20 Perisian dan Perisian Statistik Terbaik

Sama ada anda berminat dengan perniagaan atau akademik, statistik adalah salah satu aspek penting yang menjadikan analisis data menjadi aspek penting. Ini adalah trend baru yang menjadikan setiap syarikat sibuk hari ini kerana ini membantu mereka memahami harapan pelanggan sambil memastikan program berkualiti berdasarkan data pada masa yang sama.

Terdapat pelbagai perisian yang ada sekarang yang dapat membantu syarikat mengatur, menganalisis, dan mentafsirkan data. Sama ada alat mudah seperti kalkulator atau penyelesaian khusus yang dirancang untuk memenuhi keperluan individu, perisian statistik semakin popular di kalangan jenama di semua sektor.

Bahagian yang terbaik adalah, perisian statistik mampu menganalisis statistik terperinci yang mengatur data dari sampel dan kemungkinan statistik membuat kesimpulan dari data input. Kelebihan terbesar aplikasi ini ialah ia menawarkan data berdasarkan fakta yang sesuai untuk perniagaan dan projek anda.

Mari lihat beberapa perisian statistik terbaik yang berguna untuk perniagaan atau projek anda.

MaxStat

Maxstat Min

Salah satu perisian terbaik dalam kategori statistik pembelajaran, MaxStat dilengkapi dengan ciri-ciri dengan harga yang berpatutan. Dengan bantuan perisian ini, anda boleh membuat analisis statistik dalam tiga langkah mudah. Bahagian terbaik adalah, ia mudah digunakan dan sangat berguna untuk pelajar dan editor perniagaan.

Harga: $ 39 untuk pelajar; $ 79 untuk pengguna maju

Dapatkannya di sini: //maxstat.de/en/home-en/

MATLAB

Matlab Min

Sekiranya anda mengikuti program, mungkin tidak ada alternatif untuk perisian MATLAB. Ini mewujudkan persekitaran pengaturcaraan untuk pembuatan algoritma, analisis data, pengiraan berangka, dan visualisasi. Sesuai untuk pencinta matematik, aplikasi khas ini membantu anda membuat jadual, grafik, persamaan, dan pelbagai jenis alat lain untuk membantu membuat dan menyunting kerja teknikal dengan mudah.

Harga: Untuk pengguna bukan akademik - $ 2150 (kekal) atau $ 860 (tahunan)

Dapatkannya di sini: //www.mathworks.com/products/matlab.html

AcaStat

Acstat Min

Terdapat di kedua-dua platform Windows dan OS lain, AcaStat adalah salah satu perisian statistik yang sangat berkesan. Ini membolehkan anda memformat pemboleh ubah seperti nilai, label, dan mengkonfigurasi kawalan dengan mudah yang merupakan salah satu ciri eksklusifnya. Selain itu, ia membolehkan anda mengimport data dari fail hamparan anda menggunakan alat salin dan tampal. Bahagian terbaik adalah, AcaStat menganalisis data dengan pantas yang membantu anda merancang butiran logistik, OLS, dan jadual frekuensi.

Harga: Bermula dari $ 10

Dapatkannya di sini: //www.acastat.com/

SPSS

Ibm Spss Min

Perisian SPSS oleh IBM membantu anda memaksimumkan manfaat data dalam organisasi anda dengan membantu anda mencari sambungan baru dalam data dan meramalkan apa yang mungkin akan berlaku seterusnya. Analisis ramalannya dapat melepaskan corak dan hubungan yang tidak dijangka dan membuat model untuk melalui interaksi garis depan.

Harga: Bermula dari $ 1.00 / sekali / pengguna

Dapatkannya di sini: //www.ibm.com/analytics/spss-statistics-software

statistik jasp

Min

statistik jasp didasarkan pada Perpustakaan Penyaringan Bayesian bukan hanya perpustakaan C ++ sumber terbuka untuk perkiraan Bayesian berulang, tetapi juga merupakan sebahagian daripada projek orocos. Program ini pada mulanya ditulis oleh Klaas Gadeyene dan kini dijaga oleh Tinne De Laet. Program ini dijalankan di semua platform utama seperti Linux, Mac OS X, Microsoft. Antara ciri-cirinya ialah penyaringan kamen, penapis kelembapan, sistem berasaskan grid, penapis zarah, dan kaedah Monte Carlo yang berurutan.

Dapatkannya di sini: //jasp-stats.org/

ADaMSoft

Adamsoft

ADamSoft adalah perisian sumber terbuka dan bebas yang berdasarkan Java dan dapat berjalan di mana-mana sistem yang menyokong perisian Java. Ia dapat menjalankan pelbagai teknik analisis seperti perlombongan data, kaedah penghubung rekod, analisis kluster, grafik, logistik dan regresi kapal, dan sebagainya. Bonus - perisian ini juga dapat membaca dan menulis nilai data statistik dari pelbagai sumber yang berbeza seperti Oracle, sumber data ODBC, fail teks, MySQL, spreadsheet excel, dan Postgresql.

Harga: Sumber percuma dan terbuka

Dapatkannya di sini: //adamsoft.sourceforge.net/

Statwing

Stat Wing Min

Satwing adalah alat yang sempurna bagi mereka yang memerlukan keperluan segera untuk melakukan analisis statistik. Ia dilengkapi dengan antara muka yang ringkas dengan arahan yang ringkas dan mudah yang menjadikan anda mudah untuk menghasilkan data. Perisian ini membantu pengguna untuk memilih kerangka untuk analisis yang menawarkan keyakinan yang tinggi terhadap output statistik. Sebagai bonus, anda juga mendapat akses ke charting asas seperti chart bar dan histogram yang dapat dihantar ke spreadsheet.

Harga: Percubaan percuma 14 hari tersedia; peningkatan bermula dari $ 25

Dapatkannya di sini: //www.statwing.com/

Minitab 18

Min Tab mini

Ribuan syarikat dan institusi di seluruh dunia telah menggunakan Minitab sejak dilancarkan. Ia dilengkapi dengan banyak alat dan ciri yang dirancang untuk memenuhi corak dan analisis statistik yang berbeza. Perisian ini menolong anda dengan teknik matematik seperti selang keyakinan untuk menganalisis min atau median data anda.

Selain itu, ia juga dilengkapi dengan teknik unik untuk pengurangan model yang membolehkan program mencari persamaan regresi terbaik untuk data sampel anda. Rumusan statistik yang diterima dari Minitab tepat. Ini juga membolehkan anda membawa fail Excel ke perisian.

Harga: Bermula dari $ 29 selama enam bulan

Dapatkannya di sini: //www.minitab.com/en-us/

Stata

Stata adalah pakej perisian statistik lengkap yang menawarkan semua yang anda perlukan untuk menjalankan analisis data, grafik, dan pengurusan data. Yang anda perlukan hanyalah PC dengan memori yang cukup, dan perisian dapat menerima sejumlah besar data dan menghasilkan grafik dengan cepat.

Apa lagi? Ia juga dapat melakukan berbagai jenis regresi, memeriksa data dari tinjauan, dan akan menerima variasi input data untuk digunakan dalam pemrosesan. Ia dapat menilai set data sepanjang masa, menyimpan apa sahaja yang telah anda analisis, membersihkan dan menyusun data, membuat pemboleh ubah pendua, dan mengeksport output anda.

Harga: Bermula pada $ 45 untuk pelajar

Dapatkannya di sini: //www.stata.com

Statistix

Statistix adalah perisian statistik yang intuitif dan mudah digunakan juga. Apa yang baik adalah bahawa ia komprehensif, tetapi tidak terlalu teratas. Lebih-lebih lagi, ia dilengkapi dengan statistik asas dan lanjutan dalam satu pakej yang berpatutan. Program ini menawarkan beberapa alat manipulasi yang kuat, sokongan untuk mengimport / mengeksport data Excel dan fail teks, model linier, regresi tidak linear, dan sebagainya.

Harga: Percubaan percuma disediakan; peningkatan bermula dari $ 99

Dapatkannya di sini: //www.statistix.com/

Kepintaran Perniagaan SAS

SAS Business Intelligence menawarkan pandangan yang betul kepada mereka yang memerlukannya. Ini membantu anda mengintegrasikan dan mencari data anda sendiri, menyediakan dan berkongsi laporan interaktif, meningkatkan keinginan anda dengan analitik yang mudah, dan mengesan langkah-langkah utama sehingga apabila ada sesuatu yang tidak kena, anda akan tahu bagaimana menyelesaikannya.

Antara kelebihannya ialah kemampuannya untuk melihat data dan dengan pantas menemui corak dengan cepat. Ciri seperti peta panas membantu anda mengetahui dari mana lalu lintas maksimum didorong. Ia juga memungkinkan untuk berintegrasi dengan program sumber terbuka lain seperti R.

Harga: $ 9,000 / tahun / pengguna

Dapatkannya di sini: //www.sas.com/en_in/solutions/business-intelligence.html

Penganalisis Kebisingan Intrinsik

Sekiranya anda mencari perisian sumber terbuka, Intrinsic Noise Analyzer boleh menjadi pertaruhan terbaik anda. Ia direka khas untuk belajar kinetik reaksi dalam sel hidup dan menggunakan ini, ia menganalisis model matematik kinetik reaksi intraselular misalnya, ekspresi gen, rangkaian peraturan, dll. Kelebihan perisian ini ialah ia dapat menawarkan kaedah yang lebih baik untuk mencapai yang diperlukan statistik menggunakan pengembangan ukuran sistem persamaan induk kimia yang merupakan pendekatan sistematik yang lebih baik untuk pendekatan analitik.

Harga: Sumber percuma dan terbuka

Dapatkannya di sini: //www.softpedia.com/get/Science-CAD/Intrinsic-Noise-Analyzer.shtml

Prisma GraphPad

GraphPad Prism telah menjadi perisian analisis dan penyelesaian grafik teratas di dunia yang dibina khas untuk penyelidikan saintifik. Ini membantu mempermudah statistik, menafsirkan karya dengan tepat, dan menggambarkan cerita dengan data. Antara kelebihannya ialah formatnya yang fleksibel, beberapa analisis statistik biasa, dan yang paling penting, kemudahan penggunaan dan pembelajaran.

Harga: $ 150 / tahun / pengguna

Dapatkannya di sini: //www.graphpad.com/scientific-software/prism/

Mondrian

Mondrian adalah perisian penggunaan biasa untuk visualisasi data statistik yang dilengkapi dengan instrumen visualisasi data interaktif. Lebih-lebih lagi, perisian ini juga menawarkan pelbagai interaksi dan pertanyaan kerana plot dalam perisian saling berkaitan.

Barchart, histogram, Mosaic Plot, Boxplot, SPOM map, dan scatterplot adalah beberapa plot yang diterapkan di Mondrian yang disorot. Program ini juga menawarkan sokongan asas untuk bekerja langsung pada data dalam pangkalan data. Bonus - ia menawarkan ukuran statistik seperti anggaran kepadatan interaktif, penskalaan multidimensi, dan penghancur sebaran.

Harga: Percuma

Dapatkannya di sini: //sourceforge.net/projects/mondrian/

Analisis-ia

Analisis-ia menyatu dengan Microsoft Excel untuk menawarkan analisis statistik yang menarik yang anda cari dari pakej statistik yang mahal tanpa kos atau komplikasi. Dari kajian statistik konvensional dengan pengujian hipotesis, ANOVA & PCA, atau model yang sesuai dengan kawalan proses statistik, perisian memenuhi pelbagai keperluan pelanggan melalui empat edisi. Ini adalah perisian yang mudah digunakan yang bermula secara automatik ketika Excel dimuat, menambahkan entri menu baru ke pita.

Harga: Bermula pada £ 179.00

Dapatkannya di sini: //analyse-it.com/

Panda

Pandasis sebuah perpustakaan perisian yang ditulis khas untuk bahasa pemula Python. Ia digunakan untuk memanipulasi dan menganalisis data. Ia dilengkapi dengan struktur data dan operasi yang dapat digunakan untuk memanipulasi siri masa dan jadual angka.

Di antara banyak ciri-cirinya adalah, memasukkan objek bingkai data yang dapat digunakan untuk manipulasi data dalam kaitannya dengan pengindeksan terintegrasi, alat yang berbeda untuk membaca dan menulis data untuk struktur ingatannya serta untuk berbagai format file, penjajaran data dan pengurusan bersepadu data yang hilang, pilihan untuk membentuk semula dan berpusing kumpulan data, paksi hierarki yang dapat menyenaraikan kerja dari struktur data tinggi hingga rendah.

Harga: Sumber terbuka

Dapatkannya di sini: //pandas.pydata.org/

SigmaPlot

Menawarkan lebih dari 100 jenis grafik 2D dan 3D yang berbeza, Sigmaplot menawarkan bukan hanya membantu plot penyebaran 2D yang mudah, tetapi juga plot kontur yang kuat seperti varian grafik teknikal yang tepat yang anda perlukan untuk penyelidikan kritikal anda. Ia memaparkan beberapa modul berorientasikan industri yang merangkumi Modul Analisis Lengkung, Elektrofisiologi, Modul Pengikat Ligand, dan Enzim Kinetik.

Bahagian terbaik mengenai perisian adalah kualiti grafik yang dihasilkan yang jauh lebih unggul berbanding dengan perisian lain yang serupa. Selain itu, banyak pilihan analisis data asas dan lanjutan adalah bonus.

Harga: Bermula dari $ 199 / pengguna

Dapatkannya di sini: //www.sigmaplot.co.uk/products/sigmaplot/sigmaplot-details.php

Shogun

Ditulis dalam bahasa C ++, Shogun adalah kotak alat sumber terbuka dan bebas yang menyediakan sejumlah algoritma dan struktur data untuk membantu masalah pembelajaran mesin. Perisian ini dilesenkan di bawah General Public License, GNU dan memberi tumpuan kepada mesin kernel seperti mesin vektor sokongan untuk mengklasifikasikan masalah dan regresi. Selain itu, perisian ini juga menyediakan aplikasi penuh model Hidden Markov juga.

Ia juga menawarkan antara muka untuk c #, Octave, Ruby, R, dan Java. Salah satu ciri utamanya adalah bahawa ia telah dirancang aplikasi bioinformatik dan memiliki kemampuan untuk memproses set data besar yang merangkumi hingga 10 juta sampel.

Harga: Percuma

Dapatkannya di sini: //shogun-toolbox.org/

Ayat apa

Whatagraph adalah perisian statistik yang menghasilkan laporan visual untuk membantu anda memahami dan memantau data di sebalik prestasi kempen digital, laman web anda, dan portal e-dagang anda. Ini membolehkan anda mengatur penghantaran laporan secara automatik kepada penerima e-mel pilihan anda, memastikan bahawa semua orang dikemas kini dengan data terkini.

Ini membolehkan anda menyiapkan laporan tersuai dengan metrik yang dipilih, menambah logo anda sendiri, dan bahkan mengubah skema warna. Whatagraph membantu anda membuat laporan dalam sekejap dan boleh dimuat turun dalam format PDF terus dari e-mel atau skrin utama anda.

Harga: Bermula pada $ 59

Dapatkannya di sini: //whatagraph.com/

DataHero

Sebagai pemilik perniagaan, anda dapat menyambungkan perkhidmatan cloud anda dengan lancar dan mula menerangkan wawasan berasaskan data dengan segera menggunakan DataHero. Program ini menawarkan visualisasi data dan papan pemuka data terutama untuk keperluan perniagaan. Ia dilengkapi dengan reka bentuk yang intuitif dan ciri-ciri menarik untuk membolehkan pihak berkepentingan perniagaan menyampaikan maklumat dalam data mereka dan menyampaikannya kepada pasukan mereka.

Perisian ini memudahkan untuk mengeluarkan makna dari data dengan membiarkan anda memperuntukkan nilai secara visual pada paksi yang berbeza dan melaksanakan agregasi seperti purata, jumlah, penjumlahan, dan banyak lagi.

Harga: Bermula dari $ 59 / bulan

Dapatkannya di sini: //datahero.com/

Oleh itu, cari perisian statistik terbaik dari senarai, susun data anda, analisis dan tafsirkan dengan cara terbaik untuk mendorong perniagaan anda berjaya dengan analisis berkualiti tinggi.