Selesaikan Kesalahan Kegagalan Penerangan Peranti USB pada Windows 10 (Selesai)

Pengguna Windows 10 telah melaporkan ralat Peranti USB Tidak Dikenal baru yang mula muncul secara tiba-tiba. Ralat Peranti USB Tidak Dikatakan mengatakan Kegagalan Perihal Peranti atau Permintaan Deskriptor Peranti Gagal , dan peranti USB tidak lagi dikenali oleh Windows. Ini juga boleh berlaku dengan Kad SD dan komputer tidak akan membaca kad SD lagi apabila dimasukkan ke dalam slot kad.

Sekiranya peranti USD anda tiba-tiba berhenti berfungsi, atau jika anda mendapat ralat ini, tidak perlu risau lagi. Kami akan membantu anda menyelesaikan masalah dan ralat ini menggunakan kaedah kami. Cukup ikuti dan jalankan kaedah satu persatu, sehingga masalahnya diperbaiki.

Kesalahan itu boleh berlaku kerana alasan yang berbeza. Jadi, anda mungkin perlu mencuba beberapa kaedah sebelum diperbaiki. Lakukan kaedah ini untuk menyelesaikan masalah. Sebelum mencuba kaedahnya, cukup perhatikan bahawa Jika anda menggunakan hab USB, atau mempunyai port USB 2.0 dan 3.0 bercampur, cubalah pasangkan peranti USB anda terus ke port 3.0 dan lihat apakah ia berfungsi.

Betulkan 1 - Memasukkan semula bekalan kuasa

Sekiranya masalah itu disebabkan oleh Power Supply, kaedah ini dapat menyelesaikan masalah dengan serta-merta.

1. Tanggalkan palam Kuasa dari Komputer riba.

2. Masukkan semula bekalan kuasa.

3. Nyalakan semula komputer anda dan sambungkan peranti USB di port USB.

Betulkan 2 - Pasang Semula Pemacu Peranti USB Tidak Diketahui

Dalam kaedah ini, kami akan menyahpasang pemacu Peranti USB Tidak Dikenal (Peranti Kegagalan Peranti). Pemacu yang salah boleh menyebabkan ralat ini juga. Ini mungkin berlaku kerana Windows secara automatik mengemas kini pemacu melalui kemas kini Windows, dan mungkin memasang pemacu yang salah atau rosak. Oleh itu, dalam kaedah ini, kami akan menyahpasang pemacu Peranti USB Tidak Dikenal (Peranti Kegagalan Peranti) sehingga boleh kembali ke pemacu lalai. Ikuti langkah-langkah untuk melaksanakan kaedah ini.

Langkah 1. Buka Pengurus Peranti. Untuk membuka Device Manager, klik kanan pada butang Start menu dan pilih Device Manager .

Pengurus peranti

Langkah 2. Sekarang, cari item Peranti USB Tidak Dikenal (Peranti Kegagalan Peranti) dengan tanda kuning. Ia terletak di bawah Universal Serial Bus Controller . Kembangkannya dan klik kanan pada Peranti USB Tidak Diketahui (Peranti Gagal Peranti) . Klik pada Nyahpasang peranti .

Nyahpasang Peranti Tidak Dikenal Usb

Langkah 3. Sekarang, cabut plag peranti USB dari komputer anda, jika ia belum dicabut, dan pasangkan kembali ke slot USB.

Langkah 4. Imbas perubahan perkakasan. Pada tetingkap Pengurus Peranti, klik pada Imbas untuk perubahan perkakasan .

Imbas Perubahan Perkakasan

Windows kini akan memasang semula pemacu Peranti USB Tidak Dikenal (Peranti Kegagalan Peranti). Ini harus menyelesaikan masalah. Sekiranya masalah itu masih belum dapat diselesaikan, cubalah kaedah seterusnya.

Betulkan 3 - Lumpuhkan Tetapan Penangguhan Selektif USB

Dalam kaedah ini, kami akan cuba menyelesaikan masalah dengan mematikan Tetapan Penangguhan Selektif USB. Sebilangan pengguna mendapati bahawa kaedah ini berjaya bagi mereka. Ikuti langkah-langkah untuk melaksanakan kaedah ini.

Langkah 1. Buka Pilihan Kuasa. Untuk membuka Power Options, klik kanan pada butang menu Start dan pilih Power Options .

Buka Pilihan Kuasa.png

Langkah 2. Langkah terakhir akan membuka tetingkap tetapan Pilihan Daya. Di sini, cari tetapan kuasa tambahan dan klik padanya. Ia akan berada di bawah Tetapan yang berkaitan .

Tetapan Kuasa Tambahan.png

Langkah 3. Sekarang, klik pada Ubah tetapan rancangan rancangan yang dipilih di komputer anda.

Tukar Tetapan Pelan 1 1

Langkah 4. Di tetingkap Edit Rancangan Tetapan, pilih Ubah tetapan kuasa lanjutan .

Tukar Tetapan Kuasa Lanjutan

Langkah 5. Langkah terakhir akan membuka tetingkap Pilihan Daya kecil. Di sini, cari Tetapan USB dan kembangkannya.

Luaskan Tetapan Usb

Langkah 6. Sekarang, kembangkan tetapan penangguhan selektif USB . Anda perlu menukar status semua entri ke Dinonaktifkan . Selepas itu, klik Apply dan kemudian OK .

Tetapan Penangguhan Selektif Usb

Betulkan 4 - Matikan Permulaan Cepat

Dalam kaedah ini, kami akan berusaha menyelesaikan masalah dengan mematikan permulaan yang pantas. Sebilangan pengguna telah melaporkan bahawa kaedah ini berjaya bagi mereka. Windows 10 boot dengan sangat cepat, dan kerana ini banyak (luaran) peranti USB tidak dikenali oleh Windows. Ikuti langkah-langkah untuk melaksanakan kaedah ini.

Langkah 1. Buka panel Kawalan. Untuk melakukan ini, pergi ke Cortana dan ketik Panel kawalan . Klik pada Panel Kawalan dari hasil.

Buka Panel Kawalan Pink

Langkah 2. Langkah terakhir akan membuka Panel Kawalan. Di tetingkap Panel Kawalan, klik Pilih apa yang dilakukan oleh butang kuasa . Ia terletak di sebelah kiri tingkap.

Pilih Apa Yang Butang Kuasa

Langkah 3. Sekarang, pilih Ubah tetapan yang kini tidak tersedia .

Tukar Tetapan Tidak Tersedia

Langkah 4. Di sini, anda perlu mencopot tanda di sebelah Matikan permulaan pantas (disyorkan) . Ia terletak di bawah tetapan Shutdown . Selepas itu, klik Simpan perubahan .

Permulaan Cepat Tur O

Langkah 5. Sekarang mulakan semula komputer anda.

Setelah menghidupkan semula komputer, periksa apakah masalahnya diselesaikan. Sekiranya masalah masih berlanjutan, cuba kaedah seterusnya.

Betulkan 5 - Selesaikan Ralat

Pada kaedah pertama, kami akan cuba menyelesaikan masalah menggunakan Windows Troubleshoot. Penyelesaian Masalah Windows adalah alat terbina dalam Windows yang mencari masalah dan memperbaikinya. Ramai pengguna telah memperbaiki kesalahan menggunakan kaedah ini. Ikuti langkah-langkah untuk menyelesaikan masalah.

Langkah 1. Buka Penyelesaian Masalah. Untuk membuka Penyelesaian Masalah, Pergi ke Cortana dan ketik Selesaikan Masalah . Pilih Selesaikan Masalah dari hasil.

Penyelesaian Masalah Cortana

Langkah 2. Langkah terakhir akan membuka tetingkap Penyelesaian Masalah. Di sini, klik pada Perkakasan dan Peranti .

Selesaikan Masalah Perkakasan Dan Peranti

Langkah 3. Sekarang Windows akan memeriksa masalah. Setelah proses selesai, klik Terapkan Perbaikan ini atau Terapkan Pembaikan Secara Automatik , mana yang muncul.

Langkah 4. Setelah menggunakan pembetulan, anda hanya perlu menghidupkan semula komputer anda.

Ini harus menyelesaikan masalah. Sekiranya anda masih menghadapi masalah, ikuti kaedah seterusnya.

Betulkan 6 - Kemas kini Pemacu Peranti USB

Dalam kaedah ini, kami akan cuba menyelesaikan masalah dengan mengemas kini pemacu. Ini dapat menyelesaikan masalah kerana memutarnya kembali tidak membantu anda dalam kaedah terakhir, jadi kemungkinan pemacu sudah ketinggalan zaman di komputer anda. Ikuti langkah-langkah untuk melaksanakan kaedah ini.

Langkah 1. Klik kanan pada butang menu Mula dan pilih Pengurus Peranti .

 Pengurus peranti

Langkah 2. Sekarang, cari Peranti USB Tidak Dikenal (Kegagalan Perihal Peranti). Ia terletak di bawah Universal Serial Bus Controller . Kembangkannya dan klik kanan pada Peranti USB Tidak Diketahui (Peranti Gagal Peranti) . Klik pada Kemas kini Pemacu .

Kemas kini Perisian Usb Drive Tidak Dikenal

Langkah 3. Klik Cari secara automatik untuk perisian pemacu yang dikemas kini .

Cari secara automatik untuk perisian pemacu yang dikemas kini

Sekarang Windows akan memuat turun dan memasang pemacu terkini untuk peranti USB yang bermasalah. Apabila proses selesai, mulakan semula komputer anda dan anda akan bebas dari kesilapan.

Sekiranya kaedah ini tidak sesuai untuk anda dan anda masih terperangkap dengan ralat, cuba kaedah seterusnya.

Betulkan 7 - Nyahpasang Pemacu Hab Root USB

Dalam kaedah ini, kami akan cuba menyelesaikan masalah dengan menyahpasang pemacu untuk peranti USB Root Hub. Windows akan memasang semula pemacu secara automatik setelah menghidupkan semula komputer. Ikuti langkah-langkah untuk melaksanakan kaedah ini.

Langkah 1. Klik kanan pada butang menu Mula dan pilih Pengurus Peranti .

Pengurus peranti

Langkah 2. Kembangkan Pengawal Bas Sejagat . Di sini, klik kanan pada Root Hub USB pertama pilih Nyahpasang peranti .

Nyahpasang Hub Usb Root Hub

Langkah 3. Ulangi langkah di atas untuk peranti USB Root Hub yang tinggal .

Langkah 4. Mulakan semula komputer anda.

Setelah memulakan semula, Windows akan mengenali USB Root Hub sebagai peranti baru dan akan memasang pemacu secara automatik. Ini harus menyelesaikan masalah. Sambungkan peranti USB anda di slot USB, ia akan berfungsi dengan baik sekarang.

Kami harap kami dapat membantu anda menyelesaikan masalah ini menggunakan kaedah kami. Sekiranya anda membetulkan masalah ini dengan menggunakan kaedah lain, atau jika anda mempunyai pertanyaan mengenai masalah tersebut, sila sebutkan di bawah ini dalam komen.