Betulkan: Ralat menyalin fail atau folder: Ralat yang tidak ditentukan pada Windows 10

Menyalin dan menampal fail atau folder dari satu pemacu ke pemacu yang lain adalah proses yang paling mudah dan bebas ralat di Windows 10. Tetapi setelah menerima kemas kini utama Windows 10 di komputer mereka, pengguna mengalami masalah pelik mengenai pemindahan fail / folder di komputer mereka. Ketika mereka cuba menyalin-menampal fail atau folder dari satu drive ke drive lain, mereka terjebak dengan mesej ralat yang mengatakan " Ralat Menyalin fail atau folder: Ralat tidak ditentukan.Kesalahan ini biasanya berlaku apabila sekumpulan fail .dll tidak didaftarkan dari komputer. Sekiranya anda mengalami masalah seperti ini, anda tidak perlu risau. Terdapat pembaikan yang tersedia, mengikutinya anda dapat menyelesaikan masalah ini dengan mudah. Tetapi sebelum meneruskan penyelesaian, anda harus mencuba penyelesaian ini pada awalnya untuk mencuba beberapa penyelesaian yang lebih mudah untuk masalah anda.

Penyelesaian-

1. Cuba copy-paste fail atau jenis fail yang lain. Sekiranya anda dapat memindahkan fail ini tanpa masalah, maka terdapat beberapa masalah dengan fail sebelumnya itu sendiri. Jika tidak, jika anda mengalami masalah yang sama lagi, terdapat beberapa masalah perisian yang menyebabkan masalah ini.

2. Sekiranya anda mengalami masalah ini buat pertama kalinya di komputer anda, but semula boleh dilakukan dengan mudah . Setelah reboot, cuba salin dan tampal fail atau folder dan periksa sama ada anda mengalami ralat yang sama lagi atau tidak.

3. Matikan Antivirus buat sementara waktu di komputer anda. Setelah melumpuhkannya, cuba pindahkan fail sekali lagi. Periksa sama ada anda mendapat ralat yang sama lagi atau tidak.

Sekiranya salah satu kaedah penyelesaian ini tidak sesuai untuk anda, cari penyelesaian ini-

Betulkan-1 Daftar semula jscript.dll & vbscript.dll -

1. Tekan kekunci Windows + R untuk melancarkan Run. Sekarang, ketik " cmd " dan tekan Ctrl + Shift + Enter . Klik " Ya " untuk membenarkan Kawalan Akaun Pengguna . Tetingkap Prompt Perintah akan dibuka dengan hak Pentadbiran.

Cmd

2. Sekarang, di tetingkap Prompt Perintah , salin dan tampal perintah ini satu persatu dan tekan Enter untuk melaksanakan masing-masing.

regsvr32 jscript.dll regsvr32 vbscript.dll

Jscript Reg32

Tutup tetingkap Prompt Perintah .

Nyalakan semula komputer anda. Setelah reboot, cuba salin-tampal fail atau folder apa pun, dan periksa sama ada anda mengalami kesalahan yang sama sekali lagi pada peranti anda atau tidak.

Fix-2 Tukar Pemilikan Fail atau folder-

Memiliki hak pentadbiran atas fail atau folder tidak dapat menjamin kepemilikan atau kebenaran untuk menyalin-menampal fail atau folder tersebut di pemacu lain. Ikuti langkah mudah ini untuk memeriksa dan memberikan kawalan penuh terhadap fail yang bermasalah ke akaun pentadbiran anda.

1. Klik kanan pada fail atau folder yang bermasalah. Sekarang, klik pada " Properties ". Tetingkap Properties akan dibuka.

Hartanah

2. Di tetingkap Properties , pergi ke tab " Keamanan " dan kemudian klik " Edit " untuk mengubah izin.

Edit Keselamatan

3. Di tetingkap Keselamatan , di bawah Nama kumpulan atau pengguna:  pilih   akaun pentadbiran yang anda gunakan. Kemudian, dalam kotak Permissions for Administrators , tandakan semua kotak untuk izin (khas " Full control "). Sekarang, klik " Terapkan " dan " OK " untuk menyimpan perubahan pada komputer anda.

Beri Semua Kebenaran

Sekarang, cuba salin-tampal fail / folder sekali lagi di komputer anda dan periksa sama ada anda masih menghadapi masalah serupa di akhir anda.

Betulkan-3 Kompres fail kemudian pindahkan-

Memampatkan fail atau folder tertentu akan memendekkan saiz fail dengan ketara. Kompres fail atau folder yang bermasalah dan kemudian cuba memindahkannya.

1. Klik kanan pada file / folder yang bermasalah, klik " Kirim ke " dan kemudian klik pada " Folder terkompresi (zip) ".

Folder yang dimampatkan (zip)

2. Sekarang, cuba salin- tempel fail / folder zip ini dan bukannya fail / folder asal. Periksa sama ada anda mengalami masalah yang sama lagi atau tidak.

CATATAN- Selepas pemindahan jangan lupa untuk membuka zip fail / folder pada pemacu tujuan.

Pergi ke penyelesaian seterusnya jika masalah masih berlanjutan.

Betulkan- 4 Lumpuhkan Perlindungan Masa Nyata-

1. Tekan kekunci Windows + R untuk melancarkan Run . Sekarang, ketik " windowsdefender: " dan kemudian tekan Enter . Tetingkap Keselamatan Windows akan dilancarkan.

Jalankan Windows Defender

2. Sekarang, di  tetingkap Keselamatan Windows , klik " Perlindungan virus & ancaman ".

Perlindungan Virus Dan Ancaman

3. Dalam tetapan perlindungan Virus & Ancaman , dalam opsi " Perlindungan waktu nyata ", alihkan ke " Mati ".

Perlindungan Masa Nyata Dimatikan

Nyalakan semula komputer anda. Selepas reboot, cuba salin-tempel fail / folder sekali lagi.

NOTA:

Perlindungan masa nyata melindungi komputer anda dari potensi ancaman dan risiko. Mematikannya akan menjadikan peranti anda rentan terhadap ancaman tersebut. Kami menyarankan anda untuk menghidupkan perlindungan masa nyata " Aktif " sebaik sahaja mencuba penyelesaian pada komputer anda.

Betulkan-5 Tukar jenis format tujuan-

Sekiranya anda memindahkan fail / folder ke kad sd / pemacu luaran lain, maka ada kemungkinan pemacu luaran atau kad sd mempunyai format yang berbeza daripada pemacu sumber. Memformatnya dalam format NTFS dapat menyelesaikan masalah untuk anda.

Penting-

Memformat pemacu akan menghapus semua fail dan folder secara kekal. Sekiranya ada perkara penting dalam pemacu, buat sandaran fail penting dan simpan di pemacu lain pilihan anda.

1. Tekan kekunci Windows + E untuk membuka File Explorer . Sekarang, di tetingkap File Explorer , pergi ke " PC ini " untuk melihat semua pemacu di komputer anda.

Penjelajah Fail Pc ini

2. Sekarang, klik kanan pada pemacu destinasi. Klik pada " Format " untuk mula memformat pemacu.

Format

3. Sekarang, di bawah  pilihan Sistem fail , pilih " NTFS (Default) ". Sekarang, klik " Start " untuk memulakan proses pemformatan.

Permulaan Format Ntfs

4. Setelah memformat, klik " Tutup " untuk menyelesaikan proses pemformatan.

Nyalakan semula komputer anda, setelah reboot, cuba pindahkan fail / folder ke direktori tujuan berformat ini. Masalah anda harus diselesaikan.

Fix-6 Buang status Baca sahaja dari pemandu destinasi-

Sekiranya anda memindahkan fail atau folder ke pemacu lain yang merupakan pemacu hanya baca (di mana anda tidak dapat membuat perubahan), maka anda dapat menghadapi masalah ralat yang tidak ditentukan ini. Ikuti langkah-langkah ini untuk menukar status baca-sahaja pada pemacu-

1. Tekan kekunci Windows + R untuk melancarkan Run. Sekarang, ketik " cmd " dan tekan Ctrl + Shift + Enter . Klik " Ya " untuk membenarkan Kawalan Akaun Pengguna . Tetingkap Prompt Perintah akan dibuka dengan hak Pentadbiran.

Cmd

2. Sekarang, di tetingkap Prompt Perintah, ketikkan perintah ini satu persatu dan tekan Enter untuk masing-masing untuk melaksanakannya.

isi senarai diskpart pilih volume X atribut disk kosong dibaca sahaja

(Ganti "X" dengan huruf pemacu pada cakera keras anda yang dilindungi tulisan.)

Baca Sahaja Bersih

Sekarang, but semula komputer anda untuk menyimpan perubahan. Selepas reboot cuba pindahkan fail ke pemacu.

Betulkan- 7 Buat partisi format NTFS-

Namun jika anda mencari jalan keluar untuk masalah anda, anda mungkin mempertimbangkan untuk membuat partisi format NTFS baru pada cakera keras anda.

Penting-

Membersihkan / Memformat pemacu akan menghapus semua fail dan folder secara kekal. Sekiranya terdapat perkara penting dalam pemacu, buat sandaran fail penting dan simpan di pemacu komputer lain.

1. Tekan kekunci Windows + R untuk melancarkan Run. Sekarang, ketik " cmd " dan tekan Ctrl + Shift + Enter . Klik " Ya " untuk membenarkan Kawalan Akaun Pengguna . Tetingkap Prompt Perintah akan dibuka dengan hak Pentadbiran.

Cmd

2. Sekarang, di tetingkap Prompt Perintah, ketikkan perintah ini satu persatu dan tekan Enter untuk masing-masing untuk melaksanakannya.

isi senarai diskpart pilih isipadu X
bersih
buat partition primer

Catatan- Ganti " X " dengan huruf pemacu pada pemacu tujuan.

Pilih Cakera 0

3. Sekarang, ketik sekali lagi arahan ini satu persatu dan tekan Enter selepas masing-masing untuk melaksanakannya satu persatu.

senarai cakera Pilih partition 1 Aktif

Catatan- Ganti “ 1 ” sebagai “ nombor ” cakera pada pemacu tujuan (anda mendapatkan senarai disk dengan arahan 'disk disk') yang ingin anda pindahkan fail atau folder anda.

Pilih Partition

4. Ketik perintah ini dan tekan Enter , untuk memformat pemacu tujuan dalam format NTFS, dan labelkan sebagai nama pilihan anda.

format fs = ntfs label = Y

Catatan- Ganti " Y " sebagai label cakera pilihan anda.

Format Ntfs Cmd

5. Pada langkah terakhir proses, tetapkan part drive yang baru dibuat huruf pemacu pilihan anda. (Harus berbeda dari semua huruf pemacu yang ada di komputer. Anda dapat memeriksa huruf pemacu yang ada di File Explorer .) Cukup salin-tempel perintah ini di tetingkap Command Prompt , dan tekan Enter untuk menjalankan perintah.

memberikan surat = G

Catatan- Ganti " G " sebagai huruf cakera pilihan anda. (Harus berbeza dari semua huruf pemacu yang ada di komputer anda. Anda boleh menyemak huruf pemacu yang ada di File Explorer> PC ini .)

Tetapkan Huruf Pemacu

Tutup tetingkap Prompt Perintah . Sekarang, but semula komputer anda. Setelah reboot, cuba pindahkan fail / folder ke partisi baru yang baru anda buat. Tidak akan ada masalah lagi semasa pemindahan fail atau folder.

Petua-

Namun jika masalah itu terus mengganggu anda, berikut adalah beberapa petua tambahan untuk membantu anda

1. Cuba pindahkan fail / folder di komputer dengan akaun pengguna / pentadbir lain.

2. Sekiranya anda menghadapi masalah ini untuk mengekstrak jenis fail atau folder yang dimampatkan tertentu, pertimbangkan untuk menggunakan alat pengekstrak lain. (Contoh - Seperti, jika anda menghadapi masalah membuka zip fail dengan WinRAR, anda boleh mengekstrak fail menggunakan pengekstrak .7z.)