Perbaiki Kedai Windows yang Hilang di Windows 10 (diselesaikan)

Kedai Windows Microsoft adalah aplikasi yang sangat berguna untuk semua peranti Windows. Mungkin tidak berjaya seperti Play Store Google atau App Store Apple. Tetapi, ia menjalankan tugasnya dengan cukup baik.

Akhir-akhir ini, pengguna Windows menghadapi masalah dengan aplikasi Windows Store. Masalahnya nampaknya muncul setelah memasang kemas kini Windows, di mana ikon Windows Store tidak dapat dilihat. Pengguna tidak dapat mencari Windows Store di komputer mereka. Biasanya, ia terletak di menu Mula. Memulakan semula sistem juga tidak membantu. Jadi, bagaimana kita membetulkannya?

Sejumlah pengguna Windows terjejas oleh masalah ini. Sekiranya anda juga salah seorang dari mereka, tidak ada yang perlu dibimbangkan lagi. Dalam artikel ini, kami akan membantu anda menyelesaikan masalah ini menggunakan kaedah kami. Cukup jalankan kaedahnya dan anda akan bebas dari masalah ini dalam masa yang singkat.

Penggunaan Windows Store yang paling penting ialah ia membolehkan anda memuat turun aplikasi dengan selamat. Maksudnya, tidak ada malware atau virus, dan hanya aplikasi yang bersih. Memuat turun aplikasi dari pihak ketiga menjadikan komputer anda mudah diserang. Itu semua menunjukkan betapa pentingnya Windows Store.

Ikuti kaedah, satu persatu, sehingga masalahnya diselesaikan.

1. Tetapkan semula Cache

Kaedah terbaik setakat ini yang telah menolong banyak pengguna Windows yang menghadapi masalah yang sama adalah menetapkan semula cache Windows Store. Ikuti langkah-langkah untuk melaksanakan kaedah ini.

Langkah 1. Open Run. Untuk membuka Run, klik kanan pada butang Start menu dan pilih Run .

Lari Lari

Langkah 2. Langkah terakhir akan membuka Run. Di sini, taip wreset dan klik OK .

Jalankan Wreset

Langkah 3. Sekarang, tetingkap Prompt Perintah akan terbuka dan perintah wreset akan dilaksanakan. Tunggu sehingga selesai. Setelah selesai, mulakan semula komputer anda.

Ini harus menyelesaikan masalah. Periksa sama ada anda dapat mencari Kedai Windows di Menu Mula, atau tidak. Sekiranya masalah itu masih belum dapat diselesaikan, cubalah kaedah seterusnya.

2. Lakukan Imbasan DISM

Imbasan Pengurusan Imej & Perkhidmatan DISM atau Penyebaran adalah alat penyelesai masalah Windows 10 yang dibina dan mencari dan memperbaiki fail sistem yang rosak. Ikuti langkah-langkah untuk melaksanakan kaedah ini.

Langkah 1. Buka Prompt Perintah sebagai Pentadbir. Untuk melakukan ini, pergi ke Cortana dan ketik Prompt Perintah di kawasan carian. Sekarang, klik kanan pada Command Prompt dari hasil carian dan klik pada Run as administrator . Apabila diminta dengan kotak dialog untuk mengesahkan jika anda ingin membuka Prompt Perintah dalam mod Pentadbir, pilih butang Ya .

Arahan Perintah Sebagai Pentadbir

Langkah 2. Langkah terakhir akan membuka tetingkap Prompt Perintah. Sekarang, di tetingkap Prompt Perintah, ketik perintah berikut, satu per satu, dan tekan Enter setelah mengetik setiap perintah.

Ketepikan / Dalam Talian / Pembersihan-Imej / Pemeriksaan Kesihatan Kekalahan / Dalam Talian / Pembersihan-Imej / ImbasanKesalahan Kesihatan / Dalam Talian / Pembersihan-Imej / Pulihkan Kesihatan

 

Langkah 3. Biarkan imbasan menyelesaikan operasi carian dan membetulkannya. Proses ini memerlukan masa sehingga 20 minit, jadi bersabarlah.

Langkah 4. Apabila proses selesai, Mulakan semula komputer anda.

3. Membaiki Kedai Windows secara manual

Dalam kaedah ini, kami akan membaiki Windows Store secara manual. Proses ini tidak mudah, jadi untuk melakukan ini, kita harus menjalankan beberapa perintah di Windows PowerShell. Ikuti langkah-langkah dengan teliti untuk melaksanakan kaedah ini.

Langkah 1. Langkah pertama adalah memuat turun fail dari pautan ini. Jangan unzip fail, cukup muat turun dan tampalkan ke desktop anda. Untuk lebih spesifik, tampal fail di:

C: \ Users \ Your_Username \ Desktop

Catatan: Berikut adalah "Nama_Anda" adalah nama akaun sebenar anda. Jangan lupa menggantinya.

Langkah 2. Buka Windows PowerShell sebagai Pentadbir. Untuk melakukan ini, pergi ke Cortana dan ketik Powershell di kawasan carian. Sekarang, klik kanan pada Windows PowerShell dari hasil carian dan klik Run as administrator . Apabila diminta dengan kotak dialog untuk mengesahkan jika anda ingin membuka Windows PowerShell dalam mod Admin, pilih butang Ya .

Windows Powershell Dijalankan Sebagai Pentadbir

Langkah 3. Sekarang, di tetingkap Windows PowerShell, anda harus mengetik beberapa perintah, dan tekan Enter setelah mengetik setiap perintah.

Set-ExecutionPolicy Tidak Terhad

Sekarang ketik Y dan tekan Enter jika anda ditanya tentang mengubah dasar pelaksanaan.

cd C: \ Users \ Your_Username \ Desktop . \ reinstall-preinstalledApps.ps1 * Microsoft.WindowsStore *

 Di sini "Your_Username" adalah nama akaun sebenar anda. Jangan lupa menggantinya.

 

Langkah 4. Minimumkan Windows PowerShell. Sekarang, anda perlu Reset Cache Windows Store. Untuk melakukannya, lakukan Kaedah 1 .

Jalankan Wreset

Langkah 5. Kembali ke Windows PowerShell , dan ketik arahan berikut. Tekan Enter setelah menaip arahan.

Set-ExecutionPolicy AllSigned

 

Langkah 6. Mulakan semula komputer anda.

Ini harus menyelesaikan masalah. Periksa sama ada ini menyelesaikan masalah untuk anda, atau tidak. Sekiranya anda masih tidak dapat menemui Windows Store, ikuti kaedah seterusnya.

4. Selesaikan masalah menggunakan Penyelesaian Masalah Windows Store

Dalam kaedah ini, kami akan cuba menyelesaikan masalah menggunakan Penyelesaian Masalah Windows Store. Penyelesaian Masalah Windows Store adalah alat Windows yang mencari masalah Windows Store dan memperbaikinya. Ikuti langkah-langkah untuk menyelesaikan masalah.

Langkah 1. Pertama, anda perlu memuat turun Penyelesai Masalah Aplikasi Gedung Windows. Pergi ke pautan Microsoft ini untuk memuat turunnya.

Langkah 2. Sekarang, klik dua kali pada fail yang dimuat turun. Ini akan membuka Penyelesai Masalah Aplikasi Gedung Windows.

Langkah 3. Sekarang, di tetingkap Penyelesaian Masalah, pergi ke Lanjutan .

Penyelesaian Masalah Aplikasi Kedai Windows Lanjutan

Langkah 4. Di layar seterusnya, pastikan kotak di sebelah Terapkan Pembaikan Secara automatik ditandai, dan klik Seterusnya .

Penyelesaian Masalah Aplikasi Kedai Windows Memohon Pembaikan

Langkah 5. Sekarang Penyelesai Masalah akan memeriksa masalah dan memperbaikinya.

 

Langkah 6. Kaedahnya belum selesai. Sekarang, buka Penyelesaian Masalah. Untuk membuka Penyelesaian Masalah, Pergi ke Cortana dan ketik Selesaikan Masalah . Pilih Selesaikan Masalah dari hasil.

Penyelesaian Masalah Cortana

Langkah 7. Langkah terakhir akan membuka tetingkap Penyelesaian Masalah. Di sini, klik pada Aplikasi Gedung Windows dan kemudian klik Jalankan penyelesai masalah . Ia akan berada di bawah Cari dan atasi masalah lain .

Selesaikan Masalah Aplikasi Gedung Windows

Langkah 8. Ikuti arahan di skrin untuk menyelesaikan kaedah ini.

Ini harus menyelesaikan masalah. Sekiranya anda masih menghadapi masalah, ikuti kaedah seterusnya.

 

 

5. Buat Akaun Pengguna Baru

Sekiranya setakat ini tidak ada yang sesuai untuk anda, anda harus membuat akaun pengguna baru. Ikuti langkah-langkah untuk membuat akaun pengguna baru untuk menyelesaikan masalahnya.

 

Langkah 1. Buka Tetapan . Untuk membuka aplikasi Tetapan, klik kanan pada butang menu Mula dan pilih Tetapan .

Buka Tetapan 1

Langkah 2. Di tetingkap Tetapan, pergi ke Akaun .

Akaun

Langkah 3. Pilih Keluarga & orang lain dari sebelah kiri, dan kemudian klik Tambah orang lain ke PC ini . Ia akan berada di bawah Orang lain di sebelah kanan.

Tambahkan Orang Lain Ke Pc Ini

Langkah 4. Langkah terakhir akan dibuka Bagaimana orang ini akan masuk? skrin. Di sini, klik Saya tidak mempunyai maklumat log masuk orang ini .

Saya Tidak Mempunyai Maklumat Log masuk Orang Ini

Langkah 5. Pada layar Mari buat akaun anda , pilih Tambahkan pengguna tanpa akaun Microsoft .

Tambahkan Pengguna Tanpa Akaun Microsoft

Langkah 6. Pada langkah ini, isikan Nama Pengguna , Kata Laluan dan Masukkan semula kata laluan pilihan anda untuk akaun pengguna baru. Sekarang, klik Next dan ikuti arahan di skrin untuk membuat akaun pengguna baru.

Tambah Kata Laluan Nama Pengguna Buat Akaun

Setelah selesai membuat akaun pengguna baru, nyanyikan di akaun pengguna baru. Anda tidak akan menghadapi sebarang kesalahan lagi.

Kami harap kami dapat membantu anda menyelesaikan masalah ini. Sekiranya anda menyelesaikan masalah ini dengan menggunakan kaedah lain, atau jika anda mempunyai pertanyaan mengenai masalah ini, sebutkan di bawah dalam komen.