubahsuaian sistem.
 • Menghasilkan grafik untuk penggunaan sumber sistem.
 • Menawarkan butiran yang berkaitan dengan tahap komputer dan bateri.

Antara ciri utama yang lain adalah, membolehkan anda menyesuaikan bar tab untuk menunjukkan perincian yang anda mahukan, membolehkan anda menjalankan pemeriksaan keselamatan pada proses yang sedang berjalan, menawarkan tetingkap tetapan dengan pilihan yang berkaitan dengan penampilan aplikasi, dan banyak lagi.

Harga: Percuma.

Malwarebytes

Ini adalah alat keselamatan terkenal yang membantu membersihkan sistem anda dari perisian hasad dan mempercepat masa melayari internet dan sistem anda. Ini juga mengkarantina sistem anda dengan membuang virus dan fail yang tercemar.

Ciri-ciri :

 • Menggunakan teknologi terkini untuk membunuh unsur-unsur berbahaya yang mengancam keselamatan sistem anda.
 • Menyekat penggodam, perisian hasad, dan juga membasmi kuman sistem.

Ini menyekat semua laluan dan kaedah di mana penggodam dan spammer masuk ke laman web dan kemudian ke sistem anda dan akhirnya merosakkan sistem anda dengan pautan berbahaya.

Harga: Muat turun percuma tersedia; Versi premium bermula dari $ 39.99 / Tahun.

Adwcleaner

Aplikasi ini memenuhi keperluan diagnostik perkakasan anda dengan sempurna, dan percuma. Seperti namanya, ini mensasarkan program yang tidak diingini, menghapusnya dan juga sampah yang memenuhi sebahagian besar ruang komputer anda.

Ciri-ciri :

 • Mengesan dan menghilangkan adware yang tidak diingini yang mungkin memperlahankan PC anda, mesej muncul secara tiba-tiba, atau perubahan yang tidak dijangka di laman utama penyemak imbas yang anda tidak sedar.
 • Menyasarkan dan membersihkan bar alat penyemak imbas berbahaya yang menyelinap masuk dan bar alat yang dikemas yang memberi laluan kepada perisian intip.

Lebih-lebih lagi, ia menjalankan imbasan pantas di komputer anda dan membersihkan sistem dalam masa yang singkat, dan juga tidak menghabiskan banyak ruang sistem anda. Ia juga tidak perlu dipasang.

Harga: Muat turun percuma tersedia; Harga bermula dari $ 39.99 / Tahun.

Kesimpulannya

Sama ada anda seorang penganalisis IT atau pengguna PC biasa, menjaga kesihatan PC anda adalah sangat penting. Walaupun anda boleh meminta pertolongan dari perkhidmatan pembaikan komputer untuk menyelesaikan masalah ini, anda juga boleh melakukannya tanpa menggunakan alat diagnostik ini. Jadi, anda sebenarnya tidak perlu mengupah seseorang melainkan anda telah menggunakan semuanya dan masih belum dapat menyelesaikannya. Terdapat banyak alat diagnostik Windows di luar sana untuk memeriksa kesihatan PC Windows anda, tetapi senarai di atas pasti yang terbaik di antara semua. Oleh itu, pilih salah satu dari senarai dan selamatkan kesihatan PC anda hari ini!