Perbaiki Kesalahan isdone.dll Semasa memasang permainan Di Windows 10

The ralat isDone.dll dalam Windows 10 kebanyakannya berkaitan dengan pemasangan PC permainan, serta program saiz besar. Permainan atau program besar mempunyai data yang dimampatkan, yang dibongkar dalam cakera keras anda semasa pemasangan. Ini memakan RAM PC anda dan juga cakera keras. Semasa pemasangan, jika RAM atau Hard Disk PC anda tidak mempunyai memori yang mencukupi untuk menangani proses tersebut, PC anda mungkin melalui ralat ini.

Mesej ralat yang biasanya dikaitkan dengan ralat isDone.dll adalah:

  • An error occurred when unpacking!
  • unarc.dll returned an error code: -1
  • ERROR: archive data corrupted (decompression fails)

Ralat Isdone.dll Utama

Selain masalah memori, masalahnya mungkin fail DLL yang rosak, fail sistem yang rosak, RAM dengan kesalahan, cakera keras dengan ralat, masalah antivirus , dan lain-lain. Masalahnya juga mungkin berlaku jika PC anda tidak sesuai dengan keperluan permainan atau perisian.

Oleh itu, tanpa membuang masa, mari kita lihat kaedah yang dapat membantu anda memperbaiki ralat isDone.dll pada PC anda.

Cara Memperbaiki ralat isDone.dll pada Windows 10

Sebelum anda mencuba kaedah untuk menghilangkan ralat ini, ada satu ajakan bertindak yang mesti anda laksanakan. Periksa konfigurasi PC anda dan lihat apakah itu sesuai dengan permainan atau perisian yang ingin anda pasang. Setiap permainan atau perisian dilengkapi dengan keperluan konfigurasi PC minimum. Anda hanya boleh menggunakan nama sistem + syarat permainan Google, dan anda akan dapat mengetahui perkara yang sama. Sekiranya, konfigurasi PC anda kurang daripada yang diperlukan, maka tidak hairanlah mengapa anda mendapat  ralat isDone.dll .

Sekiranya PC anda memenuhi semua syarat, anda masih tidak dapat menyelesaikan pemasangan dan mendapatkan  ralat isDone.dll , maka anda boleh mencuba kaedah yang disebutkan di bawah. Kaedah disusun mengikut urutan yang paling sesuai untuk pengguna.

# 1 - Menambah Fail Halaman Windows atau Memori Maya

Sebelum saya memberitahu anda mengenai kaedah ini, anda mesti mengetahui apa itu Fail Halaman . Windows mempunyai Fail Halaman atau Memori Maya, yang digunakannya dari memori cakera keras untuk memproses data yang tidak dapat diproses oleh RAM PC anda sepenuhnya, atau Anda dapat mengatakan, ketika penggunaan RAM maksimum, fail paging atau memori maya dimasukkan untuk menggunakan. Walaupun proses ini akan melambatkan proses sedikit, ia dapat menyelesaikan masalah ralat isDone.dll . Ikuti langkah-langkah ini untuk meningkatkan Fail Halaman Windows atau Memori Maya:

Langkah 1 : Tekan butang Windows + R pada papan kekunci anda untuk membuka kotak arahan Jalankan . Di kotak Run , ketik sysdm.cpl untuk membuka tetingkap System Properties .

Sysdm Min

Langkah 2 : Di tetingkap System Properties, pergi ke  tab Advanced , kemudian klik pada  butang Settings di bahagian  Performance .

Properites Sistem Lanjutan Min

Langkah 3 : Di tetingkap Pilihan Prestasi yang terbuka, pergi ke  tab Lanjutan . Di sini, klik pada  butang Tukar di  kawasan Memori Maya .

Tukar Min Memori Maya

Langkah 4 : Pada tetingkap berikut yang terbuka, pastikan pilihan  fail paging secara automatik untuk pilihan semua pemacu tidak dipilih. Selepas itu, pilih  butang radio Ukuran tersuai . Sekarang, anda akan dapat memasukkan peningkatan nilai pada medan Ukuran awal dan Ukuran maksimum  .

Set Memori Maya Saiz Min (1) Min Baru

Nilai apa yang harus dimasukkan dalam medan Ukuran awal dan Ukuran maksimum ?

Untuk kebanyakan Permainan 2.5 GB sudah cukup, jadi Nilai yang akan berfungsi dalam kebanyakan kes adalah 400 dan 3000 . (Perhatikan bahawa nilainya dalam MB, jadi ini menetapkan ukuran fail paging maksimum selaras dengan 3 GB)

Catatan : Kedua-dua nilai ini perlu dimasukkan ke dalam MB . (1 GB = 1000 MB lebih kurang)

Langkah Akhir : Setelah menetapkan nilai, tekan Ok , tutup semua tetingkap lain yang terbuka, kemudian but semula PC anda. Selepas but semula, lakukan satu langkah lagi.

1. Cukup tekan kekunci Windows + R bersamaan.

2. Sekarang, Tulis % temp% di dalamnya dan klik OK.

Temp Min

3. Sekarang, Padam semua fail yang ada dalam folder.

Padamkan Temp Temp Min

Masih mendapat ralat Windows 10 isDone.dll ? Cuba kaedah seterusnya.

# 2 - Jalankan SFC Scan untuk memperbaiki Kesalahan isDone.dll

Fail sistem yang rosak atau rosak juga boleh menghalang pemasangan permainan atau perisian berat di PC anda. Inilah sebabnya mengapa penting untuk memastikan semua fail sistem Windows sihat. Untuk ini, anda boleh menjalankan imbasan SFC, yang akan memastikan bahawa fail sistem Windows anda sudah siap untuk pemasangan. Untuk menjalankan imbasan SFC, ikuti langkah berikut:

Langkah 1 : Buka Prompt Perintah dalam mod Admin dengan menekan kekunci Windows + X pada satu masa. Ini akan membuka menu Win + X, di mana anda perlu mengklik pilihan Command Prompt (Admin) . Permintaan akan meminta anda membenarkan Windows 10 membuka Prompt Perintah sebagai Pentadbir; benarkan dengan mengklik Ya .

Ralat Cmd Admin Isdone.dll

Langkah 2 : Tetingkap Prompt Perintah akan dibuka. Di sini, ketik perintah berikut dan tekan kekunci Enter pada papan kekunci anda:

sfc / scannow 

Ralat Sfc Isdone.dll

Imbasan SFC akan memakan masa untuk diselesaikan. Jangan mengganggu imbasan dan tunggu sehingga selesai. Selepas imbasan, mulakan semula komputer anda.

Selepas dimulakan semula, cuba pasang permainan atau perisian dan lihat apakah ia mengembalikan ralat isDone.dll . Sekiranya pemasangan berjaya, jalankan imbasan DISM.

Ada kemungkinan bahawa imbasan SFC tidak dapat memperbaiki sepenuhnya beberapa fail sistem yang rosak. Untuk ini, anda perlu menjalankan DISM (Imej Penyebaran & Imbas Pengurusan Servis). Imbasan DISM dapat memperbaiki fail sistem yang rosak yang tidak membiarkan imbasan SFC memperbaiki fail sepenuhnya.

Untuk imbasan DISM, buka Prompt Perintah dalam mod Admin, seperti yang disebutkan di atas. Selepas itu, masukkan arahan berikut di Command Prompt:

DISM / Dalam Talian / Pembersihan-Imej / Pemulihan Kesihatan 

Ketepikan Ralat Isdone.dll

Biarkan imbasan DISM selesai. Setelah imbasan selesai, jalankan lagi imbasan SFC dengan mengikuti langkah-langkah yang disebutkan di atas.

Sekarang, mulakan semula PC anda setelah imbasan SFC selesai. Kemudian, cuba pasang permainan atau perisian dan kemungkinan besar anda akan dapat memperbaiki ralat isDone.dll . Sekiranya tidak, pergi ke kaedah seterusnya.

# 3 - Pasang Permainan dalam Mod Selamat

Boot PC dalam Safe Mode memastikan bahawa tidak ada program atau proses lain yang berjalan daripada yang penting, yang diperlukan untuk menjalankan hanya sistem operasi Windows. Melakukannya akan memastikan bahawa hanya RAM minimum yang digunakan. Dalam lingkungan seperti itu, memasang permainan atau perisian akan memastikan RAM maksimum tersedia untuk pemasangan, dan dengan itu semakin sedikit kemungkinan kesalahan isDone.dll terjadi.

Untuk memulakan PC anda dalam Safe Mode, matikan PC anda. Sekarang mulakannya lagi, dan sebaik sahaja anda melihat skrin permulaan, mulailah menekan kekunci F8 secara berterusan dengan jarak kira-kira 1 saat. Anda akan mendapat skrin dengan pilihan untuk memulakan PC dalam Safe Mode .

Ralat Safe Isdone.dll

Setelah memulakan PC dalam Safe Mode, cuba pasang permainan atau perisian. Sekiranya Safe Mode tidak berfungsi, anda juga boleh mencuba untuk memulakan PC dalam Safe Mode dengan Networking . Pilihan untuk boot PC dalam  Safe Mode dengan Networking muncul bersama dengan pilihan Safe Mode .

# 4 - Daftar semula fail isDone.dll & unArc.dll

Mungkin fail isDone.dll dan unArc.dll perlu didaftarkan semula pada sistem anda. Mendaftar semula fail dll dapat membantu kes anda menyelesaikan ralat isDone.dll . Ini adalah proses yang cukup mudah dan dapat dilakukan dalam beberapa langkah. Inilah cara untuk mendaftarkan semula fail dll ini:

Langkah 1 : Di sini, anda perlu menjalankan Prompt Perintah dalam mod Pentadbir. Untuk ini, tekan kekunci Windows + X bersama-sama. Dari menu Win + X yang terbuka, klik pada pilihan Prompt Perintah (Admin) .

Langkah 2 : Di tetingkap Command Prompt yang terbuka, ketik perintah yang disebutkan di bawah dan tekan Enter untuk mendaftar semula fail isDone.dll .

regsvr32 isdone.dll 

Ralat semula 1 Ralat Isdone.dll

Langkah 3 : Setelah mendaftarkan semula dll di atas, ketik perintah seterusnya yang disebutkan di bawah ini dan tekan Enter untuk mendaftarkan semula fail unArc.dll .

regsvr32 unarc.dll 

Ralat semula Ralat 2 Isdone.dll

Setelah menjalankan kedua perintah di atas, mulakan semula PC anda, kemudian cuba pasang semula permainan atau perisian. Sekiranya kaedah ini tidak membantu dengan ralat Windows 10 isDone.dll, cubalah kaedah seterusnya.

# 5 - Ganti fail isDone.dll & unArc.dll untuk memperbaiki Kesalahan isDone.dll

Cara lain untuk menyelesaikan masalah ini adalah dengan menggantikan kedua-dua fail isDone.dll dan unArc.dll. Untuk melaksanakan proses ini, anda perlu memuat turun kedua-dua fail dll ini dan mengganti fail asalnya dengan yang dimuat turun.

Anda hanya boleh mencari di Google untuk memuat turun kedua-dua fail dll ini secara berasingan. Atau, klik pada pautan ini untuk memuat turun isDone.dll dan unArc.dll fail.

Setelah dimuat turun, anda mungkin perlu mengekstrak fail dll dari fail yang dimuat turun yang dimampatkan. Sebaik sahaja anda mengekstraknya, pindahkan ke folder di mana fail isDone.dll dan unArc.dll sudah disimpan.

Ikuti langkah-langkah ini untuk menggantikan fail dll.

Langkah 1 : Salin fail isDone.dll yang diekstrak yang anda muat turun.

Langkah 2 : Sekarang, pergi ke pemacu C , di sana buka  folder Windows , kemudian pergi ke folder System32 . Dalam folder System32, tampal fail isDone.dll yang disalin. Kotak dialog akan bertanya sama ada anda mahu  Mengganti fail asal, klik  Ya .

Langkah 3 : Salin fail unArc.dll yang diekstrak dan tampalkannya di folder System32 seperti yang anda lakukan pada Langkah 2.

Langkah 4 : Setelah berjaya menggantikan kedua-dua fail dll, ulangi Kaedah # 4 yang dinyatakan di atas untuk mendaftarkan semula fail dll yang baru ditambahkan menggunakan Command Prompt.

Apabila anda telah mendaftarkan semula kedua-dua fail dll, mulakan semula PC anda dan cuba lagi pemasangannya. Ini mungkin akan menyelesaikan ralat bagi anda. Sekiranya tidak mencuba kaedah seterusnya.

# 6 - Periksa RAM untuk Kesalahan

Banyak pengguna juga melaporkan bahawa jika terdapat ralat atau sektor yang buruk pada RAM PC anda, ia akan menghentikan permainan atau perisian yang besar untuk dipasang, dan akan menunjukkan kesalahan isDone.dll . Oleh itu, jika tidak ada yang berfungsi, penting bagi anda untuk memeriksa sama ada RAM anda baik-baik saja.

Menguji RAM untuk kesilapan adalah amalan yang baik untuk diikuti, sekiranya anda telah menggunakan PC anda sejak sekian lama. Kesalahan dalam RAM boleh menyebabkan pelbagai masalah lain dari masa ke masa. Ini juga boleh membahayakan kesihatan PC anda secara keseluruhan. Untuk menguji kesilapan yang berkaitan dengan RAM pada PC, anda boleh menggunakan alat Diagnostik Memori Windows , tetapi pengguna mengesyorkan menggunakan alat pihak ketiga untuk tujuan ini. Kenapa? kerana Diagnostik Memori Windows tidak benar-benar memberikan semua maklumat penting yang diperlukan untuk menentukan sama ada RAM anda rosak atau tidak.

Perisian pihak ketiga seperti Memtest dan memtest86 dapat membantu anda menyelesaikan masalah sekiranya RAM anda rosak atau tidak. Untuk menjalankan kedua-dua perisian ini, anda perlu memuatkannya pada pemacu denyar yang boleh di-boot. Selepas itu, anda perlu menghidupkan semula PC anda, dan memuatkan perisian ini dari pilihan boot.

Klik di sini untuk mengetahui cara membuat pemacu kilat USB Bootable menggunakan perisian bernama Rufus . Berikut adalah panduan lengkap untuk memeriksa kesalahan RAM anda menggunakan Memtest .

Sekiranya RAM anda menunjukkan sebarang kesalahan, disarankan agar anda segera mengganti RAM anda, kerana ia juga boleh menyebabkan masalah lain pada PC anda.

Cuba pasang permainan atau perisian setelah mengganti RAM yang rosak. Sekiranya RAM anda tidak apa-apa, anda harus memeriksa kesilapan cakera keras anda selepas ini.

Catatan : Sekiranya anda seorang komputer di komputer, dapatkan seseorang yang mempunyai pengetahuan tentang komputer dan dapat membantu anda dalam hal ini.

# 7 - Periksa Hard Disk untuk Kesalahan untuk memperbaiki ralat isDone.dll

Memeriksa kesilapan cakera keras anda dan memperbaiki kesilapan tersebut adalah sangat mudah daripada memeriksa kesilapan RAM.

Sama seperti ralat RAM, kesalahan pemacu keras mungkin menjadi sebab anda mendapat ralat isDone.dll di Windows 10 semasa memasang permainan atau perisian besar. Untuk mengimbas dan memperbaiki kesilapan cakera keras, ikuti langkah berikut:

Langkah 1 : Buka Prompt Perintah dalam mod Pentadbir. Untuk ini, tekan kekunci Windows + X bersama-sama. Dari menu yang akan terbuka, klik pada pilihan  Prompt Perintah (Admin)  .

Ralat Cmd Admin Isdone.dll

Langkah 2 : Periksa nama pemacu di mana Windows dipasang di folder My PC. Ia biasanya dipasang dalam pemacu C di kebanyakan PC. Sekarang, di tetingkap arahan Perintah, ketik perintah berikut dan tekan kekunci Enter:

chkdsk / f C: 

Ralat Chkdsk Isdone.dll

Ini akan menjalankan imbasan untuk mencari kesilapan dalam cakera keras anda. Selepas imbasan, ia juga akan memperbaiki semua kesalahan yang dihadapi. Ini mungkin memerlukan sedikit masa, jadi sabar dan tunggu prosesnya selesai.

Setelah selesai, mulakan semula Komputer anda dan cuba pasang. Sekiranya ralat isDone.dll masih muncul, cuba kaedah # 8.

# 8 - Bersihkan PC anda

Sekiranya memori PC anda tersumbat, ada kemungkinan anda mendapat ralat isDone.dll semasa memasang permainan atau perisian. Penting untuk membersihkan PC anda sekali-sekala untuk membuang fail sampah di PC anda. Untuk membersihkan PC anda, berikut adalah artikel terperinci yang boleh anda gunakan:  Cara Kosongkan Ruang di Windows 10

Ia mempunyai sekitar 10 kaedah untuk membersihkan PC anda, di antaranya, beberapa akan sangat membantu membersihkan ruang dari pemacu C, di mana Windows dipasang.

# 9 - Lumpuhkan Perisian Antivirus

Pengguna telah melaporkan bahawa perisian Antivirus kadang-kadang menghalang proses pemasangan permainan dan perisian besar, dan dengan demikian menunjukkan kesalahan isDone.dll . Oleh itu, anda boleh mencuba sekali lagi untuk memasang permainan atau perisian selepas mematikan perisian Antivirus buat sementara waktu di PC anda. Biasanya, anda akan mendapat pilihan untuk mematikan Antivirus anda di System Tray di sudut paling kanan bar tugas anda di bahagian bawah skrin.

Sekiranya anda berjaya memasang permainan atau perisian, aktifkan semula Antivirus. Sekiranya anda tidak dapat dan mendapat ralat isDone.dll lagi, biarkan Antivirus dinyahaktifkan dan jalankan kaedah seterusnya.

# 10 - Lumpuhkan Firewall untuk memperbaiki ralat isDone.dll

Sambil memastikan Antivirus dinonaktifkan, langkah seterusnya adalah mematikan Windows Firewall buat sementara waktu dan kemudian cuba memasang permainan atau perisian. Untuk mematikan firewall, ikuti langkah berikut:

Langkah 1 : Klik pada butang Mula, kemudian di bar Mula Cari, ketik Windows Firewall . Dari hasil carian, buka pilihan Windows Firewall .

Ralat Firewall 1 Isdone.dll

Langkah 2 : Pada Windows yang terbuka, klik pada pilihan Hidupkan atau matikan Windows Firewall yang tersedia di panel kiri.

Ralat Firewall 2 Isdone.dll

Langkah 3 : Sekarang, di tetingkap baru yang akan dibuka, pilih kedua pilihan Putaran Windows Firewall (tidak disyorkan) . Selepas itu, klik  Ok .

Ralat Firewall 3 Isdone.dll

Setelah tetapan diterapkan, cuba sekali lagi memasang permainan atau perisian. Ini mungkin akan menyelesaikan ralat isDone.dll.

Kata Penutup

Windows juga mengembalikan ralat isDone.dll kadang-kadang semasa memasang permainan atau perisian cetak rompak. Oleh itu, sekiranya demikian, anda disyorkan untuk menggunakan permainan dan perisian asli yang dibawa secara sah. Selalunya, permainan dan perisian yang dibeli secara sah dipasang dan berjalan dengan lancar, tanpa mengembalikan sebarang kesalahan.

Dalam kes yang teruk, anda boleh menghubungi pasukan sokongan pengeluar PC anda untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat untuk ralat i sDone.dll pada Windows 10 semasa memasang permainan atau perisian berat.