14 Aplikasi Paparan Foto Terbaik untuk Windows 10 untuk Prestasi Lebih lancar

Kita semua suka melihat foto-foto kita yang tersimpan sesekali, mengingatkan masa-masa yang baik. Windows 10 dilengkapi dengan penampil foto sendiri yang menawarkan pengalaman melihat foto asas. Ini adalah aplikasi yang bagus untuk memeriksa foto dengan serta-merta, namun ia hanya menyokong format JPEG dan RAW, dan tidak ada yang lain.

Ia juga dilengkapi dengan beberapa pilihan penyuntingan asas yang bagus untuk kerja cepat. Tetapi jika anda mahukan aplikasi yang membuka gambar anda lebih cepat dengan pilihan penyuntingan lanjutan, maka anda akan melihatnya di tempat lain. Walaupun anda boleh memuat turun penampil foto alternatif untuk faedah tambahan, anda mesti menetapkannya sebagai penampil gambar lalai dalam Tetapan Aplikasi Lalai sebelum anda dapat memperoleh kelebihan sepenuhnya.

Di sini kami telah menyenaraikan beberapa aplikasi tontonan foto terbaik untuk Windows 10 untuk persembahan yang lebih lancar.

Pemapar Foto Windows

Pemapar Foto Windows

Ini adalah paparan foto lalai yang ditawarkan oleh versi Windows 7 atau 8.1. Ini tidak disertakan dengan Windows 10. Walau bagaimanapun, jika anda telah menaik taraf dari versi sebelumnya ke Windows 10, anda mungkin masih mempunyai pilihan untuk mengembalikannya.

Yang perlu anda lakukan ialah mengklik kanan pada foto di Penjelajah, pilih pilihan "Buka Dengan", dan sekarang anda akan melihat Pemapar Foto jika itu daftarnya. Sekiranya tidak ditunjukkan dalam senarai, anda tidak dapat memasangnya. Tetapi, jika anda memasangnya sekali lagi, untuk membuatnya berfungsi, anda mesti memuat turun fail pendaftaran.

Anda kemudian perlu mengekstrak fail dan kemudian klik dua kali pada pilihan yang bertuliskan "Aktifkan Windows Photo Viewer pada Windows 10". Sekarang but semula komputer anda untuk dapat menggunakan Photo Viewer kembali lagi.

Harga: Percuma

Pengurus Foto Movavi

Pengurus Foto Oravi

Sebilangan besar daripada kita mempunyai koleksi gambar yang tersimpan di sistem kita, tetapi biasanya, gambar ini tersebar di folder yang berbeza. Aplikasi ini mengatur semua itu termasuk yang dalam format JPEG, PNG, RAW, atau dalam format lain, dan menjimatkan masa anda.

Ciri-ciri :

 • Membuat album gambar yang dikesan secara automatik menggunakan "pengenalan wajah"
 • Ini membolehkan anda menambahkan tag ke fail gambar untuk navigasi yang mudah.
 • Ini menawarkan pilihan untuk menyusun album foto berdasarkan negara dan menyaring gambar mengikut bandar.
 • Secara automatik mengesan gambar yang kelihatan serupa dan membolehkan anda mengeditnya, memilih yang terbaik, membuang yang lain, dll.
 • Mengesan gambar pendua dengan pantas dan menghapusnya untuk membersihkan ruang cakera.

Keupayaan untuk mengedit satu foto atau banyak foto bersama-sama, pada masa yang sama, pilihan untuk menambahkan semua foto atau album anda ke arkib gambar (walaupun teg dan tempat) menyusun gambar mengikut tarikh dan perincian GPS, atau melihat foto dalam skrin penuh mod adalah beberapa ciri utama yang lain.

Harga: Percubaan percuma disediakan; Harga bermula dari $ 8.38.

Pemapar Foto Apowersoft

Pemapar Foto Apowersoft

Sekiranya anda sukar untuk membuka fail foto dalam format HEIC / HEIF, ini adalah untuk anda. Walaupun terdapat beberapa aplikasi yang menyokong format ini hari ini, aplikasi ini adalah yang pertama di antara semua. Di samping itu, ia juga menyokong format gambar lain seperti JPEG, PNG, dan BMP.

Ciri-ciri :

 • Bersukan antara muka yang mesra pengguna dan responsif dengan banyak ciri berguna.
 • Ini membolehkan anda mengubah pilihan untuk melihat gambar HEIC, misalnya, memperbesar & memperkecil, memutar kanan atau kiri, dll.
 • Membolehkan anda membuat tayangan slaid gambar untuk format HEIC.
 • Memudahkan menangkap tangkapan skrin.
 • Dilengkapi dengan penyunting gambar yang hebat yang membolehkan anda mengedit, memutar, mengubah saiz, dan banyak lagi.

Paling baik, ia menggunakan sumber sistem minimum dan tidak melambatkan prestasi sistem, membolehkan anda melihat gambar panjang dengan mudah, dan juga berfungsi sebagai pembaca PDF.

Harga: Versi percuma tersedia; Rancangan bermula dari $ 12.95 / bulan.

Foto Google

Foto Google

Ia menggunakan teknologi berasaskan awan dan oleh itu, anda dapat menyimpan foto anda ke awan dan mengaksesnya dari mana sahaja dari mana-mana peranti dari penyemak imbas pilihan anda, pergi ke //photos.google.com. Bukankah itu keren? Ya, aplikasi ini sangat sesuai untuk mereka yang ingin mengakses foto mereka dari pelbagai peranti.

Ciri-ciri:

 • Ini membolehkan anda membuat sandaran untuk sebilangan besar kandungan visual secara percuma.
 • Atur kandungan visual anda dengan cara yang anda dapati dengan pantas tanpa penandaan.
 • Membolehkan anda menghapus gambar yang telah disandarkan dengan mudah, dari storan peranti anda.

Antara ciri pentingnya yang lain adalah pilihan untuk berkongsi gambar yang disimpan dengan rakan dan keluarga tanpa mengira peranti yang mereka miliki, bar carian, menyokong format gambar yang berbeza, dan banyak lagi.

Harga: Versi percuma tersedia sehingga 15GB; Harga pasca 15GB bermula dari $ 1.99 / bulan untuk 100GB.

XnView

Nview Imageviewer Mp

Ini adalah satu lagi alat melihat gambar yang hebat yang bukan hanya membolehkan anda melihat foto, tetapi juga membolehkan anda mengatur gambar anda dan bahkan mengeditnya dengan mudah.

Ciri-ciri :

 • Bersukan antara muka yang mudah digunakan dan responsif.
 • Ia menawarkan panduan yang sangat baik tentang cara menavigasi dan membantu anda memulakannya dengan mudah.
 • Antara muka yang tersusun rapi yang membolehkan anda melihat folder tertentu, memaparkan gambar kecil di panel tontonan utama, dan banyak lagi.
 • Menyokong semua format gambar utama termasuk PDF, JPEG, GIF, PNG, dll.
 • Ia menawarkan pelbagai pilihan penyuntingan seperti pemotongan, penyesuaian warna, pengeditan metadata, dll.

Pilihan untuk menukar gambar dalam kumpulan, mencari gambar yang sama, membandingkan gambar, membuat tayangan slaid, atau mengubah saiz gambar kumpulan adalah beberapa ciri pentingnya yang lain.

Harga: Percuma

ACDSee Ultimate

Studio Foto Muktamad

Ini adalah aplikasi ringan untuk Windows yang membolehkan anda melihat dan mencetak foto dengan serta-merta. Ia adalah pemapar gambar langsung yang dilengkapi dengan ciri-ciri minimum tetapi prestasi yang hebat.

Ciri-ciri :

 • Beraksi dengan pantas, menawarkan pilihan untuk Zum masuk & keluar foto, atau tetapkan gambar sebagai wallpaper desktop.
 • Kawalan cetakan sukan untuk mendapatkan cetakan foto yang anda lihat pada jenis kertas tertentu.
 • Kemudahan seret dan lepas untuk membuka fail, pilihan dua kali klik untuk mod skrin penuh, atau pilihan untuk memutar gambar anda.

Secara keseluruhan, ia mempunyai antara muka yang sederhana namun kuat dan pelbagai ciri berguna.

Harga: Percuma.

Pandangan Irfan

Rfan Pandangan

Ini adalah aplikasi melihat foto percuma yang telah bertambah baik selama bertahun-tahun. Ia berprestasi jauh lebih baik daripada pemapar gambar bawaan sistem operasi ketika melihat foto.

Ciri-ciri :

 • Mudah digunakan dengan kesan yang sama mudah digunakan.
 • Ia menawarkan pilihan menu cepat yang membolehkan anda memilih pilihan hanya dengan beberapa klik.
 • Membolehkan anda bereksperimen dengan warna foto dengan mudah dan menambahkan pelbagai penapis dan kesan.
 • Ia membolehkan anda membuat tayangan slaid, menambah tanda air, dan mengekstrak gambar dari pengimbas.
 • Membolehkan anda membuka gambar yang anda lihat ke editor gambar lain.

Lebih-lebih lagi, ia menyokong pelbagai format gambar, menawarkan pilihan untuk membuat gambar baru, atau menggunakan plugin yang berbeza dari rangkaian yang tersedia.

Harga: Percuma.

Pandangan Madu

Sekiranya anda mencari penyelesaian yang lebih pantas, ini adalah aplikasi tepat yang anda perlukan. Aplikasi melihat gambar ini lebih pantas dan menyokong pelbagai format gambar termasuk RAW, JPG, PNG, BMP, GIF, dan banyak lagi.

Ciri-ciri :

 • Ia menyokong semua format buku komik utama seperti ZIP / CBZ, RAR / CBR, LZH / LHA, TAR, 7Z, HV3, ALZ, dan EGG.
 • Menawarkan semua pilihan paparan iklan tontonan.
 • Ia membolehkan anda memperluas, memutar, dan mengezum gambar untuk paparan yang lebih baik.
 • Mari anda memilih teknik interpolasi dan memasukkan lebih banyak kesan.

Selain itu, ia juga membantu anda melihat arkib tanpa mengekstraknya, menawarkan kemampuan untuk melihat dalam mod yang berbeza termasuk pandangan Isi dan Selari, membolehkan anda membuat tayangan slaid dan banyak lagi.

Harga: Percuma

Kaca Imej

Kaca gambar

Ini adalah aplikasi ringkas yang memenuhi hampir semua keperluan penampil foto dan sangat serupa dengan pemapar foto asli Windows. Ini direka khas untuk menggantikan paparan foto Windows 7 dan Vista atau yang mempunyai masalah keserasian yang berkaitan dengan format PNG dan GIF.

Ciri-ciri :

 • Menambah gambar lebih pantas berbanding aplikasi Windows Photo Viewer yang asli kerana kemampuannya untuk memuatkan gambar seterusnya menggunakan RAM.
 • Ini membolehkan anda mengubah ukuran dan memposisikan semula foto dengan cepat di tetingkap utama.
 • Bersukan antara muka yang kemas dengan tetingkap utama kosong dan bar alat dengan ikon.

Yang terbaik, ia dapat memasang pakej dan tema bahasa terkini dengan mudah, dan perubahan antara gambar dengan cepat.

Harga: Sumber percuma dan terbuka.

Phototheca 2

Phototheca Pro

Aplikasi tontonan foto percuma ini juga terkenal untuk menyelaraskan organisasi foto. Ia membolehkan anda melihat foto, menyusunnya dengan teratur, mengatur, menyunting, dan bahkan mengumpulkannya dengan rakan dan keluarga.

Ciri-ciri :

 • Membolehkan anda menambahkan foto ke dalam album, melihatnya di kalendar, dan menandai kata kunci.
 • Mencari foto yang serupa untuk anda, menawarkan pilihan untuk mengimport folder foto anda, dan juga semua pendua.
 • Membolehkan anda memindahkan foto anda ke zon selamat di mana ia dikunci dengan kata laluan dan foto disembunyikan.

Selain itu, ia membolehkan anda membuat acara di dalam perpustakaan anda, melihat gambar dalam format kalendar, menawarkan antara muka, sokongan, sentuhan dan isyarat yang mudah digunakan dan responsif, dan banyak lagi.

Harga: Versi percuma tersedia; versi pro bermula dari $ 39.95.

Nomac

Aplikasi melihat foto responsif ini terkenal dengan keserasiannya dengan pelbagai format gambar dan kemampuan untuk mengedit.

Ciri-ciri :

 • Ia menawarkan sejumlah fungsi yang disusun dengan rapi dan yang membolehkan anda menyesuaikan panduan yang ditetapkan.
 • Ia membolehkan anda memuat naik foto menggunakan fungsi drag-and-drop.
 • Membolehkan anda mengakses fail dan folder dalam sistem anda dengan cepat untuk membantu anda memilih gambar dengan mudah.
 • Menawarkan pilihan untuk membuka foto dalam semua format utama termasuk JPEG, BMP, MPO, DNG, dll.

Pilihan untuk memperbesar atau memperkecil gambar, beralih ke gambar berikutnya atau terakhir, menyusun item mengikut tarikh penciptaan, terakhir diubah, atau nama fail, menukar ke paparan skrin penuh, melihat foto yang disenaraikan dalam tayangan slaid atau gambar kecil, atau memaparkan atau merangkumi histogram lalai adalah antara ciri utama yang lain.

Harga: Percuma.

Pandangan Segar

Sekiranya anda mencari lebih daripada sekadar penonton foto, aplikasi ini dapat membantu anda dengan hanya itu. Ini juga membolehkan anda mengatur gambar anda semasa anda dapat melihat kandungan visual (foto, video, dan audio).

Ciri-ciri :

 • Ini membolehkan anda mendengar muzik dan juga melihat video dan grafik dalam tayangan slaid.
 • Memaparkan fail gambar dalam folder dalam beberapa paparan yang merangkumi paparan gambar kecil.
 • Menyokong 86 jenis format.

Selain itu, anda boleh mengubah grafik dari satu varian ke varian lain, mendapatkan cetakan, dan juga membuat album dalam format HTML.

Harga: Percuma

JPEGLihat

Ini adalah aplikasi pantas, minimum, dan sangat disesuaikan yang menyokong pelbagai format gambar termasuk GIF, PNG, TIFF, JPEG, dan lain-lain. Ia mempunyai antara muka pengguna yang ringkas dan ramping.

Ciri-ciri :

 • Ia menawarkan pemprosesan gambar asas dan langsung yang membolehkan anda mengubah kriteria tertentu seperti, putaran, pendedahan, kontras, dan banyak lagi.
 • Ringkas namun kuat dan pantas.
 • Ia membolehkan anda melaksanakan alat pemprosesan gambar asas untuk tontonan langsung.

Penapis sampel semula yang berkualiti tinggi, menyimpan penyesuaian ketajaman gambar, atau pilihan untuk memainkan filem JPEG dalam mod filem adalah beberapa ciri pentingnya yang lain.

Pemapar Imej FastStone

Penampil foto ini juga menawarkan kemampuan penyuntingan dan dilengkapi dengan antara muka yang unik. Dilengkapi dengan pelbagai pilihan tontonan kelas atas, aplikasi ini adalah penampil gambar yang pantas dan boleh dipercayai.

Ciri-ciri :

 • Dimuat dengan penampil foto dan penyemak imbas dengan antara muka pengguna yang menyerupai yang ada dari aplikasi Foto Windows.
 • Menyokong pelbagai format termasuk JPEG, TIFF, BMP dan banyak lagi.
 • Menunjukkan lakaran kecil gambar dengan panel pratonton untuk fail yang sedang dipilih.
 • Membolehkan melihat gambar berasingan dalam skrin penuh dan sebagai tayangan slaid.
 • Menawarkan pilihan untuk memperbesar & memperkecil dan memperluas foto anda.
 • Membolehkan anda membandingkan hingga empat gambar bersebelahan.

Pilihan untuk mengedit gambar dengan cepat, menawarkan pilihan untuk peta bergelombang untuk membuat tekstur ketika bekerja dengan 3D, alat penyuntingan biasa untuk memotong, mengubah ukuran, dll., Atau penukaran gambar secara besar-besaran menjadi JPG, PNG, dan PDF, adalah antara ciri utamanya.

Harga: Percuma.

Kesimpulannya

Walaupun Windows 10 Photo Viewer bawaan menawarkan beberapa ciri asas yang baik seperti antara muka yang diperkemas, pengurusan foto yang bagus, atau pilihan untuk mengimport fail media dari peranti luaran, ia masih kekurangan prestasi yang lancar dan banyak ciri berguna. Oleh itu, jika anda mencari pakej lengkap ditambah dengan pandangan dan pilihan yang lebih cepat untuk diedit mengikut keperluan anda, anda mesti mencuba salah satu aplikasi pihak ketiga di atas.