Betulkan: Papan Kekunci Pada Skrin tidak berfungsi pada Windows 10

Papan Kekunci Pada Skrin adalah salah satu ciri Kemudahan Akses pada Windows 10. Sekiranya anda menggunakan Papan Kekunci Layar dan anda menghadapi beberapa masalah dengan papan kekunci Layar - anda berada di tempat yang betul. Sebelum mencari penyelesaian utama, anda boleh mencuba penyelesaian awal yang dapat menyelesaikan masalah anda dengan usaha yang minimum.

Pengguna terutamanya melaporkan masalah berikut ini-

1. Papan kekunci di skrin tidak menaip - Sekiranya anda menghadapi masalah ini, anda boleh mencuba menjalankan penyelesai masalah papan kekunci di komputer anda.

2. Papan kekunci dan Papan Kekunci di Layar tidak berfungsi -  Anda boleh memeriksa apakah perkhidmatan yang diperlukan sedang berjalan di komputer anda (Perbaiki-6).

3. Tidak dapat memulakan Papan Kekunci Pada Skrin Windows 10 - Jika Anda menghadapi masalah ini, pastikan perkhidmatan " Sentuh Papan Kekunci dan Panel Tulisan Tangan " sedang berjalan. (Betulkan-6)

4.  Papan kekunci pada skrin Windows 10 tidak berfungsi log masuk -  Jika papan kekunci skrin sentuh tidak berfungsi semasa log masuk, maka itu mungkin pemasangan Windows yang rosak atau kemas kini Windows yang baru dipasang. Lihat penyelesaian kami, ini akan membantu anda.

5. Papan kekunci Surface Pro On-Screen tidak berfungsi -  Jika anda menghadapi masalah ini, periksa sama ada anda telah mengaktifkan Mod Tablet pada peranti anda.

6. Papan kekunci pada skrin tidak berfungsi selepas kemas kini -  Melakukan Pemulihan Sistem pada peranti anda dapat menyelesaikan masalah ini pada komputer anda.

7. Papan kekunci pada skrin tidak muncul Windows 10 -  Sebilangan pengguna melaporkan tentang masalah di mana mereka tidak dapat melihat papan kekunci Pada skrin pada peranti mereka. Cuba aktifkan dari Tetapan.

8. Papan Kekunci Pada Skrin Windows 10 tidak berfungsi dalam mod tablet -  Jika anda menghadapi masalah ini, periksa apakah Papan Kekunci Pada Skrin diaktifkan di tetingkap Tetapan. (Betulkan-1)

Sekiranya anda menghadapi sebarang masalah ini, cari Penyelesaian Permulaan ini.

Penyelesaian Permulaan-

1. Mulakan semula komputer anda dan setelah reboot periksa apakah anda masih menghadapi masalah dengan papan kekunci Pada Skrin.

2. Cuba tekan Windows Key + Ctrl + O untuk membentuk papan kekunci fizikal anda untuk membuka Papan Kekunci Pada Skrin.

3. Periksa sama ada Windows Update belum selesai atau tidak. Kemas kini Windows anda, dan periksa lebih lanjut jika anda masih menghadapi masalah dengan papan kekunci Pada Skrin.

4. Aktifkan Mod Tablet di komputer anda. Klik pada ikon " Pemberitahuan " di Taskbar, dan kemudian klik pada " Mod Tablet " untuk mengaktifkan Mod Tablet.

Mod Tablet Diaktifkan

Sekiranya salah satu daripada penyelesaian awal ini tidak berjaya, anda perlu menyelesaikannya.

NOTA- 

Untuk semua pembaikan ini, anda mesti menggunakan papan kekunci fizikal.

Fix-1 perkhidmatan papan kekunci Sentuh Automatik-

Sekiranya anda masih tidak dapat menggunakan Papan Kekunci Pada Skrin maka ia mungkin berlaku kerana perkhidmatan yang diperlukan tidak berjalan secara automatik di komputer anda. Untuk memeriksa, ikuti langkah berikut-

1. Cara termudah untuk membuka tetingkap Run adalah dengan menekan ' Windows key + R '.

2. Sekarang, ketik " services.msc " dan kemudian tekan Enter .

Perkhidmatan Dijalankan

3. Di tetingkap Perkhidmatan , klik dua kali pada " Sentuh Papan Kekunci dan Perkhidmatan Panel Tulisan Tangan " untuk membuka sifat perkhidmatan ini.

Sentuh Klik Dua Kali

4. Sekarang, klik pada drop-down " Startup type: " dan dari senarai, klik " Automatic ".

5. Periksa " Status perkhidmatan " adalah " Berjalan " atau tidak. Jika anda melihat perkhidmatan " Dihentikan ", klik " Mula " untuk memulakan perkhidmatan.

6. Sekarang, klik " Terapkan " dan " OK " untuk menyimpan perubahan pada komputer anda.

Perkhidmatan Sentuh

Sekarang, periksa sama ada papan kekunci pada skrin berfungsi atau tidak. Sekiranya anda melihat bahawa papan kekunci di Layar tidak berfungsi dengan betul, ikuti langkah-langkah ini untuk memeriksa apakah perkhidmatan yang diperlukan sedang berjalan di komputer anda.

7. Di tetingkap Touch Keyboard dan Handwriting Panel Service Properties , pergi ke tab " Dependencies " dan kemudian kembangkan " Call Prosedur Jauh ".

8. Perhatikan perkhidmatan di bawah Panggilan Prosedur Jauh. Tutup tetingkap Properties .

Perkhidmatan Ketergantungan

9. Sekarang, di tetingkap Perkhidmatan , periksa apakah perkhidmatan tersebut (yang telah anda perhatikan) " Berjalan " atau tidak.

10. Sekiranya anda melihat bahawa perkhidmatan tersebut tidak berjalan, klik dua kali pada perkhidmatan tersebut dan ikuti Langkah-3 penyelesaian ini.

Memeriksa Adakah Perkhidmatan Dijalankan Atau Tidak.

Nyalakan semula komputer anda. Selepas reboot, anda seharusnya dapat menggunakan papan kekunci Pada Skrin pada peranti anda.

Fix-2 Dayakan Papan Kekunci Pada Skrin pada komputer anda-

Periksa sama ada anda telah mengaktifkan Papan Kekunci Pada Skrin pada komputer anda, dari aplikasi Tetapan. Ikuti langkah mudah ini-

1. Klik pada kotak carian di sebelah Ikon Windows, dan ketik " Hidupkan atau matikan Papan Kekunci Pada Layar " dan klik " Hidupkan atau matikan Papan Kekunci Pada Skrin " di tetingkap yang ditinggikan.

Matikan Papan Kekunci Pada Skrin

2. Di sebelah kanan jendela Pengaturan, periksa apakah opsi " Gunakan Papan Kekunci Pada Layar  " adalah " AKTIF ". Sekiranya anda melihat bahawa tetapannya " MATI ", maka klik untuk membuatnya " AKTIF ".

Papan Kekunci Pada Skrin Hidup

Tutup tetingkap Tetapan . Nyalakan semula komputer anda. Selepas menghidupkan semula komputer anda, periksa sama ada anda boleh menggunakan Papan Kekunci Pada Skrin pada peranti anda. Sekiranya anda masih tidak dapat melihat Papan Kekunci Pada Skrin di komputer anda, cari penyelesaian seterusnya.

Fix-3 Dayakan butang Touch Keyboard di Taskbar-

Anda dapat mengakses papan kekunci Pada Skrin (papan kekunci Sentuh, jika anda menggunakan peranti yang disentuh dengan sentuhan) secara langsung dari Taskbar. Untuk mengaktifkan tetapan, ikuti langkah mudah ini.

1. Klik kanan pada Taskbar dan kemudian klik pada " Tunjukkan butang papan kekunci sentuh ".

Tunjukkan Papan Kekunci Sentuh

Anda semestinya dapat melihat papan kekunci sentuh di dek Taskbar. Sekiranya anda masih tidak dapat menggunakan papan kekunci Pada Skrin pada peranti anda, cari pembaikan ini.

Fix-4 Buka Papan Kekunci Pada Skrin dari Menu Mula-

Sekiranya tidak dapat membuka Papan Kekunci Pada Skrin terus dari Bar Tugas, anda boleh membukanya dari senarai aplikasi atau Menu Mula.

1. Klik pada Ikon Windows , dan kemudian di sebelah kiri, tatal ke bawah senarai aplikasi sehingga anda mencapai " W ". Sekarang, dalam folder aplikasi yang disenaraikan di bawah "W", klik untuk memperluas " Kemudahan Windows ". Kemudian klik pada " Papan Kekunci Pada Skrin ".

Windows Papan Kekunci Skrin

Anda seharusnya dapat menggunakan Papan Kekunci Pada Skrin.

Fix-5 Open Keyboard On-Screen dari Run-

Anda boleh mengakses papan kekunci Di Layar dari Jalankan.

1. Tekan kekunci Windows + R untuk melancarkan Run , dan copy-paste arahan ini di Run dan tekan Enter .

C: \ Windows \ System32 \ osk.exe

Jalankan pada Skrin

Fix-6 Buat jalan pintas untuk Papan Kekunci Pada Skrin-

Anda boleh membuat jalan pintas papan kekunci pada skrin di desktop anda. Anda boleh mengakses papan kekunci pada skrin langsung dari ikon desktop. Untuk melakukannya, ikuti langkah mudah ini-

1. Klik kanan pada ruang pada desktop anda. Sekarang, klik " Baru " dan kemudian klik " Pintasan ".

Jalan pintas baru

2. Sekarang, salin dan tampal alamat ini di kotak di bawah " Ketikkan lokasi item: ". Klik “ Next ”.

% windir% \ System32 \ osk.exe

Jalan pintas seterusnya

3. Sekarang, klik " Selesai " untuk akhirnya menambah jalan pintas ke desktop.

Selesaikan Osk

Anda boleh menggunakan Papan Kekunci Pada Skrin terus dari desktop dengan mengklik dua kali pada jalan pintas.

Betulkan-7 Buat akaun Pentadbir baru-

Anda boleh membuat akaun pentadbir yang berasingan dan kemudian cuba menggunakan Papan Kekunci Pada Skrin. Kaedah ini telah berjaya bagi banyak pengguna. Ikuti langkah-langkah ini untuk membuat akaun bukan Microsoft.

1. Tekan Kekunci Windows + I untuk membuka aplikasi Tetapan . Klik pada " Akaun ".

Akaun Baru

2. Di sebelah kiri, klik pada " Keluarga & pengguna lain ".

3. Kemudian, di sebelah kanan, klik " Tambahkan orang lain ke PC ini ".

Tambahkan Seseorang ke Komputer Ini

4. Sebagai langkah seterusnya, apa yang perlu Anda lakukan adalah mengklik " Saya tidak mempunyai maklumat masuk orang ini ".

Tiada Maklumat

5. Kemudian, klik " Tambahkan pengguna tanpa akaun Microsoft ".

Tambah Pengguna Tanpa Akaun Ms

6. Masukkan " Nama pengguna " di Buat akun untuk tetingkap PC ini   ,

7. Kemudian, anda perlu memasukkan kata laluan dan memasukkannya semula untuk mengesahkannya.

8. Klik “ Next ” untuk menyelesaikan proses pembuatan akaun.

Buat Akaun

9. Sekarang, log keluar dari akaun semasa anda, dan kemudian log masuk dengan akaun baru.

Cuba gunakan papan kekunci Pada Skrin pada komputer anda. Anda seharusnya dapat menggunakannya tanpa masalah lagi.

Betulkan-8 Nyahpasang Kemas kini Windows-

Sekiranya komputer anda telah menerima Kemas kini Windows baru-baru ini, maka kemas kini mungkin menyebabkan masalah dengan papan kekunci Pada skrin pada peranti anda. Ikuti langkah mudah ini untuk menyahpasang kemas kini Windows terkini dari peranti anda.

1. Anda perlu menekan kekunci ' Windows ' dan ' R ' bersamaan.

2. Sekarang, ketik " appwiz.cpl " dan kemudian tekan Enter .

Appwiz

2. Sekarang, pada panel kiri tetingkap Program dan Ciri , klik pada " Lihat Kemas Kini yang Dipasang ".

Lihat Kemas Kini yang Dipasang

3. Sekarang, di jendela Pemasangan Terpasang , di bawah bahagian " Kemas Kini Microsoft ", perhatikan kemas kini terbaru (cari kolom " Dipasang Pada "). Klik dua kali pada kemas kini terbaru untuk menyahpasangnya.

Nyahpasang Kemas kini Winows

4. Klik " Ya " untuk mencopot pemasangan kemas kini.

Nyahpasang Ya

Windows akan menyahpasang kemas kini. Komputer anda akan dimulakan semula setelah mencopot pemasangan kemas kini.

Selepas menghidupkan semula komputer anda, periksa sama ada anda masih menghadapi masalah atau tidak. Pergi ke penyelesaian seterusnya jika masalah anda tetap tidak dapat diselesaikan.

Fix-9 Tukar Data Nilai di Registry Editor-

Sekiranya semua perkhidmatan berjalan di komputer anda tetapi anda masih tidak dapat menggunakan komputer di Layar, anda dapat mengubah Data Nilai untuk pendaftaran tertentu di komputer anda. Ikuti langkah-langkah ini untuk melakukannya-

1. Apa yang perlu anda lakukan ialah menekan kekunci Windows + S dan kemudian ketik " Regedit ".

2. Kemudian, klik pada " Registry Editor " dalam hasil carian.

Larian Regedit

3. Sekarang, di panel kiri Registry Editor , kembangkan cara ini-

HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Explorer \ Scaling

4. Di panel kanan, anda akan melihat kunci pendaftaran MonitorSize  . Klik dua kali di atasnya, dan kemudian ubah data Nilai menjadi " 22.5 ".

Sekarang, tutup tetingkap Registry Editor . Nyalakan semula komputer anda dan cuba gunakan papan kekunci Pada Skrin pada komputer anda.

Sekiranya anda menghadapi masalah ini terutama di Google Chrome sahaja, maka kami ada penyelesaian untuk anda.

Betulkan-10 Ubah Sasaran pintasan Chrome-

[ CATATAN- Pembaikan ini adalah untuk pengguna yang menghadapi masalah papan kekunci pada Skrin tidak berfungsi di Chrome sahaja]

Ubah jalan pintas " Sasaran " Google Chrome di Properties. Untuk menukar sasaran Chrome, ikuti langkah mudah ini-

1. Buat salinan pintasan Google Chrome, di komputer anda. Sekiranya ada yang salah, anda tidak akan kehilangan jalan pintas yang asal.

2. Klik kanan pada salinan pintasan Google Chrome dan kemudian klik pada " Properties ".

Hartanah

3. Sekarang, di tab " Jalan pintas ", klik pada " Sasaran " dan di hujung baris, tambahkan satu ruang dan salin-tempel baris ini.

-disable-usb-keyboard-mengesan

Ia mesti dibaca seperti ini-

"C: \ Program Files (x86) \ Google \ Chrome \ Application \ chrome.exe" –disable-USB-keyboard-detect

Klik " Terapkan " dan " OK " untuk menyimpan perubahan.

Lumpuhkan Papan Kekunci Usb

Sekarang, tutup tetingkap Properties . Buka Chrome pada peranti anda. Sekarang, cuba periksa sama ada anda boleh menggunakan papan kekunci Pada Skrin di komputer anda.

Betulkan-11 Cuba gunakan aplikasi lain-

Sekiranya tidak ada penyelesaian yang berjaya untuk anda, anda boleh mencuba menggunakan aplikasi pihak ketiga yang lain pada peranti anda. Anda boleh mencuba perisian papan kekunci Pada Skrin yang disebutkan di bawah ini di komputer anda.

Papan Kekunci Maya Percuma

Ini pasti akan menyelesaikan masalah anda.